Zierikzee
in
uitii
Beoordeling
donderdag 31 december 2009
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit
We waren ruim tachtig euro kwijt
voor twee. En dat is wel aan de prijs.
Entourage
Bediening
Een beetje te keurig naar ons idee.
Vegetarisch
Bij De Proeverij is keuze tussen
verschillende vegetarische voor- en
hoofdgerechten.
Conclusie: Niet veel op aan te
merken, maar we zijn ook niet van
onze stoel gevallen van verrukking.
De Proeverij zit in een
enorme ruimte bij de
oude haven van Zie;
rikzee. Buiten is het
één en al feestelijkheid met
kerstversieringen en rode mar
kiezen. Op het eerste gezicht
lijkt het restaurant binnen op
een klassieke Parijse bistro: op
tafel staan de gesteven witte ser
vetten met de punten naar bo-
ven, er is een echte visvitrine
met ijs om je eten uit te kiezen
en naast de tafels staan roestvrij
stalen standaards waarop de koe
lers voor de flessen witte wijn
gezet kunnen worden.
Op het tweede gezicht is het een
wat gedateerde ruimte met
schrootjes uit de vorige eeuw mét
een systeemplafond. Die combina
tie van mondain met oubollig
geeft het restaurant iets onbe
stemds. En dat is trouwens niet on
aangenaam. Dat het interieur niet
perfect gestileerd is, geeft De Proe
verij ook iets gezelligs en ver
trouwds. De Proeverij wordt in ie
der geval gewaardeerd: twee jaar
geleden werd het restaurant via
een website verkozen tot het beste
restaurant van Schouwen-Duive-
land: dat wekt verwachtingen.
Tijdens het kiezen van de kaart
krijgen we alvast een klein bakje
met een salade van gerookte kip,
appel, walnoot en bleekselderij. Ze
zijn hier trots op de 'zilte zalighe
den', die op de kaart als speciali
teit worden aangeprezen. In de
praktijk blijkt het vooral om aller
lei variaties van mossels, oesters
en kreeft te gaan en voor die laat
ste is het nu niet het juiste sei
zoen. Ook het aanbod van vis is
beperkt tot vier gerechten. Dat
komt door de tijd van het jaar, legt
de serveerster uit. Bovendien ligt
op zo'n koude avond als vanavond
de keuze voor vis niet voor de
hand. Het is echt weer voor grote
lap'pen vlees, overgoten met stevi
ge sauzen.
Of voor - vegetarische - aardappel-
preisoep, een simpele klassieker
die in een bistro inderdaad niet
zou misstaan. Bij De Proeverij is
de soep goed op smaak, romig,
zacht en zonder de harde brokjes
aardappel die er thuis altijd in blij
ven zitten. Mijn tafelgenoot krijgt
het voorafje van het wildmenu:
een combinatie van reebokpaté,
wildzwijnham en een klein schaal
tje warme hazenpeper. „Lekker
zeg", klinkt het. „En ik ben niet
echt een patéliefheber, meestal
vind ik paté te bitter, maar deze is
heerlijk zacht." Er is wel een pro
bleem, al is dat te overkomen: het
Café
'Restaurant "polskin"
Hotel
De Proeverij in winterse sferen.
i-
•-Xf:.
Ht/Min,., dal h ge titelen van elk moment
Boulevard Bankert 58,4382 AC Vlissingen.
Telefoon (0118) 417 350. Fax (0118) 440 072
WVtWMtUliinAil
De Proeverij,
i,
Nieuwe
Interieur en bedienend team van De Proeverij
foto's Izaak Verkeste
jes, wat stamppot rode kool, stuk
jes wortel, wat romanesco - een
soort bloemkool -een bakje dun
ne frietjes én nog salade: veel!
Als afsluiting van het wildmenu
volgen verse vijgen - gepocheerd
in port - met vanilleijs. De huisge-
maakte appeltaart op het andere
bord doet meer denken aan een
appeltulband: een rond cakeje met
een gat waar de appelvulling diep
binnenin zit. Tot slot drinken we
nog thee en koffie. Die krijgen we
op een mini-dienblad metbons en
een miniglas koffielikeur met slag
room.
Restaurant De Proeverij, Kraanplein
12-14, 4301 CH Zierikzee.
Telefoon: 0111-412931.
E-mail: info@restaurantdeproeverij.nl
Elke dag geopend vanaf 11.00 uur. Er
is een aparte kaart voor de lunch.
schaap dan een lammetje. Ik moet
een groot deel opzij leggen omdat
het te vet is, maar de rest van het
vlees is juist door dat vet er om
heen heerlijk. En meer dan ge
noeg is het toch wel. Op het bord
ligt verder een laag rode kool en
een halve stoofpeer, die de kok he
laas vergeten is te schillen. Bij het
vlees krijgen we nog een kunstig
gevormd bergje puree met spruit-
is allemaal nogal veel. „Straks kan
ik niets meer op", klaagt hij.
Gelukkig voor hem is het hoofdge
recht dat bij het menu hoort wat
meer bescheiden: drie stukjes ge
bakken vlees - haas, hert en wüd
zwijn - in saus. Het vlees is alle
maal even smakelijk en mals. De
lamsschenkel op mijn bord vol
doet aan de winterse wensen: het
is inderdaad een groot stuk vlees,
vermoedelijk zelfs meer een