Taal
zeeland 119
NU TOT 50%
KORTING!
maar is ook dol op 'parreiprol'
Waterkering Terneuzen
wordt één nieter hoger
SIKKENS EN SIGMA
(BUITENVERVEN
VERPfr
Hl
Kezanse Kostelijkheden morgen ten doop
In Kezanse Kost beschreef Aalbregste nogal ambtelijk wat West-Zeeuws-
Vlamingen een eeuw geleden op tafel zetten. De samenstellers pasten zijn
tekst niet aan om de authenticiteit en.de sfeer geen geweld aan te doen.
donderdag 22 april 2010
rat
Zoute boön'n méé woste is nog steeds het traditionele nieuwjaarsgerecht
voor inwoners van het Land van Cadzand. En geen feestje zonder waofels,
droll'n of paptaort'n, weten de schrijvers van Kezanse Kostelijkheden.
www.pzc.nl
MET DEZE PRIJZEN KUN
JE BUJVEft
SCHILDEREN..
Goes Marconistraat 13 (0113} 22 41
www.tmcwoonwinkels.nl
Zet uw foto in het album
www.pzc.nl/foto
door Harmen van der Werf
TERNEUZEN - De waterkering vanaf
paviljoen Westbeer bij de binnen
stad van Terneuzen tot en met het
sluizencomplex wordt in 2011 met
één meter verhoogd. Rijkswater
staat heeft dit gisteravond bekend
gemaakt op een informatiebijeen
komst in Terneuzen.
Dat de dijk wordt verhoogd, bete
kent ook dat die breder wordt. Dit
kan ten koste gaan van het parkeer
terrein aan de Scheldedijk bij het
Scheldetheater. De gemeente Ter
neuzen moet beslissen of zij het
terrein wil handhaven, aldus pro
jectleider Henk van de Bosch van
Rijkswaterstaat. Behoud kost geld.
Terneuzen laat de parkeerbehoefte
nu onderzoeken om vast te stellen
of het parkeerterrein nodig blijft.
Het parkeerregime ter plaatse -
van maandag tot en met zondag
van 9 tot 24 uur - wordt in de tus
sentijd niet gewijzigd, meldt wet
houder Co van Schaik.
Niet alleen de dijken worden overi
gens verhoogd, ook de deuren van
de drie sluizen worden aangepast
aan de kant van de Westerschelde.
Er komt één meter staal bovenop.
Het werk begint voorjaar 2011. Als
het klaar is, moet Terneuzen weer
'tientallen jaren' beschermd zijn te
gen overstromingen.
in smederij Groosman. foto Peter Nicolai
Dick ter Berg, Darnell Dharmoputro
en Pepijn Meuldijk maakten video
bij Atelier Clijsen op Roefeldag.
STELLING
Stem op de stelling Twitteractie #het
lijkt wel Zeeuws-Vlaanderen
wekt alleen ergernis op www.pzc.nl
STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl
door René Hoonhorst
Wat men van ver
haalt, is lekker wilde
het gezegde ook
een halve eeuw
geleden al. Maar M. A. (Maarten
Anton) Aalbregtse wist beter. De
Oostburgse gemeeentesecretaris
verzamelde in 1967 een groot aan
tal gerechten uit het 'Landje van
Cadzand' en bundelde die in 'Ke
zanse Kost'.
Dat boekje met streekrecepten is
al decennia niet meer te krijgen,
maar in lokale boekhandels wordt
er nog steeds naar gevraagd. Voor
Peter de Lijser, heemkundig geïnte
resseerd Bressiaander met Cad-
zandse roots, reden om de bundel
nieuw leven in te blazen. Niet
door het geschrift simpelweg op
nieuw uit te geven, maar door het
op te nemen in een boek met
'nieuwe' streekrecepten én ge
schiedkundige feiten.
Postekop of ööfflakke
Van het zelf vetgemeste varken ging
weinig verloren. De kop werd - na
te zijn ontdaan van snuit, oren,
ogen, tong en hersenen - gekookt.
Daarna ging het kopvlees (zonder
beenderen) met vet en varkenshart,
zout, peper en nootmuskaat in een
houten bak. De hele winter diende
het als voedzaam broodbeleg.
