321 consument Een broodje geduld Droge citroenen ETEN MET PUCK Lamsrijst met gedroogde citroen, voor vier personen Jv: donderdag 11 maart 2010 Ik ken zoute citroenen (in de tajine!), geconfïjte citroen schil, gedroogde citroen schijfjes (populair in pot pourri), citroenblad en natuurlijk verse citroenen. Maar gedroogde citroenen? Die was ik nog nooit tegengekomen. Tot ik onlangs werd uitgenodigd bij mijn vriendin Ef, een Irakese vluchtelinge die eindelijk, na tien jaar, haar eigen huis heeft. Geen opvangcentrum meer, geen troos teloze barakken, geen crisisop vang, geen donkere kelderruimte gehuurd tegen woekerprijs. Wie nog steeds denkt dat Nederland een paradijs is voor vluchtelin gen, moet eens een paar uur met haar gaan praten. Trots ontving ze me in haar twee kamerappartement, fris geverfd De naam van dit geheime ingrediënt levert toch problemen op en smaakvol ingericht met strak ke Ikea-spullen en cadeaus van vrienden die haar graag op gang willen helpen. Het rook er heer lijk naar gestoofd lamsvlees en kruidige kip. Aan haar allereerste eigen eettafel (ze is 35) aten we een spannende mix van Irakese en Hollandse gerechten. We be gonnen met dikke soep van lin zen, rijst en Irakese kruiden. Daar na kwamen op tafel een soort tza- ziki (yoghurt met komkommer) en sla met olijven, Irakese grove couscous (burgul), rood van de granaatappelpuree, botergaar ge stoofd lamsvlees en knapperig ge bakken stukjes kipfilet. En een schaaltje bouillon voor over het vlees en de couscous, dat ik voor al moest proeven. Nu ben ik eigenlijk geen fan van bouillon van lams- of schapen vlees. Dat smaakt vaak zwaar en door Puck Kerkhoven muf, maar deze was fantastisch! Licht, fris, geurig, nieuwsgierig makend. Vertel me, wat zit erin, behalve stukjes ui? Nu zat ze toch om een woord verlegen. Ze heeft zichzelf Nederlands leren spreken met behulp van een verzamel-CD van André Hazes - 'heerlijk emo tioneel, net zoals onze muziek' -, want bij aankomst hier was ze al 'te oud voor onderwijs'. Vorig jaar was er eindelijk ruimte op de inburgeringscursus en nu werkt ze hard aan haar lezen en schrij ven. Maar de naam van dit gehei me ingrediënt levert toch proble men op. Na wat vertrokken ge zichten en komisch han den-en-voetenwerk haalt ze uit de keukenkast een zak met ronde bollen. Dried, white lemon, lees ik op het etiket met verder alleen Arabische tekens. Gedroogde witte citroen? Nooit van gehoord. Ik snuffel aan deze walnootgrote, vederlichte, camel- kleurige vruchtjes. De harde huid doet denken aan suède en er lo pen vertikale lijnen van steel naar kontje. Wat een heerlijk aroma, een combinatie van citrus en noot! Hoe gebruik je ze en waarin? 'Een paar gaatjes erin prikken en mee koken. Maar als ze stuk gaan, moet je ze eruit halen, anders wordt alles bitter. Wij doen het bij alle schotels waarin ook uien gaan. Nee, we drogen ze niet zelf. We kopen ze, maar niet in zo'n stom klein zakje', zegt ze schate rend. 'Wij hebben grote potten met kruiden in de kelder. Ik moest ze vaak halen als mijn moe der aan het koken was.' Uiteraard krijg ik er een paar mee om uit te proberen. Ik maak een lekkere lamspilaf met gedroogde citroen. De gedroogde citroenen zijn te koop bij de Turkse winkel. Droog bewaren! Wil je nog weten wat we aten als dessert? Straciatellayoghurt van Albert Heijn; het allerlekkerste toetje dat ze kent! Meel, water, gist, een handvol zaden misschien. Dat is alles wat er in een brood gaat. Het gaat om de kwalitiet van de be standdelen. En volgens bakker Menno is tijd het benodigdheden: 600 gram lamsschouder (in stukjes, met bot); 4 eetlepels olijfolie; 1 grote ui, fijngesneden; 1 winterwortel, blokjes; 1 grote to maat, partjes; 1 