O
Feestdagen
zonder
stress
wonenió
Papyrus
Mooie muffins en wijze uiltjes
9 x topfeest (volgens William Yeoward)
Zaterdag 19 december 2009
womem@wegeneir.nl
024-3650509
O
m
Z
7s
Papyrus.
In het Kon-Tiki Museum in Oslo
is de Ra II te bezichtigen, de krui
sing tussen een boot en een vlot
waarmee Thor Heyerdahl in de vroe
ge jaren zeventig van Afrika naar
Zuid-Amerika voer. Hij probeerde te
bewijzen dat de oude Egyptenaren
al lang voor onze jaartelling naar
Amerika waren gereisd. Door weten
schappers wordt nog altijd meesmui
lend over de theorieën van Heyer
dahl gesproken, maar voor het grote
publiek was hij een held.
De Ra II is gemaakt van de papyrus,
een waterplant die langs de Nijl groeit en waarvan waar
schijnlijk het mandje is gevlochten, waarin Mozes op de ri
vier dobberde. Het drijfvermogen van papyrus was dus al
langer bekend. Behalve voor oudtestamentisch vlechtwerk
werd papyrus duizenden jaren gebruikt voor het maken
van papier. De beroemde Dode Zee-bijbelrollen zijn op pa
pyrus geschreven. Nu wordt alleen voor toeristen nog pa
pier van de papyrus gemaakt. Door vervuiling van de Nijl
komt de papyrus in Egypte nog amper voor.
In Europa groeit de papyrus alleen in het uiterste
zuiden: bij Syracuse op Sicilië is een papyrusmoe-
ras waarvan alle planten afkomstig zijn van een
stekje dat Ptolemaeus II Philadelphus, de koning
van Egypte, aan zijn vriend Hiëron II, de tiran van
Syracuse, schonk. Aangezien papyrus zich via uitlo
pers verspreidt, gaat het hier nog altijd om de
kloon uit de antieke wereld.
De papyrusplant heet Cyperus papyrus. Hij behoort
tot de familie van de cypergrassen, een plantenfami-
lie die in Nederland berucht is vanwege de knolcy-
prus, een soort die in 1975 met gladiolenknollen is
ingevoerd en sindsdien een lastig onkruid is gewor
den in bollenvelden en aardappelakkers.
Een ander cypergras is Cyperus alternifolius, het pa-
jj rapluplantje dat in de jaren zestig populair was als
kamerplant, vaak in een glazen accubak, Het para
pluplantje heeft aan populariteit ingeboet. Waar
schijnlijk omdat de lucht in onze huizen een stuk droger is
geworden, waardoor de parapluplant gaat kwijnen. Papyrus
en het parapluplantje zijn niet winterhard. Ze doen het
's zomers goed in kuipen en vijvers, maar moeten 's win
ters naar binnen. Daar hebben ze licht nodig en een tempe
ratuur van minimaal 10 graden Celsius. In mei kunnen ze
weer naar buiten.
Een cypergras dat 's winters buiten kan blijven, is vijver-
plant Cyprus longus, een gras dat 1 meter hoog wordt en
vaak in vijvers wordt geplant. Van alle cypergrassen is Cype
rus papyrus, de echte papyrus die stengels kan maken van
2 meter lengte, het moeilijkst door de winter te coachen.
Op internet zie ik dat van papyrus ook een kleine variëteit
in de handel is: 'King Tut', waarschijnlijk een koosnaam
voor Tut Ankh Anion. Die is voor kleinbehuisden een uit
komst, want de echte papyrus is van alle cypergrassen verre
weg de sierlijkste. Creëer er een bijbels hoekje mee, samen
met de ster van Bethlehem en de roos van Tericho.
foto CPD
Het is traditie om lekkers in de
kerstboom te hangen: peperkoek
harten, chocolade kerstkransjes
of schuimpjes. Dit jaar is opval
lend veel decoratiemateriaal te
vinden dat lekker, lijkt, maar bij
nader inzien niet eetbaar is. Zo
zijn er al neppeperkoeken en
nepchocolaatjes gesignaleerd.
Helemaal apart is het ballen in
de vorm van muffins in de
boom te hangen. Weer eens heel
iets anders. De Hema verkoopt
ze voor 1,95 euro per stuk.
Bij datzelfde warenhuis kun je
terecht voor complete ballensets
waarmee je in één keer klaar
bent, kerststerren in glitterkleu-
ren, de bijzondere, fair trade ge
produceerde collectie van Return
to Sender én deze varianten op
het klassieke vogeltje: wijze glit
teruiltjes voor in de boom. Ze
kosten 2,95 euro per twee stuks.
www.hema.nl
p zijn visitekaartje,
als hij dat al heeft,
staat waarschijnlijk
iets als decorateur of
ontwerper. Maar ei
genlijk is hij entertainer. Bon vi-
vant William Yeoward ontwerpt
stoffen, meubels en kristal en
heeft een bijzondere woonwinkel
in Londen. Dat doet hij eigenlijk
vooral om het leven te vieren, om
de mooie momenten te kunnen
aankleden.
