geld werk 114
Pas op voor gratis
woz-bezwaar
Baantje in de horeca hoort meer te zijn dan geld verdienen
Welkom!
Grootste ergernis
is personeel met
slechte manieren
donderdag 11 maart 2010
iet is weer tijd voor de
>zb-aanslag. Wie bezwaar te-
;en de aanslag wil maken,
:an hulp van een adviseur
nroepen. En sommigen
loen het gratis, zeggen ze.
loor Irene van den Berg
Menigeen vindt de aan
slag onroerendezaak-
belasting (ozb) te
hoog. De ozb is geba-
eerd op de geschatte waarde van
le woning, de zogeheten
voz-waarde (afgeleid van Wet
Vaardering Onroerende Zaken),
ils je vindt dat je huis minder
vaard is (althans voor de belas
ing), kun je bezwaar maken. Fi-
tancieel adviseurs bieden particu-
ieren aan om namens hen be
waar te maken.
3e Vereniging Eigen Huis waar-
chuwt goed op te letten bij het in-
luren van een adviseur. Manon
ran Essen van Eigen Huis: „Ons
dvies is kritisch te zijn over de
'oorwaarden waaronder je in zee
;aat met een adviseur."
)e ozb is een belasting die door ge-
neenten wordt geheven bij eigena-
en en gebruikers van onroerende
:aken. De woz-waarde zou het be-
Irag moeten zijn dat de woning re-
lelijkerwijs zou hebben opge
pacht bij verkoop op de peilda-
um. Voor dit belastingjaar is de
teildatum 1 januari 2009.
daar de woz-waarde is ook van in-
'loed op de heffingen van water
ehappen. Zeker zo belangrijk is
lat de woz-waarde bepalend is
zoor het eigenwoningforfait dat
moet worden opgegeven voor de
aanslag inkomstenbelasting. Kort
om, voor alle belastingen die zijn
afgeleid van de woz-waarde geldt:
hoe duurder de woning, des te ho
ger de heffing.
Heeft de gemeente de waarde van
de woning te hoog ingeschat, dan
is het mogelijk om bezwaar in te
dienen. Bij de waardebepaling
kijkt de gemeente meestal naar de
verkoopprijs van zogeheten refe
rentiepanden. Dat zijn vergelijkba
re woningen die rond de peilda
tum zijn verkocht in dezelfde
buurt. Zijn er grote verschillen in
ligging, onderhoud of oppervlakte,
dan is er een goede reden om be
zwaar te maken. Het bezwaar
moet binnen zes weken door mid
del van een brief bij de gemeente
worden ingediend. In de brief
moet in ieder geval staan dat de
aanslag niet wordt geaccepteerd.
Vervolgens kan het bezwaar mon
deling of schriftelijk worden toege
licht. In plaats van zeifin de weer
te gaan met een bezwaarschrift,
kan een adviesbureau of adviseur
die klus overnemen. Sommige bu-
reau's zeggen hun diensten gratis
aan te bieden.
Maar hoe kunnen adviseurs gratis
werken? Ze doen dat door hun
kosten te betalen uit een wettelijke
vergoeding. Een bureau dat met
succes bezwaar maakt tegen de
woz-waarde, heeft recht op een
kostenvergoeding op basis van het
besluit proceskosten bestuurs
recht. Particulieren die zelf be
zwaar maken, hebben geen recht
op deze vergoeding.
Sinds oktober 2009 is de kostenver
goeding voor een woz-bezwaar
verhoogd van 161 naar 218 euro. Bij
een beroep, hoger beroep of cassa
tie is het tarief van 322 verhoogd
naar 437 euro. Geen wonder dat ad
viseurs graag de bezwaarprocedure
overnemen.
Er zijn ook bureaus die de vergoe
ding opstrijken, maar ook nog een
extra tarief in rekening brengen.
WOZ Consultants bijvoorbeeld
vraagt naast de kostenvergoeding
25 procent van het behaalde belas
tingvoordeel. Sander Hansen van
WOZ Consultants: „Wij vragen
dit percentage, omdat het niet ze
ker is dat uitsluitend werken op ba
sis van de kostenvergoeding op lan
ge termijn juridisch stand houdt.
Omdat steeds meer bureaus wer
ken volgens het 'no-cure-no-pay'
principe, kunnen gemeenten wel
licht redeneren dat de kostenver
goeding daar niet voor bedoeld is."
Maar behaalt een adviseur ook al
tijd betere resultaten? „Indien wij
een bezwaarprocedure aangaan, is
deze in 95 procent van de gevallen
succesvol", zegt Hansen. „Daarbij
moet ik wel opmerken dat wij in
de helft van de gevallen niet aan
een procedure beginnen, omdat
wij geen resultaat verwachten."
