consument
Tiennegen, acht
ETEN MET PUCK
Elk volk heeft zijn
eigen manier om de
jaarwisseling te vieren
Scroppino capodanno,
voor vier glazen
-miïÊt .fS|
'Het was iets geweldigs,
bier met een
mooie portsmaak'
zaterdag 2 januari 2010
door Puck Kerkhoven
Het jaar zit er op. We te-
den de uren af. Er rest
ten nog een paar culi
naire klussen, die al
sinds mensenheugenis verbon
den zijn met onze manier van
oud en nieuw vieren. Lekkere hap
jes in huis halen, de champagne
koud zetten en oliebollen bakken.
Ondanks dat de supermarkten vol
liggen met plastic zakken oliebol
len en appelflappen, blijven nog
steeds hordes mensen zelf bak
ken. Ik hoor daar ook bij.
Waarom nemen we toch die moei
te, op deze laatste dag van het
jaar? Waarom maken we onze keu
ken nog één keer vet en dompe
len we het hele huis in zware bak
luchten, terwijl we voor een paar
euro klaar kunnen zijn? Omdat
onze eigen baksels beter smaken?
In vergelijking met de gemiddel
de fabrieksbol gaat dat zeker op.
Maar er staat een dorp verderop
een gelauwerde oliebollenkraam,
die al jaren de allerlekkerste olie
bollen van het land bakt, volgens
de deskundigen.
Mooi rond, knapperig goudbruin
korstje, perfect gaar van binnen,
geen zwartverbrande rozijnen of
rare uitsteeksels. In alle eerlijk
heid, daar kan ik niet tegenop.
Toch rijd ik niet naar die kraam
om die superbollen te halen,
maar trek ik mij vrijwillig terug
in de keuken achter een pan dam
pende olie. Omdat het een lekker
vertrouwd gevoel geeft. Dit bak-
ritueel hoort gewoon bij ons
oudjaar. Omdat mijn lief zo trots
vertelt dat we zelfgebakken olie
bollen hebben en dat dit zo heer
lijk op mij, als thuisbakker, af
straalt. Omdat iedereen zo vol
overtuiging verklaart dat zelfge
bakken toch het lekkerst is, ook al
is het feitelijk gezien niet zo. Je
hebt een onderwerp om over te
praten, kunt recepten, tips en ster
ke verhalen uitwisselen. Lekkere
nieuwjaar!
foto
Karei de Vos
benodigdheden: 6 bollen citroensorbetijs; 1 dl wodka uit de vriezer; 2 dl
prosecco (of champagne); 4 hoge champagneglazen (flutes); 2 eetle
pels kristalsuiker; 2 eetlepels citroensap. Optie: 4 schijfjes citroen;
4 sterretjes.
bereidingswijze: Plaats glazen in koelkast. Laat sorbetijs beetje zacht wor
den. Doe in blender met wodka en prosecco en draai tot een schuimi
ge massa. Strooi suiker op schoteltje, doe citroensap op ander schotel
tje. Dompel rand van glas eerst in citroensap, dan in suiker. Vul glazen
bijna tot de rand. Optie: Prik sterretjes door citroenschijf en leg op
glas (om te voorkomen dat metaal- en roetdeeltjes in je drankje ko
men). Steek sterretjes aan en serveer brandend. Geef er een rietje bij.
tip: Je kunt Scroppino kant en klaar in flesjes kopen bij de slijter. Kwestie
van tijdig in de vriezer leggen, goed schudden en uitschenken. Niet zo
lekker als versgemaakte, wel handig!
Recept voor heerlijke oliebollen met appel en walnoot, zie: www.puck-
kerkhoven.nl
dingen maken voor je naasten. Je
kunt die laatste dag slechter beste
den.
Elk volk heeft zijn eigen manier
om de jaarwisseling te vieren. Ik
was het afgelopen jaar getuige
van een wel heel speciale nieuw
jaarstraditie: de collectieve berei
ding van een Chinese nieuwjaars
salade in Singapore. De gast
vrouw had alles in bakjes klaarge
zet: geraspte wortel, stukjes ge
rookte vis, gember in het zuur,
stukjes meloen, grapefruit, dres
sing op basis van sesamolie. In
het midden een grote platte
schaal met blaadjes sla. Iedereen
schikte daar in de juiste volgorde
de ingrediënten op.
Ze staan elk symbool voor een fa
cet van het leven: gezondheid,
kracht, zakelijk succes, liefde, ba
lans. Dan het belangrijkste mo
ment: het husselen. Dat doe je
met het hele gezelschap, met eet
stokjes. Ondertussen vrolijk 'Lo
Hei!' uitroepend, wat zowel
'mixen maar!' betekent als 'meer
en meer voorspoed!'. De salade
vloog daarbij tot boven de hoof
den, want hoe hoger je opgooit,
hoe voorspoediger je jaar. Het
werd een zootje, maar de salade
was prima gemengd. (Chinees
nieuwjaar valt begin februari).
Ook in Italië draait het op
oudjaarsavond 'capodanno' om
lekker eten met vrienden en fami
lie. 'Cenone' heet het diner, dat
tot drie uur 's nachts duurt en bij
voorkeur in galakleding wordt ge
noten in een goed restaurant of
hotel. Het gaat de hele avond
door, soms eet je wel twaalf gan
gen. Tussen de bedrijven door
dansend of genietend van de mu
ziek. Om halverwege weer wat
ruimte te maken in de maag, krijg
je vaak deze sneeuwwitte scroppi
no geserveerd: een schuimig
drankje van citroenijs met wodka
en prosecco.
Ook heerlijk
verfrissend als
je vol zit van
de Hollandse
oliebollen.
'Cin cin'!
