groene-aanslagtest
31 wonen
Schillen kan leuk zijn
i wonen@wegener.nl
I 024-3650509
Zaterdag 3 april 2010
is als eerste de soda-oplossing aan
de beurt. Het gaat een stuk beter
dan verwacht. Dokters schrijven
soda nogal eens voor voor het ont
smetten en schoonhouden van
wonden en huidaandoeningen.
Het blijkt dus ook prima geschikt
om je terras van groene aanslag te
'ontsmetten'. Een tweede keer boe
nen is wel nodig.
Het tweede deel van het terras is
voor de schoonmaakazijn. De zure
lucht voert me lichtjaren terug: de
tijd dat ik mijn moeder de ramen
te lijf zag (en rook) gaan met amo-
nia en je in huis bijna van je stokje
ging van die lucht.
Nadat het sopje van twee delen
water op één deel schoonmaak
azijn even heeft ingewerkt, is het
verschil met de soda direct duide
lijk merkbaar. De aanslag lost snel
op in het water en laat zich gemak
kelijk wegpoetsen. Een tweede
keer boenen is nauwelijks nodig.
Als ik in het bezit was geweest van
een tuinslang, had eventjes afspoe
len waarschijnlijk volstaan.
Het laatste, groenste en daarom
waarschijnlijk ook hardnekkigste
deel van het terras is voor het mid
del van HG. Het moet een koud
kunstje zijn voor een goedje dat
vijf keer zo duur is als de azijn. De
lucht is in elk geval wel een stuk
prettiger. Hoewel het spul van HG
het enige middel is dat zich een
beetje gedraagt als een schoon
maakmiddel door bij het borstelen
schuim te produceren, valt het re
sultaat toch tegen. Dat wil zeggen:
er is nauwelijks verschil met de
schoonmaakazijn. De aanslag lijkt
prima op te lossen en is gemakke
lijk weg te borstelen. Even naspoe
len en ook dit deel van het terras
is helemaal schoon.
Het resultaat verbaast me. Vooraf
had ik niet zo veel vertrouwen in
de middeltjes uit grootmoeders
tijd. Het kan immers niet zo zijn
dat jarenlange research en product
ontwikkeling, die ook wordt uitge
drukt in de prijs, voor niets is ge
weest. Dus wel. HG claimt wel dat,
bij preventief insmeren van een
schoon en droog terras met de al-
genshampoo, de groene aanslag
ook voorkomen kan worden voor
het volgende jaar.
Dat neemt niet weg dat als het om
schoonmaken van het terras gaat,
de azijn me weer duidelijk maakt
dat moeders en oma's altijd gelijk
hebben. Dat had ik kunnen weten.
Reageren?
redactie.wonen@wegener.nl
Last van groene aanslag? Met schoonmaakazijn schrob je de laag er snel af. Het is bovendien goedkoop. foto's PR
op groene-aanslagverwijderaar
van HG. Het middel claimt zowel
direct te werken voor het verwijde
ren, alsook voor het voorkomen
van nieuwe aanslag. Kosten: 6 eu
ro en een beetje (tijdelijk krijg je
er dan een blauw koeltasje bij).
Verder staat het internet vol met
tips uit grootmoeders tijd waarvan
(schoonmaak)azijn vrijwel overal
wordt getipt als wondermiddel.
Een logische tweede keuze dus.
Ook een oplossing met keuken
zout schijnt wonderen te doen,
maar is minder goed voor het mi
lieu. Een oplossing van vijf eetle
pels soda in een volle emmer
schijnt ook goed te werken. Om
dat dat nog goedkoper is dan
schoonmaakazijn a 1 euro per fles,
wordt soda het derde middel.
Om te kijken of een schoonmaak
middel überhaupt enig verschil
maakt, wordt de groene aanslag
op de tafel aangepakt met alleen
lauwwarm water. Het terras zelf
wordt in drie delen verdeeld, waar
bij het meest groen uitgeslagen
deel voor rekening van HG komt.
Dat product is immers met af
stand het duurste.
