Hart van 't huis
Groei industrie trekt verder aan
1 Voornemens
pas begonnen
<2
O
o
U
02
Burly van Waterschoot: 'Het gaat om de droomkeuken van de klant'
De keuken mag tegenwoordig geen achterkamertje meer zijn. De
keuken is het hart van het huis. Men wil er lekker kunnen zitten
om te eten, de krant te lezen of mensen te ontvangen. ,,Een keuken is
eigenlijk emotie. Daarom is het zaak om een keuken te kiezen die echt
bij je past", aldus Rudy van Waterschoot die recentelijk Pieters Keu
kens in Heikant heeft overgenomen van het echtpaar Rudie en Thea
Pieters.
door Henk van de Voorde
De onderneming staat bekend om
haar kwalitatieve 'taylor made' keu
kens.- Of men bij Van Waterschoot
nu kiest voor een tijdloze klassieke,
een romantische nostalgische, een
functionele moderne of een strakke ei
gentijdse keuken: steeds zal de nieu
we keuken van alle gemakken zijn
voorzien. Na bijna 25 jaar vond Ru-
die Pieters het welletjes, maar zijn
Foto: duofoto
kennis en ervaring gaan niet verloren.
De oude meester gaat, naar de uit
drukkelijke wens van de nieuwe eige
naar, voorlopig gewoon door met het
bij de klanten thuis opbouwen van de
nieuwe keuken, cq service en onder
houd. Service en vakmanschap blij
ven de pijlers waarop het bedrijf is ge
grondvest, terwijl in eerste instantie
ook dezelfde merken worden ge
voerd als voorheen. Van Waterschoot
heeft zowel een commerciële als tech
nische achtergrond. Hij is een creatie-
veling die op individuele vraag van
de klant alle gewenste keukens com
putergestuurd fraai kan uittekenen.
Centraal staat voor hem een persoon
lijke benadering. Hij brengt dan ook
graag een bezoek aan de mensen
Naam: Rudy van Waterschoot
(45)
Woonplaats: Hulst
Bedrijf: Pieters Keukens in Hei
kant
Begonnen: 15 januari 2010
Meevaller: door crisis is
overname niet te duur
Tegenvaller: door crisis willen
mensen minder besteden aan
duurzame gebruiksgoederen
zoals keukens
thuis. „Welke mensen zijn het, wat
voor huis, wat voor meubelen. Na
tuurlijk stel ik het op prijs als mensen
de showroom bezoeken, maar ik ga
ook graag naar de mensen toe. Pas
dan kom je in hun leefwereld en kun
je pas echt aanvoelen wat men wenst.
We kunnen dan gezamenlijk alles be
spreken en vervolgens alles uitwerken
in een 3D tekening. Zo krijgt de
klant echt een beeld van" de nieuwe
droomkeuken. Ik ben creatief aange
legd en heb altijd graag getekend. Dat
komt me nu prima van pas. Ik kan
mijn ei kwijt in het zelfstandig onder
nemerschap en heb me enorm ver
diept in de keukenbranche Je moet
weten waarover je praat en sociaal
vaardig zijn. Mensenkennis is zeker in
dit vak zeer belangrijk. Welke keu
ken past bij welke mensen? Ik ben in
een moeilijke periode op mezelf be
gonnen. De markt is grillig, niet in te
schatten. Toch is deze stap een bewus
te keuze en heb ik alle vertrouwen in
de toekomst. Kwaliteit en vakman
schap blijven namelijk gewaarborgd."
Bovendien zorgt Rudy voor een aan
tal nieuwe verfrissende accenten. Hij
gaat bijvoorbeeld starten met kook-
workshops, onder regie van bekende
koks uit de regio.
Het einde van de recessie is goed nieuws voor de Nederlandse in
dustrie. De sector profiteert in 2010 van een toenemende vraag
uit het buitenland en hernieuwde voorraadvorming. De ingezette pro
ductiegroei versnelt dit jaar tot gemiddeld 3,5 procent. Niettemin zal
de bezetting van machines en vraag naar personeel voorlopig laag blij—
door Ron Gregoor
BREDA - Dat zijn de belangrijkste
conclusies van het kwartaalbericht in
dustrie van het economisch bureau
van ING. De experts van ING ver
wachten dat de marktomstandighe
den geleidelijk verbeteren. Hoewel
de enorme terugval in productie van
eind vorig jaar nog lang niet is goed
gemaakt, hebben Nederlandse produ
centen zowel omzet als productie in
het laatste kwartaal van 2009 eindelijk
weer zien groeien. De export neemt
toe, de buitenlandse vraag naar neder-
landse goederen neemt over de hele li
nie toe.
