Nederland iveer mooi! consument 137 Nederland verrommelt. Help ons Nederland weer mooi te maken. Hoe bewaar je bier? Word lid van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Bij een bijdrage van €30 of meer ontvangt u bovendien als welkomstgeschenk het 300 pagina's tellende, prachtig geïllustreerde boek Nederland weer mooi. Stuur een kaartje naarVereniging Nederlands Cultuurlandschap, Antwoordnummer2501, 6573 ZX Beek-Ubbergen of meld u aan op www.nederlandscultuurlandschap.nl. Bier is er om te drin ken! Niet altijd, vin den sommige liefheb bers en brouwers. Je kunt enkele soorten gerstenat, net als wijn, ook in de gedul dige handen van Va dertje Tijd leggen. Na een jarenlange opslag en rijping proefje 'iets geweldigs'. door Will Gerritsen Jeroen Carol-Visser: „Toevallig weet ik dat brouwerij De Molen in Bodegraven aangeeft dat een aantal van haar bieren 15 tot 25 jaar opgeslagen kan blijven." Gerard van den Broek: „Geen idee. De Grand Prestige zeker 20 jaar." Christie's bracht op 23 november in Amsterdam een tiental kavels 'vintagebieren' van Hertog Jan on der de hamer, voor het goede doel. Voor het eerst in de geschie denis klonk in het veilinghuis het 'eenmaal, andermaal' voor bier. Topstukken waren de twee laatste flessen Grand Prestige uit 1992 van de serie die Van den Broek aan de stoffige vergetelheid heeft ontrukt. De flessen gingen voor 1.700 euro onder de hamer. De op brengst van de vintage-biervei- ling, 7.250 euro, ging naar Oxfam Novib. Maar waar zijn ondertussen de an dere flessen - jaargang 1990 en 1992 - van die twee pallets geble ven? „We hebben ze aan bezoe kers van de brouwerijexcursie la ten proeven. Ze zijn nu op." Kreu nend: „We hebben onze juwelen zomaar weggegeven." www.hertogjan.nl reageren? consument@wegener.nl De grootste vijanden van bier zijn warmte en licht. Onder brou wers is bejaardenbier een begrip: een kratje bier waar nauwelijks van wordt gedronken en dat maandenlang op een veel te warme plek staat, naast de cv-ketel, zegt brouwer Gerard van den Broek. Langdurige blootstel ling aan licht is al even funest. Het brouwsel is onderhevig aan ern stig kwaliteitsverlies dat ook wel als light- struck wordt aange duid: het smaakt naar karton. Een kelder is ideaal. Temperatuurwisselin gen blijven uit en het bier kan makkelijk tot 15 a 17 graden be waard blijven. Voor deel is bovendien dat de drinktemperatuur meteen ideaal is. Bewaarbieren moeten niet te koud worden gedronken. Een bitter koud bier verdooft de smaakpapillen. Als op slagplaats is de koel kast een goed alterna tief. Ontbreekt hier voor de plek in het ap paraat, dan is de kruip ruimte onder het huis ook geschikt. Of an ders de wijnklimaat- kast. Brouwmeester Gerard van den Broek van Brouwerij Hertog Jan proeft een belegen Grand Prestige. foto's Joost Ritzen - M zaterdag 2 januari 2010

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 39