PIN
8l
Boeke
woensdag 14 april 2010
A. Kluveld
Pijn. De terugkeer
naar het paradijs en
de wens er weer uit
te ontsnappen
17,95 euro
KLUVELD
7
KXiHfij&ViU;
I
*w£$£ yK 'l i
Pijn kan diepe emo
ties en vragen naar
de zin van het be
staan oproepen. Het
is een (aron van
angst en leed, wanhoop en eenzaamheid.
Maar ook van verlangen en fascinatie, en van
kunstzinnige en literaire creativiteit. Vandaag
de dag ervaren de meesten van ons pijn als
een belemmering van onze persoonlijke ont
wikkeling en zoektocht naar geluk. We grijpen
al snel naar de pijnstillers. Er zijn mensen die
juist reiken naar de uiterste grenzen van pijn-
beleving. In Pijn duikt Amanda Kluveld in de
historie van de aantrekkingskracht en afschuw
van, en de angst voor lichamelijk lijden.
ISBN 10: 902956508X
ISBN13: 9789029565080
Eva Snoijink
De Upside
van Down
39,99 euro
Eva Snoijink kwam
als fotograaf in
contact met Pien,
een kindje met het
Downsyndroom.
Het viel haar op dat Pien net zo was al ieder
ander kind dat zij heeft gefotografeerd. Het le
verde dit boek op met 101 portretten van kin
deren met'het Downsyndroom. Elke foto gaat
vergezeld met een korte tekst van de ouders
over hoe dat nou is, leven met een kindje met
Down. Dit fotoboek is een mooi tegenwicht
voor de overwegend negatieve verhalen die al
zo vaak voor het voetlicht verschijnen. Het laat
zien dat Down ook positieve kanten heeft. Na
de eerste druk in november 2008 zijn diverse
herdrukken verschenen en is er zelfs een stich
ting met dezelfde naam.
ISBN 10: 9049100295
ISBN 13:9789049100292
Francine Oomen
Hoe overleef
ik als keuken-
prinsfes)?
12,50 euro
Er zijn al veel de
len van de
'Hoi-reeks'. Toch
weet Francine Oomen iedere keer weer haar ij-
zersterke formule van leuke teksten en illustra
ties in te zetten. In haar kookboek leveren de
hoofdpersoon Rosa en haar vrienden een
hoop lekkere en eenvoudige recepten. De
starter kan aan de slag met het leren koken
van een ei of het maken van een tosti. De
meer ervaren keukenprins(es) bladert door
naar bijvoorbeeld brandnetelsoep of groen-
ten-bonenprutje in wraps. Naast de recepten
staat het boek vol leerzame 'eetweetjes' en
survivaltips voor in de keuken. Ook is er aan
dacht voor thema's waar jongeren mee bezig
zijn, zoals vegetarisch eten, je gewicht en het
milieu.
ISBN: 9789045109848
Louisie, zit niet op je nagels te bijten, zong men er
gens in de vorige eeuw. Nagelbijten is een vrij onele
gant en ongezond tijdverdrijf. Je gebit slijt er van, bac
teriën van je handen komen in je mond terecht, er ont
staan wondjes rond je nagels en als je maar lang ge
noeg knaagt krijg je lelijke eeltplekken.
Wil je ervan af, dan kun je je wenden tot therapieën
als valse nagels of pleisters plakken, smeren met een
bittere vloeistof, knijpen in een stressbal of kauwgom
kauwen. Hypnose of homeopathie zou ook helpen.
Enige zelfreflectie is waarschijnlijk nog het effec
tiefst. Signaleer wanneer je behoefte krijgt aan na
gelbijten, sta even stil bij dit moment en neem
het besluit niet toe te geven aan je bijtdrift.
Veel mensen dragen steunzolen. En nu
de zomer er aan komt, is het voor hen
vaak lastig om leuke, goed zittende
schoenen te vinden waar de zolen in
passen.
Waar moeten zij op letten?
Allereerst op de maat! De binnenkant
van de schoen moet altijd langer zijn dan
de lengte van de voet. Hoeveel lan
ger? Ongeveer een vingerkootje.
Voor kinderen is dat wat meer. Een
goede schoen moet buigen bij de
tenen.
Een goede schoen heeft een
stevige hiel.
En mag in het midden niet bui-
gen.
De hak mag daarbij niet hoger
zijn dan 2,5 centimeter
Ook mag de hak niet smal zijn.
Ten slotte: koop nooit schoe
nen die je niet leuk
vindt, maar 'kies uit
alle leuke schoenen
wel de goede!
Bron: Praktijk voor
Pod therapie De Boer
Reuze irritant, zo'n trillend ooglid. Het ontstaat door
het aan- en ontspannen van je ooglid. Gebeurt dit
heel snel, dan gaat je ooglid trillen. Vaak duurt dit
maar een paar minuten en gaat het vanzelf weer weg.
Maar bij sommige mensen kan het wel een paar da
gen aanhouden. Oorzaken hiervan zijn
vaak ver
moeidheid, stress of ingespannen werk met de ogen.
Neem je rust en slaap eens lekker uit. Zorg voor min
der stress; ga na waar die vandaan komt en werk hier
aan. Werk je veel met je ogen? Las dan om het uur
een korte pauze in. Vaak is het ongemak dan snel op
gelost.
Voedsel kan op verschillende manieren bederven en
vaak gebeurt dit door een gebrek aan hygiëne in de
keuken. Deze oorzaak is meestal eenvoudig te
voorkomen. Bijvoorbeeld door vóór en tijdens
het koken geregeld de handen te wassen.
Daarnaast is het belangrijk om steeds
schoon keukengerei te gebruiken. Dit
geldt ook voor snijplanken, vooral hou
ten. Zij kunnen een bron van besmetting
vormen. Was ze altijd af met heel heet
water en afwasmicTdel. Om kruisbesmet-
ting te voorkomen is het heel belangrijk
dat je voor kip, vlees, groente, enz. al
tijd aparte snijplanken gebruikt. Verwis
sel ook regelmatig vaatdoekjes en thee
doeken, dat zijn namelijk pure bacterie
kwekerijen.
Sdpermarkten ruimen een steeds groter
deel van hun winkel in voor biologisch
voedsel. Bij de productie van dat voed
sel wordt zoveel mogelijk rekening ge
houden met milieu, dier en mens.
Slechts een beperkt aantal additieven
van natuurlijke oorsprong is in de pro
ducten toegestaan. Zo zijn de mees
te kleur-, geur- en smaakstoffen ver
boden. Nergens in de productieke
ten wordt gentechnolo-
gie toegepast. Daarmee
is niet alleen het gebruik
van genetisch gemodifi
ceerde ingrediënten, maar
ook van genetisch gemodifi
ceerde enzymen en diervoer
uitgesloten.
Biologische producten
dragen het EKO-keurmerk.
Meer info:
www. voedingscentrum.n\