ToiMAteMy niet Uv koelkast Het vijfde sntAAJczintuiy dinsdag 2 maart 2010 foto's Lex de Meester met de hand. Tomaholic teelt op duurzame wijze tomaten. „Het concept dat hier in Zeeuws-Vlaanderen is ontwikkeld sprak ons aan. Voor de verwarming van de kas gebruiken we restwarmte van Yara. Dat geeft ons zekerheid over onze energiekosten, onze grootse kostenpost." Piet en Mare kennen elkaar al twintig jaar. „We zijn als broers." Ze werkten samen in een zaadveredelingsbedrijf Later begon Piet een tomatenkwekerij in Nevele bij Gent. Daar heeft hij een kas van anderhalf hectare. „Daar konden we niet verder uitbreiden. Ook een reden om naar Zeeuws-Vlaanderen te komen. Met de meeste zonuren van Nederland is dit gebied heel geschikt voor tomaten. En we krijgen ook alle medewerking van de gemeente Terneuzen, Zeeland Seaports en de opleidings kas." De eerste mensen uit de regio die daar zijn opgeleid om in de kassen te werken hebben bij Tomaholic een baan gekregen. „We halen geen Poolse werknemers, maar doen het met mensen uit de streek." Dat neemt niet weg dat je tijdens een rondgang door de kas mensen van veertien verschillende nationaliteiten tussen de tomatenplanten kunt zien rondscharrelen. Tot het personeelsbestand horen ook wat nesten met hommels die de bloeiende planten moeten bestuiven. De Power Bee, een elektrisch treintje, heeft ook de kleuren van een hommel. Op de vijf platte wagonnetjes worden de werknemers in de pauzes naar de kantine gereden. Geen overbodige luxe, van het verste punt in de kas naar de kantine is het vijfhonderd meter lopen. „Ons leven staat in het teken van de tomaat, 24 uur per dag", zegt Piet. „Het bedrijf staat op de eerste plaats. Als er iets mis gaat, en dat is natuurlijk altijd 's nachts of op zondag, moet alles wijken. Want dan hebben meteen 300.000 planten bijvoorbeeld geen water." Wat vinden de echtgenotes daarvan? „Die kunnen twee dingen doen, blijven of vertrekken. En dan hebben ze geluk", grapt Piet. „Want er zijn ook vrouwen die geen keuze hebben en alleen maar kunnen vertrekken." Eugène Verstraeten -tf- f Veel mensen bewaren tomaten in de groen- tenla van de koelkast. „Nooit doen", zegt tomatenkweker Mare Temmerman. „Je krijgt onherroepelijk smaakbederf en het is funest voor de kwaliteit van de vruchten. Jazeker, vruchten, want dat zijn tomaten. Geen groenten. Je legt toch ook geen sinasappels in de koelkast?" De beste plaats om tomaten te bewaren is volgens Mare gewoon in een schaal op tafel in de keuken. „Beter bewaren bij een temperatuur van twintig graden, dan bij vier graden in de koeling. Mensen klagen wel eens dat tomaten zo weinig smaak hebben, maar daar hebben ze zelf schuld aan." Zin in een bijzondere tomaat? Probeer dan eens de Flandria Sweet Pink, een roze tomaat. Kweker Piet De Schepper had er drie jaar geleden de Europese primeur mee. Niet alleen met de opmerkelijke kleur, maar ook met de smaak. „Hij prikkelt het vijfde smaakzintuig", zegt Piet. „En iedereen moet maar uitmaken wat dat vijfde smaakzintuig dan is." In culinaire kringen wordt het vijfde zintuig, naast zoet, zuur, zout en bitter, 'umami' genoemd. Bedacht door een Japanse professor na het proeven van een bouillon op basis van zeewier. Umami betekent gewoon 'lekker'. Verantwoor delijk voor de smaak is de stof mononatium- glutamaat. Dat wordt nu in de Aziatische keuken veelvuldig gebruikt als smaakverster ker. Het zit bijvoorbeeld in vetsin. Maar dus ook op natuurlijke wijze in de roze tomaten van Piet De Schepper. Ze hebben een zoete smaak met daarbij dus dat andere mysterieuze smaakje. De Sweet Pink wordt voorlopig niet geteeld in Terneuzen, maar in de kas van Piet De Schepper bij Gent. De roze tomaten zijn in verschillende super markten verkrijgbaar en in ieder geval bij winkels van Delhaize.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 49