m 27 wonen succes Energiebesparende maatregelen KEUKENLIJKE s La douce France wonen@wegener.nl 024-3650509 Zaterdag 2 januari 2010 Zelf doen Laten doen Isolatie dak onverwarmde zolder. Besparing: 188 euro Terugverdientijd: 5 jaar Isolatie schuin dak verwarmde zolder. Besparing: 435 euro Terugverdientijd: 9 jaar illustratie Jos Diender/ANP Uitleg bij bovenstaande illustratie Hoewel investeringen en ook besparingen zeer per soonlijk zijn, heeft MilieuCentraal een globaal over zicht opgesteld van energiebesparende maatregelen aan de hand van het actuele prijspeil. Bij de illustratie staan achtereenvolgens de klus, het te besparen bedrag per jaar en de terugverdientijd. Er wordt uitgegaan van het gemiddelde van alle woningtypes (behalve flats) en alle bouwjaren. De benodigde investeringen zijn - zeer globaal en af hankelijk van factoren als woningtype, gebruikte ma terialen en hoeveelheid werk - te berekenen door de terugverdientijd te vermenigvuldigen met het te be sparen bedrag per jaar. Voor een exacte berekening raadt MilieuCentraal een maatwerkadvies aan. Ooit hip en veelgebruikt, nu afgedankt en zieltogend in een hoekje van de kast: keukenlijken, in deze aflevering: de passe-vite. maakt voor een carrièredag van uit zendorganisatie Vitae. In een zaal kreeg iedereen in het publiek een pakketje uitgereikt, waarna de di recteur op het podium voordeed hoe de stoel in elkaar moest wor den gezet. Zijn werknemers deden hem na. In no time waren honder den stoeltjes gemaakt." „Niet zo geslaagd zijn die van Lafayette", zegt Vardy, wijzend op krukjes uitgevoerd in rood, zwart of grijs en bedrukt met gecapiton neerde stof Het geplooide textiel suggereert een comfort dat de Fes- tivalChair ontbeert. „Maar dat ze worden verkocht in dit prestigieu ze warenhuis is cool", lacht Vardy, die inmiddels ook een kartonnen vouwtafel heeft ontwikkeld. De omzet van zijn bedrijf verdub- Tim Vardy, ont werper van de FestivalChair, voor een muur met kartonnen stoelen. foto United Photos belt jaarlijks, sinds 2007 wordt er winst gemaakt. „Ik heb sinds kort een office manager in dienst, om dat ik het werk alleen niet meer aankan", zegt Vardy, bij wie het en thousiasme voor zijn eigen vin ding nog lang niet is weggeëbd. Van bijna elke nieuwe print wordt hij in verrukking gebracht. door Jan van Mullem In het Frans klinkt alles un peu verfijnder dan in onze taal. Om in de culinaire hoek te blijven: wie wordt niet geraakt door Sabatier (messen), La Cornue (fornuizen) of pannen van Le Crueset? Zet daar onze eigen Herman den Blijker naast en u begrijpt wat ik bedoel. Of het Franse kookgerei ook beter is? Niet per se, denk ik - waarom anders die beruchte Franse slag? Maar ze klinken wel exclusiever. Ze geven de bezitter het idee een bevoorrecht mens te zijn. Simpel gezegd: in een pan van Herman zou ik een bot voor een hond kunnen uitkoken. In een Le Crueset zou dat als het toppunt van arrogantie voelen, bijna heiligschennis. Passe-vite is nog zo'n heerlijk woord waar je vrolijk van wordt. Lezeres José de Looff heeft er een en nomineerde het keukenapparaat voor deze rubriek. Wat het is? Voor de Frans sprekenden onder ons zal dat meteen duidelijk zijn, vermoedt de eigenaresse: „Passe-vite is letterlijk vertaald 'snel passeren'. Bij voed sel denk je dan aan een roerzeef." Wie dan nog steeds geen scherp beeld ontvangt: fantaseer een voedselvermaler. Snoerloos, dus hand- aangedreven. „Wij kiepten er thuis aardappels, groen ten en misschien ook wel vlees in en draaiden tot er een eetbare, verse, gezonde smurrie ontstond." Die smurrie was in 1969 als kaviaar voor de baby, herin nert De Looff zich. „Ideaal voor de periode nadat ze van de melk af waren, zo'n 8 maanden, geloof ik." In dat opzicht was de passe-vite dus heel handig, maar niet alles aan het concept was zo uitgekookt. „Je gaf je kindjes vaak eerst te eten en daarna jezelf. Dus stond de rest in de pannetjes te verpieteren of tkoud te worden." Toen de kinderen de smurrie hadden afge zworen en zelf hun eten konden prakken, begon de passe-vite in huize De Looff aan een nieuw leven: hij werd ge bruikt voor het maken van toma tensoep met veel groenten. „Een omvangrijk project", zegt De Looff. „In de ene pan werd bouil lon getrok ken, in een andere werden de groenten gekookt. Als die gaar waren, werd de pan met bouillon in de gootsteen gezet. Daar op kwam de passe-vite. De groenten gingen erin en dan begon het draaien, deel voor deel. De kleffe groen- tesmurrie die overbleef, moest er telkens worden uit gehaald. Anders draaide het apparaat niet fatsoenlijk. Een hoop gespetter en geklieder was het." De metalen passe-vite van 1969 is niet meer. Van lie verlede roestig geworden tijdens een periode van een zame opsluiting in de kelder. Sinds 2000 heeft José de Looff een nieuwe, 'snelle passant'. Waarvoor ze die gebruikt, blijft in het ongewisse. Vermoedelijk is de keukenhulp gekocht uit nostalgische overwegingen. Haar e-mail eindigt immers met een lofzang op de blender, de eigentijdse equivalent van de passe-vite. Dat is een apparaat dat ook in mijn keukenkast staat. Tegenwoordig is de blender in gebruik voor shakes, be gin deze eeuw was hij onze steun en toeverlaat voor dezelfde babysmurriekarweitjes als De Looff beschrijft. Blender is minder fraai Engels, maar het hoogtoerige gepruttel van het apparaat heeft altijd als muziek in mijn oren geklonken. Dat wordt, ondanks het fijne Frans, niet anders door deze passe-vite. Want jemig, wat een pens werk voor hetzelfde resultaat! Ook een keukenlijk in huis? Mail info en foto van het keukenlijk naar redactie.wonen@wegener.nl www.festivalchairs.com

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 107