is niet mutsig Hoe slagroom wordt gemaakt? Eeeuuuh, hoezo gemaakt? Slagroom komt toch uit zo'n spuitbus? Te vinden op, of op zijn minst in de buurt van, de zuivelafdeling van de supermarkt. Ja precies, waar ook de melk staat. Schei uit.... komt dat van een koe? Toegegeven, het is een ietwat overtrokken schets van de huidige gebrekkige kennis van de herkomst van zui- velprodukten. Maar veel jonge, en mogelijk ook een aanzienlijk deel van de wat oudere lezers hebben er weinig of geen weet van dat er een tijd bestond dat de handen uit de mouwen moesten worden gestoken om slagroom geserveerd te krijgen. m Zoete herinneringen wonen@wegener.nl wonen 024-3650509 Zaterdag 6 maart 2010 Zelf groente kweken, onbespoten en krakend vers. Jaren had het een mutsig imago, maar nu ben je helemaal hip met een moestuin. Niet zo'n kaarsrechte, met méters sla, maar een leuke gezinstuin waar je bijzondere groenten teelt en de kinderen leert waar ons eten vandaan komt. door Frederike Krommendijk Zoals bij zo veel trends, is ook het zelf groente te len overgewaaid uit de Verenigde Staten en Enge land. President Obama liet bij het Witte Huis een moestuin aanleggen en ook prins Charles is een warm pleitbezorger van biologische groente. In Engeland werd vorig jaar voor het eerst sinds de Tweede We reldoorlog meer zaaizaad verkocht van groenten en kruiden dan van bloemen. Maar ook de Nederlanders hebben het moestuinieren ontdekt. Zo'n zo procent van de Nederlan ders zou wel een volkstuintje willen hebben, zo blijkt uit on derzoek. In de Randstad zijn wachtlijsten voor een volkstuin eindeloos. Vooral gezinnen met kinderen willen graag zo'n tuintje. Volgens hoofdredacteur Jacqueline Leenders van Bloemen Planten is het moestuinieren veranderd. „In het verleden werd de moestuin vooral gezien als een bron van goedkoop voedsel. De huidige generatie moestuiniers is het veel meer te doen om smaak, zij telen bijzondere of oude rassen die je in de winkel niet kunt kopen. Ze willen gezond en onbespo ten eten, met respect voor het milieu." Moestuinieren is allang niet meer het domein van vuttende mannen, meent Leenders. „Het is nu heel erg in bij de jonge re doelgroep die in het verleden helemaal niet zo met de tuin bezig was. Die generatie is opgegroeid met gemaksvoed- sel en wil nu weer terug naar de basis. De tuin is een plek om tot rust te komen, te onthaasten. Ze kweken geen lange rijen sla, maar mooie, aparte groenten waar je ook met een etentje goede sier mee kunt maken. Het is ook ontzettend leuk om je gasten een salade van gestreepte tomaten voor te zetten en truffelaardappeltjes te serveren bij de barbecue." Vorig jaar bracht Bloemen 8t Planten voor het eerst de spe cial Fresh uit, een experiment. Dat werd zo goed ontvangen dat dit jaar twee edities worden gemaakt, deze maand en in mei. Bijzonder is dat vooral (jon ge) moeders het blad kochten. „Veel moeders vinden het belang rijk dat kinderen leren dat aard beien aan een plant groeien en niet uit een fabriek komen. Fresh gaat bovendien niet alleen over kweken, maar ook over koken. We laten niet alleen zien hoe je groen te, fruit en kruiden teelt, maar ook hoe je je oogst kunt verwerken. Er zijn lezers die een echte moestuin hebben, maar ook men sen die in een stadstuintje of op het balkon wat groente, fruit en kruiden kweken." Jelle Medema uit Den Andel is een goed voorbeeld van de nieuwe moestuingeneratie. De 15-jarige scholier wilde wel vers en onbespoten eten, maar was naar eigen zeggen 'veel te lui' voor een echte volkstuin. Toen hij van zijn moeder een boek kreeg over moestuinieren, Square Foot Gardening van Mel Bartholomew, was hij helemaal om. „Die methode is zo efficiënt. Met een klein beetje grond kun je al groente verbouwen, je hebt niet al die paden en het is vooral véél minder werk." Medema zette de methode van Mel Bartholomew om naar het Nederlands. Het resultaat is zijn website Makkelijke- moestuin.nl. Medema heeft inmiddels heel wat 'volgelingen'. Het mooie van de makkelijke moestuin is dat je ook in een