O Feestdagen zonder stress wonenió Papyrus Mooie muffins en wijze uiltjes 9 x topfeest (volgens William Yeoward) Zaterdag 19 december 2009 womem@wegeneir.nl 024-3650509 O m Z 7s Papyrus. In het Kon-Tiki Museum in Oslo is de Ra II te bezichtigen, de krui sing tussen een boot en een vlot waarmee Thor Heyerdahl in de vroe ge jaren zeventig van Afrika naar Zuid-Amerika voer. Hij probeerde te bewijzen dat de oude Egyptenaren al lang voor onze jaartelling naar Amerika waren gereisd. Door weten schappers wordt nog altijd meesmui lend over de theorieën van Heyer dahl gesproken, maar voor het grote publiek was hij een held. De Ra II is gemaakt van de papyrus, een waterplant die langs de Nijl groeit en waarvan waar schijnlijk het mandje is gevlochten, waarin Mozes op de ri vier dobberde. Het drijfvermogen van papyrus was dus al langer bekend. Behalve voor oudtestamentisch vlechtwerk werd papyrus duizenden jaren gebruikt voor het maken van papier. De beroemde Dode Zee-bijbelrollen zijn op pa pyrus geschreven. Nu wordt alleen voor toeristen nog pa pier van de papyrus gemaakt. Door vervuiling van de Nijl komt de papyrus in Egypte nog amper voor. In Europa groeit de papyrus alleen in het uiterste zuiden: bij Syracuse op Sicilië is een papyrusmoe- ras waarvan alle planten afkomstig zijn van een stekje dat Ptolemaeus II Philadelphus, de koning van Egypte, aan zijn vriend Hiëron II, de tiran van Syracuse, schonk. Aangezien papyrus zich via uitlo pers verspreidt, gaat het hier nog altijd om de kloon uit de antieke wereld. De papyrusplant heet Cyperus papyrus. Hij behoort tot de familie van de cypergrassen, een plantenfami- lie die in Nederland berucht is vanwege de knolcy- prus, een soort die in 1975 met gladiolenknollen is ingevoerd en sindsdien een lastig onkruid is gewor den in bollenvelden en aardappelakkers. Een ander cypergras is Cyperus alternifolius, het pa- jj rapluplantje dat in de jaren zestig populair was als kamerplant, vaak in een glazen accubak, Het para pluplantje heeft aan populariteit ingeboet. Waar schijnlijk omdat de lucht in onze huizen een stuk droger is geworden, waardoor de parapluplant gaat kwijnen. Papyrus en het parapluplantje zijn niet winterhard. Ze doen het 's zomers goed in kuipen en vijvers, maar moeten 's win ters naar binnen. Daar hebben ze licht nodig en een tempe ratuur van minimaal 10 graden Celsius. In mei kunnen ze weer naar buiten. Een cypergras dat 's winters buiten kan blijven, is vijver- plant Cyprus longus, een gras dat 1 meter hoog wordt en vaak in vijvers wordt geplant. Van alle cypergrassen is Cype rus papyrus, de echte papyrus die stengels kan maken van 2 meter lengte, het moeilijkst door de winter te coachen. Op internet zie ik dat van papyrus ook een kleine variëteit in de handel is: 'King Tut', waarschijnlijk een koosnaam voor Tut Ankh Anion. Die is voor kleinbehuisden een uit komst, want de echte papyrus is van alle cypergrassen verre weg de sierlijkste. Creëer er een bijbels hoekje mee, samen met de ster van Bethlehem en de roos van Tericho. foto CPD Het is traditie om lekkers in de kerstboom te hangen: peperkoek harten, chocolade kerstkransjes of schuimpjes. Dit jaar is opval lend veel decoratiemateriaal te vinden dat lekker, lijkt, maar bij nader inzien niet eetbaar is. Zo zijn er al neppeperkoeken en nepchocolaatjes gesignaleerd. Helemaal apart is het ballen in de vorm van muffins in de boom te hangen. Weer eens heel iets anders. De Hema verkoopt ze voor 1,95 euro per stuk. Bij datzelfde warenhuis kun je terecht voor complete ballensets waarmee je in één keer klaar bent, kerststerren in glitterkleu- ren, de bijzondere, fair trade ge produceerde collectie van Return to Sender én deze varianten op het klassieke vogeltje: wijze glit teruiltjes voor in de boom. Ze kosten 2,95 euro per twee stuks. www.hema.nl p zijn visitekaartje, als hij dat al heeft, staat waarschijnlijk iets als decorateur of ontwerper. Maar ei genlijk is hij entertainer. Bon vi- vant William Yeoward ontwerpt stoffen, meubels en kristal en heeft een bijzondere woonwinkel in Londen. Dat doet hij eigenlijk vooral om het leven te vieren, om de mooie momenten te kunnen aankleden. „Vroeger had ik een antiekwinkel in