zeeland I n
bier en gastronomie
Speurtocht naar
eieren en koopjes
Bakker Goethals is trots op het schild aan de muur
de vergetelheid geraakt'
Een gloednieuwe
Peugeot 308?
O AutoTrack.nl
Huis uitgebrand
Cultureel Hulst
vertoont film
A Single Man
dinsdag 6 april 2010
voor stuk de deuren. Terwijl die
Zeeuwse traditie ooit absoluut
niet onder hoefde te doen voor de
vermaarde Brabantse en Limburg
se biercultuur. Met Puur Zeeuws
willen we de aansluiting tot stand
brengen met het traditionele bier
patrimonium van België, Brabant
en Limburg."
Het project mikt vooral op de toe
rist, die straks geconfronteerd zal
worden met streekbieren, speciale
biercafés, de bierkeuken in de res
taurants, maar ook met auto-, wan
del- en fietsroutes, onder meer
langs voormalige brouwerijen.
Voor West-Zeeuws-Vlaanderen
zijn die routes zo goed als gereed,
voor het Land van Hulst wordt er
aan gewerkt.
Uit recent onderzoek in opdracht
van de Vlaamse brouwer Al-
ken-Maes blijkt dat er momenteel
sprake is van een heuse smaakrevo-
lutie. Vier van de vijf ondervraag
den vinden dat speciaalbieren als
begeleidende drank een duidelijk
ere plaats verdienen in de restau
rants en cafés. Vijfenzestig procent
kookt zelf weieens met bier en vijf
tig procent prefereert een speciaal-
bier als begeleidende drank aan ta
fel. Ook onderzoek binnen de ho-
recagelederen maakt duidelijk dat
er zo langzamerhand sprake is van
een trend.
De bieren dragen intrigeren
de namen als Middelburg
se Witheer, 't Schoenlap
pertje, Strandpaper, de Zeezuiper,
Straffe Toeback, Lazarus en Grof
Geschut. Maar ook Imperial Rus
sian Stout en Double India Pale
Ale. Stuk voor stuk Zeeuwse bie
ren, gebrouwen door Emelisse in
Kamperland, de Scheldebrouwerij
in 's-Gravenpolder en De Halve
Maan in Hulst. Die drie 'dragen' -
gesteund door de groothandel -
Puur Zeeuws. Maar om het vloei
bare erfgoed helemaal op de kaart
te zetten, doet ook Kampen destil
lateurs uit Bruinisse mee. Peter en
ambassadeur van het project is de
onder brouwers vermaarde Neder
landse bierspecialist Han Hidalgo.
Direct na Pasen richt Puur Zeeuws
zich, na Zeeuws-Vlaanderen, ook
op de rest van Zeeland.
Meeusen: „De restaurants worden
zorgvuldig geselecteerd. Zoals we
in een later stadium ook de beste
cafés van de provincie uitkiezen.
Daarbij wordt heel nadrukkelijk ge
keken naar de bereidheid van de
exploitant en zijn zwarte en witte
brigade om het verhaal van de
Zeeuwse bieren, van de brouwe
rijen uit te dragen." Ze krijgen
daarvoor alle mogelijke informatie
materiaal, speciale gastronomische
bierglazen, viltjes, tafelkoelers
(voor 75-cl-flessen), maar ook
workshops als trefpunt voor ken
nisoverdracht én binnenkort gaat
een 'puurzeeuws'-website de lucht
in. Meeusen probeerde het hele
bierconcept de afgelopen twee jaar
al uit in restaurant Het Arsenaal in
Terneuzen. De kelder onder dat
restaurant wordt ingericht als bier
museum, waar ook proeverijen
kunnen worden gehouden. En de
bierviltjes worden voorzien van
de uiterst creatieve hartekreet:
'Zeeuwse smaken, die iedereen ra
ken'. Bedacht aan de bar.
Het aantal deelnemers aan de wedstrijd 'Mooiste Ei van 2010'. Fraai waren
sommige exemplaren wel. foto Peter Nicolai
terneuzen - Paaseieren zoeken
voor de jongste kinderen en speu
ren naar een koopje op de rommel
markt. Het paasweekend had in de
regio voor jong en oud wel iets in
petto.
