wonetiió D 3 sr Van wieg tot wieg De beuk erin U m i. Afval is voedsel 2. De zon Motormaaier Zaterdag 27 februari 2010 Haagbeuk. foto Romke van de Kaa z O Laat ik beginnen met uit te leg gen dat de beuk en haagbeuk twee heel verschillende bomen zijn. Van een haagbeuk kun je wel een haag, maar geen beukenhaag ma ken. Haagbeuk, Carpinus betulus, en beuk, Fagus sylvatica, hebben even weinig met elkaar te maken als, laten we zeggen, een taxus met een thuja. Haagbeuk behoort niet eens tot de beuken-, maar tot de berkenfamilie. De enige overeenkomst is dat beide bomen voor het maken van ha gen gebruikt kunnen worden. Haagbeuk verdraagt iets meer schaduw dan beuk en is ook wat beter bestand tegen vochtige grond. Een haag van haag beuk is iets smaller te houden dan een haag van beuk. Bij een beukenhaag van 2 meter hoog mag je al gauw op een breedte van 1,5 meter rekenen. De hoge, maar smalle hagen die zo typerend voor Franse kasteeltuinen zijn, bestaan al tijd uit haagbeuk. De breedte van een haag is van groter be lang naarmate de tuin kleiner is, vooral als je bedenkt dat er aan de voet van de haag ook nog eens een strook onbeplant moet blijven omdat je de haag moet kunnen knip pen. Als ik geen al te grote tuin had, zou ik voor n- haagbeuk kiezen. Het fraai geplooide blad van de haagbeuk vind ik ook net iets boeiender dan het gladde blad van een beuk. Zowel haagbeuk als beuk heten bladverliezend te zijn, maar ze verliezen hun blad niet in de herfst, te gelijk met grote vrijstaande beuken en haagbeuken. Als ze als haag worden gebruikt, houden ze hun blad tot diep in de winter vast, waarbij beuk iets hardnekkiger is dan haagbeuk. Een haagbeuken haag is in februari meestal wel kaal, terwijl een beu kenhaag zijn dorre blad blijft vasthouden totdat in het voorjaar het jonge blad ontluikt. Dat laatste kan vervelend zijn, bijvoorbeeld als een beukenhaag in de buurt staat van een moestuin. Het beukenblad laat namelijk precies los op het moment dat de eer ste spinazie gesneden kan worden. En spinazie met beukenblad is geen delicatesse. Hagen van beuk of haagbeuk vragen weinig onderhoud: een jaarlijkse knipbeurt in het voorjaar is voldoende, hoe wel er perfectionisten zijn die tweemaal per jaar knippen, in mei en in augustus. Bij een goede bemesting mag reke ning worden gehouden met een groei van ongeveer 0,5 me ter per jaar. Aan die bemesting ontbreekt het nogal eens, want veel mensen denken dat een haag niet bemest hoeft te worden. Maar juist waar boompjes zo dicht op elkaar staan - meest al worden er minimaal drie op een strekkende meter ge plant - concurreren de afzonderlijke bomen met elkaar en is de behoefte aan mest en aan water zeer groot. Bijzondere plagen kennen beuk en haagbeuk niet. Of het zou bladluis moeten zijn. Luis is geen reden voor paniek. Bladluizen behoren bij het ecosysteem van de haag, net als bladerende rupsjes. Beide zijn voedsel voor veel insecten etende vogels. Wie ze beslist kwijt wil, kan ze met een ster ke waterstraal uit de haag spuiten. Gebruik geen hogedruk spuit, want die verwijdert wel de luizen, maar ook het blad. Zelfs voor mensen met chroni sche pijn in de rug of armen kan grasmaaien weer leuk worden. Althans, dat denkt Husqvarna, fa brikant van motormaaiers. Met het nieuwe, ergonomische mo del LC48e bedient Husqvarna die grote groep tuinliefhebbers. Hoe? Door de LC48e uit te rus ten met een traploos in hoogte verstelbare handgreep, een over de gehele breedte geplaatste vei- ligheidshandel en