Dylan Kooiman ervaart Maatregel ook zonder drama Apeldoorn 2o| zeeland PZC SGP wil in Kapelle geen 'sportverdwazing' RATATOUILLE 195-jarig Middelburgs Muziekkorps speelt Kok houdt vooral van vis en patisserie JONGEREN Jongeren kunnen een droom of ambitie hebben waar ze helemaal voor gaan. In een serie belicht de PZC hun belevenissen of toekomstplannen. KONINGINNEDAG Afsluiting binnenstad Start als afwashulp vanaf 6 februari verkrijgbaar Goes opent loket voor vergunningen dinsdag 2 februari 2010 door Theo Giele middelburg - Het afsluiten van een deel van de Middelburgse bin nenstad voor autoverkeer op 29 en 30 april was ook gebeurd als er vo rig jaar in Apeldoorn geen aanslag was gepleegd. „We hebben de ruimte gewoon nodig", aldus bur gemeester Koos Schouwenaar. De gemeente heeft twee ringen op de plattegrond van Middelburg ge tekend. In de binnenste ring mo gen zich op 29 april vanaf vijf uur in de ochtend tot 30 april vier uur in de namiddag geen voertuigen bevinden. Voor de buitenste ring geldt dat bestuurders wel het ge bied uit mogen rijden, maar dat ze niet met een voertuig in het ge bied mogen terugkeren. door Lilian Dominicus kapelle - De SGP-fractie in Kapel- Ie wil in de volgende raadsperiode geen grote uitgaven doen op het gebied van sport, tenzij ze nodig zijn voor de nog op te richten bre de school. De fractie zegt de positieve aspec ten van sport te onderkennen en die ook te ondersteunen, maar wil aan de andere kant geen sportver- dwazing en zeker geen subsidies voor zondagssporten. Dat staat in het verkiezingsprogramma 2010- 2014. Schoolzwemmen is daarom Omdat 29 april op donderdag valt hebben deze bepalingen in de ko ninginnedagverordening gevolgen voor de weekmarkt en de koop avond. De Markt, Pottenmarkt, Damplein, Bodenplaats en Wal- plein liggen in de binnenste ring. Op de Markt na zijn dit ook be langrijke parkeerterrein in de bin nenstad. De gemeente wil de ondernemers voorstellen om de weekmarkt en de koopavond naar woensdag te verschuiven. Omdat er geen voer tuigen in de binnenste ring mogen komen, is het houden van de weekmarkt op de Markt niet moge lijk. Bovendien wordt donderdag al begonnen met het opbouwen van podium en andere voorzienin gen voor de koninginnedagvie ring. een van de sporten die blijven ge subsidieerd kunnen worden. Ook ziet de SGP het zitten om skeeler en skatebanen aan te leggen om jongeren vooral aan het bewegen te houden op straat. Het sportaan- bod zou ook toegankelijk moeten worden gemaakt voor ouderen en gehandicapten. Ook ziet de fractie het zitten om mee te werken aan uitbreiding van de jachthaven in Wemeldinge, onder de voorwaar de dat de zondagsrust niet wordt verstoord. Verder moet wmo- steunpunt de Wegwiezer worden uitgebreid, vindt de SGP. door Marijke Vael Als kind maakte hij graag een feestje van zijn bo terham. „Ik deed er niet alleen kaas op, maar ook worst en sla en versierde dat met sausjes. Ik vond het altijd al leuk om iets extra's te doen met eten." Op 10-jarige leeftijd wist Dylan Kooiman uit Zierikzee dat hij later de horeca in wilde. Hij observeer de zijn moeder wanneer ze kook te, sneed de groenten, dekte de ta fel mooi en diende als een jeugdi ge ober het eten op met een servet over zijn arm. Nu op zijn 20ste maakt hij nog steeds een feestje van eten. Maar dan in 't Getij, het Zierikzeese restaurant dat volgen de maand een doorstart maakt on der een nieuwe eigenaar. Dylan loopt er stage. Hij volgt momen teel de mbo-opleiding zelfstandig kok aan het Zoomvlietcollege in Bergen op Zoom. Eerder rondde hij daar de opleiding basiskok af, in aansluiting op de vmbo/kader- opleiding consumptief op de Pon tes Pieter Zeemanschool in Zierik zee. „Daar ontdekte ik dat ik ko ken nog leuker vond dan bedie ning. Niet alleen door het creëren van lekkere en mooie gerechten, goes - De gemeente Goes heeft sinds gisteren een vergunningenlo ket. Dat is een balie voor inwo ners, bedrijven en instellingen waar specialistische kennis aanwe zig is over gemeentelijke vergun ningen. Het is geïntegreerd in de huidige publieksbalie in het stads kantoor. Bij het loket kan straks een zogeheten omgevingsvergun ning worden aangevraagd; een in tegrale vergunning waarvoor slechts één procedure hoeft te wor den doorlopen. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 090.00 tot 12.