Op de overdekte rommelmarkt in
Den Dullaert in Hulst stonden za
terdag 86 verkopers met een
kraam. „Volle bak, ook wat betreft
de koopjesjagers", volgens organi
sator Patricia Duininck.
Ondanks het frisse weer had ijsco
man Daniël het druk op de paas-
markt in Breskens.
Op en om het Oranjeplein ston
den 100 kramen met vooral heel
veel etenswaar. Voor het tweede
seizoen was de markt doorgetrok-
ken langs het winkelcentrum naar
het Spuiplein. Ook de markt zon
dag in Cadzand-Bad trok veel
volk.
Er waren - leek het wel - in bijna
heel Zeeuws-Vlaanderen paaseie
ren verstopt. Ze werden opge
spoord in Hulst, Axel, Vogelwaar
de, Oostburg, Groede, Hengstdijk,
Zuiddorpe en in speeltuin Oranje
kwartier in Terneuzen. In zaal in
Den Dwaes in Kloosterzande
werd de wedstrijd 'het grootste
paasei 2010' uiteindelijk afgebla
zen.
Er waren te weinig deelnemers.
O video paasmarkt Breskens op
www.pzc.nl
nieuw namen - Bij een brand in
Nieuw Namen is in de nacht van
vrijdag op zaterdag een vrijstaande
woning aan de Vosstraat vrijwel
uitgebrand. De brandweer uit
Nieuw Namen en Hulst werd ge
alarmeerd rond half één 's nachts.
De bewoners waren afwezig, de
kat is gered. Vanuit de woonkamer
sloeg de brand door naar de boven
verdieping.
Om tien voor half twee kon de
brandweer het sein brand meester
geven. De oorzaak van de brand is
niet bekend.
HULST - Cultureel Hulst vertoont
de film A Single Man in het Rey-
naertcollege (Zoutestraat). De film
is gebaseerd op een roman van
Christopher Isherwood. Het regie
debuut van mode-icoon Tom Ford
is een romantisch verhaal over lief
de, eenzaamheid en het belang
van de kleine momenten in het le
ven. Het verhaal gaat over een pro
fessor van 52 jaar die na de dood
van zijn partner moeite heeft met
het op de rails krijgen van zijn le
ven. Hij wordt geholpen door
Charley (Julianne Moore) en
wordt achtervolgd door de stu
dent Kenny. Toegang vijf euro. De
Tannie en Jan Goethals voor 'de kroon op het werk'. foto Peter Nicolai film begint om 20.00 uur.
door Wilma Valk
SCHOONDIJKE - Vader Daniël Goet
hals mocht zaterdagmiddag het
bord aan de gevel onthullen. Hij
deed het vol trots. Zijn zoon Jan,
de bakker van Schoondijke, keek
ietwat ontroerd toe. Hij mag zich
voortaan hofleverancier noemen.
Het fraaie wapenschild op de gevel
getuigt ervan. Burgemeester Jaap
Sala van Sluis overhandigde bak
ker Jan de bijbehorende oorkonde
met de woorden: „Het heeft hare
majesteit behaagd."
In de tijd van koningin Juliana
was het behalen van de titel 'hofle
verancier' gemakkelijker dan van
daag de dag. Koningin Beatrix stelt
hoge eisen. Het duurde dan ook
ruim twee jaar voordat Goethals
de onderscheiding kreeg: „We had
den dit graag vorig jaar gehad bij
ons 175-jarig jubileum, maar dat
lukte niet. Er waren heel wat on
derzoeken en vooral papieren uit
de negentiende eeuw voor nodig.
Maar dit is prachtig; dit is echt de
kroon op ons werk."
Het wapenschild, dat nu indruk
wekkend en vooral hoog aan de
buitenmuur prijkt, moest de bak
ker zelf kopen: „Het is van gegoten
metaal. Er is maar één bedrijf in
Nederland dat dit mag maken en
dan alleen voor iemand die kan
aantonen, dat hij echt hofleveran
cier is." Over 25 jaar zal worden be
keken of bakkerij Goethals het pre
dikaat mag behouden. Dan staat
mogelijk de zesde generatie Goet
hals aan de oven.
foto Mark Neelemans