gezondheid 143 Een glaasje wijn tegen hartepijn Kentering maandag 26 april 2010 Veel olijfolie, vette vis, goed glas wijn erbij: de mediterrane eet- en drinkgewoonten lijken het tegendeel van een garantie voor gezondheid. Toch wordt de bevolking van Zuid-Frankrijk veel minder getroffen door hart- en vaatziekten dan elders in de wereld. Onderzoekers menen deze French Paradox nu eindelijk te hebben ontrafeld. door Johan Lamoral Het is een oud twistpunt. De Franse professor Ser ge Renaud verklaarde twintig jaar geleden dat de bevolking van Zuid-Frankrijk ondanks vetrijke voeding een op vallend lage statistiek van hart- en vaatziekten kende. Hij schreef dit toe aan het specifieke voedingspa troon langs de Middellandse Zee, met name aan het gunstige effect van rode wijn. Daarmee ontstond de term French Paradox én een fel le wetenschappelijke discussie. Statistieken van de Wereldgezond heidsorganisatie (WHO) over hart- aandoeningen en problemen met de kransslagader, toonden aan dat mensen in zuidwest-Frankrijk de helft minder hartinfarcten krijgen dan Britten en Amerikanen en ook veel minder dan Nederlanders en andere Noord-Europeanen. On danks de voeding in Zuid-Frank rijk, die rijk is aan dierlijke vetten en waarvan het cholesterolgehalte vrijwel gelijk is aan dat in andere landen. Die tegenstelling intrigeer de Amerikaanse en Britse cardiolo gen en diëtisten. Zij noemden het de French Paradox. Ook de Fransen waren verwonderd: het verschijn sel deed zich alleen voor bij de be volking aan de Middellandse Zee. Sindsdien verschenen talrijke epi demiologische studies over French Paradoxdie bevestigen dat onder meer matige consumptie van rode wijn het risico op een hartinfarct verkleint. Het exacte biologische mechanisme bleef onduidelijk. Cri tici noemden het een hype, een slinkse truc van Franse wijnbou wers. Anderen stelden dat de statis tieken niet betrouwbaar en niet re presentatief waren of dat de resul taten door de betrokken Franse diensten werden gemanipuleerd. Onderzoekers van de universitei ten van Angers, Straatsburg en Toulouse en wetenschappers van de instituten INSERM en CNRS beweren nu het mysterie French Paradox eens en voor altijd te heb ben ontrafeld. De bevindingen ver schenen in het wetenschappelijk vaktijdschrift Plos ONE. Men ver moedde al dat de in rode wijn aan wezige polyfenolen - met name de delphinidine, resveratrol, querceti- ne en epicatechine - verwijding van de bloedvaten teweegbrengen. 'Gulden regel: twee glazen per dag voor mannen, één glas voor vrouwen' Dat zou optreden door het produ ceren van stikstofmonoxyde. 'An gers' onderzocht aan de hand van de nieuwste technieken van de mo leculaire biologie de precieze wer king van de polyfenolen. De con clusie, samengevat: een oestrogeen- receptor speelt een rol bij stimula tie van stikstofmonoxyde in de èn- dotheelcellen, die de binnenbekle- ding van het hart en de bloedva ten vormen. Dat verklaart de vaat- verwijdende en hartbeschermen- de werking van de polyfenolen. Professor Daan Kromhout doceert Volksgezondheidsonderzoek aan de Universiteit van Wageningen en is auteur van publicaties over het fenomeen. „Rode wijn is niet de enige factor in de French Para dox, het gaat om het totale voe dingspatroon. Een groot aantal fac toren speelt mee, zoals consump tie van goede, onverzadigde vetzu ren in olijfolie en vis, naast veel verse groenten en fruit, peulvruch ten, noten en granen enzovoort. Er is volgens mij geen paradox, uit eindelijk gaat het altijd om het to tale voedingspatroon. De Fransen consumeren evenveel