PIN 8l Boeke woensdag 14 april 2010 A. Kluveld Pijn. De terugkeer naar het paradijs en de wens er weer uit te ontsnappen 17,95 euro KLUVELD 7 KXiHfij&ViU; I *w£$£ yK 'l i Pijn kan diepe emo ties en vragen naar de zin van het be staan oproepen. Het is een (aron van angst en leed, wanhoop en eenzaamheid. Maar ook van verlangen en fascinatie, en van kunstzinnige en literaire creativiteit. Vandaag de dag ervaren de meesten van ons pijn als een belemmering van onze persoonlijke ont wikkeling en zoektocht naar geluk. We grijpen al snel naar de pijnstillers. Er zijn mensen die juist reiken naar de uiterste grenzen van pijn- beleving. In Pijn duikt Amanda Kluveld in de historie van de aantrekkingskracht en afschuw van, en de angst voor lichamelijk lijden. ISBN 10: 902956508X ISBN13: 9789029565080 Eva Snoijink De Upside van Down 39,99 euro Eva Snoijink kwam als fotograaf in contact met Pien, een kindje met het Downsyndroom. Het viel haar op dat Pien net zo was al ieder ander kind dat zij heeft gefotografeerd. Het le verde dit boek op met 101 portretten van kin deren met'het Downsyndroom. Elke foto gaat vergezeld met een korte tekst van de ouders over hoe dat nou is, leven met een kindje met Down. Dit fotoboek is een mooi tegenwicht voor de overwegend negatieve verhalen die al zo vaak voor het voetlicht verschijnen. Het laat zien dat Down ook positieve kanten heeft. Na de eerste druk in november 2008 zijn diverse herdrukken verschenen en is er zelfs een stich ting met dezelfde naam. ISBN 10: 9049100295 ISBN 13:9789049100292 Francine Oomen Hoe overleef ik als keuken- prinsfes)? 12,50 euro Er zijn al veel de len van de 'Hoi-reeks'. Toch weet Francine Oomen iedere keer weer haar ij- zersterke formule van leuke teksten en illustra ties in te zetten. In haar kookboek leveren de hoofdpersoon Rosa en haar vrienden een hoop lekkere en eenvoudige recepten. De starter kan aan de slag met het leren koken van een ei of het maken van een tosti. De meer ervaren keukenprins(es) bladert door naar bijvoorbeeld brandnetelsoep of groen- ten-bonenprutje in wraps. Naast de recepten staat het boek vol leerzame 'eetweetjes' en survivaltips voor in de keuken. Ook is er aan dacht voor thema's waar jongeren mee bezig zijn, zoals vegetarisch eten, je gewicht en het milieu. ISBN: 9789045109848 Louisie, zit niet op je nagels te bijten, zong men er gens in de vorige eeuw. Nagelbijten is een vrij onele gant en ongezond tijdverdrijf. Je gebit slijt er van, bac teriën van je handen komen in je mond terecht, er ont staan wondjes rond je nagels en als je maar lang ge noeg knaagt krijg je lelijke eeltplekken. Wil je ervan af, dan kun je je wenden tot therapieën als valse nagels of pleisters plakken, smeren met een bittere vloeistof, knijpen in een stressbal of kauwgom kauwen. Hypnose of homeopathie zou ook helpen. Enige zelfreflectie is waarschijnlijk nog het effec tiefst. Signaleer wanneer je behoefte krijgt aan na gelbijten, sta even stil bij dit moment en neem het besluit niet toe te geven aan je bijtdrift. Veel mensen dragen steunzolen. En nu de zomer er aan komt, is het voor hen vaak lastig om leuke, goed zittende schoenen te vinden waar de zolen in passen. Waar moeten zij op letten? Allereerst op de maat! De binnenkant van de schoen moet altijd langer zijn dan de lengte van de voet. Hoeveel lan ger? Ongeveer een vingerkootje. Voor kinderen is dat wat meer. Een goede schoen moet buigen bij de tenen. Een goede schoen heeft een stevige hiel. En mag in het midden niet bui- gen. De hak mag daarbij niet hoger zijn dan 2,5 centimeter Ook mag de hak niet smal zijn. Ten slotte: koop nooit schoe nen die je niet leuk vindt, maar 'kies uit alle leuke schoenen wel de goede! Bron: Praktijk voor Pod therapie De Boer Reuze irritant, zo'n trillend ooglid. Het ontstaat door het aan- en ontspannen van je ooglid. Gebeurt dit heel snel, dan gaat je ooglid trillen. Vaak duurt dit maar een paar minuten en gaat het vanzelf weer weg. Maar bij sommige mensen kan het wel een paar da gen aanhouden. Oorzaken hiervan zijn vaak ver moeidheid, stress of ingespannen werk met de ogen. Neem je rust en slaap eens lekker uit. Zorg voor min der stress; ga na waar die vandaan komt en werk hier aan. Werk je veel met je ogen? Las dan om het uur een korte pauze in. Vaak is het ongemak dan snel op gelost. Voedsel kan op verschillende manieren bederven en vaak gebeurt dit door een gebrek aan hygiëne in de keuken. Deze oorzaak is meestal eenvoudig te voorkomen. Bijvoorbeeld door vóór en tijdens het koken geregeld de handen te wassen. Daarnaast is het belangrijk om steeds schoon keukengerei te gebruiken. Dit geldt ook voor snijplanken, vooral hou ten. Zij kunnen een bron van besmetting vormen. Was ze altijd af met heel heet water en afwasmicTdel. Om kruisbesmet- ting te voorkomen is het heel belangrijk dat je voor kip, vlees, groente, enz. al tijd aparte snijplanken gebruikt. Verwis sel ook regelmatig vaatdoekjes en thee doeken, dat zijn namelijk pure bacterie kwekerijen. Sdpermarkten ruimen een steeds groter deel van hun winkel in voor biologisch voedsel. Bij de productie van dat voed sel wordt zoveel mogelijk rekening ge houden met milieu, dier en mens. Slechts een beperkt aantal additieven van natuurlijke oorsprong is in de pro ducten toegestaan. Zo zijn de mees te kleur-, geur- en smaakstoffen ver boden. Nergens in de productieke ten wordt gentechnolo- gie toegepast. Daarmee is niet alleen het gebruik van genetisch gemodifi ceerde ingrediënten, maar ook van genetisch gemodifi ceerde enzymen en diervoer uitgesloten. Biologische producten dragen het EKO-keurmerk. Meer info: www. voedingscentrum.n\

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 86