lekkers Nederland weer mooi! consument 33 Vers of niet? Vloeibaar/ruit Smoothie Nederland verrommelt. Help ons Nederland weer mooi te maken. Word lid van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Bij een bijdrage van €30 ofmeerontvangtu bovendien als welkomstgeschenk het 300 pagina's tellende, prachtig geïllustreerde boek Nederland ujeermooi. donderdag 15 april 20*0 'ss,?"Sc'ï'ic^ "So" w s AA-■*" mraBunsrasMssaaemfBss^^ss^^s -. -. - Zowel versgeperst sap als zelf ge mixte smoothies hebben de nei ging in te zakken als ze een tijdje^ staan. Wie zelf wel eens sinaasap pelen perst en het sap een tijdje laat staan, kent het: onderin het glas waterig spul, bovenin troe bel. Voedselwetenschappers heb ben er zelfs een term voor: cloud loss. Voor de smaak maakt het niks uit: gewoon even flink roeren. Sap dat verhit is geweest, heeft geen last van cloud loss. Daarme^'i; het een mooie manier om te kij ken of je in de schappen wel met echt vers geperst sap van doen hebt. Staat er vers op het etiket, maar is sap of smoothie na inschen ken niet ingezakt? Dan is het is ver hit geweest, dus niet écht vers. vliegen van vitamines: 'Lekker' en 'houdbaar' zitten elkaar in de weg. Vandaar ook dat supermarkten en sapverkopers erg geïnteresseerd zijn in nieuwe technieken om de houdbaarheid van hun producten te vergroten, zonder dat ten koste gaat van de smaak. De nieuwste conserveringstech niek is pascalisatie. Tijdens een sap- excursie bij het Wageningse be drijf TOP dat nieuwe producten en verpakkingen voor de levens middelenindustrie bedenkt, wer den verschillende sinaasappelsap- jes blind geproefd. Het meest inte ressant waren de twee glaasjes die het lekkerst werden gevonden. In het ene glaasje zat versgeperst sap. In het andere glaasje, dat in smaak erg op het verse sapje leek, zat sap dat houdbaar was gemaakt door pascalisatie. Daarbij wordt het sap onder grote druk gebracht, waar door schadelijke bacteriën worden gedood, maar tegelijkertijd de lek kere verse smaak wél behouden blijft (zie kader Pascalisatie). Ook in de blinde proeverij met ver schillende aardbeienbanaansmoot- hies scoorden het écht verse en het gepascaliseerde drankje het hoogst. Zo lekker als vers, maar toch wel dertig dagen houdbaar. De gepascaliseerde sappen en smoothies zijn nog niet in Neder landse winkels te koop. www.pascalisatie.nl reageren? consument@wegener.nl Wie liever niet zelf met een pers of blender in de weer gaat voor echt verse sappen of smoothies, kan terecht bij de specialist Bijvoorbeeld bij Pieter Rijssenbeek. Zijn bedrijf heet Vers Vloeibaar Fruit Rijsselbeek maakt al 52 jaar sap. „In 1976 was ik de eerste die commercieel vers sinaasappel sap verkocht aan de Belgische horeca." Op zijn 65e stopte hij ermee. „Maar ik werd boos als ik door de supermarkt liep en zag wat de marketingboys als sap verkochten." Vandaar dat hij tóch weer sap ging ma ken. Voor een selecte groep klanten. Zijn producten zijn onder andere te koop op Schiphol (Jungle Juice), bij delicatessenwinkel Marqt in Amsterdam, via zijn website of in zijn sapmakerij in Tiel. Rijssenbeek verkoopt twaalf verschillende sappen en smoothies, van appelsap van jonagolds, tot smoothies van aardbeien, banaan en kokos. Zijn sappen worden be slist niet verhit en er wordt niets aan toegevoegd, verze kert Rijssenbeek. Ze behouden dus de oorspronkelijke smaak, vitamines en antioxidanten. De keerzijde is dat de producten niet lang te bewaren zijn. Q www.vloeibaarfruit.com Een smoothie is een drank gemaakt van vers fruit en eventueel ijsblokjes of -schaafselTegenwoordig zit er ook vaak yoghurt of melk in, maar oor spronkelijk hoort dat niet thuis in een smoothie. Smoothie komt van het En-r gelse woord 'smooth', wat glad, effen betekent. Smoothies zijn makkelijk zelf te maken, zeker met een blender of keukenmachine: alle denkbare soorten fruit in de keukenmachine, knopje indrukken, klaar. De fruitmix op gewenste dikte krijgen, is soms het enige lastige punt. Banaan of ijsblokjes maken de smoothie dikker. Ook door het mixen van bevroren fruit, krijg je een dikker resultaat dan met 'zacht' fruit. Met sinaasappelsap is een te dik resultaat makkelijk te verdunnen. Water kan natuurlijk ook, al gaat dat ten koste van de fruitige smaak. Probeer het ook eens met karnemelk. Stuureen kaartje naar Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Antwoordnummer2501,, 6573 ZX Beek-Ubbergen of meld u aan op www.nederlandscultuurlandschap.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 35