„Vroeger had ik een antiekwinkel
in Londen, maar heel vaak miste
ik iets: dat glas zou mooi zijn voor
deze gelegenheid. Of deze stof, of
zo'n meubel." Met net zo veel ge
mak en zwier als hij alles aanpakt,
ontwierp Yeoward het dan ge
woon.
Inmiddels heeft hij een internatio
naal bejubelde kristalcollectie
waar je u tegen zegt, een collectie
rijke interieurstoffen en behangpa
pier en maakt hij meubels: van ta
fels en kasten tot sofa's en accessoi
res als kussens. En ja, dit is een las
tig tijd, geeft hij toe. Maar zitten
kniesoren, daar schiet niemand
iets mee op. „We moeten dubbel
zo hard werken voor hetzelfde re
sultaat, maar we hebben tenmin
ste werk. Ik denk dat we allemaal
dit jaar en volgend jaar waarschijn
lijk ook nog moeten gebruiken om
ons te richten op wat we echt wil
len, op kwaliteit. Daar worden we
zelf beter van, en daar zit het pu
bliek ook op te wachten. Want
juist nu willen we meer dan ge
middeld mooie dingen. Als we
een paar duizend euro uitgeven
aan een eettafel, dan moet die wel
absolutely fabulous zijn."
Het is een mooie herfstdag als we
samen op een zonnige ochtend
koffie drinken in Amsterdam. Yeo
ward is blij in Amsterdam te zijn,
bij zijn agent Wilhelmine van Aer-
sen. „Ilc vind Nederland een fijn
land met open minded mensen. Ilc
ben blij dat mijn stoffen en meu
bels hier worden verkocht en ik
zie dat Nederlanders weer meer
gaan geven om stoffering en be
hang na de minimalistische jaren."
Gisteren was hij nog in Londen en
morgen vliegt hij naar Amerika.
Niet alleen lanceerde hij dit najaar
Gebruik spullen die je al hebt, zoals deze glazen kandelaars, voor je tafel
schikking. Dat scheelt geld en zorgen. En het resultaat is wel zo persoonlijk.
een nieuwe collectie van vijftig
kristallen lampen in gewaagde
kleuren, ook zijn jongste stoffen-
en behangcollectie is net uit en
niet te vergeten, zijn boek: The Per
fect Host, your entertaining planner.
Het is het vervolg op The Perfect
Host dat in 2008 uitkwam. Was
zijn eerste boek vooral een sfeer
vol bladerboek, deze luxe uitge
voerde ringband neemt lezers echt
aan de hand op weg naar de orga
nisatie van een superfeest waar de
gasten nog lang aan zullen terug
denken. En hoewel er royaal aan
dacht is voor de theorie (etiquette,
tafelschikking en menu's) gaat het
uitdrukkelijk niet om de regeltjes,
stelt Yeoward. Juist niet, bena
drukt hij.
„Te vaak zie je dat mensen zich
overstrekken bij het geven van een
feest. Alles moet perfect zijn, maar
het resultaat is dat de gastvrouw te
gen het einde van het etentje te
gen psychische instorting aan zit
en de gasten zich ongemakkelijk
voelen. Dat is helemaal niet per
fect. En trouwens, het is een feest
je: houd het dus ook leuk."
Hij kan makkelijk praten, hij weet
van een paar avocado's en een bak
je mozzarella nog een toplunch te
maken... „Ja, dat was gisteren. We
wilden met vrienden een zondag
se lunch nemen in de pub. Maar
die zat vol. Dus, hup, met z'n allen
naar mijn huis. Maar ik had niet
veel in de koelkast. Dat werd dus
avocado met mozzarellasalade en
spaghetti met olie, rode peper en
knoflook. Eenvoudig, maar ieder
een lust het."
Vervolgens dekte Yeoward de hou
ten tafel simpel met verschillende
vintage borden, blauwe wijn- en
waterglazen en hier en daar wat
glazen met takjes uit de tuin. Het
werd een topmiddag... Maar wat
als het niét spontaan is en er geen
welwillende vrienden aan tafel zit
ten maar de hele (schoon)familie.
Bijvoorbeeld voor een viergangen
kerstdiner? „Je moet altijd beden
ken dat je gasten zo relaxed zijn als
je zelf bent. Heb je het niet onder
controle of ga je lopen stressen,
dan kun je erop rekenen dat het
Zorg bij een familiediner dat er voor iedereen iets te zien is op tafel, dus ook voor je 4-jarige
nichtje. Een paar sneeuwmannetjes of een rendiertje zal ze vast waarderen.
Zet alle gasten naast iemand die ze kennen en een nieuw persoon.
Maak de tafel iets te klein en de drankjes iets te sterk, sfeer en gezelligheid kun je best
afdwingen.
Bedenk steeds: jij hebt controle over de tafel en niet andersom!
Laat je niet meevoeren door stress of paniek.
Experimenteer niet met ingewikkelde of nieuwe recepten, maar maak iets dat je zelf graag
eet en waar je goed in bent.