meningen 115
Webcams horen bij deze tijd
Zeeuwskapje
eist aandacht
media op
Amateurkoks leggen basis voor Delta's duurzame diner
Even Edith
Cor de Jonge
Postvak in
zaterdag 17 april 2010
De lezersredacteur is bereikbaar per
post op het adres van de
Centrale Redactie van de PZC,
ParkVeldzigt35,
Postbus 91
4330 AB Middelburg.
Telefoon: 0118-434005
E-mail: Lezersredacteur@pzc.nl
Het forum waarop lezers zich kunnen
uiten over actuele zaken is bereikbaar
via internet; www.pzc.nl
Het is altijd leuk om
steun te krijgen van
een lezer. Dit keer
kwam die van Eddy
Hulst. Hij foeterde op de Telegraaf,
omdat die krant Voor de zoveelste
keer' nieuws had gebracht dat een
dag eerder in de PZC had gestaan.
Hij mailde zijn ongenoegen naar
de landelijke krant en bracht ons
ook van de 'luie manier van jour
nalistiek' op de hoogte.
„Ik dacht nog toen ik gisteren de
PZC las. Dit bericht zal morgen
wel weer in de Telegraaf staan."
Het ging over de berichtgeving en
de foto's van de vrolijke Zeeuws
kapjes.
„Het is een gemakkelijk manier
om regionaal nieuws landelijk te
maken", schrijft hij. „Gewoon onli
ne regionieuws lezen, enkele woor
den veranderen en je hebt 'lande
lijk nieuws'. Je stuurt ook nog een
fotograaf en je hebt nog meer ko
lommen gevuld."
Eddy heeft gelijk. We weten dat
het gebeurt en eerlijk gezegd zijn
we zelf ook niet roomser dan de
paus. De gouden regel is wel dat
we de bron vermelden. Het zou al
le media sieren als dat gebeurt.
Het is overigens wèl de goede volg
orde: Zeeuws nieuws gaat via ons
naar de rest van Nederland.
De Zeeuwskapjes, roze voor de Gi
ro d'Italia, oranje voor koninginne
dag, kwamen we deze week overal
tegen. Op tv en in diverse kranten.
Zeeland zal -als het aan bedenker
Remco Texer uit Vlissingen en hoe
denmaakster Liesbeth van Well
uit Breda ligt- roze kleuren als Mid
delburg finishplaats van de Itali
aanse wielerronde is en oranje als
de koningin en haar gevolg een be
zoek brengen aan Wemeldinge en
Middelburg.
Eerlijk gezegd ben ik er trots op
als Zeeuws nieuws 'van-ons' door
landelijke media wordt overgeno
men. Zeker als het om een vernuf
tig initiatief als de Zeeuwskapjes
gaat. Iedereen zou de Zeeuwskap
jes moeten willen opnemen in
zijn programma.
De Zeeuwskapjes, daar kun je niet
omheen.
door Edith Ramakers
Een lastig probleem, die
webcams. Dat stond de
ze week in de PZC. Het
artikel ging over de web
cams die gericht zijn op
een aantal Vlissingse pleinen, stra
ten, de boulevards en gebouwen.
Ze registreren live beelden. De
WD in de gemeenteraad van Vlis
singen had de discussie aange
zwengeld over de toelaatbaarheid
van de webcams. 'Mag dat zo
maar? Wordt de privacy van men
sen die gefilmd worden -zonder
dat ze het weten- geschonden?
De fractie riep op een middenweg
te zoeken tussen voyeurisme en
privacy.
Webcams doemen overal op.
Strandpaviljoens laten maar al te
graag zien hoe mooi 'hun' strand
erbij ligt.
Webcams horen in het digitale tijd
perk. En vaak bieden ze ook aardi
ge informatie. Stel dat je wilt we
ten of het weer aan de Belgische
kust net zo goed is als aan de
Schouwse kust. Dan zijn er vol
doende webcams te vinden die op
de Belgische stranden zijn gericht.
Webcams zijn populair en worden
vaak gebruikt om reclame te ma
ken voor een streek of organisatie.