Aalbregtse tekende destijds niet al
leen de recepten van zijn moeder,
grootmoeder en schoonmoeder
op, maar besteedde ook aandacht
aan de geschiedenis van de streek
en de leef- en werkomstandighe
den van de eerste helft van de vori
ge eeuw. De zestig jaar daarna zijn
arbeids- en leefomstandigheden
drastisch veranderd. Dat was een
mooie aanleiding om een tandem-
boek samen te stellen, stelt De Lij
ser. Boeren met agrarische neven
vestigingen en exploitanten van
horecabedrijven laten de verande
ringen zien.
„Maar tradities zijn niet zo maar
aan de kant geschoven. Spijzen die
vroeger in een eenvoudige boeren-
maaltijd voorkwamen, krijgen nu
soms een opwaardering tot ge
recht in een sterrenrestaurant. Zo
kun je bij de Kromme Watergang
peekluts als bijgerecht bij een ex
quise schotel krijgen."
Sterrenkoks als Edwin Vinke en
Sergio Herman halen hun neus
niet op voor streekproducten,
maar gebruiken ze graag voor nieu
we creaties of verrassende combi
naties. Het nieuwe Kezanse Koste
lijkheden biedt keukenprinse(sse)n
en magnetronmutsen de mogelijk
heid eenvoudige en voedzame
maaltijden te bereiden als pik-in-
't potje, zoute sniejböö'n en jan-in-
de-zak. Maar oestkoek'n, deegvin-
tr's, (Groese) paptoart'n en taaie
waofels horen er ook bij. Want die
gaven Cadzand de reputatie van
'koekenland', constateerde Aal
bregtse destijds al.
De Lijser en mede-onderzoekers
Wilma Valk en Frans Meijaard
kwamen er tijdens hun inventari
satie achter dat de plaatsaandui
ding van allerlei gerechten discuta
bel is. De Groese Spaonse pap eten
is in Portugal en Brazilië zeer ge
liefd en wolle en andere 'waofels'
eten ze in de hele wereld. Maar in
Zeeuws-Vlaanderen smaakt het
net even anders (én beter).
Paptaarten
Groedenaren heten nog steeds de
papvreters van de streek te zijn. Die
faam danken ze aan de Groese pap
toart'n. Ook het Land van Cadzand
liet zich er op voorstaan echte pap
taort'n te produceren. Waarschijn
lijk introduceerden Noord-Franse hu
genoten de lekkernij met pudding
vulling in de streek.
VIDEO ROEFELDAG
Kezanse Kostelijkheden is een
'tandemboek', waarin Peter de Lij
ser, Wilma Valk en Frans Meijaard
tonen hoe agrarische én horecabe
drijven inspelen op marktsituaties.
Het integraal opgenomen Kezanse
Kost beschrijft wat de 'gewone'
Zeeuws-Vlaming een eeuw gele
den op zijn bord kreeg.
Wafels (Sintemèrtewaof'Is)
Wafels zijn populair in alle soorten
en maten in het Land van Cadzand.
Van 'suukerwaof'Is' en Brusselse wa
fels tot aan Bergische Waffeln: vijf
hartvormige wafels, die met de pun
ten naar elkaar in een speciaal ijzer
worden gebakken. De vuuvèrts of
Sintemèrtewaofls worden door in
woners als 'typisch Kezans' gezien.
Johan Aalbregste (zoon van de
schrijver van Kezanse Kost) krijgt
morgen het eerste exemplaar van
Kezanse Kostelijkheden; het twee
de boek is voor het winnende re
cept van het huidige streekgerecht.
Te koop bij boekhandels, agrari
sche winkels en horecabedrijven.
ISBN/EAN: 978-90-804918-8-5
Zoete uien met quiche
Van een ui valt meer te maken dan
juunprol. Een moderner recept is
dat voor zoete ui met quiche. Een ui
gevuld met ontbijtspek, kaas, eieren
en crème-fraiche. Ui koken en uit
hollen; plakjes spek en binnenui bak
ken; baksel met ei, kaas en crème
fraiche in uitgehold ui metselen en
klein half uurtje in de oven.