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en donderdagavond van 17.00 tot 20.00 uur. maar ook door de snelheid waar mee je moet werken. Ik houd van spanning, lekker doorknallen, af en'toe een stressmomentje om al les perfect en op het juiste mo ment op tafel te krijgen." Dylan ervoer dat voor het eerst tij dens de praktijkavonden in het schoolrestaurant van Pontes. En la ter tijdens zijn stages in de Zierik zeese restaurants de Proeverij en 't Getij. „Als kok moet je goed plan nen. Vlees kun je van tevoren al snel om en om braden en dan Dylan Kooiman deed zijn eerste ho- reca-ervaring op bij Deans aan het Zierikzeese Havenplein. Ais 14-jarige kreeg hij een vakan tie- en weekendbaan in deze zaak die werd gerund door zijn oom Edwin van de Velde. Na een halfjaar afwassen mocht hij helpen in de bediening en fri tes bakken. Dylan ontdekte in de praktijk dat hij bediening leuk vond, maar niet als beroep. Het was voor hem aanleiding defini tief te kiezen voor opleidingen waarmee hij kok kon worden. middelburg - Het Middelburgs Muziekkorps geeft komende zater dag 6 februari een concert in de Zeeuwse Concertzaal. Het concert, dat in het teken staat van het 195-jarig bestaan, begint om 20.00 uur. Het Middelburgs Muziek Korps werd op 27 februari 1815 opgericht als muziekkorps van de schutterij. Het eerste concert gaf het korps op 4 juni 1815 onder leiding van kapel meester R. Falstré ter gelegenheid van de beëdiging van officieren van de schutterij. Het voortbestaan van het Middel burgs Muziekkorps hing tot twee maal toe aan een zijden draadje. voor het opdienen afbraden in de oven. Groenten worden ge blancheerd om later in de steamer af te garen", weet Dylan uit erva ring. „Het lukt steeds beter om al les tegelijk klaar te hebben. Maar soms schat ik het verkeerd in. Da$ is het vlees al goed en de groenten nog niet. Het blijft altijd spannend en soms is er paniek. Wanneer het heel druk is bijvoorbeeld terwijl je met weinig personeel moet wer ken. Dan ben ik sneller op mijn te nen getrapt zodat de bediening geen stomme vragen moet stellen. Want dan vloek ik even. Dat pra ten we altijd uit hoor, aan het eind van de avond." Het ergste dat ooit fout ging in Dylans prille carrière was een mis stap in de inloopkoelkast van de Proeverij. „Dat was aan het eind van een drukke Pinksterdag, nadat we de hele keuken hadden schoon gemaakt. Ik stapte mis met een blad waarop bakken soep stonden. Ik zat onder drie soorten soep, ter wijl de rest van het plafond droop!" Toch sterkten zijn praktijk ervaringen hem in de overtuiging dat kok zijn beroep is. „Ik ga voor de rest van mijn leven voor de keu ken. Of dat ooit in een eigen zaak is of in een restaurant van een an der weet ik nog niet. Ik zie wel wat er op mijn pad komt." In-1857 en 1907 werd het bijna op geheven. In de loop van bijna twee eeuwen heeft het Middelburgse Muziek korps heel wat dirigenten gekend. De bekendste is zonder twijfel diri gent en componist Jan Morks. Hij was van 1891 tot 1925 dirigent van het muziekkorps. Sinds 2007 is Ri chard Vrijhoef dirigent, de 24ste sinds de oprichting. Het korps heeft twee blokfluitgroe- pen, een jeugdafdeling en een har monie. Alle onderdelen van het j korps zullen zaterdag spelen en er J zal oude en nieuwe muziek te ho- ren zijn. J www.middelburgsmuziekkorps.nl knip de bon uit de zaterdagkrant! Thuis kookt Dylan Kooiman het liefst Oosters. „Ik houd van Thaise en Indische gerechten: knapperig en lekker scherp gekruid." In de res taurantkeuken werkt de jonge kok graag met vis. „Vlees is ook leuk, maar met vis kun je het meeste doen. Een dorade bijvoorbeeld, die ziet er prachtig uit en is niet zo groot. Per persoon kan een hele vis worden geserveerd. Je kunt hem bakken, pocheren of grillen. In dat laatste geval kun je bijvoorbeeld kop en staart eraf halen en de romp precies goed grillen. De kop en staart worden dan heel even gegrild en er voor de sier bij gelegd, zodat de hele vis wordt geser veerd." Dylan ambieert alle soorten vis en schelpdie ren perfect te bereiden. „In een Zeeuws restaurant moeten deze producten precies goed zijn." De jonge kok houdt van bijzondere combinaties die eikaars smaak versterken, zoals tijm en uien bij lamsvlees. En hij is dol op patisserie. „Omdat ik daar heel goed mijn fantasie in kwijt kan via het combineren van kleuren en vormen." Tot slot het recept voor een van Dylans favoriete nagerechten, ijscake ofwel parfait be reid op Dylans wijze (voor 4 personen): 150gram suiker 4 eierdooiers 5 dl slagroom likeur naar keuze Klop de eierdooiers en suiker tot een romige massa en voeg er likeur aan toe. Klop de slagroom (onge zoet) lobbig en spatel die schepje voor schepje door het eimengsel. Giet dit in een cake- of puddingvorm en zet het een dag in de vriezer. Daarna de vorm even in warm water zetten zodat de ijscake op een bord gestort kan worden. Dan terug in de vriezer of opdienen met vers fruit en saus die bij de likeur past.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 60