stadstuintje een efficiënte moestuin kunt maken, zonder al te veel ruimte op te offeren. In een bak van 1.20 bij 1.20 me ter kun je bijvoorbeeld al het hele jaar door verschillende sa lades telen. Maak je nog zo'n bak, dan kunnen er ook ver schillende andere groenten bij. Met vier bakken eet een heel gezin al bijna het hele jaar alles uit eigen tuin. De afmeting van de bakken is niet toevallig gekozen: je kunt er van alle kanten bij om erin te werken, zonder dat je op de grond gaat staan. De aarde blijft dus lekker luchtig, en daar profiteren de planten van. Bovendien gaat er geen ruimte verloren met looppaden, zoals in een gewone volkstuin. Tus sen de bakken wordt wel een pad gemaakt. Dat moet min stens 60 centimeter breed zijn, zodat je er met een kruiwa gen bij kunt. Elke bak wordt ingedeeld in 16 vierkanten van 30 bij 30 centimeter, voor elke groentesoort één vakje. In zo'n klein vakje passen bijvoorbeeld 1 koolplant, 4 kroppen sla, 9 bietjes of 16 uien. Hoeveelheden die je meteen op kunt, waarna er weer wat anders de grond in kan. De bakken worden gevuld met een speciale mix van com post, turfmolm en vermiculiet (mineraal van duurzame ve zels). „Planten kunnen in dat mengsel makkelijk wortelen en groot worden. Ze hebben geen concurrentie van andere plan ten of bomen, omdat we onderin antiworteldoek doen. Ik heb helemaal geen last van ziekten en plagen in de groente." Volgens Jelle Medema is de Makkelijke Moestuin dé oplos sing voor mensen die druk zijn en toch vers en onbespoten willen eten. „Die vinden een echte moestuin veel te veel werk. Aan de mail merk ik dat ze hier heel enthousiast over zijn, omdat het gewoon met weinig werk te doen is. Reageren? redactie.wonen@wegener.nl Ooit hip en veelgebruikt, nu afgedankt en zieltogend in een hoekje van de kast: keukenlijken. In deze aflevering: de slagroomklopper. door Bauke Boersma Een tijd waarin de zoete en bij tal van spijzen en dran ken te gebruiken lekkernij nog een echte delicatesse was. Melk, suiker, eieren, echte boter: het een ander koken en kloppen maar. Niet o'm bijna dagelijks op vla, yoghurt of koffie te doen, maar speciaal voor het bijzondere, zondagse toetje, waar elk gezinslid zich al een week op verheugde. Vandaar dat de slagroomklopper in menig huishouden een status aparte had. Zoals in het gezin van Liesbeth Winkelman-Herwers. „In de jaren vijftig, zestig werd hij bij ons regelmatig gebruikt, maar zeker niet dage lijks", haalt Winkelman zoete herinneringen op. „Het was een bijzonderheid, de klopper stond ook niet in de keuken bij de an dere keukenge bruiksvoorwerpen, maar in de servies- kast in de woonka mer. Ook omdat mijn moeder hem vanwege het glas nogal kwetsbaar vond." Anno 2010 is het zelfde apparaat haar nog steeds dierbaar. „Ik vind het nog steeds een mooi voorwerp en het staat bij ons in de servieskast in de woonkamer." Maar, zo benadrukt Liesbeth Winkel man, slechts ter de coratie. Slagroom maakt ze er niet meer mee. Laat staan mayonaise. Mayonaise? „Ja, mijn moeder maak te er ook mayonai se mee. Het beker tje dat erop zit, kun je draaien, zodat er een piepklein gaatje tevoorschijn komt. Zo kon de olie gelijkmatig op de geklopte eie ren druppelen." Dat laatste is voor Monica Stellendam heel erg herken baar. „Hij is namelijk ook prima te gebruiken om saus jes te maken", zegt zij over het exemplaar dat ze al de cennialang in bezit heeft en die afwijkt van Winkel mans versie. „Soms gebruik ik hem nog wel om vlug even wat slagroom te kloppen." Natuurlijk, er zijn er heus wel meer die nog zelf slag room maken. Denk alleen al aan de koks in de betere restaurants. Maar de goegemeente steekt de handen er echt niet meer voor uit de mouwen. Hooguit om beter bij die spuitbus in de zuivelschappen te kunnen. Ook een keukenlijk in huis? Mail info en foto van het keukenlijk naar redactie.wonen@wegener.nl Jelle Medema, vertegenwoordiger van de nieuwe moestuinge neratie, bezig in eigen tuin. foto Shera van den Wittenboer

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 65