automatische foto CPD aandrijving, die vanaf de hand greep kan worden bediend. Ook hoeft de gebruiker geen last te hebben van een volle opvang- bak: de maaier snijdt het afge maaide gras direct fijn en verspeidt dit vrijwel onzichtbaar over het gazon (mulchen). De op- vangbak kan dus leeg blijven. De LC48e is bovendien ingeklapt weg te bergen. Prijs: vanaf 749 eu ro. Zie www.husqvarna.nl voor meer info over verkoopadressen. wonen@wegener.nl 024-3650509 Regels cradle to cradle: Het principe cradle to cradle wordt steeds populairder. Maar wat is het en hoe brengen producenten van meubels en woonspullen het in praktijk? door Suzanne Dijkstra Van wieg tot wieg is de letterlijke vertaling van het principe cradle to cradle. Eigenlijk zegt dat alles over de filosofie ervan. Want het is bij cradle to cradle de bedoeling dat grondstoffen steeds weer worden hergebruikt in een kringloop. Afval is voedsel, is de gedachte. Wat voor het ene product restafval is, wordt grondstof voor het andere. Blijft er iets echt over, dan dient dat restproduct geen schade toe te brengen aan het milieu. Cradle to cradle gaat verder dan duurzaamheid. Wie duur zaam leeft, probeert de milieuschade te beperken voor de volgende generatie. Wie volgens de cradle to cradle-filosofie leeft, wil voorzien in zijn eigen noden, maar ook de volgen de generatie meer mogelijkheden bieden. Oftewel: doe goed, in plaats van minder slecht. Op het eerste gezicht lijkt cradle to cradle op recycling. Toch is er een essentieel verschil. Bij recycling is niet van tevoren rekening gehouden met hergebruik, bij cradle to cradle juist wel. Bovendien verliest gerecycled materiaal geleidelijk zijn waarde. Het product moet zó worden ontworpen, dat het le ven van de materialen die erin zijn verwerkt, gewoon door gaat. Een aantal bedrijven, zoals GreenPan, Desso en Royal Mosa, is al druk bezig met het uitvoeren van dit principe. Meer lezen over cradle to cradle? Het boek Cradle to Cradle, afval - voedsel is een aanrader. El William McDonough en Michael Braungart - Cradle to cradle, afval voedsel. Uitg. Scriptum. 19,90 euro. Reageren? redactie.wonen@wegener.nl GreenPan De kookpannen van het Belgische GreenPan worden helemaal ecologisch verantwoord, cradle to cradle, geprodu ceerd. De bodems hebben een revolutio naire anti-aanbaklaag van de Koreaanse uitvinding keramisch Thermolon, een ge zond en milieuvriendelijk alternatief voor de veelgebruikte teflon- of PTFE-laag in pannen. Hierdoor komen geen schadelij ke gassen vrij. De GreenPan is hittebesten dig tot 450 graden. De pannen zien er ook stijlvol uit. In Amerika waren ze al een hit. Sinds vorig jaar zijn ze ook in Nederland te koop. GreenPan sleepte zelfs al een nominatie voor de Dutch Design Awards binnen. Handig: de steel is herbruikbaar op andere pannen van GreenPan. De pannen zijn vanaf 40 euro verkrijgbaar bij de betere kookwinkels. De Nederland se vertegenwoordiging is in handen van Demeyere Zwilling. De nieuwste reeks pannen, genaamd Du- bai, is ontworpen door Nederlander Jan Hoekstra. Uiteraard wordt elke pan niet al leen cradle to cradle gemaakt, maar ook verpakt en vervoerd. Een paar bespaartips van GreenPan: - Kook zoveel mogelijk met de deksel op de pan. Koken zonder deksel verbruikt drie keer zo veel energie. - Zet het gas op tijd uit, want de pan blijft een tijd naverwarmen. - Gebruik pannen met een vlakke, dikke bodem, die de warmte goed geleidt. www.green-pan.com

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 82