mze energiebron 3. Heb respect voor diversiteit Likke(baarde)n ^■L^j wonen@wegener.nl Z/WOHeit f§§|| 024-3650509 1:1:1 Zaterdag 27 februari 2010 je ziet niets speciaals aan de cradle to cradle geproduceerde tegels van Konink lijke Mosa. De gebruiksduur van de tegels is net zo lang als niet-cradle to cradle gemaakte tegels. Zelfs de prijs is niet hoger dan de andere tegels van het merk. Alle grondstoffen van de tegels zijn recyclebaar en ze brengen geen schade toe aan het milieu. Bovendien wordt zo veel mogelijk tegelafval als grondstof voor nieuwe tegels gebruikt. Mosa is het eerste keramische-tegelbe- drijf ter wereld dat zich toelegt op het cradle to cradle produceren van tegels. „De reden waarom we dat doen, is dat we als tegelfabriek 125 jaar bestaan en nog lang tegels willen blijven maken. Als je als bedrijf in de toekomst gezond wilt zijn, moet je duurzame producten ma ken", zegt Arthur Thomaes, algemeen directeur bij Koninklijke Mosa. Het Maastrichtse Mosa is opgericht in 1883 en levert circa 8 miljoen vierkante meter aan tegels per jaar aan 30 landen. Mosa heeft er twee jaar over gedaan om op de cradle to cradle-manier te kunnen werken. Alle grondstoffen, leveranciers, productieprocessen en producten zijn doorgelicht. Grondstoffen die niet duur zaam waren, werden vervangen. Ook de duurzaamheid van de groeven waaruit de grondstoffen komen, is onder de loep genomen. www.mosa.nl Tapijtfabrikant Desso is druk bezig met produceren volgens het cradle to cradle- principe. Een lastig en langdurig proces, weet de fabrikant. Daarom stelde Desso een meerjarenplan op, met doelen tot in 2020. In dat jaar, zo is de planning, zal Desso voor honderd procent volgens het cradle to cradle-principe werken. In de afgelopen tien jaar is al veel be reikt. Zo wordt nu 73 procent efficiën ter met energie omgesprongen dan voor heen en meer dan 90 procent van het fa- brieksafval wordt gerecycled. Ook is alle verpakkingsmateriaal volledig recycle baar. Wie Dessotapijt of -kunstgras koopt, kan er zeker van zijn dat het product is gemaakt van milieuvriendelijke, gezonde materialen en dat het zo is ontworpen, dat het aan het eind van zijn levenscyclus weer biologisch of technisch kan worden hergebruikt. www.desso.com/ cradle to cradle NL Ooit hip en veelgebruikt, nu afgedankt en zieltogend in een hoekje van de kast: keukenlijken. In deze aflevering: Bakvorm voor broodpodding door Bauke Boersma Vaak moet ik aanhoren dat ik eigenwijs ben. Uiteraard ontken ik dan altijd hardnekkig, maar juist dat is voor mijn criticasters de bevestiging van hun stelling. Vreemd... En eigenwijs of niet, enige zelfkritiek is mij heus niet vreemd, hoor. Zo beken ik bij deze volmon dig dat ik geen keukenprins ben. Verre van zelfs. Waar om zou ik ook? Ik ben tenslotte met een prinses op (onder meer) dat gebied getrouwd! Neemt niet weg dat ik bij tijd en wijle graag in de keu ken vertoef. Tegenwoordig vooral om Indische lekker nijen te ruiken en (stiekem) te proeven. Vroeger, als kleine jongen, om niets te missen als mijn moe der bitterkoekjespud ding maakt. Of cake. Die zalige geur... Ik kan het nog zo oproepen. En steeds was er hét cu linaire hoogtepunt voor een jochie van twee tur ven hoog: het uit mo gen likken van de pan met beslag. Mijn moe der zei het nooit, maar ik weet zeker dat er al- tijd minder beslag in de cakevorm ging dan had gekund. Om mij ter wille te zijn. Suze Groothuis herkent dat beeld. Al was de lekkernij bij haar broodpudding, in een grijs verleden broodpod ding genoemd en bij velen vast beter bekend onder de naam trommelkoek. „Met warme stroopsaus", zegt ze likkebaardend. „Machtig, maar lekker!" heeft er zelfs nog een speciale bakvorm voor („Een erfstuk van mijn schoonmoe der") en weet ook nog exact de be ding. „De vorm invetten en voe ren met paneermeel. Gistbe- slag met de nodige ingrediën ten er in. Het deksel er op draaien en in een pan met water twee uur tegen de kook houden. De vorm gaat drijven en scheefhangen. Twee grote stenen op het deksel, aan weerszijden van de hengels, zorgen er voor dat het een mooie rechte pudding wordt." Of dat nog niet nostalgisch genoeg foto Suze is, rept ze ook nog van een ander, Groothuis aanzienlijk ouder, keukenlijk: het boek De hedendaagsche Kookkunst van Maria Haesebroek. Daterend van halverwege de negentiende eeuw. 'Geheel omgewerkt en met tal van recepten verrijkt door J.P. Gros, Eerste Kok van wijlen Z.M. Willem I'. Groothuis ontdekte er een broodpod- dingrecept in. 'Neem oudbakken brood', staat er te le zen. 'Laat het in melk weken, roer boter met 8 dojers van eijeren er door, wring het brood goed droog uit, doe het in de geroerde boter, voeg er nog wat suiker, fijn kaneel, een stukje fijn gesneden succade en een klein weinigje zout bij. Deze podding moet gekookt worden in een vorm, dien men digt kan sluiten, en in water. Ordinair geeft men hem met een compote van pruimen of kersen'. Suze Groothuis heeft in elk geval de smaak weer hele maal te pakken gekregen. „Ik moet echt weer eens podding maken. Maar dan het liefst met mijn schoon moeders recept." Tja, ik kan in zo'n geval slechts toe schouwer zijn. Geeft niks. Ik verlekker me wel aan die zalige geur. En aan het uitlikken van de pan. Ook een keukenlijk in huis? Mail info en foto van het keukenlijk naar redactie.wonen@wegener.nl Koninklijke Mosa Tegels van Mosa (foto boven), tapijt van Desso (onder) en pannen van GreenPan (links) worden al cradle to cradle gemaakt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 83