consument Tiennegen, acht ETEN MET PUCK Elk volk heeft zijn eigen manier om de jaarwisseling te vieren Scroppino capodanno, voor vier glazen -miïÊt .fS| 'Het was iets geweldigs, bier met een mooie portsmaak' zaterdag 2 januari 2010 door Puck Kerkhoven Het jaar zit er op. We te- den de uren af. Er rest ten nog een paar culi naire klussen, die al sinds mensenheugenis verbon den zijn met onze manier van oud en nieuw vieren. Lekkere hap jes in huis halen, de champagne koud zetten en oliebollen bakken. Ondanks dat de supermarkten vol liggen met plastic zakken oliebol len en appelflappen, blijven nog steeds hordes mensen zelf bak ken. Ik hoor daar ook bij. Waarom nemen we toch die moei te, op deze laatste dag van het jaar? Waarom maken we onze keu ken nog één keer vet en dompe len we het hele huis in zware bak luchten, terwijl we voor een paar euro klaar kunnen zijn? Omdat onze eigen baksels beter smaken? In vergelijking met de gemiddel de fabrieksbol gaat dat zeker op. Maar er staat een dorp verderop een gelauwerde oliebollenkraam, die al jaren de allerlekkerste olie bollen van het land bakt, volgens de deskundigen. Mooi rond, knapperig goudbruin korstje, perfect gaar van binnen, geen zwartverbrande rozijnen of rare uitsteeksels. In alle eerlijk heid, daar kan ik niet tegenop. Toch rijd ik niet naar die kraam om die superbollen te halen, maar trek ik mij vrijwillig terug in de keuken achter een pan dam pende olie. Omdat het een lekker vertrouwd gevoel geeft. Dit bak- ritueel hoort gewoon bij ons oudjaar. Omdat mijn lief zo trots vertelt dat we zelfgebakken olie bollen hebben en dat dit zo heer lijk op mij, als thuisbakker, af straalt. Omdat iedereen zo vol overtuiging verklaart dat zelfge bakken toch het lekkerst is, ook al is het feitelijk gezien niet zo. Je hebt een onderwerp om over te praten, kunt recepten, tips en ster ke verhalen uitwisselen. Lekkere nieuwjaar! foto Karei de Vos benodigdheden: 6 bollen citroensorbetijs; 1 dl wodka uit de vriezer; 2 dl prosecco (of champagne); 4 hoge champagneglazen (flutes); 2 eetle pels kristalsuiker; 2 eetlepels citroensap. Optie: 4 schijfjes citroen; 4 sterretjes. bereidingswijze: Plaats glazen in koelkast. Laat sorbetijs beetje zacht wor den. Doe in blender met wodka en prosecco en draai tot een schuimi ge massa. Strooi suiker op schoteltje, doe citroensap op ander schotel tje. Dompel rand van glas eerst in citroensap, dan in suiker. Vul glazen bijna tot de rand. Optie: Prik sterretjes door citroenschijf en leg op glas (om te voorkomen dat metaal- en roetdeeltjes in je drankje ko men). Steek sterretjes aan en serveer brandend. Geef er een rietje bij. tip: Je kunt Scroppino kant en klaar in flesjes kopen bij de slijter. Kwestie van tijdig in de vriezer leggen, goed schudden en uitschenken. Niet zo lekker als versgemaakte, wel handig! Recept voor heerlijke oliebollen met appel en walnoot, zie: www.puck- kerkhoven.nl dingen maken voor je naasten. Je kunt die laatste dag slechter beste den. Elk volk heeft zijn eigen manier om de jaarwisseling te vieren. Ik was het afgelopen jaar getuige van een wel heel speciale nieuw jaarstraditie: de collectieve berei ding van een Chinese nieuwjaars salade in Singapore. De gast vrouw had alles in bakjes klaarge zet: geraspte wortel, stukjes ge rookte vis, gember in het zuur, stukjes meloen, grapefruit, dres sing op basis van sesamolie. In het midden een grote platte schaal met blaadjes sla. Iedereen schikte daar in de juiste volgorde de ingrediënten op. Ze staan elk symbool voor een fa cet van het leven: gezondheid, kracht, zakelijk succes, liefde, ba lans. Dan het belangrijkste mo ment: het husselen. Dat doe je met het hele gezelschap, met eet stokjes. Ondertussen vrolijk 'Lo Hei!' uitroepend, wat zowel 'mixen maar!' betekent als 'meer en meer voorspoed!'. De salade vloog daarbij tot boven de hoof den, want hoe hoger je opgooit, hoe voorspoediger je jaar. Het werd een zootje, maar de salade was prima gemengd. (Chinees nieuwjaar valt begin februari). Ook in Italië draait het op oudjaarsavond 'capodanno' om lekker eten met vrienden en fami lie. 'Cenone' heet het diner, dat tot drie uur 's nachts duurt en bij voorkeur in galakleding wordt ge noten in een goed restaurant of hotel. Het gaat de hele avond door, soms eet je wel twaalf gan gen. Tussen de bedrijven door dansend of genietend van de mu ziek. Om halverwege weer wat ruimte te maken in de maag, krijg je vaak deze sneeuwwitte scroppi no geserveerd: een schuimig drankje van citroenijs met wodka en prosecco. Ook heerlijk verfrissend als je vol zit van de Hollandse oliebollen. 