Taal zeeland 119 NU TOT 50% KORTING! maar is ook dol op 'parreiprol' Waterkering Terneuzen wordt één nieter hoger SIKKENS EN SIGMA (BUITENVERVEN VERPfr Hl Kezanse Kostelijkheden morgen ten doop In Kezanse Kost beschreef Aalbregste nogal ambtelijk wat West-Zeeuws- Vlamingen een eeuw geleden op tafel zetten. De samenstellers pasten zijn tekst niet aan om de authenticiteit en.de sfeer geen geweld aan te doen. donderdag 22 april 2010 rat Zoute boön'n méé woste is nog steeds het traditionele nieuwjaarsgerecht voor inwoners van het Land van Cadzand. En geen feestje zonder waofels, droll'n of paptaort'n, weten de schrijvers van Kezanse Kostelijkheden. www.pzc.nl MET DEZE PRIJZEN KUN JE BUJVEft SCHILDEREN.. Goes Marconistraat 13 (0113} 22 41 www.tmcwoonwinkels.nl Zet uw foto in het album www.pzc.nl/foto door Harmen van der Werf TERNEUZEN - De waterkering vanaf paviljoen Westbeer bij de binnen stad van Terneuzen tot en met het sluizencomplex wordt in 2011 met één meter verhoogd. Rijkswater staat heeft dit gisteravond bekend gemaakt op een informatiebijeen komst in Terneuzen. Dat de dijk wordt verhoogd, bete kent ook dat die breder wordt. Dit kan ten koste gaan van het parkeer terrein aan de Scheldedijk bij het Scheldetheater. De gemeente Ter neuzen moet beslissen of zij het terrein wil handhaven, aldus pro jectleider Henk van de Bosch van Rijkswaterstaat. Behoud kost geld. Terneuzen laat de parkeerbehoefte nu onderzoeken om vast te stellen of het parkeerterrein nodig blijft. Het parkeerregime ter plaatse - van maandag tot en met zondag van 9 tot 24 uur - wordt in de tus sentijd niet gewijzigd, meldt wet houder Co van Schaik. Niet alleen de dijken worden overi gens verhoogd, ook de deuren van de drie sluizen worden aangepast aan de kant van de Westerschelde. Er komt één meter staal bovenop. Het werk begint voorjaar 2011. Als het klaar is, moet Terneuzen weer 'tientallen jaren' beschermd zijn te gen overstromingen. in smederij Groosman. foto Peter Nicolai Dick ter Berg, Darnell Dharmoputro en Pepijn Meuldijk maakten video bij Atelier Clijsen op Roefeldag. STELLING Stem op de stelling Twitteractie #het lijkt wel Zeeuws-Vlaanderen wekt alleen ergernis op www.pzc.nl STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl door René Hoonhorst Wat men van ver haalt, is lekker wilde het gezegde ook een halve eeuw geleden al. Maar M. A. (Maarten Anton) Aalbregtse wist beter. De Oostburgse gemeeentesecretaris verzamelde in 1967 een groot aan tal gerechten uit het 'Landje van Cadzand' en bundelde die in 'Ke zanse Kost'. Dat boekje met streekrecepten is al decennia niet meer te krijgen, maar in lokale boekhandels wordt er nog steeds naar gevraagd. Voor Peter de Lijser, heemkundig geïnte resseerd Bressiaander met Cad- zandse roots, reden om de bundel nieuw leven in te blazen. Niet door het geschrift simpelweg op nieuw uit te geven, maar door het op te nemen in een boek met 'nieuwe' streekrecepten én ge schiedkundige feiten. Postekop of ööfflakke Van het zelf vetgemeste varken ging weinig verloren. De kop werd - na te zijn ontdaan van snuit, oren, ogen, tong en hersenen - gekookt. Daarna ging het kopvlees (zonder beenderen) met vet en varkenshart, zout, peper en nootmuskaat in een houten bak. De hele winter diende het als voedzaam broodbeleg. Aalbregtse tekende destijds