wonetiió
D
3
sr
Van wieg tot wieg
De beuk erin
U
m
i. Afval is voedsel 2. De zon
Motormaaier
Zaterdag 27 februari 2010
Haagbeuk.
foto Romke van de Kaa
z
O
Laat ik beginnen met uit te leg
gen dat de beuk en haagbeuk
twee heel verschillende bomen
zijn. Van een haagbeuk kun je wel
een haag, maar geen beukenhaag ma
ken. Haagbeuk, Carpinus betulus, en
beuk, Fagus sylvatica, hebben even
weinig met elkaar te maken als, laten
we zeggen, een taxus met een thuja. Haagbeuk behoort niet
eens tot de beuken-, maar tot de berkenfamilie. De enige
overeenkomst is dat beide bomen voor het maken van ha
gen gebruikt kunnen worden.
Haagbeuk verdraagt iets meer schaduw dan beuk en is ook
wat beter bestand tegen vochtige grond. Een haag van haag
beuk is iets smaller te houden dan een haag van beuk. Bij
een beukenhaag van 2 meter hoog mag je al gauw op een
breedte van 1,5 meter rekenen. De hoge, maar smalle hagen
die zo typerend voor Franse kasteeltuinen zijn, bestaan al
tijd uit haagbeuk. De breedte van een haag is van groter be
lang naarmate de tuin kleiner is, vooral als je bedenkt dat er
aan de voet van de haag ook nog eens een strook onbeplant
moet blijven omdat je de haag moet kunnen knip
pen. Als ik geen al te grote tuin had, zou ik voor
n- haagbeuk kiezen. Het fraai geplooide blad van de
haagbeuk vind ik ook net iets boeiender dan het
gladde blad van een beuk.
Zowel haagbeuk als beuk heten bladverliezend te
zijn, maar ze verliezen hun blad niet in de herfst, te
gelijk met grote vrijstaande beuken en haagbeuken.
Als ze als haag worden gebruikt, houden ze hun
blad tot diep in de winter vast, waarbij beuk iets
hardnekkiger is dan haagbeuk. Een haagbeuken
haag is in februari meestal wel kaal, terwijl een beu
kenhaag zijn dorre blad blijft vasthouden totdat in
het voorjaar het jonge blad ontluikt. Dat laatste kan
vervelend zijn, bijvoorbeeld als een beukenhaag in
de buurt staat van een moestuin. Het beukenblad
laat namelijk precies los op het moment dat de eer
ste spinazie gesneden kan worden. En spinazie met
beukenblad is geen delicatesse.
Hagen van beuk of haagbeuk vragen weinig onderhoud:
een jaarlijkse knipbeurt in het voorjaar is voldoende, hoe
wel er perfectionisten zijn die tweemaal per jaar knippen,
in mei en in augustus. Bij een goede bemesting mag reke
ning worden gehouden met een groei van ongeveer 0,5 me
ter per jaar.
Aan die bemesting ontbreekt het nogal eens, want veel
mensen denken dat een haag niet bemest hoeft te worden.
Maar juist waar boompjes zo dicht op elkaar staan - meest
al worden er minimaal drie op een strekkende meter ge
plant - concurreren de afzonderlijke bomen met elkaar en
is de behoefte aan mest en aan water zeer groot.
Bijzondere plagen kennen beuk en haagbeuk niet. Of het
zou bladluis moeten zijn. Luis is geen reden voor paniek.
Bladluizen behoren bij het ecosysteem van de haag, net als
bladerende rupsjes. Beide zijn voedsel voor veel insecten
etende vogels. Wie ze beslist kwijt wil, kan ze met een ster
ke waterstraal uit de haag spuiten. Gebruik geen hogedruk
spuit, want die verwijdert wel de luizen, maar ook het blad.
Zelfs voor mensen met chroni
sche pijn in de rug of armen kan
grasmaaien weer leuk worden.
Althans, dat denkt Husqvarna, fa
brikant van motormaaiers. Met
het nieuwe, ergonomische mo
del LC48e bedient Husqvarna
die grote groep tuinliefhebbers.
