in Terneuzen uit 115 Beoordeling v donderdag 28 januari 2010 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse Prijs kwaliteit Best duur, vinden we, ruim negentig euro voor eten met niet alleen maar hoogtepunten. Bediening Het werd al snel persoonlijk: wij hou den daar wel van, maar kunnen ons voorstellen dat niet iedereen dat op prijs stelt. Entourage Sfeervol, zolang de blik naar binnen blijft gekeerd. Conclusie: De verrassing had voor ons iets over weldigender mogen zijn. Kijk, dat brood..., zegt mijn gezelschap verlek kerd als we restaurant 't Arsenaal in Terneu- zen binnenstappen. Ze lonkt over de toonbank naar een forse stapel rustieke bruine broden. Haar avond kan meteen al niet meer stuk: zeker niet als het brood op tafel komt en we er een plak gewone lekkere room boter bij krijgen. Dat brood bakken ze hier niet zelf, verklapt de jongen die het brengt. „Het komt elke dag vers van bakke rij Schot uit de Axelsestraat hier in Terneuzen. Wij snoepen er zelf vaak tussen de middag van." Dat snappen we best; voor we het we ten hebben we het mandje bijna helemaal leeggegeten. En dan moe ten we nog beginnen aan ons di ner: we hebben gekozen voor een verrassingsmenu van vier gangen. Of er iets is wat we echt niet lus ten, wil de jongen van tevoren nog even weten. We schudden dapper van nee, stiekem hopend dat hij zo meteen niet met het één of het andere enge orgaan aan komt zet ten. Maar nee, gelukkig: het menu is één en al beschaving: om te begin nen krijgen we een paar slokjes os senstaartsoep in een koffiekopje. De soep hoort nog niet bij de ver rassing, maar het is de amuse, het hapje van het huis. Het is een lek ker pittig soepje, met knapperige ringen bosui erin. De eerste gang van het verrassingsmenu bestaat uit een grote berg grijze garnalen, twee gebakken jacobsschelpen, pit- tig-zoete saus van rode paprika en een salade van rucola en veldsla in het midden. We vragen ons smullend af hoe het komt dat we van ordinaire ouderwetse garnalen eigenlijk nooit genoeg krijgen terwijl die deftige jacobsschelpen of coquilles, naar ons idee toch een weinig suc cesvolle modegril, al snel gaan ver velen? De tweede verrassing van de avond- kabeljauw met lintpas ta, spinazie en saus van groene kruiden - is een beetje vlak van smaak: kabeljauw is al geen vis die er van zichzelf uit springt, en de ro mige saus is ook al subtiel, we mis sen een accent. Bovendien is de ka beljauw nét wat te droog naar on ze zin. Tussen de gangen door hebben we tijd om ons te verwonderen over het gebouw waar we zitten: een oude kazerne die vroeger onder deel uitmaakte van de vesting van Terneuzen. Vooral het plafond, Restaurant 't Arsenaal, Nieuwstraat 27-29, 4531 CV Terneuzen, 0115- 613000. www.hetarsenaal.com Open op maandag tot en met vrijdag van 11.30 - 14.00 uur en op zaterdag en koopzondag van 17.00 - 21.30 uur. Café c7{es tan rant "polskin" Hotel Solskin... dat is genieten van elk moment Boulevard Bankert 58, 4382 AC Vlissingen. Telefoon (0118) 417350. Fax (0118) 440 072 www.solskin.nl Restaurant 't Arsenaal aan de Nieuwstraat in Terneuzen. WESTERSCHELDE Om ons klaar te stomen voor het hoofdgerecht, krijgen we een bolle tje mangoijs, dat heel licht gezoet is. Het blijft een vreemde gewoon te, vinden we: ijs tussen twee war me gangen in, maar we lepelen het braaf naar binnen. De hoofd verrassing, parelhoenfilet, aardap- pelgratin en gewokte groente is he laas geen gerecht waarvan de aar de gaat schudden. Het is een wat foto's Peter Nicolai warrig bord: waarom zitten er bij voorbeeld twee soorten saus bij het vlees? Op het parelhoen ligt een Aziatische saus, ernaast een truffel-roomsaus. Het combineert allemaal niet tot één geheel, zodat het losse componenten blijven. Wat wil de kok? Als toetje krijgen we tiramisu, die deze keer niet met lange vingers, maar met bitterkoekjes is gemaakt. En daar worden we dan wel weer heel erg blij van: de romige mokka smaakt heerlijk bij de bitterkoek jes en de fijn geschaafde chocolade op de rand van het bord. een metershoog gewelf, is indruk wekkend. Het historische pand valt een beetje uit de toon in de omgeving: „Het lijkt hier wel het Las Vegas van Zeeland", zegt mijn gezelschap, met een blik op het neonlicht aan de overkant van de verlaten Nieuwstraat. Maar wel een stil Las Vegas: alleen zo nu en dan komt er iemand naar buiten om een sigaretje te roken, verder blijft het stil op straat. Eten in een oude kazerne. Markt

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 33