Dylan Kooiman ervaart
Maatregel ook
zonder drama
Apeldoorn
2o| zeeland
PZC
SGP wil in Kapelle
geen 'sportverdwazing'
RATATOUILLE
195-jarig Middelburgs
Muziekkorps speelt
Kok houdt vooral van vis en patisserie
JONGEREN
Jongeren kunnen een droom of ambitie hebben waar ze
helemaal voor gaan. In een serie belicht de PZC hun
belevenissen of toekomstplannen.
KONINGINNEDAG Afsluiting binnenstad
Start als afwashulp
vanaf 6 februari verkrijgbaar
Goes opent
loket voor
vergunningen
dinsdag 2 februari 2010
door Theo Giele
middelburg - Het afsluiten van
een deel van de Middelburgse bin
nenstad voor autoverkeer op 29 en
30 april was ook gebeurd als er vo
rig jaar in Apeldoorn geen aanslag
was gepleegd. „We hebben de
ruimte gewoon nodig", aldus bur
gemeester Koos Schouwenaar.
De gemeente heeft twee ringen op
de plattegrond van Middelburg ge
tekend. In de binnenste ring mo
gen zich op 29 april vanaf vijf uur
in de ochtend tot 30 april vier uur
in de namiddag geen voertuigen
bevinden. Voor de buitenste ring
geldt dat bestuurders wel het ge
bied uit mogen rijden, maar dat ze
niet met een voertuig in het ge
bied mogen terugkeren.
door Lilian Dominicus
kapelle - De SGP-fractie in Kapel-
Ie wil in de volgende raadsperiode
geen grote uitgaven doen op het
gebied van sport, tenzij ze nodig
zijn voor de nog op te richten bre
de school.
De fractie zegt de positieve aspec
ten van sport te onderkennen en
die ook te ondersteunen, maar wil
aan de andere kant geen sportver-
dwazing en zeker geen subsidies
voor zondagssporten. Dat staat in
het verkiezingsprogramma 2010-
2014. Schoolzwemmen is daarom
Omdat 29 april op donderdag valt
hebben deze bepalingen in de ko
ninginnedagverordening gevolgen
voor de weekmarkt en de koop
avond. De Markt, Pottenmarkt,
Damplein, Bodenplaats en Wal-
plein liggen in de binnenste ring.
Op de Markt na zijn dit ook be
langrijke parkeerterrein in de bin
nenstad.
De gemeente wil de ondernemers
voorstellen om de weekmarkt en
de koopavond naar woensdag te
verschuiven. Omdat er geen voer
tuigen in de binnenste ring mogen
komen, is het houden van de
weekmarkt op de Markt niet moge
lijk. Bovendien wordt donderdag
al begonnen met het opbouwen
van podium en andere voorzienin
gen voor de koninginnedagvie
ring.
een van de sporten die blijven ge
subsidieerd kunnen worden. Ook
ziet de SGP het zitten om skeeler
en skatebanen aan te leggen om
jongeren vooral aan het bewegen
te houden op straat. Het sportaan-
bod zou ook toegankelijk moeten
worden gemaakt voor ouderen en
gehandicapten. Ook ziet de fractie
het zitten om mee te werken aan
uitbreiding van de jachthaven in
Wemeldinge, onder de voorwaar
de dat de zondagsrust niet wordt
verstoord. Verder moet wmo-
steunpunt de Wegwiezer worden
uitgebreid, vindt de SGP.
door Marijke Vael
Als kind maakte hij graag
een feestje van zijn bo
terham. „Ik deed er niet
alleen kaas op, maar
ook worst en sla en versierde dat
met sausjes. Ik vond het altijd al
leuk om iets extra's te doen met
eten."
Op 10-jarige leeftijd wist Dylan
Kooiman uit Zierikzee dat hij later
de horeca in wilde. Hij observeer
de zijn moeder wanneer ze kook
te, sneed de groenten, dekte de ta
fel mooi en diende als een jeugdi
ge ober het eten op met een servet
over zijn arm. Nu op zijn 20ste
maakt hij nog steeds een feestje
van eten. Maar dan in 't Getij, het
Zierikzeese restaurant dat volgen
de maand een doorstart maakt on
der een nieuwe eigenaar. Dylan
loopt er stage. Hij volgt momen
teel de mbo-opleiding zelfstandig
kok aan het Zoomvlietcollege in
Bergen op Zoom. Eerder rondde
hij daar de opleiding basiskok af,
in aansluiting op de vmbo/kader-
opleiding consumptief op de Pon
tes Pieter Zeemanschool in Zierik
zee. „Daar ontdekte ik dat ik ko
ken nog leuker vond dan bedie
ning. Niet alleen door het creëren
van lekkere en mooie gerechten,
goes - De gemeente Goes heeft
sinds gisteren een vergunningenlo
ket. Dat is een balie voor inwo
ners, bedrijven en instellingen
waar specialistische kennis aanwe
zig is over gemeentelijke vergun
ningen. Het is geïntegreerd in de
huidige publieksbalie in het stads
kantoor. Bij het loket kan straks
een zogeheten omgevingsvergun
ning worden aangevraagd; een in
tegrale vergunning waarvoor
slechts één procedure hoeft te wor
den doorlopen.
De openingstijden zijn: maandag
tot en met vrijdag van 090.00 tot
12.30 uur, zaterdag van 10.00 tot
12.00 uur en donderdagavond van
17.00 tot 20.00 uur.
maar ook door de snelheid waar
mee je moet werken. Ik houd van
spanning, lekker doorknallen, af
en'toe een stressmomentje om al
les perfect en op het juiste mo
ment op tafel te krijgen."
