geld werk 114 Pas op voor gratis woz-bezwaar Baantje in de horeca hoort meer te zijn dan geld verdienen Welkom! Grootste ergernis is personeel met slechte manieren donderdag 11 maart 2010 iet is weer tijd voor de >zb-aanslag. Wie bezwaar te- ;en de aanslag wil maken, :an hulp van een adviseur nroepen. En sommigen loen het gratis, zeggen ze. loor Irene van den Berg Menigeen vindt de aan slag onroerendezaak- belasting (ozb) te hoog. De ozb is geba- eerd op de geschatte waarde van le woning, de zogeheten voz-waarde (afgeleid van Wet Vaardering Onroerende Zaken), ils je vindt dat je huis minder vaard is (althans voor de belas ing), kun je bezwaar maken. Fi- tancieel adviseurs bieden particu- ieren aan om namens hen be waar te maken. 3e Vereniging Eigen Huis waar- chuwt goed op te letten bij het in- luren van een adviseur. Manon ran Essen van Eigen Huis: „Ons dvies is kritisch te zijn over de 'oorwaarden waaronder je in zee ;aat met een adviseur." )e ozb is een belasting die door ge- neenten wordt geheven bij eigena- en en gebruikers van onroerende :aken. De woz-waarde zou het be- Irag moeten zijn dat de woning re- lelijkerwijs zou hebben opge pacht bij verkoop op de peilda- um. Voor dit belastingjaar is de teildatum 1 januari 2009. daar de woz-waarde is ook van in- 'loed op de heffingen van water ehappen. Zeker zo belangrijk is lat de woz-waarde bepalend is zoor het eigenwoningforfait dat moet worden opgegeven voor de aanslag inkomstenbelasting. Kort om, voor alle belastingen die zijn afgeleid van de woz-waarde geldt: hoe duurder de woning, des te ho ger de heffing. Heeft de gemeente de waarde van de woning te hoog ingeschat, dan is het mogelijk om bezwaar in te dienen. Bij de waardebepaling kijkt de gemeente meestal naar de verkoopprijs van zogeheten refe rentiepanden. Dat zijn vergelijkba re woningen die rond de peilda tum zijn verkocht in dezelfde buurt. Zijn er grote verschillen in ligging, onderhoud of oppervlakte, dan is er een goede reden om be zwaar te maken. Het bezwaar moet binnen zes weken door mid del van een brief bij de gemeente worden ingediend. In de brief moet in ieder geval staan dat de aanslag niet wordt geaccepteerd. Vervolgens kan het bezwaar mon deling of schriftelijk worden toege licht. In plaats van zeifin de weer te gaan met een bezwaarschrift, kan een adviesbureau of adviseur die klus overnemen. Sommige bu- reau's zeggen hun diensten gratis aan te bieden. Maar hoe kunnen adviseurs gratis werken? Ze doen dat door hun kosten te betalen uit een wettelijke vergoeding. Een bureau dat met succes bezwaar maakt tegen de woz-waarde, heeft recht op een kostenvergoeding op basis van het besluit proceskosten bestuurs recht. Particulieren die zelf be zwaar maken, hebben geen recht op deze vergoeding. Sinds oktober 2009 is de kostenver goeding voor een woz-bezwaar verhoogd van 161 naar 218 euro. Bij een beroep, hoger beroep of cassa tie is het tarief van 322 verhoogd naar 437 euro. Geen wonder dat ad viseurs graag de bezwaarprocedure overnemen. Er zijn ook bureaus die de vergoe ding opstrijken, maar ook nog een extra tarief in rekening brengen. WOZ Consultants bijvoorbeeld vraagt naast de kostenvergoeding 25 procent van het behaalde belas tingvoordeel. Sander Hansen van WOZ Consultants: „Wij vragen dit percentage, omdat het niet ze ker is dat uitsluitend werken op ba sis van de kostenvergoeding op lan ge termijn juridisch stand houdt. Omdat steeds meer bureaus wer ken volgens het 'no-cure-no-pay' principe, kunnen gemeenten wel licht redeneren dat de kostenver goeding daar niet voor bedoeld is." Maar behaalt een adviseur ook al tijd betere resultaten? „Indien wij een bezwaarprocedure aangaan, is deze in 95 procent van de gevallen succesvol", zegt Hansen. „Daarbij moet ik wel opmerken dat wij in de helft van de gevallen niet aan een procedure beginnen, omdat wij geen resultaat verwachten." Vereniging Eigen Huis durft geen uitspraak te doen over de kwaliteit van de woz-adviseurs. Van Essen: „Het is niet verkeerd dat zowel aan bieder als klant belang heeft bij een succesvol bezwaarschrift. Maar zoals bij alle financieel adviseurs geldt, zit ook hier kaf onder het ko ren." reageren? geld@wegener.nl door Femke Nales Magda Berman en Jeannine Sok - Wel kom.' Castvrijheid, de sleutel tot succes. Kosmos. 