niet al leen de recepten van zijn moeder, grootmoeder en schoonmoeder op, maar besteedde ook aandacht aan de geschiedenis van de streek en de leef- en werkomstandighe den van de eerste helft van de vori ge eeuw. De zestig jaar daarna zijn arbeids- en leefomstandigheden drastisch veranderd. Dat was een mooie aanleiding om een tandem- boek samen te stellen, stelt De Lij ser. Boeren met agrarische neven vestigingen en exploitanten van horecabedrijven laten de verande ringen zien. „Maar tradities zijn niet zo maar aan de kant geschoven. Spijzen die vroeger in een eenvoudige boeren- maaltijd voorkwamen, krijgen nu soms een opwaardering tot ge recht in een sterrenrestaurant. Zo kun je bij de Kromme Watergang peekluts als bijgerecht bij een ex quise schotel krijgen." Sterrenkoks als Edwin Vinke en Sergio Herman halen hun neus niet op voor streekproducten, maar gebruiken ze graag voor nieu we creaties of verrassende combi naties. Het nieuwe Kezanse Koste lijkheden biedt keukenprinse(sse)n en magnetronmutsen de mogelijk heid eenvoudige en voedzame maaltijden te bereiden als pik-in- 't potje, zoute sniejböö'n en jan-in- de-zak. Maar oestkoek'n, deegvin- tr's, (Groese) paptoart'n en taaie waofels horen er ook bij. Want die gaven Cadzand de reputatie van 'koekenland', constateerde Aal bregtse destijds al. De Lijser en mede-onderzoekers Wilma Valk en Frans Meijaard kwamen er tijdens hun inventari satie achter dat de plaatsaandui ding van allerlei gerechten discuta bel is. De Groese Spaonse pap eten is in Portugal en Brazilië zeer ge liefd en wolle en andere 'waofels' eten ze in de hele wereld. Maar in Zeeuws-Vlaanderen smaakt het net even anders (én beter). Paptaarten Groedenaren heten nog steeds de papvreters van de streek te zijn. Die faam danken ze aan de Groese pap toart'n. Ook het Land van Cadzand liet zich er op voorstaan echte pap taort'n te produceren. Waarschijn lijk introduceerden Noord-Franse hu genoten de lekkernij met pudding vulling in de streek. VIDEO ROEFELDAG Kezanse Kostelijkheden is een 'tandemboek', waarin Peter de Lij ser, Wilma Valk en Frans Meijaard tonen hoe agrarische én horecabe drijven inspelen op marktsituaties. Het integraal opgenomen Kezanse Kost beschrijft wat de 'gewone' Zeeuws-Vlaming een eeuw gele den op zijn bord kreeg. Wafels (Sintemèrtewaof'Is) Wafels zijn populair in alle soorten en maten in het Land van Cadzand. Van 'suukerwaof'Is' en Brusselse wa fels tot aan Bergische Waffeln: vijf hartvormige wafels, die met de pun ten naar elkaar in een speciaal ijzer worden gebakken. De vuuvèrts of Sintemèrtewaofls worden door in woners als 'typisch Kezans' gezien. Johan Aalbregste (zoon van de schrijver van Kezanse Kost) krijgt morgen het eerste exemplaar van Kezanse Kostelijkheden; het twee de boek is voor het winnende re cept van het huidige streekgerecht. Te koop bij boekhandels, agrari sche winkels en horecabedrijven. ISBN/EAN: 978-90-804918-8-5 Zoete uien met quiche Van een ui valt meer te maken dan juunprol. Een moderner recept is dat voor zoete ui met quiche. Een ui gevuld met ontbijtspek, kaas, eieren en crème-fraiche. Ui koken en uit hollen; plakjes spek en binnenui bak ken; baksel met ei, kaas en crème fraiche in uitgehold ui metselen en klein half uurtje in de oven.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 61