in balans 113
4/
De Stel I i ng
Ja
Nee
Eet smakelijk!
Eet smakelijk!
Een maaltijd kan
best zonder vlees!
|88fe
woensdag 14 april 2010
t
In De Stelling twee visies op de vraag of de
mens een malse karbonade of de toevoeging
van gehakt nodig heeft om lekker én
gezond te eten. Beide tegenpolen
komen opmerkelijk genoeg uit
op een eensluidend
slotwoord: eet smakelijk.
door Wiljan Broeders
Wh «IC
ion Pluimes (diët
'Een maaltijd zonder vlees? Dat kan niet!
Je hebt het nodig om gezond te blijven.
Al die vegetariërs zien er slecht uit.
Vlees is veel te lekker.
Dan zakt de vee-industrie in.
Het zijn wel heel saaie maaltijden.'
Oké, dan eten we gewoon vlees...
Zou er ook een andere manier van eten zijn? Als eni
ge land ter wereld met een Partij voor de Dieren be
hoort dat wellicht tot de mogelijkheden. Laten we
eens kritisch kijken naar bovenstaande uitspraken.
Inmiddels weten we dat dagelijks gebruik van vlees
onnodig is om gezond te blijven, We krijgen zonder
vlees genoeg voedingsstoffen binnen. Het gebruik
van gemaksvoeding is eerder de boosdoener als
het gaat om een risico op tekorten. Vlees levert te
veel verzadigde vetten op (ook de magere soorten)
en de meeliftende antibiotica en groeihormonen ver
storen redelijk wat processen in ons lichaam. Een aan
trekkelijk uiterlijk is het gevolg van een gezonde levens
stijl en een positieve levenshouding. Vlees kan dan ook
van negatieve invloed zijn. Google maar eens eventjes; je
zult versteld staan van hoeveel 'mooie' mensen geen of minder
vlees eten.
Wat de een lekker vindt, vindt de ander vies. Zo ook met vlees. Inmid
dels zijn onze smaakpapillen wel suf gemaakt met al het snel gefokte vlees.
Proef voor de grap maar eens biologisch vlees naast vlees uit de bio-industrie.
Dan weetje meteen wat ik bedoel. Het zou overigens geen kwaad kunnen als
de bio-industrie eens een tandje lager ging draaien. Goed voor het milieu,
goed voor de dieren en goed voor de mensen. We kunnen dan nog steeds lek
ker, gezond en gevarieerd eten. Wees gerust. Vegetarisch eten is allang niet
meer hetzelfde als vleesvervangend eten. Daarbij wissel je het vlees in voor een
vleesvervangende burger. Geen aanwinst voor je maaltijd, al helemaal niet wat
smaak en variatie betreft. Vegetarisch koken is hip en lekker. Menig chef-kok
verlaat de vleeskeuken voor een groentekeuken. Er is zoveel mogelijk dat er
een nieuwe wereld - keuken - voor je open gaat. Koken met smakelijke noten,
verrassende peulvruchten en kleurrijke groenten zorgen voor interessante ge
rechten.
m
m
si
Jaap 'Kookgek'
Ik ben iemand die houd van koken en lekker eten. Ik
kom nog uit de tijd dat er maar een paar keer per week
vlees werd gegeten en op yrijdag werd er vis met bo
tersaus opgediend. Vlees en vis zie ik naast fruit, groente en
zuivel als een vast onderdeel van iemands eetpatroon.
Het staat ook niet voor niets in de 'Schijf van Vijf' als een van de
pijlers van onze bouwstoffen die we nodig hebben. Dat neemt
overigens niet weg dat er ook bij ons soms wel eens een dag
zonder vlees is en dat we toch bewust - onbewust! - een
beetje letten op waar het vlees vandaan komt.
Verhalen als 'zielig' zijn niet aan mij besteed eerlijk gezegd.
Als je ziet hoe dieren in de natuur worden gedood door an
dere dieren dan komt daar ook geen zieligheid aan te pas.
Ook met mensen die het vlees laten staan omdat zij het zie
lig vinden voor het dier heb ik helemaal niets. Het geeft ei
genlijk alleen maar aan dat wij als maatschappij steeds ver
der van de natuur af komen staan en niet meer voor ogen
hebben dat wij nog steeds deel uitmaken van diezelfde natuur
met onze eigen noden; waaronder dus ook vlees eten.
Daarnaast zie ik dat de maatschappij zich vandaag de dag steeds
meer laat leiden door trends. Het is al gauw 'leuk' om iets te doen
wat een ander niet doet of waar we ons mee kunnen onderschei
den; zoals bijvoorbeeld geen vlees eten. En ook wordt er altijd maar
weer geschermd met de bio-industrie en hoe slecht alles voor ons is. Dit
ondanks het feit dat de mens de laatste vijftig jaar steeds ouder is geworden,
juist vanwege het betere leef- en eetpatroon.
Wat uiteraard wel heel belangrijk is, is het welzijn van dieren tijdens hun leven
en hoe wij ze behandelen voor de slacht. Dit dient op een humane, respectvol
le wijze te gebeuren. Wat in alles dus voorop staat is de kwaliteit van het vlees
en zijn achtergrond. Kortom: Ik zal altijd vlees blijven eten, maar wel proberen
enigszins op te letten waar het vandaan komt.