Wereldwijd stijgen industriële produc
tie en orderontvangsten sinds juni
weer. Hierdoor heeft de Nederlandse
export de laatste maanden een ople
ving laten zien: Zoals altijd in de eco
nomische kringloop trekt de chemie
het voortouw. Er is een sterk herstel
in de basischemie, maar ook in. dé me
taalsector. Machines en transportmid
delen sluiten de rij. De vroegcycli-
sche en exportgerichte industrietak
ken staan vooraan in de rij naar dé
chronologie van het herstel, produ
centen van basisproducten hebben de
afgelopen maanden het sterkste her
stel laten zien.
Het vertrouwen van de producenten
is toegenomen, maar de consument
wacht nog af, constateert ING. Vrij
wel alle industriële indicatoren geven
sinds de zomer weer hoopgevende sig
nalen af. Een ander gunstig voorteken
is dat consumenten minder pessimis
tisch zijn dan in het afgelopen ander
halfjaar. De werkgelegenheidsontwik
keling blijft echter van grotere in
vloed op de uiteindelijke uitgaven.
Voorraden zijn weer terug op accepta
bel niveau, dat zorgt voor een ketting
reactie, waardoor het productieher
stel versnelt. Het verbeterende econo
mische klimaat zal dit jaar voor extra
voorraadvorming en productie zor
gen. In een aantal industrietakken is
dit proces al gaande.
Het Economisch Bureau van ING
voorspelt dit jaar dat de productie ste
vig in de plus komt, maar dat ook de
overcapaciteit aanhoudt. De indus
triële productie is vorig jaar terugge
vallen tot het niveau van 2003. On
danks de aantrekkende groei blijft de
industriële activiteit voorlopig nog
wel op een lager niveau dan voor de
crisis.
'de Ondernemer' is
een uitgave van BN/DeStem I PZC.
'de Ondernemer' verschijnt
in een oplage van 210.000 exemplaren.
Uitgever:
Adelinde Geerings
Bladmanager:
Danny van Berkel
Redactie:
Ron Gregoor
Accountmanagers:
Marcel Schreur
Ad van Meel
Vormgeving:
Hans Willekes
Adresgegevens:
Postbus 3805, 4800 DV Breda, T: 076 - 5 312 277, F: 076 - 5 312 274
E: deondernemer@bndestem-pzc.nl I: www.deondernemer.nl
Ik doe al jaren niet meer aan
goede voornemens. Stoppen -
met roken deed ik 25 jaar ge
leden al, ik drink alleen in het
weekend, ik eet wat ik lekker
vind-dat is trouwens te zien-
en doe eigenlijk alleen dingen
- waar ik zin in heb.
Toen we zo'n dikke tien jaar
geleden op de redactie niet
meer mochten roken, deden
mijn collega's verwoede,
doch meestal vergeefse pogin
gen te stoppen. Journalisten
waren in die tijd al zielig,
maar zeker als ze niet moch
ten roken. Ik was dat gezeur
zo beu dat ik aankondigde na
dik vijftien jaar weer de sigaar
op te pakken. Binnen vijf mi
nuten stond mijn toenmalige
hoofdredacteur aan mijn bu-
I reau. 'Kunnen we daar een
leuk serietje van maken,'
vroeg hij. Dat wilde ik best,
op één voorwaarde: dat ik
mijn eerste sigaar op het toi-
let van de directeur, die net
het rookverbod had uitgevaar
digd, mocht opsteken. Nou,
dat was wel te regelen, voor
een goed verhaal had hij wel
wat over. Als het maar in de
avonddienst was en de baas
het niet zou merken. Ik kreeg
één sigaar van hem mee en
meteen op 2 januari dook ik
de WC in. Na vier trekken
was ik het alweer beu, spoel
de de sigaar door en toog
weer aan het werk. Toen mijn
hoofdredacteur de volgende
dag naar mijn eerste ervarin
gen vroeg, kon ik kort zijn. 'Ik
heb maar drie letters nodig:
bah.' De totale tabaksverslaaf-
de redactie versleet me voor
immense lafaard.
Even later kwam ik de direc
teur tegen. 'Rook jij soms stie
kem', vroeg ik hem. 'Het
stinkt op jouw toilet naar siga
ren.' Redacteuren lappen al
les aan hun laars, foeterde hij.
'Schande', riep ik. En hij
weer: 'Ben maar blij dat je
niet meer rookt.'
En sinds die dag maak ik ook
geen goede voornemens
meer.
Ron Gregoor
Reacties kunt u sturen naar:
r.gregoor@bndestem-pzc.nl