meningen 115 Webcams horen bij deze tijd Zeeuwskapje eist aandacht media op Amateurkoks leggen basis voor Delta's duurzame diner Even Edith Cor de Jonge Postvak in zaterdag 17 april 2010 De lezersredacteur is bereikbaar per post op het adres van de Centrale Redactie van de PZC, ParkVeldzigt35, Postbus 91 4330 AB Middelburg. Telefoon: 0118-434005 E-mail: Lezersredacteur@pzc.nl Het forum waarop lezers zich kunnen uiten over actuele zaken is bereikbaar via internet; www.pzc.nl Het is altijd leuk om steun te krijgen van een lezer. Dit keer kwam die van Eddy Hulst. Hij foeterde op de Telegraaf, omdat die krant Voor de zoveelste keer' nieuws had gebracht dat een dag eerder in de PZC had gestaan. Hij mailde zijn ongenoegen naar de landelijke krant en bracht ons ook van de 'luie manier van jour nalistiek' op de hoogte. „Ik dacht nog toen ik gisteren de PZC las. Dit bericht zal morgen wel weer in de Telegraaf staan." Het ging over de berichtgeving en de foto's van de vrolijke Zeeuws kapjes. „Het is een gemakkelijk manier om regionaal nieuws landelijk te maken", schrijft hij. „Gewoon onli ne regionieuws lezen, enkele woor den veranderen en je hebt 'lande lijk nieuws'. Je stuurt ook nog een fotograaf en je hebt nog meer ko lommen gevuld." Eddy heeft gelijk. We weten dat het gebeurt en eerlijk gezegd zijn we zelf ook niet roomser dan de paus. De gouden regel is wel dat we de bron vermelden. Het zou al le media sieren als dat gebeurt. Het is overigens wèl de goede volg orde: Zeeuws nieuws gaat via ons naar de rest van Nederland. De Zeeuwskapjes, roze voor de Gi ro d'Italia, oranje voor koninginne dag, kwamen we deze week overal tegen. Op tv en in diverse kranten. Zeeland zal -als het aan bedenker Remco Texer uit Vlissingen en hoe denmaakster Liesbeth van Well uit Breda ligt- roze kleuren als Mid delburg finishplaats van de Itali aanse wielerronde is en oranje als de koningin en haar gevolg een be zoek brengen aan Wemeldinge en Middelburg. Eerlijk gezegd ben ik er trots op als Zeeuws nieuws 'van-ons' door landelijke media wordt overgeno men. Zeker als het om een vernuf tig initiatief als de Zeeuwskapjes gaat. Iedereen zou de Zeeuwskap jes moeten willen opnemen in zijn programma. De Zeeuwskapjes, daar kun je niet omheen. door Edith Ramakers Een lastig probleem, die webcams. Dat stond de ze week in de PZC. Het artikel ging over de web cams die gericht zijn op een aantal Vlissingse pleinen, stra ten, de boulevards en gebouwen. Ze registreren live beelden. De WD in de gemeenteraad van Vlis singen had de discussie aange zwengeld over de toelaatbaarheid van de webcams. 'Mag dat zo maar? Wordt de privacy van men sen die gefilmd worden -zonder dat ze het weten- geschonden? De fractie riep op een middenweg te zoeken tussen voyeurisme en privacy. Webcams doemen overal op. Strandpaviljoens laten maar al te graag zien hoe mooi 'hun' strand erbij ligt. Webcams horen in het digitale tijd perk. En vaak bieden ze ook aardi ge informatie. Stel dat je wilt we ten of het weer aan de Belgische kust net zo goed is als aan de Schouwse kust. Dan zijn er vol doende webcams te vinden die op de Belgische stranden zijn gericht. Webcams zijn populair en worden vaak gebruikt om reclame te ma ken voor een streek of organisatie. Dat is ook het uitgangspunt van de webcams in Vlissingen. Came ra's van zeegat.nl en nieuwvlissin- gen.nl laten beelden zien van het centrum van Vlissingen in bewe ging- In een reactie op de Vlissingse si tuatie sprak het College Bescher ming Persoonsgegevens zich deze week voorzichtig uit over het aan tal webcams. 'Er moet maat gehou den worden en er moet door de overheden voortdurend een afwe ging gemaakt worden tussen het publieke belang van promotie, het recht op het vergaren van informa tie en het bewaken van de privacy van inwoners en passanten'. Deze reactie is voor meer uitleg vatbaar. Er is niet één menselijke maat. De ene persoon zal zich bij een camera bespied voelen, een an der zoekt de camera's juist op om er 'naar zijn familieleden thuis naar te zwaaien'. De techniek van het vastleggen van beelden wordt op verschillen de manieren uitgebuit. Zeeland Seaports liet deze week zien dat de webcams op een onschuldige, crea tieve en wervende manier ge bruikt kunnen worden. TVi/ee web cams zijn gericht op twee snelwe gen. Een in de Randstad en een op de A58 naar Vlissingen. In een oogopslag is te zien dat dé filevrije haven van Nederland in Zeeland ligt. 'De Zeeuwse havens kennen geen structurele fileproblemen en hebben daardoor prima verbindin gen met het achterland.' De webcams geven aan dat de Zeeuwse zeehavens het logistieke middelpunt van Europa zijn. De beelden trekken de aandacht om vervolgens de boodschap te ver kondigen: 'Filevrije verbindingen met het Europese achterland zijn een voordeel voor de Europese ex port. Dat spreekt voor zich.' In de ze tijdgeest trekt het beeld de aan- dafiit. www.filevrijehaven.nl/ Is de salade bereid met liefde? vroeg jurylid Sjaak Vogel van de 'Delta Duurzame kook- wedstrijd' aan Arjon Copper. Arjon was een van de acht finalisten, die een frisse, romige geitensalade had gemaakt. Sjaak wist dat het een opmerking ten overvloede was, want alle amateurkoks die deze week hun duur zame voor-, hoofd- of nagerecht mochten berei den onder de ogen van de jury kookten met liefde, 'voor de productent, de gast, de jury én het milieu'. Het niveau van de kookwedstrijd van Delta was hoog. Donald Temmerman, do cent horeca van het ROC Zeeland en voorzitter van de jury, plaatste bij de prijsuitreiking een gemeenplaats, maar het kwam 'recht uit zijn hart'. „De jury heeft het heel moeilijk gehad. We hadden iedereen willen laten winnen." Het was helemaal waar, beaamde ik, met Mart Scherp, Melissa Ernst complementeerden wij de jury. Of het nu de tiramisu of courgettesoep van Ca roline Hollebrandse was, de verrukkelijke kabel jauw met venkel en risotto van Anke Spijker, de gebakken appeltjes met custardsaus van Eldi Risseeuw, of de vis cataplana van Floor Köhlen, alle gerechten waren perfect op smaak en volgens de richtlijnen van duurzaam, dus energiezuinig bereid. De gerechten van de drie winnaressen worden donderdag 22 april in de Zeelandhallen in Goes gepresenteerd bij 'Delta's duurzame diner. Het grootst dat ooit in Zeeland is gehouden'. De keuken van de Zeelandhallen kan aan de slag. De winnaressen zijn: Lydia Klop-Steendijk, die aardperen in een bietengelei verwerkte; Thisbe van den Berg, die een Tajine op Zeeuwse wijze bereidde met heerlijk gefrituurde zoete aardap pelen en ten slotte de kruimige Zeeuwse appel taart van Nicole Provoost.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 15