En 'lo hei'!
En gelukkig
Gun je
bier
opslag
Brouwer Gerard van den
Broek van het Arcense
Hertog Jan schenkt in
het schemerduister van
de brouwerijkelders
voorzichtig een Grand Prestige in
een bolvormig kelkje. Een donker,
zwaar bier, met een ferme to pro
cent alcohol. Ruiken, proeven. In
de geur, maar vooral in de smaak,
zijn de complexe tonen van ma
dera en portwijn te herkennen.
Bijzonder en opmerkelijk: deze
fles dateert van 2004. Vijfjaar lang
heeft deze gerstedrank kunnen rij
pen. Het resultaat: een mooi bier,
veel body, maar toch zacht en
rond van smaak, veel meer dan de
jaargang 2009 die ter vergelijking
aan onze smaakpapillen wordt
blootgesteld. Van den Broek:
„Voor dit bier gebruiken we donke
re moutsoorten. Die brengen bij
langdurige rijping biologische ver
anderingen in de fles op gang.
Door de jaren heen neemt hier
door de bitterheid wat af en tre
den de natuurlijke suikers meer op
de voorgrond. Dan gaat de smaak
richting portwijn."
Bij toeval leerde hij de delicate
smaakevolutie van lang gerijpte
Grand Prestige kennen. Tijdens
een verbouwing van de brouwerij
kelder in 2002 stuitte hij in een
rommelhok op twee volgestapelde
pallets met onder meer dit spe-
ciaalbier. Een welhaast archeologi-
.fytok
CALM
HabaSftstoBïOfiflfc
sche vondst. De flessen zaten on
der het stof en keihard gedroogd
slib. Ze konden op 1990 en 1992
worden gedateerd. De brouwerij
ligt een steenworp van de Maas
verwijderd en viel in 1993 en 1995
ten prooi aan het hoge water. „Het
stond hierbinnen blank. Na de wa
tersnood heeft geen mens zich
nog om die pallets bekommerd."
Nieuwsgierig opende hij een fles.
Een openbaring: „Het was iets ge
weldigs, bier met een mooie port-
smaak. Heel complex, met drop en
zoethout." Sindsdien is de brou
wer ernstig gecharmeerd van lang
durig bewaarde bieren: voor de wa
re liefhebber een mooie kans om
nieuwe smaakervaringen op te
doen.
Dat vindt ook Jeroen Carol-Visser,
voorzitter van Nederlands groot
ste biervereniging PINT: „Ik heb
een tijdje geleden blauwe Chimay
uit 1991 geproefd, een donker bier.
Een zeer bijzondere smaak, port,
rozijnen, een beetje muffig ook.
En een Orval is uitgesproken zu
rig, maar bij langdurig bewaren
verliest hij dat zurige."
Jeroen Carol-Visser kent biermin-
naars die dapper bereid zijn hun
geliefkoosde gerstevocht jarenlang
aan de vergankelijkheid toe te ver
trouwen. Lachend: „Maar de mees
te liefhebbers hebben enige moei
te bier te bewaren. Ik behoor ook
tot die categorie." Van den Broek:
K
Warme kruidendranken
voor een zuiver lichaam
Bodytox brengt Herbal Fusion
Drinks op de markt. Met deze in
stant oplosbare kruidendranken
in drie soorten, 'kun je je lichaam
intensief zuiveren, je geest welda
dig ontspannen en in balans
brengen of je body en mind juist
vitaliseren en meer energie ge
ven'. Ja ja. Er zijn drie verschillen
de smaakjes: Cleanse, Energy en
Calm: 5,95 euro voor 50 gram of
19,95 euro voor 200 gram.
„Toch zijn er liefhebbers die bij
voorbeeld bij hun huwelijk een
bier wegleggen om hem na
12,5 jaar open te maken. Of die
hem bewaren voor andere speciale
gelegenheden. Waarom zou je
geen Grand Prestige van 2007 ont
kurken voor het kerstdiner?"
Net als bij wijn is echter niet elk
bier geschikt om jarenlang op te
slaan. Pils drink je zo vers mogelijk
en andere blonde bieren met een
laag alcoholgehalte doorstaan de
tand des tijds evenmin goed. Don
ker, alcoholrijk bier als bock en
dubbel leent zich nog het beste
voor een langdurige rijping, al
thans onder goede condities (zie
kader: Hoe bewaar je bier?). Om
de bewaargrage bieraanbidder een
handje te helpen, drukt Hertog
Jan tegenwoordig de jaargang op
het etiket van de Grand Prestige af
Trouwens, een blonde tripel, die
van nature redelijk alcoholrijk is,
kan ook makkelijk enkele jaren
mee.
Hoelang kan de geduldige drinker
lang rijpende bieren bewaren?
Afwasmachine voor kleine
gezinnen en keukens
In kleine huishoudens duurt het
soms dagen eer de dubbele lades
van de afwasmachine vol zitten.
Keukenboer Siemens wist van dat
probleem en ontwikkelde een
compacte inbouwafwasmachine
van 45 en 60 centimeter hoog. De
energiezuinige speedMatic met
energielabel AAA doet wat was
kracht betreft niet onder voor zijn
grote broers, aldus Siemens. Ook
handig in kleine keukens.
Gezonde drankjes
voor gezonde mensen
Kleine besjes die barsten van de
vitamines. De cranberry en de
bosbes zijn vanwege deze eigen
schappen een gezondheidshit in
Amerika. Als het aan sapmaker
Healthy People ligt, binnenkort
ook in Nederland. In het koelvak
van de supermarkt staan de twee
nieuwe smaakjes: cranberry, en
blauwe bosbes en framboos.
De gezonde literpakken moeten
1,99 euro kosten.