Nadat op de tafel al snel duidelijk
is geworden dat je met alleen wa
ter kunt boenen tot je ons weegt,
Ooit hip en veelgebruikt, nu afgedankt en zieltogend
in een hoekje van de kast: keukenlijken.
In deze aflevering: een peren-/appelschiller.
door Jan van Mullem
Veel uitvindingen hebben ons leven gemak
kelijker gemaakt. Dat geldt ook voor som
mige keukenhulpjes. In een gezin met tien
kinderen, vader en moeder en drie andere
inwonenden (een oma, een tante én een
hulp voor dag en nacht) sta je niet direct te juichen als
er peertjes geschild moeten worden voor het avond
eten. Tenzij je zo'n praktische appelschiller bij de hand
hebt. Eh, ik bedoel perenschiller.
Lezer Wim Metsaars, inzender van dit keukenlijk, groei
de op in het grote 'gezin' van vijftien personen, zoals
in de alinea hierboven geschetst. Piepers met peertjes
voor het diner is dan sneller geschreven dan geschild.
„Dit handige apparaat heeft vroeger bij mijn ouders
op een van de planken in het trapgat naar de kelder
gelegen", zegt Metsaars. „Hij stond naast de keuken
machine, de bonensnijmachine en het worstapparaat."
Als er peertjes op het menu stonden, werd al snel de
stellage uit de kast getrokken. „Meehelpen in de keu
ken werd dan een feest voor de kinderen. Uiteraard
werd het apparaat niet alleen gebruikt voor peren,
ook voor appels. In het najaar, als de appeloogst werd
binnengehaald, kwam het voor dat op een dag een
kist appels werd geschild. Daarna de kroosjes er uit
halen met de appelboor, in partjes snijden, koken en
inwecken. Potten vol stonden dan in de kelder klaar
om op enig moment verorberd te worden. Dat kon
soms wel jaren duren. Van een uiterste houdbaarheids
datum had bij ons thuis niemand gehoord; zolang er
geen schimmel op stond, was het eetbaar."
Net als veel uitvindingen de mens hebben ontlast,
hebben andere ontdekkingen het de mens juist lastig
gemaakt. Al was het alleen maar vanwege een correc
te beantwoording van de vraag waar de uitvinding
precies voor dient. Neem dit apparaatje van Metsaars:
is het bedoeld als appelschiller of perenschiller? Ik gok
op het eerste, maar hoop de uitvinder daarmee niet
(postuum) tot op het bot te beledigen.
Ook Metsaars heeft zich afgevraagd of bij hem thuis
niet decennia lang de verkeerde naam is gebruikt voor
het apparaat. „Ik heb nog gezocht op internet en
kwam al snel tot de conclusie dat de zoekterm 'peren
schiller' weinig hits opleverde, maar 'appelschiller' des
te meer. Op Marktplaats worden zelfs nog drie dezelf
de appelschillers aangeboden!"
Op het apparaat van Metsaars staan twee namen,
Triumph en Pefra. De 101-jarige Duitse firma Pefra
(www.pefra.de) levert tegenwoordig hoogwaardige en
modern vormgegeven keukenapparatuur, vooral aan
de horeca. Triumph is wellicht de typenaam, al is er
ook een gelijknamig Frans bedrijf dat onder de para
plu van 'Fouineteau Industries' vooral kleine, kunststof
keukenhulpjes verkoopt (www.triumph.fouineteau.fr).
Voor Metsaars zal het bijzaak zijn. Hij klinkt al heel blij
dat de oude schiller weer boven water is gekomen,
vanaf de zolder van een van zijn broers. „Het apparaat
is niet meer helemaal in glanzende staat, maar nog
steeds goed bruikbaar!" Het zou mij daarom niet
verbazen als in het najaar weer een kistje appels bij
Metsaars staat te wachten op een 'semi-automatische'
schilbeurt. Of peertjes, dat kan natuurlijk ook.
Ook een keukenlijk?
Mail info en foto naar
redactie.wonen®
wegener.nl