Vereniging Eigen Huis durft geen
uitspraak te doen over de kwaliteit
van de woz-adviseurs. Van Essen:
„Het is niet verkeerd dat zowel aan
bieder als klant belang heeft bij
een succesvol bezwaarschrift. Maar
zoals bij alle financieel adviseurs
geldt, zit ook hier kaf onder het ko
ren."
reageren?
geld@wegener.nl
door Femke Nales
Magda Berman en
Jeannine Sok - Wel
kom.' Castvrijheid, de
sleutel tot succes.
Kosmos. 12,50 euro.
Een baantje in de horeca is hard wer
ken, maar het verdient goed. Jonge
ren die een extra zakcentje zoeken,
maar ook hun baas en de klanten te
vreden willen stellen, zouden eerst
te rade kunnen gaan bij iemand die
verstand heeft van omgangsvormen
in de horeca.
Want de horecagast ergert zich soms
rot aan de slecht gemanierde en on
geïnteresseerde bediening. Magda
Berman, etiquettedeskundige en au
teur van acht boeken over omgangs
vormen weet er alles van. De groot
ste horeca-ergernis is personeel met
slechte omgangsvormen. Volgens
Berman is in de horeca dus nog veel
te leren. Daarom schreef ze samen
met jeannine Sok het boek Welkom.
Gastvrijheid, de sleutel tot succes.
Berman: „In de horeca werken vaak
jongelui die van toeten noch blazen
weten. Die van huis uit misschien
niet die vaardigheden hebben meege
kregen en ook geen opleiding in de
horeca hebben genoten. Voor hen is
ons boek bedoeld", aldus Berman.
„Ik geef veel trainingen op het ge
bied van zakelijke en horeca-etiquet-
te en daar merk ik dat jongeren in
hun onschuld al gauw denken: ze
moeten me maar nemen zoals ik
ben. Maar je hebt je wel degelijk te
houden aan omgangsvormen. Als ik
iets bij iemand wil kopen en die ge
draagt zich als een hork, bedenk ik
me nog wel een keer."
Niet alleen de horecamedewerker
kan nog iets opsteken van het boek.
„Het komt voor dat de baas poeslief
is tegen de gasten, maar ronduit on
beschoft tegen het personeel. In het
bijzijn van je gasten een medewerker
schofferen kan echt niet."
Berman weet dat de tips uit het boek
open deuren lijken: zoek oogcontact,
ga niet met je rug naar de gast staan,
geef aandacht, wees vriendelijk en
beleefd, weet wat je verkoopt. Maar
ze weet ook dat veel horecamedewer-
kers aan hun lot worden overgelaten.
Ze worden niet fatsoenlijk ingewerkt
en stralen uit dat ze alleen aan het
werk zijn om geld te verdienen. „Dat
zie je aan de manier waarop ze lo
pen te sloffen en hoe ze zich gedra
gen, Het interesseert ze gewoon niet.
Ik vind het belangrijk dat mensen
ontdekken dat ze ontzettend veel po
sitieve reacties krijgen als ze weten
hoe ze met mensen om moeten
gaan. Ik denk dat dat onderschat
wordt. Het eten kan nog zo geweldig
zijn, maar als je ergens koud en kil
ontvangen wordt, komen mensen
vaak niet meer terug."
Berman citeert in haar boek Roberto
Payer, directeur van het Hilton in
Amsterdam. „Gastvrijheid gaat niet
alleen over de omgang met gasten,
maar ook over hoe je omgaat met je
personeel", zegt Payer. Het manage
ment is er voor de medewerkers, zo
dat zij hun werk goed kunnen uit
voeren. De mensen die in het Hilton
werken, zijn het visitekaartje van het
bedrijf Iemand die met plezier aan
het werk is, straalt dat uit.
Mede-auteur Jeannine Sok bena
drukt dat natuurlijk niet alles altijd
goed gaat. Klachten horen bij het
vak. Maar het is de kunst daar goed
mee om te gaan. „Als een klacht
goed wordt opgelost, komt ruim 90
procent van de gasten terug. Boven
dien vertellen de gasten dan ook
geen negatieve ervaringen door."
Overigens is te veel aandacht voor de
gast ook niet goed. Personeel dat
steeds maar komt vragen of alles
naar wens is, terwijl de gasten ver
wikkeld zijn in een zakelijk gesprek,
wekt ook irritatie. In het boek van
Berman en Sok wordt uitgebreid stil
gestaan bij hoe het wel moet en ko
men ook bekende namen uit de ho-
recawereld aan het woord, zoals
Thérèse Boer van sterrenrestaurant
De Librije in Zwolle.