groene-aanslagtest 31 wonen Schillen kan leuk zijn i wonen@wegener.nl I 024-3650509 Zaterdag 3 april 2010 is als eerste de soda-oplossing aan de beurt. Het gaat een stuk beter dan verwacht. Dokters schrijven soda nogal eens voor voor het ont smetten en schoonhouden van wonden en huidaandoeningen. Het blijkt dus ook prima geschikt om je terras van groene aanslag te 'ontsmetten'. Een tweede keer boe nen is wel nodig. Het tweede deel van het terras is voor de schoonmaakazijn. De zure lucht voert me lichtjaren terug: de tijd dat ik mijn moeder de ramen te lijf zag (en rook) gaan met amo- nia en je in huis bijna van je stokje ging van die lucht. Nadat het sopje van twee delen water op één deel schoonmaak azijn even heeft ingewerkt, is het verschil met de soda direct duide lijk merkbaar. De aanslag lost snel op in het water en laat zich gemak kelijk wegpoetsen. Een tweede keer boenen is nauwelijks nodig. Als ik in het bezit was geweest van een tuinslang, had eventjes afspoe len waarschijnlijk volstaan. Het laatste, groenste en daarom waarschijnlijk ook hardnekkigste deel van het terras is voor het mid del van HG. Het moet een koud kunstje zijn voor een goedje dat vijf keer zo duur is als de azijn. De lucht is in elk geval wel een stuk prettiger. Hoewel het spul van HG het enige middel is dat zich een beetje gedraagt als een schoon maakmiddel door bij het borstelen schuim te produceren, valt het re sultaat toch tegen. Dat wil zeggen: er is nauwelijks verschil met de schoonmaakazijn. De aanslag lijkt prima op te lossen en is gemakke lijk weg te borstelen. Even naspoe len en ook dit deel van het terras is helemaal schoon. Het resultaat verbaast me. Vooraf had ik niet zo veel vertrouwen in de middeltjes uit grootmoeders tijd. Het kan immers niet zo zijn dat jarenlange research en product ontwikkeling, die ook wordt uitge drukt in de prijs, voor niets is ge weest. Dus wel. HG claimt wel dat, bij preventief insmeren van een schoon en droog terras met de al- genshampoo, de groene aanslag ook voorkomen kan worden voor het volgende jaar. Dat neemt niet weg dat als het om schoonmaken van het terras gaat, de azijn me weer duidelijk maakt dat moeders en oma's altijd gelijk hebben. Dat had ik kunnen weten. Reageren? redactie.wonen@wegener.nl Last van groene aanslag? Met schoonmaakazijn schrob je de laag er snel af. Het is bovendien goedkoop. foto's PR op groene-aanslagverwijderaar van HG. Het middel claimt zowel direct te werken voor het verwijde ren, alsook voor het voorkomen van nieuwe aanslag. Kosten: 6 eu ro en een beetje (tijdelijk krijg je er dan een blauw koeltasje bij). Verder staat het internet vol met tips uit grootmoeders tijd waarvan (schoonmaak)azijn vrijwel overal wordt getipt als wondermiddel. Een logische tweede keuze dus. Ook een oplossing met keuken zout schijnt wonderen te doen, maar is minder goed voor het mi lieu. Een oplossing van vijf eetle pels soda in een volle emmer schijnt ook goed te werken. Om dat dat nog goedkoper is dan schoonmaakazijn a 1 euro per fles, wordt soda het derde middel. Om te kijken of een schoonmaak middel überhaupt enig verschil maakt, wordt de groene aanslag op de tafel aangepakt met alleen lauwwarm water. Het terras zelf wordt in drie delen verdeeld, waar bij het meest groen uitgeslagen deel voor rekening van HG komt. Dat product is immers met af stand het duurste. Nadat op de tafel al snel duidelijk is geworden dat je met alleen wa ter kunt boenen tot je ons weegt, Ooit hip en veelgebruikt, nu afgedankt en zieltogend in een hoekje van de kast: keukenlijken. In deze aflevering: een peren-/appelschiller. door Jan van Mullem Veel uitvindingen hebben ons leven gemak kelijker gemaakt. Dat geldt ook voor som mige keukenhulpjes. In een gezin met tien kinderen, vader en moeder en drie andere inwonenden (een oma, een tante én een hulp voor dag en nacht) sta je niet direct te juichen als er peertjes geschild moeten worden voor het avond eten. Tenzij je zo'n praktische appelschiller bij de hand hebt. Eh, ik bedoel perenschiller. Lezer Wim Metsaars, inzender van dit keukenlijk, groei de op in het grote 'gezin' van vijftien personen, zoals in de alinea hierboven geschetst. Piepers met peertjes voor het diner is dan sneller geschreven dan geschild. „Dit handige apparaat heeft vroeger bij mijn ouders op een van de planken in het trapgat naar de kelder gelegen", zegt Metsaars. „Hij stond naast de keuken machine, de bonensnijmachine en het worstapparaat." Als er peertjes op het menu stonden, werd al snel de stellage uit de kast getrokken. „Meehelpen in de keu ken werd dan een feest voor de kinderen. Uiteraard werd het apparaat niet alleen gebruikt voor peren, ook voor appels. In het najaar, als de appeloogst werd binnengehaald, kwam het voor dat op een dag een kist appels werd geschild. Daarna de kroosjes er uit halen met de appelboor, in partjes snijden, koken en inwecken. Potten vol stonden dan in de kelder klaar om op enig moment verorberd te worden. Dat kon soms wel jaren duren. Van een uiterste houdbaarheids datum had bij ons thuis niemand gehoord; zolang er geen schimmel op stond, was het eetbaar." Net als veel uitvindingen de mens hebben ontlast, hebben andere ontdekkingen het de mens juist lastig gemaakt. Al was het alleen maar vanwege een correc te beantwoording van de vraag waar de uitvinding precies voor dient. Neem dit apparaatje van Metsaars: is het bedoeld als appelschiller of perenschiller? Ik gok op het eerste, maar hoop de uitvinder daarmee niet (postuum) tot op het bot te beledigen. Ook Metsaars heeft zich afgevraagd of bij hem thuis niet decennia lang de verkeerde naam is gebruikt voor het apparaat. „Ik heb nog gezocht op internet en kwam al snel tot de conclusie dat de zoekterm 'peren schiller' weinig hits opleverde, maar 'appelschiller' des te meer. Op Marktplaats worden zelfs nog drie dezelf de appelschillers aangeboden!" Op het apparaat van Metsaars staan twee namen, Triumph en Pefra. De 101-jarige Duitse firma Pefra (www.pefra.de) levert tegenwoordig hoogwaardige en modern vormgegeven keukenapparatuur, vooral aan de horeca. Triumph is wellicht de typenaam, al is er ook een gelijknamig Frans bedrijf dat onder de para plu van 'Fouineteau Industries' vooral kleine, kunststof keukenhulpjes verkoopt (www.triumph.fouineteau.fr). Voor Metsaars zal het bijzaak zijn. Hij klinkt al heel blij dat de oude schiller weer boven water is gekomen, vanaf de zolder van een van zijn broers. „Het apparaat is niet meer helemaal in glanzende staat, maar nog steeds goed bruikbaar!" Het zou mij daarom niet verbazen als in het najaar weer een kistje appels bij Metsaars staat te wachten op een 'semi-automatische' schilbeurt. Of peertjes, dat kan natuurlijk ook. Ook een keukenlijk? Mail info en foto naar redactie.wonen® wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 83