'Cin cin'! En 'lo hei'! En gelukkig Gun je bier opslag Brouwer Gerard van den Broek van het Arcense Hertog Jan schenkt in het schemerduister van de brouwerijkelders voorzichtig een Grand Prestige in een bolvormig kelkje. Een donker, zwaar bier, met een ferme to pro cent alcohol. Ruiken, proeven. In de geur, maar vooral in de smaak, zijn de complexe tonen van ma dera en portwijn te herkennen. Bijzonder en opmerkelijk: deze fles dateert van 2004. Vijfjaar lang heeft deze gerstedrank kunnen rij pen. Het resultaat: een mooi bier, veel body, maar toch zacht en rond van smaak, veel meer dan de jaargang 2009 die ter vergelijking aan onze smaakpapillen wordt blootgesteld. Van den Broek: „Voor dit bier gebruiken we donke re moutsoorten. Die brengen bij langdurige rijping biologische ver anderingen in de fles op gang. Door de jaren heen neemt hier door de bitterheid wat af en tre den de natuurlijke suikers meer op de voorgrond. Dan gaat de smaak richting portwijn." Bij toeval leerde hij de delicate smaakevolutie van lang gerijpte Grand Prestige kennen. Tijdens een verbouwing van de brouwerij kelder in 2002 stuitte hij in een rommelhok op twee volgestapelde pallets met onder meer dit spe- ciaalbier. Een welhaast archeologi- .fytok CALM HabaSftstoBïOfiflfc sche vondst. De flessen zaten on der het stof en keihard gedroogd slib. Ze konden op 1990 en 1992 worden gedateerd. De brouwerij ligt een steenworp van de Maas verwijderd en viel in 1993 en 1995 ten prooi aan het hoge water. „Het stond hierbinnen blank. Na de wa tersnood heeft geen mens zich nog om die pallets bekommerd." Nieuwsgierig opende hij een fles. Een openbaring: „Het was iets ge weldigs, bier met een mooie port- smaak. Heel complex, met drop en zoethout." Sindsdien is de brou wer ernstig gecharmeerd van lang durig bewaarde bieren: voor de wa re liefhebber een mooie kans om nieuwe smaakervaringen op te doen. Dat vindt ook Jeroen Carol-Visser, voorzitter van Nederlands groot ste biervereniging PINT: „Ik heb een tijdje geleden blauwe Chimay uit 1991 geproefd, een donker bier. Een zeer bijzondere smaak, port, rozijnen, een beetje muffig ook. En een Orval is uitgesproken zu rig, maar bij langdurig bewaren verliest hij dat zurige." Jeroen Carol-Visser kent biermin- naars die dapper bereid zijn hun geliefkoosde gerstevocht jarenlang aan de vergankelijkheid toe te ver trouwen. Lachend: „Maar de mees te liefhebbers hebben enige moei te bier te bewaren. Ik behoor ook tot die categorie." Van den Broek: K Warme kruidendranken voor een zuiver lichaam Bodytox brengt Herbal Fusion Drinks op de markt. Met deze in stant oplosbare kruidendranken in drie soorten, 'kun je je lichaam intensief zuiveren, je geest welda dig ontspannen en in balans brengen of je body en mind juist vitaliseren en meer energie ge ven'. Ja ja. Er zijn drie verschillen de smaakjes: Cleanse, Energy en Calm: 5,95 euro voor 50 gram of 19,95 euro voor 200 gram. „Toch zijn er liefhebbers die bij voorbeeld bij hun huwelijk een bier wegleggen om hem na 12,5 jaar open te maken. Of die hem bewaren voor andere speciale gelegenheden. Waarom zou je geen Grand Prestige van 2007 ont kurken voor het kerstdiner?" Net als bij wijn is echter niet elk bier geschikt om jarenlang op te slaan. Pils drink je zo vers mogelijk en andere blonde bieren met een laag alcoholgehalte doorstaan de tand des tijds evenmin goed. Don ker, alcoholrijk bier als bock en dubbel leent zich nog het beste voor een langdurige rijping, al thans onder goede condities (zie kader: Hoe bewaar je bier?). Om de bewaargrage bieraanbidder een handje te helpen, drukt Hertog Jan tegenwoordig de jaargang op het etiket van de Grand Prestige af Trouwens, een blonde tripel, die van nature redelijk alcoholrijk is, kan ook makkelijk enkele jaren mee. Hoelang kan de geduldige drinker lang rijpende bieren bewaren? Afwasmachine voor kleine gezinnen en keukens In kleine huishoudens duurt het soms dagen eer de dubbele lades van de afwasmachine vol zitten. Keukenboer Siemens wist van dat probleem en ontwikkelde een compacte inbouwafwasmachine van 45 en 60 centimeter hoog. De energiezuinige speedMatic met energielabel AAA doet wat was kracht betreft niet onder voor zijn grote broers, aldus Siemens. Ook handig in kleine keukens. Gezonde drankjes voor gezonde mensen Kleine besjes die barsten van de vitamines. De cranberry en de bosbes zijn vanwege deze eigen schappen een gezondheidshit in Amerika. Als het aan sapmaker Healthy People ligt, binnenkort ook in Nederland. In het koelvak van de supermarkt staan de twee nieuwe smaakjes: cranberry, en blauwe bosbes en framboos. De gezonde literpakken moeten 1,99 euro kosten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 38