4 2 DIIITEyflEDlEÏI Je eigen voedsel veroveren, dat dine van der Vleuten dinsdag 26 januari 2010 Wildplukwijzer www.wildplukwijzer.nl is een interactieve Google Maps-kaart. Mensen die weten waar op openbare plaatsen vruchten, groenten, noten, schelpdieren, paddenstoelen, kruiden enzo voorts kunnen worden geplukt of geoogst, kunnen op de wild plukwijzer een digitaal vlaggetje zetten op de vindplaats. De initiatiefnemer en beheerder is in het dagelijks leven psy choloog, in zijn vrije tijd culiblogger (www.wateetons.com). In de media hanteert hij het pseudoniem Meneer Wateetons. Aangezien de wildplukwijzer een Nederlands initiatief is, staan er nu vooral in eigen land vlaggetjes. Maar de digitale kaart gaat verder dan de landsgrenzen, wat hem ook interessant maakt voor de Zeeuws-Vlaamse grensstreek. De kustgebieden zijn vindplaatsen van zeevoedsel als rivier kreeftjes, oesters (Oesterdam), kreukels (overal waar zout wa ter en basaltstenen te vinden zijn), kokkels (Grevelingendam), mossels (paalhoofden voor Westkapelle en Domburg) en gar nalen (langs de Noordzeekust). Op niet-verhuurde percelen mag tien kilo per persoon per dag geoogst worden. Ook vindplaatsen van lamsoor en zeekraal zijn aangegeven (aan de kust voor Nieuwvliet, Kruishoofd), maar pas op: het snijden van zeegroente is vergunningplichtig. Walnoten harken aan de Vrouwendijk op Tholen. In de directe omgeving zijn ook uitbundig groeiende braamstruiken te vinden. door Ondine van der Vleuten Misschien blijkt het eind dit jaar wel hét nieuwe woord van 2010 te zijn: de urban jager-verzamelaar. Meneer Wateetons (spreek uit: Wat eet ons?, zie kader) gebruikt het om aan te duiden wat voor soort mensen afkomt op zijn 'Wildplukwijzer'. Dat is een inter actieve Google Maps-kaart waarop staat aangegeven waar 'publieke fruitbomen' en ander gratis voed sel te vinden is. Zo wijst op Wal cheren ene 'M' de weg naar een boomgaard waar vrijelijk appels en peren geplukt zouden mogen worden en ook ene Ange heeft haar sporen nagelaten. Veel gebrui kers van de wildplukwijzer hante ren een nickname. Voor Meneer Wateetons, die de si te beheert, is hun ware identiteit ook niet van belang. Wél contro leert hij of ze geen onzin op de si te zetten, of dingen die niet mo gen. „Iemand had een bericht gepost over kiwi's in de paleistuin van Het Loo. Die heb ik verwijderd. Al leen echt openbare plekken zijn toegestaan." Hoewel hij dus niet precies weet wie er schuilgaan achter de na men van de wildplukkers, heeft hij wel een indruk van het soort mensen dat zich tot de site aange trokken voelt. Niet zozeer de plat telandsbewoner die zó ook wel weet waar sleedoornheggen staan of die zelf in zijn tuin een paar fruitbomen koestert. Maar wel de bewoners van verstedelijkte gebie den, culinair avontuurlijk aange legd, met een voorliefde voor puur voedsel en een romantische 'terug-naar-de-natuur'-inborst. Misschien zelfs met een sluime rend jachtinstinct, dat zegt: voed sel moet niet in een supermarkt gekocht worden, het moet als buit mee naar huis gesleept worden. Geplukt, gejaagd, opgegraven, bij de bron van het voedsel: in de na tuur. Inge Nieuwkamp is zo iemand. Toen ze, destijds nog woonachtig in Gent, voor haar werk in Zee land belandde, kwam Nieuwkamp voor het eerst in aanraking met het fenomeen 'kopen bij de boer'. „Mijn collega's waren geboren en getogen Zeeuwen, die precies wis ten waar je de lekkerste aardappe len haalt, wanneer er zoete mais te krijgen is." De eerste keer dat ze een walnotenboom ontdekte, bij de Steenovens in de buurt van Zaamslag, raakte ze in vervoering. „Ik moest ze met een tak uit de boom slaan. Dat was echt scoren! Je voedsel veroveren, vangen, en dan op je bord zien te krijgen, daar krijg ik een echt oergevoel bij. En die keer dat ik vijgen vond... Die had ik nog nooit ge proefd, zo vers van de boom." Op www.mangerie.blogspot.com deed Nieuwkamp verslag van culi naire experimenten met in het wild gevonden vruchten en no- Nederlanders weten niet goed wat ze met linzen aanmoeten. Dat was vóór de Tweede Wereldoorlog wel an ders. In de meditterane landen, waar deze peulvruchten vandaan komen, vormen ze nog altijd een gewaardeerd onderdeel van het menu. Een traditioneel nieuw jaarsgerecht in Italië is lenticchie e zampone, linzen met varkenspoot. De linzen staan voor geld; zo neem je een voorschotje op een rijk jaar. Linzen bevatten complexe koolhy draten: het lichaam doet er lang over die te verteren en daardoor duurt het ook lang voor je weer 'trek' krijgt. Een prettige eigen schap voor mensen die gewicht willen verliezen. Ook daarom pas sen linzen prima in deze tijd van het jaar, waarin afvallen hoog in het lijstje goede voornemens staat. Bovendien bevatten linzen plantaardige eiwitten en een rui me hoeveelheid sporenelementen zoals ijzer, fosfor, magnesium en B-vitaminen. En vier keer zoveel vezels als volkorenrijst. Vergeleken bij andere peulvruchten hebben ze het voordeel dat ze niet eerst hoeven te worden geweekt en - anders dan bij bruine bonen - de gevreesde 'winderigheid' blijft ach terwege. De gele en rode linzen uit tropische winkels zijn minder rijk van smaak en minder vast dan de traditionele West-Europe- se bruin/groene. Uit het Oude Testament kennen we het verhaal van Ezau, die zijn eerstgeborenerecht (erfrecht) ver kocht voor een linzenschotel: En Jakob had een kooksel gekookt; en Ezau kwam uit het veld, en was moede. En Ezau zeide tot Jakob: Laat mij toch slorpen van dat rode, dat rode daar, want ik ben moede En Ezau zeide: Zie, ik ga ster ven; en waartoe mij dan de eerstge boorte? En Jakob gaf aan Ezau brood, en het linzenkooksel Schotel van rode linzen Reken 100 gram linzen per persoon en ongeveer drie keer zoveel water. Fruit een gesnipperde ui, (win terwortel, prei, (bleekselderij en een paar knoflookteentjes in olijfo lie. Voeg een blikje tomatenblokjes toe met een bouillonblokje, wat wa ter en 400 gram gespoelde rode lin zen (rode zijn eerder gaar dan de groene of bruine). Voeg water toe en laat het minstens dertig minuten sudderen, tot de lenzen gaar zijn en het vocht is ingedikt tot saus. Krui den met tijm, peper, zout en peper. Linzen worden in Nederland in kas of tunnel gekweekt, foto Ruben Oreel 1

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 80