12,50 euro. Een baantje in de horeca is hard wer ken, maar het verdient goed. Jonge ren die een extra zakcentje zoeken, maar ook hun baas en de klanten te vreden willen stellen, zouden eerst te rade kunnen gaan bij iemand die verstand heeft van omgangsvormen in de horeca. Want de horecagast ergert zich soms rot aan de slecht gemanierde en on geïnteresseerde bediening. Magda Berman, etiquettedeskundige en au teur van acht boeken over omgangs vormen weet er alles van. De groot ste horeca-ergernis is personeel met slechte omgangsvormen. Volgens Berman is in de horeca dus nog veel te leren. Daarom schreef ze samen met jeannine Sok het boek Welkom. Gastvrijheid, de sleutel tot succes. Berman: „In de horeca werken vaak jongelui die van toeten noch blazen weten. Die van huis uit misschien niet die vaardigheden hebben meege kregen en ook geen opleiding in de horeca hebben genoten. Voor hen is ons boek bedoeld", aldus Berman. „Ik geef veel trainingen op het ge bied van zakelijke en horeca-etiquet- te en daar merk ik dat jongeren in hun onschuld al gauw denken: ze moeten me maar nemen zoals ik ben. Maar je hebt je wel degelijk te houden aan omgangsvormen. Als ik iets bij iemand wil kopen en die ge draagt zich als een hork, bedenk ik me nog wel een keer." Niet alleen de horecamedewerker kan nog iets opsteken van het boek. „Het komt voor dat de baas poeslief is tegen de gasten, maar ronduit on beschoft tegen het personeel. In het bijzijn van je gasten een medewerker schofferen kan echt niet." Berman weet dat de tips uit het boek open deuren lijken: zoek oogcontact, ga niet met je rug naar de gast staan, geef aandacht, wees vriendelijk en beleefd, weet wat je verkoopt. Maar ze weet ook dat veel horecamedewer- kers aan hun lot worden overgelaten. Ze worden niet fatsoenlijk ingewerkt en stralen uit dat ze alleen aan het werk zijn om geld te verdienen. „Dat zie je aan de manier waarop ze lo pen te sloffen en hoe ze zich gedra gen, Het interesseert ze gewoon niet. Ik vind het belangrijk dat mensen ontdekken dat ze ontzettend veel po sitieve reacties krijgen als ze weten hoe ze met mensen om moeten gaan. Ik denk dat dat onderschat wordt. Het eten kan nog zo geweldig zijn, maar als je ergens koud en kil ontvangen wordt, komen mensen vaak niet meer terug." Berman citeert in haar boek Roberto Payer, directeur van het Hilton in Amsterdam. „Gastvrijheid gaat niet alleen over de omgang met gasten, maar ook over hoe je omgaat met je personeel", zegt Payer. Het manage ment is er voor de medewerkers, zo dat zij hun werk goed kunnen uit voeren. De mensen die in het Hilton werken, zijn het visitekaartje van het bedrijf Iemand die met plezier aan het werk is, straalt dat uit. Mede-auteur Jeannine Sok bena drukt dat natuurlijk niet alles altijd goed gaat. Klachten horen bij het vak. Maar het is de kunst daar goed mee om te gaan. „Als een klacht goed wordt opgelost, komt ruim 90 procent van de gasten terug. Boven dien vertellen de gasten dan ook geen negatieve ervaringen door." Overigens is te veel aandacht voor de gast ook niet goed. Personeel dat steeds maar komt vragen of alles naar wens is, terwijl de gasten ver wikkeld zijn in een zakelijk gesprek, wekt ook irritatie. In het boek van Berman en Sok wordt uitgebreid stil gestaan bij hoe het wel moet en ko men ook bekende namen uit de ho- recawereld aan het woord, zoals Thérèse Boer van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 15