Dat is ook het uitgangspunt van
de webcams in Vlissingen. Came
ra's van zeegat.nl en nieuwvlissin-
gen.nl laten beelden zien van het
centrum van Vlissingen in bewe
ging-
In een reactie op de Vlissingse si
tuatie sprak het College Bescher
ming Persoonsgegevens zich deze
week voorzichtig uit over het aan
tal webcams. 'Er moet maat gehou
den worden en er moet door de
overheden voortdurend een afwe
ging gemaakt worden tussen het
publieke belang van promotie, het
recht op het vergaren van informa
tie en het bewaken van de privacy
van inwoners en passanten'.
Deze reactie is voor meer uitleg
vatbaar. Er is niet één menselijke
maat. De ene persoon zal zich bij
een camera bespied voelen, een an
der zoekt de camera's juist op om
er 'naar zijn familieleden thuis
naar te zwaaien'.
De techniek van het vastleggen
van beelden wordt op verschillen
de manieren uitgebuit. Zeeland
Seaports liet deze week zien dat de
webcams op een onschuldige, crea
tieve en wervende manier ge
bruikt kunnen worden. TVi/ee web
cams zijn gericht op twee snelwe
gen. Een in de Randstad en een
op de A58 naar Vlissingen. In een
oogopslag is te zien dat dé filevrije
haven van Nederland in Zeeland
ligt. 'De Zeeuwse havens kennen
geen structurele fileproblemen en
hebben daardoor prima verbindin
gen met het achterland.'
De webcams geven aan dat de
Zeeuwse zeehavens het logistieke
middelpunt van Europa zijn. De
beelden trekken de aandacht om
vervolgens de boodschap te ver
kondigen: 'Filevrije verbindingen
met het Europese achterland zijn
een voordeel voor de Europese ex
port. Dat spreekt voor zich.' In de
ze tijdgeest trekt het beeld de aan-
dafiit.
www.filevrijehaven.nl/
Is de salade bereid met liefde? vroeg jurylid
Sjaak Vogel van de 'Delta Duurzame kook-
wedstrijd' aan Arjon Copper. Arjon was
een van de acht finalisten, die een frisse,
romige geitensalade had gemaakt. Sjaak wist
dat het een opmerking ten overvloede was,
want alle amateurkoks die deze week hun duur
zame voor-, hoofd- of nagerecht mochten berei
den onder de ogen van de jury kookten met
liefde, 'voor de productent, de gast, de jury én
het milieu'. Het niveau van de kookwedstrijd
van Delta was hoog. Donald Temmerman, do
cent horeca van het ROC Zeeland en voorzitter
van de jury, plaatste bij de prijsuitreiking een
gemeenplaats, maar het kwam 'recht uit zijn
hart'. „De jury heeft het heel moeilijk gehad.
We hadden iedereen willen laten winnen."
Het was helemaal waar, beaamde ik, met Mart
Scherp, Melissa Ernst complementeerden wij
de jury.
Of het nu de tiramisu of courgettesoep van Ca
roline Hollebrandse was, de verrukkelijke kabel
jauw met venkel en risotto van Anke Spijker,
de gebakken appeltjes met custardsaus van Eldi
Risseeuw, of de vis cataplana van Floor
Köhlen, alle gerechten waren perfect op smaak
en volgens de richtlijnen van duurzaam, dus
energiezuinig bereid.
De gerechten van de drie winnaressen worden
donderdag 22 april in de Zeelandhallen in Goes
gepresenteerd bij 'Delta's duurzame diner. Het
grootst dat ooit in Zeeland is gehouden'. De
keuken van de Zeelandhallen kan aan de slag.
De winnaressen zijn: Lydia Klop-Steendijk, die
aardperen in een bietengelei verwerkte; Thisbe
van den Berg, die een Tajine op Zeeuwse wijze
bereidde met heerlijk gefrituurde zoete aardap
pelen en ten slotte de kruimige Zeeuwse appel
taart van Nicole Provoost.