Dylan ervoer dat voor het eerst tij
dens de praktijkavonden in het
schoolrestaurant van Pontes. En la
ter tijdens zijn stages in de Zierik
zeese restaurants de Proeverij en
't Getij. „Als kok moet je goed plan
nen. Vlees kun je van tevoren al
snel om en om braden en dan
Dylan Kooiman deed zijn eerste ho-
reca-ervaring op bij Deans aan het
Zierikzeese Havenplein.
Ais 14-jarige kreeg hij een vakan
tie- en weekendbaan in deze zaak
die werd gerund door zijn oom
Edwin van de Velde.
Na een halfjaar afwassen mocht
hij helpen in de bediening en fri
tes bakken.
Dylan ontdekte in de praktijk dat
hij bediening leuk vond, maar niet
als beroep.
Het was voor hem aanleiding defini
tief te kiezen voor opleidingen
waarmee hij kok kon worden.
middelburg - Het Middelburgs
Muziekkorps geeft komende zater
dag 6 februari een concert in de
Zeeuwse Concertzaal. Het concert,
dat in het teken staat van het
195-jarig bestaan, begint om 20.00
uur.
Het Middelburgs Muziek Korps
werd op 27 februari 1815 opgericht
als muziekkorps van de schutterij.
Het eerste concert gaf het korps op
4 juni 1815 onder leiding van kapel
meester R. Falstré ter gelegenheid
van de beëdiging van officieren
van de schutterij.
Het voortbestaan van het Middel
burgs Muziekkorps hing tot twee
maal toe aan een zijden draadje.
voor het opdienen afbraden in de
oven. Groenten worden ge
blancheerd om later in de steamer
af te garen", weet Dylan uit erva
ring. „Het lukt steeds beter om al
les tegelijk klaar te hebben. Maar
soms schat ik het verkeerd in. Da$
is het vlees al goed en de groenten
nog niet. Het blijft altijd spannend
en soms is er paniek. Wanneer het
heel druk is bijvoorbeeld terwijl je
met weinig personeel moet wer
ken. Dan ben ik sneller op mijn te
nen getrapt zodat de bediening
geen stomme vragen moet stellen.
Want dan vloek ik even. Dat pra
ten we altijd uit hoor, aan het eind
van de avond."
Het ergste dat ooit fout ging in
Dylans prille carrière was een mis
stap in de inloopkoelkast van de
Proeverij. „Dat was aan het eind
van een drukke Pinksterdag, nadat
we de hele keuken hadden schoon
gemaakt. Ik stapte mis met een
blad waarop bakken soep stonden.
Ik zat onder drie soorten soep, ter
wijl de rest van het plafond
droop!" Toch sterkten zijn praktijk
ervaringen hem in de overtuiging
dat kok zijn beroep is. „Ik ga voor
de rest van mijn leven voor de keu
ken. Of dat ooit in een eigen zaak
is of in een restaurant van een an
der weet ik nog niet. Ik zie wel
wat er op mijn pad komt."
In-1857 en 1907 werd het bijna op
geheven.
In de loop van bijna twee eeuwen
heeft het Middelburgse Muziek
korps heel wat dirigenten gekend.
De bekendste is zonder twijfel diri
gent en componist Jan Morks. Hij
was van 1891 tot 1925 dirigent van
het muziekkorps. Sinds 2007 is Ri
chard Vrijhoef dirigent, de 24ste
sinds de oprichting.
Het korps heeft twee blokfluitgroe-
pen, een jeugdafdeling en een har
monie. Alle onderdelen van het j
korps zullen zaterdag spelen en er J
zal oude en nieuwe muziek te ho-
ren zijn. J
www.middelburgsmuziekkorps.nl
knip de bon uit de zaterdagkrant!
Thuis kookt Dylan Kooiman het liefst Oosters.
„Ik houd van Thaise en Indische gerechten:
knapperig en lekker scherp gekruid." In de res
taurantkeuken werkt de jonge kok graag met vis.
„Vlees is ook leuk, maar met vis kun je het meeste
doen. Een dorade bijvoorbeeld, die ziet er prachtig
uit en is niet zo groot. Per persoon kan een hele vis
worden geserveerd. Je kunt hem bakken, pocheren of
grillen. In dat laatste geval kun je bijvoorbeeld kop en
staart eraf halen en de romp precies goed grillen. De
kop en staart worden dan heel even gegrild en er
voor de sier bij gelegd, zodat de hele vis wordt geser
veerd." Dylan ambieert alle soorten vis en schelpdie
ren perfect te bereiden. „In een Zeeuws restaurant
moeten deze producten precies goed zijn." De jonge
kok houdt van bijzondere combinaties die eikaars
smaak versterken, zoals tijm en uien bij lamsvlees. En
hij is dol op patisserie. „Omdat ik daar heel goed
mijn fantasie in kwijt kan via het combineren van
kleuren en vormen." Tot slot het recept voor een van
Dylans favoriete nagerechten, ijscake ofwel parfait be
reid op Dylans wijze (voor 4 personen):
150gram suiker
4 eierdooiers
5 dl slagroom
likeur naar keuze
Klop de eierdooiers en suiker tot een romige massa
en voeg er likeur aan toe. Klop de slagroom (onge
zoet) lobbig en spatel die schepje voor schepje door
het eimengsel. Giet dit in een cake- of puddingvorm
en zet het een dag in de vriezer. Daarna de vorm
even in warm water zetten zodat de ijscake op een
bord gestort kan worden. Dan terug in de vriezer of
opdienen met vers fruit en saus die bij de likeur past.