Hoe? Door de LC48e uit te rus
ten met een traploos in hoogte
verstelbare handgreep, een over
de gehele breedte geplaatste vei-
ligheidshandel en automatische
foto CPD
aandrijving, die vanaf de hand
greep kan worden bediend. Ook
hoeft de gebruiker geen last te
hebben van een volle opvang-
bak: de maaier snijdt het afge
maaide gras direct fijn en
verspeidt dit vrijwel onzichtbaar
over het gazon (mulchen). De op-
vangbak kan dus leeg blijven.
De LC48e is bovendien ingeklapt
weg te bergen. Prijs: vanaf 749 eu
ro. Zie www.husqvarna.nl voor
meer info over verkoopadressen.
wonen@wegener.nl
024-3650509
Regels cradle to cradle:
Het principe cradle to cradle
wordt steeds populairder.
Maar wat is het en hoe
brengen producenten van
meubels en woonspullen
het in praktijk?
door Suzanne Dijkstra
Van wieg tot wieg is de letterlijke vertaling van het
principe cradle to cradle. Eigenlijk zegt dat alles
over de filosofie ervan. Want het is bij cradle to
cradle de bedoeling dat grondstoffen steeds weer
worden hergebruikt in een kringloop. Afval is
voedsel, is de gedachte. Wat voor het ene product restafval
is, wordt grondstof voor het andere. Blijft er iets echt over,
dan dient dat restproduct geen schade toe te brengen aan
het milieu.
Cradle to cradle gaat verder dan duurzaamheid. Wie duur
zaam leeft, probeert de milieuschade te beperken voor de
volgende generatie. Wie volgens de cradle to cradle-filosofie
leeft, wil voorzien in zijn eigen noden, maar ook de volgen
de generatie meer mogelijkheden bieden. Oftewel: doe
goed, in plaats van minder slecht.
Op het eerste gezicht lijkt cradle to cradle op recycling. Toch
is er een essentieel verschil. Bij recycling is niet van tevoren
rekening gehouden met hergebruik, bij cradle to cradle juist
wel. Bovendien verliest gerecycled materiaal geleidelijk zijn
waarde. Het product moet zó worden ontworpen, dat het le
ven van de materialen die erin zijn verwerkt, gewoon door
gaat. Een aantal bedrijven, zoals GreenPan, Desso en Royal
Mosa, is al druk bezig met het uitvoeren van dit principe.
Meer lezen over cradle to cradle? Het boek Cradle to Cradle,
afval - voedsel is een aanrader.
El William McDonough en Michael Braungart - Cradle to cradle,
afval voedsel. Uitg. Scriptum. 19,90 euro.
Reageren?
redactie.wonen@wegener.nl
GreenPan
De kookpannen van het Belgische
GreenPan worden helemaal ecologisch
verantwoord, cradle to cradle, geprodu
ceerd. De bodems hebben een revolutio
naire anti-aanbaklaag van de Koreaanse
uitvinding keramisch Thermolon, een ge
zond en milieuvriendelijk alternatief
voor de veelgebruikte teflon- of PTFE-laag
in pannen. Hierdoor komen geen schadelij
ke gassen vrij. De GreenPan is hittebesten
dig tot 450 graden.
De pannen zien er ook stijlvol uit. In
Amerika waren ze al een hit. Sinds vorig
jaar zijn ze ook in Nederland te koop.
GreenPan sleepte zelfs al een nominatie
voor de Dutch Design Awards binnen.
Handig: de steel is herbruikbaar op
andere pannen van GreenPan.
De pannen zijn vanaf 40 euro verkrijgbaar
bij de betere kookwinkels. De Nederland
se vertegenwoordiging is in handen van
Demeyere Zwilling. De nieuwste reeks
pannen, genaamd Du-
bai, is ontworpen door
Nederlander Jan Hoekstra.
Uiteraard wordt elke pan niet al
leen cradle to cradle gemaakt, maar ook
verpakt en vervoerd.
Een paar bespaartips van GreenPan:
- Kook zoveel mogelijk met de deksel op
de pan. Koken zonder deksel verbruikt
drie keer zo veel energie.
- Zet het gas op tijd uit, want de pan
blijft een tijd naverwarmen.
- Gebruik pannen met een vlakke, dikke
bodem, die de warmte goed geleidt.
www.green-pan.com