lekkers
Nederland weer mooi!
consument 33
Vers of niet?
Vloeibaar/ruit
Smoothie
Nederland verrommelt.
Help ons Nederland weer mooi te maken.
Word lid van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.
Bij een bijdrage van €30 ofmeerontvangtu bovendien als
welkomstgeschenk het 300 pagina's tellende, prachtig
geïllustreerde boek Nederland ujeermooi.
donderdag 15 april 20*0
'ss,?"Sc'ï'ic^ "So" w s AA-■*" mraBunsrasMssaaemfBss^^ss^^s -. -. -
Zowel versgeperst sap als zelf ge
mixte smoothies hebben de nei
ging in te zakken als ze een tijdje^
staan. Wie zelf wel eens sinaasap
pelen perst en het sap een tijdje
laat staan, kent het: onderin het
glas waterig spul, bovenin troe
bel. Voedselwetenschappers heb
ben er zelfs een term voor: cloud
loss. Voor de smaak maakt het niks
uit: gewoon even flink roeren.
Sap dat verhit is geweest, heeft
geen last van cloud loss. Daarme^'i;
het een mooie manier om te kij
ken of je in de schappen wel met
echt vers geperst sap van doen
hebt. Staat er vers op het etiket,
maar is sap of smoothie na inschen
ken niet ingezakt? Dan is het is ver
hit geweest, dus niet écht vers.
vliegen van vitamines: 'Lekker' en
'houdbaar' zitten elkaar in de weg.
Vandaar ook dat supermarkten en
sapverkopers erg geïnteresseerd
zijn in nieuwe technieken om de
houdbaarheid van hun producten
te vergroten, zonder dat ten koste
gaat van de smaak.
De nieuwste conserveringstech
niek is pascalisatie. Tijdens een sap-
excursie bij het Wageningse be
drijf TOP dat nieuwe producten
en verpakkingen voor de levens
middelenindustrie bedenkt, wer
den verschillende sinaasappelsap-
jes blind geproefd. Het meest inte
ressant waren de twee glaasjes die
het lekkerst werden gevonden. In
het ene glaasje zat versgeperst sap.
In het andere glaasje, dat in smaak
erg op het verse sapje leek, zat sap
dat houdbaar was gemaakt door
pascalisatie. Daarbij wordt het sap
onder grote druk gebracht, waar
door schadelijke bacteriën worden
gedood, maar tegelijkertijd de lek
kere verse smaak wél behouden
blijft (zie kader Pascalisatie).
Ook in de blinde proeverij met ver
schillende aardbeienbanaansmoot-
hies scoorden het écht verse en
het gepascaliseerde drankje het
hoogst. Zo lekker als vers, maar
toch wel dertig dagen houdbaar.
De gepascaliseerde sappen en
smoothies zijn nog niet in Neder
landse winkels te koop.
www.pascalisatie.nl
reageren?
consument@wegener.nl
Wie liever niet zelf met een pers of blender in de weer
gaat voor echt verse sappen of smoothies, kan terecht bij
de specialist
Bijvoorbeeld bij Pieter Rijssenbeek. Zijn bedrijf heet Vers
Vloeibaar Fruit Rijsselbeek maakt al 52 jaar sap. „In
1976 was ik de eerste die commercieel vers sinaasappel
sap verkocht aan de Belgische horeca."
Op zijn 65e stopte hij ermee. „Maar ik werd boos als ik
door de supermarkt liep en zag wat de marketingboys als
sap verkochten." Vandaar dat hij tóch weer sap ging ma
ken. Voor een selecte groep klanten.
Zijn producten zijn onder andere te koop op Schiphol
(Jungle Juice), bij delicatessenwinkel Marqt in Amsterdam,
via zijn website of in zijn sapmakerij in Tiel.
Rijssenbeek verkoopt twaalf verschillende sappen en
smoothies, van appelsap van jonagolds, tot smoothies
van aardbeien, banaan en kokos. Zijn sappen worden be
slist niet verhit en er wordt niets aan toegevoegd, verze
kert Rijssenbeek. Ze behouden dus de oorspronkelijke
smaak, vitamines en antioxidanten. De keerzijde is dat de
producten niet lang te bewaren zijn.
Q www.vloeibaarfruit.com
Een smoothie is een drank gemaakt van vers fruit en eventueel ijsblokjes
of -schaafselTegenwoordig zit er ook vaak yoghurt of melk in, maar oor
spronkelijk hoort dat niet thuis in een smoothie. Smoothie komt van het En-r
gelse woord 'smooth', wat glad, effen betekent. Smoothies zijn makkelijk
zelf te maken, zeker met een blender of keukenmachine: alle denkbare
soorten fruit in de keukenmachine, knopje indrukken, klaar. De fruitmix op
gewenste dikte krijgen, is soms het enige lastige punt. Banaan of ijsblokjes
maken de smoothie dikker. Ook door het mixen van bevroren fruit, krijg je
een dikker resultaat dan met 'zacht' fruit. Met sinaasappelsap is een te dik
resultaat makkelijk te verdunnen. Water kan natuurlijk ook, al gaat dat ten
koste van de fruitige smaak. Probeer het ook eens met karnemelk.
Stuureen kaartje naar Vereniging Nederlands
Cultuurlandschap, Antwoordnummer2501,,
6573 ZX Beek-Ubbergen of meld u aan op
www.nederlandscultuurlandschap.nl.