uil15 in Kamperland Beoordeling donderdag 21 januari 2010 m i®i§i Prijs-kwaliteit: Bediening: Entourage: In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Horen, zien en ruiken: Het restaurant is dieper dan je in eer ste instantie verwacht. Er is ruimte ge noeg voor groepen. Conclusie: De Griek brengt je in Griekse sferen, maar het mag best een beetje meer uitheems zijn voor ons. Een 'beetje' dorp heeft een Chinees restaurant en met een beetje geluk heeft dat dorp ook nog een Griek. Kamperland heeft ge luk. In de hoofdstraat zit De Griek. Een leuke naam, De Griek. „Wij zijn allebei Grieks en vonden het niet meer dan logisch om ons res taurant De Griek te noemen", ver klaart Effie Malamidis, eigenares en gastvrouw van De Griek. In wintertijd lijkt het verlangen groter naar af en toe uitheems eten, ter afwisseling van de boeren kool met worst, spruitjes en wit lof Vandaar dat we deze zaterdag avond kiezen voor een buitenland se keuken en naar het Noord-Beve- landse Kamperland rijden. Bij Griekenland is het niet zo moeilijk om aan witte stranden en een azuurblauwe zee te denken, waar op wankele stoelen aange schoven kan worden aan houten tafeltjes met een simpele, maar eer lijke maaltijd. De warmste herinne ringen hebben we aan de tzatziki, verse sla en grote olijven, met wat stug witbrood en de op de barbe cue gegrillde octopus en geiten kaas. Zo lekker heb ik nooit meer gebarbecued. Maar we zijn in Nederland en wor den bij De Griek door een leuke jonge bediende naar 'het warmste tafeltje' aan het raam gewezen. We zijn deze avond wat kouwelijk. Naast ons staat een haard, die jam mer genoeg niet brandt. In de kin derhoek spelen drie kinderen met blokken. We zien ze, maar horen ze niet. Het is lang geleden dat we kinderen zo braaf en stilletjes met elkaar hebben zien spelen. We bestellen een van mijn favorie te gerechten: een spanakotyropita, bladerdeeg gevuld met spinazie en feta (5,50 euro). De spanakotyropi ta had niet de structuur van een milles-feuilles, zoals ik het gerecht zelf maak, maar wel van een gevul de croissant. Het smaakte zoals het eruitzag en dat is iets te weinig Grieks, naar mijn zin. Het andere voorgerecht was de Je- mistes piperjes, ofwel de gevulde paprika uit de oven met een vul ling van rijst, kruiden en tomaat (5,50 euro). De paprika had heer lijk lang gegaard en gaf ons het Griekenlandgevoel. Voor het hoofdgerecht kregen we een bakje wittekoolsalade met mayonaise. De retsina combineer de er goed bij. We vervolgden met de vegetarische schotel Exochiko (12,50 euro) met tyropita (blader deeg gevuld met feta) tzatziki, au foto's Willem Mieras Effie Malamidis bestelden we een keer het Pikilia glykon (5,50 euro). Een nagerecht met ijs en slagroom en kleine hapjes, als baklava en va riaties daarop. Een zoete lekkernij, die natuurlijk aankomt als een mokerslag. Toch hadden we dit nagerecht niet wil len missen. Jiorgos en Effie Malamidis genie ten van 'hun concept'„Een an- derssoortige Griek willen we niet hebben", reageert ze, nadat we de keuken wat kwalificeren als Grieks-Nederlands. „Dit is wat de mensen willen en wat wij willen. We richten ons op deze regio. Het is nu hartje winter en dus het stille seizoen. Toch heb ben we nog heel wat eters." Dat is waar. Het is gezellig druk. Dat belooft wat voor de zomer, als veel toeristen van de vakantiepar ken op Noord-Beveland Grieks wil len eten. „We voorzien in een be hoefte." Ze hoeven niet zo nodig mensen uit andere regio's te trek ken 'want daar heb je ook Grie ken'. De Griek in Kamperland vervult ook nog een dorpsfiinctie. In het achterste gedeelte van de royale ruimte zitten deze avond jong en oud aan de bar. Het is een ontmoe tingsplek met een Grieks-Neder lands tintje. Een beproefde combi natie. Café-restaurant De Griek. www.restaurant-degriek.nl, Veerweg 37, 4493 AM Kamperland. 0113-370600. Pinnen kan. Deze periode gesloten op maandag en dinsdag. De Griek aan de Veerweg in Kamperland. Café-Restaurant De Griek Veerweg 3 7 ixamperiana Een Grieks restaurant met een Hollands sfeertje. olie goudbruin waren gebakken en opgediend zouden worden met bij voorbeeld knoflook, tomaatjes en verse pepers. We kregen de gefri tuurde inktvisringen, in tempura beslag. Dit is toch meer hartig snoepgoed, een borrelhap of een tussendoortje. Gelukkig had de kok de calamaris niet te lang gefri tuurd. Daardoor zou de inktvis als kauwgum worden. Op advies van berginesalade, witte bonensalade, rijst en gefrituurde aardappeltjes. Het was een bord vol hapjes met voor ieder wat wils. De witte bo nensalade benaderde nog het meeste het idee dat ik heb bij de eerlijke Griekse keuken. Bij het an dere hoofdgerecht, Kalamaria tiga- nita, hadden we niet goed gekeken of niet goed gevraagd. We ver wachtten een schotel met inktvis ringen te krijgen, die in de hete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 97