Nederland iveer mooi!
consument 137
Nederland verrommelt.
Help ons Nederland weer mooi te maken.
Hoe
bewaar je
bier?
Word lid van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.
Bij een bijdrage van €30 of meer ontvangt u bovendien als
welkomstgeschenk het 300 pagina's tellende, prachtig
geïllustreerde boek Nederland weer mooi.
Stuur een kaartje naarVereniging Nederlands
Cultuurlandschap, Antwoordnummer2501,
6573 ZX Beek-Ubbergen of meld u aan op
www.nederlandscultuurlandschap.nl.
Bier is er om te drin
ken! Niet altijd, vin
den sommige liefheb
bers en brouwers. Je
kunt enkele soorten
gerstenat, net als
wijn, ook in de gedul
dige handen van Va
dertje Tijd leggen. Na
een jarenlange opslag
en rijping proefje
'iets geweldigs'.
door Will Gerritsen
Jeroen Carol-Visser: „Toevallig
weet ik dat brouwerij De Molen
in Bodegraven aangeeft dat een
aantal van haar bieren 15 tot
25 jaar opgeslagen kan blijven."
Gerard van den Broek: „Geen
idee. De Grand Prestige zeker
20 jaar."
Christie's bracht op 23 november
in Amsterdam een tiental kavels
'vintagebieren' van Hertog Jan on
der de hamer, voor het goede
doel. Voor het eerst in de geschie
denis klonk in het veilinghuis het
'eenmaal, andermaal' voor bier.
Topstukken waren de twee laatste
flessen Grand Prestige uit 1992
van de serie die Van den Broek
aan de stoffige vergetelheid heeft
ontrukt. De flessen gingen voor
1.700 euro onder de hamer. De op
brengst van de vintage-biervei-
ling, 7.250 euro, ging naar Oxfam
Novib.
Maar waar zijn ondertussen de an
dere flessen - jaargang 1990 en
1992 - van die twee pallets geble
ven? „We hebben ze aan bezoe
kers van de brouwerijexcursie la
ten proeven. Ze zijn nu op." Kreu
nend: „We hebben onze juwelen
zomaar weggegeven."
www.hertogjan.nl
reageren?
consument@wegener.nl
De grootste vijanden
van bier zijn warmte
en licht. Onder brou
wers is bejaardenbier
een begrip: een kratje
bier waar nauwelijks
van wordt gedronken
en dat maandenlang
op een veel te warme
plek staat, naast de
cv-ketel, zegt brouwer
Gerard van den Broek.
Langdurige blootstel
ling aan licht is al even
funest. Het brouwsel
is onderhevig aan ern
stig kwaliteitsverlies
dat ook wel als light-
struck wordt aange
duid: het smaakt naar
karton.
Een kelder is ideaal.
Temperatuurwisselin
gen blijven uit en het
bier kan makkelijk tot
15 a 17 graden be
waard blijven. Voor
deel is bovendien dat
de drinktemperatuur
meteen ideaal is.
Bewaarbieren moeten
niet te koud worden
gedronken. Een bitter
koud bier verdooft de
smaakpapillen. Als op
slagplaats is de koel
kast een goed alterna
tief. Ontbreekt hier
voor de plek in het ap
paraat, dan is de kruip
ruimte onder het huis
ook geschikt. Of an
ders de wijnklimaat-
kast.
Brouwmeester Gerard
van den Broek van
Brouwerij Hertog Jan
proeft een belegen
Grand Prestige.
foto's Joost Ritzen
- M
zaterdag 2 januari 2010