in balans 113 4/ De Stel I i ng Ja Nee Eet smakelijk! Eet smakelijk! Een maaltijd kan best zonder vlees! |88fe woensdag 14 april 2010 t In De Stelling twee visies op de vraag of de mens een malse karbonade of de toevoeging van gehakt nodig heeft om lekker én gezond te eten. Beide tegenpolen komen opmerkelijk genoeg uit op een eensluidend slotwoord: eet smakelijk. door Wiljan Broeders Wh «IC ion Pluimes (diët 'Een maaltijd zonder vlees? Dat kan niet! Je hebt het nodig om gezond te blijven. Al die vegetariërs zien er slecht uit. Vlees is veel te lekker. Dan zakt de vee-industrie in. Het zijn wel heel saaie maaltijden.' Oké, dan eten we gewoon vlees... Zou er ook een andere manier van eten zijn? Als eni ge land ter wereld met een Partij voor de Dieren be hoort dat wellicht tot de mogelijkheden. Laten we eens kritisch kijken naar bovenstaande uitspraken. Inmiddels weten we dat dagelijks gebruik van vlees onnodig is om gezond te blijven, We krijgen zonder vlees genoeg voedingsstoffen binnen. Het gebruik van gemaksvoeding is eerder de boosdoener als het gaat om een risico op tekorten. Vlees levert te veel verzadigde vetten op (ook de magere soorten) en de meeliftende antibiotica en groeihormonen ver storen redelijk wat processen in ons lichaam. Een aan trekkelijk uiterlijk is het gevolg van een gezonde levens stijl en een positieve levenshouding. Vlees kan dan ook van negatieve invloed zijn. Google maar eens eventjes; je zult versteld staan van hoeveel 'mooie' mensen geen of minder vlees eten. Wat de een lekker vindt, vindt de ander vies. Zo ook met vlees. Inmid dels zijn onze smaakpapillen wel suf gemaakt met al het snel gefokte vlees. Proef voor de grap maar eens biologisch vlees naast vlees uit de bio-industrie. Dan weetje meteen wat ik bedoel. Het zou overigens geen kwaad kunnen als de bio-industrie eens een tandje lager ging draaien. Goed voor het milieu, goed voor de dieren en goed voor de mensen. We kunnen dan nog steeds lek ker, gezond en gevarieerd eten. Wees gerust. Vegetarisch eten is allang niet meer hetzelfde als vleesvervangend eten. Daarbij wissel je het vlees in voor een vleesvervangende burger. Geen aanwinst voor je maaltijd, al helemaal niet wat smaak en variatie betreft. Vegetarisch koken is hip en lekker. Menig chef-kok verlaat de vleeskeuken voor een groentekeuken. Er is zoveel mogelijk dat er een nieuwe wereld - keuken - voor je open gaat. Koken met smakelijke noten, verrassende peulvruchten en kleurrijke groenten zorgen voor interessante ge rechten. m m si Jaap 'Kookgek' Ik ben iemand die houd van koken en lekker eten. Ik kom nog uit de tijd dat er maar een paar keer per week vlees werd gegeten en op yrijdag werd er vis met bo tersaus opgediend. Vlees en vis zie ik naast fruit, groente en zuivel als een vast onderdeel van iemands eetpatroon. Het staat ook niet voor niets in de 'Schijf van Vijf' als een van de pijlers van onze bouwstoffen die we nodig hebben. Dat neemt overigens niet weg dat er ook bij ons soms wel eens een dag zonder vlees is en dat we toch bewust - onbewust! - een beetje letten op waar het vlees vandaan komt. Verhalen als 'zielig' zijn niet aan mij besteed eerlijk gezegd. Als je ziet hoe dieren in de natuur worden gedood door an dere dieren dan komt daar ook geen zieligheid aan te pas. Ook met mensen die het vlees laten staan omdat zij het zie lig vinden voor het dier heb ik helemaal niets. Het geeft ei genlijk alleen maar aan dat wij als maatschappij steeds ver der van de natuur af komen staan en niet meer voor ogen hebben dat wij nog steeds deel uitmaken van diezelfde natuur met onze eigen noden; waaronder dus ook vlees eten. Daarnaast zie ik dat de maatschappij zich vandaag de dag steeds meer laat leiden door trends. Het is al gauw 'leuk' om iets te doen wat een ander niet doet of waar we ons mee kunnen onderschei den; zoals bijvoorbeeld geen vlees eten. En ook wordt er altijd maar weer geschermd met de bio-industrie en hoe slecht alles voor ons is. Dit ondanks het feit dat de mens de laatste vijftig jaar steeds ouder is geworden, juist vanwege het betere leef- en eetpatroon. Wat uiteraard wel heel belangrijk is, is het welzijn van dieren tijdens hun leven en hoe wij ze behandelen voor de slacht. Dit dient op een humane, respectvol le wijze te gebeuren. Wat in alles dus voorop staat is de kwaliteit van het vlees en zijn achtergrond. Kortom: Ik zal altijd vlees blijven eten, maar wel proberen enigszins op te letten waar het vandaan komt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 91