vetten als in andere landen, maar in Zuid- Frankrijk gaat het om goede, on verzadigde vetten. Als er al een French Paradox is, bestaat die uit een evenwichtige voeding, die be scherming kan bieden tegen car diovasculaire accidenten." Zoals een Franse arts formuleert: „De wijn die men dagelijks met mate tijdens maaltijden gebruikt, is een van die kleine genoegens die men zich kan veroorloven. En dat is beslist geen paradox." Weldoenende wijnconsumptie is geen alibi voor overdaad, vindt Kromhout. „Gulden regel: twee glazen rode wijn per dag voor mannen, één glas voor vrouwen. Vrouwen zijn kwetsbaarder, voor al voor borstkanker. Hoe groter het alcoholgebruik, des te groter de kans op borstkanker. Hoog alco holgebruik verhoogt de kans op beroertes en alcohol in combinatie met roken verhoogt het risico op kanker in het hoofd-halsgebied." De volkswijsheid in Zuid-Frank rijk is zich bewust van weldaad én risico van wijn. Dat bewijzen de talrijke uitdrukkingen in de om gangstaal. Zoals, vrij vertaald: 'Een glas wijn is goed tegen hartepijn'. reageren? gezondheid@wegener.nl Britten staan er ook niet goed voor met vrijwel dezelfde score als de Amerikanen. De beste score gaat naar Kreta: 38 per 100.000. De le vensverwachting is er 10 jaar hoger dan in noordoost-Frankrijk. Professor Kromhout stelt dat de si tuatie op Kreta de voorbije jaren achteruit ging en dat er een groeiende tendens naar obesitas is. Hetzelfde geldt voor Zuid-Frank rijk, waar voedingsgewoonten ver anderen. Vers, natuurlijk voedsel maakt plaats voor kant-en-klaar uit supermarkten; kleine, van oudsher biologische groentekwekers wor den verdrongen door grote indus triële producenten en verse vis is duurder geworden door de strenge vangstquota. Door meer stress in het ooit ontspannen zuiden, is er minder tijd voor bereiding van goe de voeding en wordt er meer ge rookt en alcohol gedronken. Internationale statistieken over hartinfarcten liggen aan de basis van 'French Paradox'. In Frankrijk zijn volgens recente cijfers jaarlijks zo'n 145 infarcten per 100.000 in woners van middelbare leeftijd. Amerikanen doen het slechter met 315 infarcten per 100.000, meer dan het dubbele van de Fransen. Opval lend: in zuidwest-Frankrijk wor den jaarlijks slechts 80 infarcten illustratie Gemma Kessels per 100.000 inwoners geteld. De Mediterraan voedingspatroon Gebruik goede, onverzadigde vet zuren. Bij bereiding van maaltijden wordt weinig of geen boter, maar wel goede olijfolie gebruikt. Als rundvlees is er het vetarme en hormoonvrije vlees van de Aubra- cen Charolais-koeien. Gevogelte komt vaak op tafel, zoals kip (pou- let de Bresse of van de Landes) en kalkoen. Vis is een belangrijk element. Ook vette vis, die altijd minder vet is dan vlees en goede vetzuren bevat. Visolie is ook belangrijk. Forel wordt vaak en in veel bereidingen gegeten door de Fransen. Groenten en fruit bevatten naast vi taminen en mineralen ook antioxi- danten. De theorie dat die kanker verwekkende stoffen uitschakelen, is achterhaald. Druiven, meloenen, appelen, peren, abrikozen en ande re pitvruchten en noten, olijven, to maten, worteltjes, courgetten of zucchini's, venkel, bonen, erwten, maïs en sla-variëteiten zijn gezond. Het plantje postelein groeit weelde rig in het wild. Het is een kleine moesplant, met stengels die als groente dienen en vaak in soep worden verwerkt. Postelein is rijk aan omega-3 vetzuur en alfa-lino- leenzuur, dat mogelijk de kans op cardiovasculaire accidenten ver laagt. foto Dominique André

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 47