laurierblad; 1 gedroogde citroen; takje verse tijm; zout en peper; 300 gram ronde rijst voor pilaf (of paella). bereidingswijze: Bestrooi vlees met peper en zout. Verhit olijfolie, bak vlees snel bruin. Voeg helft van ui toe, laat meebakken tot stukjes zacht zijn. Draai vuur laag, voeg wat glazen warm water toe, zodat al les net onder staat. Voeg laurier, tijm en wortel toe. Prik twee gaatjes in gedroogde citroen en voeg toe. Laat minimaal 1,5 uur sudderen (op sudderplaatje) tot vlees boterzacht is. Check elk half uur of er nog vol doende vocht is, voeg anders warm water toe. Fruit in andere pan ui in hete olie, voeg rijst toe, laat glazig bakken. Schenk gezeefde bouil lon van vlees bij rijst, tot het ruim 1 vingerkootje onder staat, even tueel aanvullen met water. Laat rijst alle vocht absorberen. Laat van vuur af 15 minuten staan, roer door met houten lepel. Geef vlees er apart bij (citroen verwijderen), serveer met komkommersalade. Schweppes is 'terug' met nieuwe fruitsmaken Schweppes serveert al sinds 1783 frisdranken en is vooral bekend van de tonic, bitter lemon en gin ger ale. Komende zomer introdu ceert Schweppes twee spannende, zomerse fruitsmaken: citrus (met daarin de smaken limoen, manda rijn, grapefruit en sinaasappel) en tropical (grapefruit en guave). Frisdrank van Schweppes kost 1,69 euro voor 1,5 liter en 0,99 eu ro voor 0,5 liter. Verse kruiden vers houden met een speciaal potje Rösti Mepal weet dat het niet meevalt verse kruiden levend te houden in de vensterbank. Het be drijf bedacht daarom hydro herbs: kruidenpotjes die bestaan uit een pot boven een waterreser voir. De kruiden nemen via een katoenen 'hydrokoord' precies de hoeveelheid water op die ze no dig hebben. Te koop in huishoud- zaken in verschillende kleuren en formaten vanaf 4,99 euro. Trekhaak speciaal voor fietsendragers Thule Towing Systems stelt de Rear Mount Connector (RMC) voor, een verbindingsstuk dat aan de achterkant van de auto ge plaatst wordt. Dit product maakt het mogelijk fietsendragers op een auto zonder trekhaak te beves tigen. De RMC wordt in een ver bindingshuls aangebracht, die on der de auto is gemonteerd. De Rear Mount Connector is te koop voor 179 euro. allerbelangrijkste van goed brood: uren en uren geduld. door Frederike Krommendijk Hij levert brood aan de restaurants van Her man den Blijker. En aan tweesterrenrestau rant Parkheuvel in Rotterdam. Ook ligt het op streekmarkten en in natuurwinkels. Brood van Men- no is een begrip. En dan te beden ken dat Menno 't Hoen eigenlijk bedrijfseconoom zou worden. Na twee jaar op een 'megasaai kantoor' bedacht hij dat hij een ambacht wilde leren. Hij ging naar Parijs en nam les op de befaamde kookschool Le Cordon Bleu. „Daar ontdekte ik wat een geweldig vak bak ker is. Het is voor een deel bijna wetenschappelijk, een soort toegepaste scheikunde." 't Hoen volgde een bakkersop leiding in Rouen en werkte voor de beroemde Moulin de la Vierge bakkerijen in Parijs. Eenmaal te rug in Rotterdam wilde hij hier het echte Franse stokbrood ma ken, maar dat bleek lastig. „In Frankrijk heb je driehonderd ver schillende molens, die allemaal an der meel maken omdat ze werken met de granen die in hun eigen omgeving groeien. In Nederland heb je misschien twee molens voor de handel en wat daaruit komt smaakt allemaal hetzelfde. Dat wilde ik niet." Na veel zoeken vond hij in de buurt van Orleans een molen die precies de goede tarwe-melange maalde. Hij bakte er eerst in een Rotterdams souterrain een paar broden per dag mee. Met die pro ducten ging hij naar topchefs. „Den Blijker en ook Cees Helder waren meteen heel erg enthou- Zuurdesembol.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 68