Zierikzee in uitii Beoordeling donderdag 31 december 2009 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit We waren ruim tachtig euro kwijt voor twee. En dat is wel aan de prijs. Entourage Bediening Een beetje te keurig naar ons idee. Vegetarisch Bij De Proeverij is keuze tussen verschillende vegetarische voor- en hoofdgerechten. Conclusie: Niet veel op aan te merken, maar we zijn ook niet van onze stoel gevallen van verrukking. De Proeverij zit in een enorme ruimte bij de oude haven van Zie; rikzee. Buiten is het één en al feestelijkheid met kerstversieringen en rode mar kiezen. Op het eerste gezicht lijkt het restaurant binnen op een klassieke Parijse bistro: op tafel staan de gesteven witte ser vetten met de punten naar bo- ven, er is een echte visvitrine met ijs om je eten uit te kiezen en naast de tafels staan roestvrij stalen standaards waarop de koe lers voor de flessen witte wijn gezet kunnen worden. Op het tweede gezicht is het een wat gedateerde ruimte met schrootjes uit de vorige eeuw mét een systeemplafond. Die combina tie van mondain met oubollig geeft het restaurant iets onbe stemds. En dat is trouwens niet on aangenaam. Dat het interieur niet perfect gestileerd is, geeft De Proe verij ook iets gezelligs en ver trouwds. De Proeverij wordt in ie der geval gewaardeerd: twee jaar geleden werd het restaurant via een website verkozen tot het beste restaurant van Schouwen-Duive- land: dat wekt verwachtingen. Tijdens het kiezen van de kaart krijgen we alvast een klein bakje met een salade van gerookte kip, appel, walnoot en bleekselderij. Ze zijn hier trots op de 'zilte zalighe den', die op de kaart als speciali teit worden aangeprezen. In de praktijk blijkt het vooral om aller lei variaties van mossels, oesters en kreeft te gaan en voor die laat ste is het nu niet het juiste sei zoen. Ook het aanbod van vis is beperkt tot vier gerechten. Dat komt door de tijd van het jaar, legt de serveerster uit. Bovendien ligt op zo'n koude avond als vanavond de keuze voor vis niet voor de hand. Het is echt weer voor grote lap'pen vlees, overgoten met stevi ge sauzen. Of voor - vegetarische - aardappel- preisoep, een simpele klassieker die in een bistro inderdaad niet zou misstaan. Bij De Proeverij is de soep goed op smaak, romig, zacht en zonder de harde brokjes aardappel die er thuis altijd in blij ven zitten. Mijn tafelgenoot krijgt het voorafje van het wildmenu: een combinatie van reebokpaté, wildzwijnham en een klein schaal tje warme hazenpeper. „Lekker zeg", klinkt het. „En ik ben niet echt een patéliefheber, meestal vind ik paté te bitter, maar deze is heerlijk zacht." Er is wel een pro bleem, al is dat te overkomen: het Café 'Restaurant "polskin" Hotel De Proeverij in winterse sferen. i- •-Xf:. Ht/Min,., dal h ge titelen van elk moment Boulevard Bankert 58,4382 AC Vlissingen. Telefoon (0118) 417 350. Fax (0118) 440 072 WVtWMtUliinAil De Proeverij, i, Nieuwe Interieur en bedienend team van De Proeverij foto's Izaak Verkeste jes, wat stamppot rode kool, stuk jes wortel, wat romanesco - een soort bloemkool -een bakje dun ne frietjes én nog salade: veel! Als afsluiting van het wildmenu volgen verse vijgen - gepocheerd in port - met vanilleijs. De huisge- maakte appeltaart op het andere bord doet meer denken aan een appeltulband: een rond cakeje met een gat waar de appelvulling diep binnenin zit. Tot slot drinken we nog thee en koffie. Die krijgen we op een mini-dienblad metbons en een miniglas koffielikeur met slag room. Restaurant De Proeverij, Kraanplein 12-14, 4301 CH Zierikzee. Telefoon: 0111-412931. E-mail: info@restaurantdeproeverij.nl Elke dag geopend vanaf 11.00 uur. Er is een aparte kaart voor de lunch. schaap dan een lammetje. Ik moet een groot deel opzij leggen omdat het te vet is, maar de rest van het vlees is juist door dat vet er om heen heerlijk. En meer dan ge noeg is het toch wel. Op het bord ligt verder een laag rode kool en een halve stoofpeer, die de kok he laas vergeten is te schillen. Bij het vlees krijgen we nog een kunstig gevormd bergje puree met spruit- is allemaal nogal veel. „Straks kan ik niets meer op", klaagt hij. Gelukkig voor hem is het hoofdge recht dat bij het menu hoort wat meer bescheiden: drie stukjes ge bakken vlees - haas, hert en wüd zwijn - in saus. Het vlees is alle maal even smakelijk en mals. De lamsschenkel op mijn bord vol doet aan de winterse wensen: het is inderdaad een groot stuk vlees, vermoedelijk zelfs meer een

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 101