Londen, maar heel vaak miste ik iets: dat glas zou mooi zijn voor deze gelegenheid. Of deze stof, of zo'n meubel." Met net zo veel ge mak en zwier als hij alles aanpakt, ontwierp Yeoward het dan ge woon. Inmiddels heeft hij een internatio naal bejubelde kristalcollectie waar je u tegen zegt, een collectie rijke interieurstoffen en behangpa pier en maakt hij meubels: van ta fels en kasten tot sofa's en accessoi res als kussens. En ja, dit is een las tig tijd, geeft hij toe. Maar zitten kniesoren, daar schiet niemand iets mee op. „We moeten dubbel zo hard werken voor hetzelfde re sultaat, maar we hebben tenmin ste werk. Ik denk dat we allemaal dit jaar en volgend jaar waarschijn lijk ook nog moeten gebruiken om ons te richten op wat we echt wil len, op kwaliteit. Daar worden we zelf beter van, en daar zit het pu bliek ook op te wachten. Want juist nu willen we meer dan ge middeld mooie dingen. Als we een paar duizend euro uitgeven aan een eettafel, dan moet die wel absolutely fabulous zijn." Het is een mooie herfstdag als we samen op een zonnige ochtend koffie drinken in Amsterdam. Yeo ward is blij in Amsterdam te zijn, bij zijn agent Wilhelmine van Aer- sen. „Ilc vind Nederland een fijn land met open minded mensen. Ilc ben blij dat mijn stoffen en meu bels hier worden verkocht en ik zie dat Nederlanders weer meer gaan geven om stoffering en be hang na de minimalistische jaren." Gisteren was hij nog in Londen en morgen vliegt hij naar Amerika. Niet alleen lanceerde hij dit najaar Gebruik spullen die je al hebt, zoals deze glazen kandelaars, voor je tafel schikking. Dat scheelt geld en zorgen. En het resultaat is wel zo persoonlijk. een nieuwe collectie van vijftig kristallen lampen in gewaagde kleuren, ook zijn jongste stoffen- en behangcollectie is net uit en niet te vergeten, zijn boek: The Per fect Host, your entertaining planner. Het is het vervolg op The Perfect Host dat in 2008 uitkwam. Was zijn eerste boek vooral een sfeer vol bladerboek, deze luxe uitge voerde ringband neemt lezers echt aan de hand op weg naar de orga nisatie van een superfeest waar de gasten nog lang aan zullen terug denken. En hoewel er royaal aan dacht is voor de theorie (etiquette, tafelschikking en menu's) gaat het uitdrukkelijk niet om de regeltjes, stelt Yeoward. Juist niet, bena drukt hij. „Te vaak zie je dat mensen zich overstrekken bij het geven van een feest. Alles moet perfect zijn, maar het resultaat is dat de gastvrouw te gen het einde van het etentje te gen psychische instorting aan zit en de gasten zich ongemakkelijk voelen. Dat is helemaal niet per fect. En trouwens, het is een feest je: houd het dus ook leuk." Hij kan makkelijk praten, hij weet van een paar avocado's en een bak je mozzarella nog een toplunch te maken... „Ja, dat was gisteren. We wilden met vrienden een zondag se lunch nemen in de pub. Maar die zat vol. Dus, hup, met z'n allen naar mijn huis. Maar ik had niet veel in de koelkast. Dat werd dus avocado met mozzarellasalade en spaghetti met olie, rode peper en knoflook. Eenvoudig, maar ieder een lust het." Vervolgens dekte Yeoward de hou ten tafel simpel met verschillende vintage borden, blauwe wijn- en waterglazen en hier en daar wat glazen met takjes uit de tuin. Het werd een topmiddag... Maar wat als het niét spontaan is en er geen welwillende vrienden aan tafel zit ten maar de hele (schoon)familie. Bijvoorbeeld voor een viergangen kerstdiner? „Je moet altijd beden ken dat je gasten zo relaxed zijn als je zelf bent. Heb je het niet onder controle of ga je lopen stressen, dan kun je erop rekenen dat het Zorg bij een familiediner dat er voor iedereen iets te zien is op tafel, dus ook voor je 4-jarige nichtje. Een paar sneeuwmannetjes of een rendiertje zal ze vast waarderen. Zet alle gasten naast iemand die ze kennen en een nieuw persoon. Maak de tafel iets te klein en de drankjes iets te sterk, sfeer en gezelligheid kun je best afdwingen. Bedenk steeds: jij hebt controle over de tafel en niet andersom! Laat je niet meevoeren door stress of paniek. Experimenteer niet met ingewikkelde of nieuwe recepten, maar maak iets dat je zelf graag eet en waar je goed in bent.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 110