lijft aanhouden 'De eerste keer stond ik voor de deur een potje te janken' 'Gelukkig is mijn probleem tijdelijk. Dat kan helaas niet iedereen hier zeggen' ,j§§. Bezoekster voedselbank dinsdag 15 december 2009 Voedselbanken De eerste 'moderne' voedselbank in Europa ontstond in 1984 in Frankrijk. Zeventien landen zijn aangesloten bij de Euro pese Federatie van Voedselbanken. In voedselbanken wordt gewerkt met vrijwilli gers. Er worden geen levensmiddelen ingekocht/ ver kocht. Voedselbanken zijn afhankelijk van giften van particulieren, gemeenten en bedrijven. Er zijn regionale distributiecentra die de voedsel- stroom proberen te stroomlijnen. Via een hulpverlenende organisatie wordt een gezin of individu doorverwezen. Er wordt tus sentijds geëvalueerd. Voedselpakketten zijn bedoeld als noodhulp. Bij toekenning van voedselpakketten wordt ge keken naar het besteedbaar inkomen dat men sen maandelijks overhouden voor voeding en kleding, nadat vaste lasten zijn betaald. Hulp is gelimiteerd tot een periode van drie jaar, gekoppeld aan de maximale periode van een schuldsanering. „De eerste keer stond ik voor de deur een potje te janken", zegt ze, „Ik heb geen keus. Dit is mij over komen. Mijn kinderen waren er sneller aan gewend. Als ik thuis kom, storten ze zich op de pakket ten om te kijken wat erin zit. Ge lukkig is mijn probleem tijdelijk. Dat kan helaas niet iedereen hier zeggen." Een vrouw, verderop in de rij, noemt het leven 'uitzichtloos'. Ze vult, als ze eenmaal binnen is, sa men met haar puberdochter een tas met broden en prei. Ze kan er weer een aantal dagen tegenaan. Kille cijfers illustreren haar wan hoop. „Ik heb een schuld van 150.000 euro. Van de 800 euro die maandelijks binnenkomt, houd ik er 70 over voor eten en drinken. Ik kijk met angst naar mijn brie venbus uit vrees voor rekenin gen." Even schiet ze vol. Dochterlief stoot haar bemoedigend aan. „Ik ben zo blij dat ik hier terechtkan. Van lotgenoten krijg je tips. Dat je bijvoorbeeld goedkoop naar de kappersvakschool kan. Zit mijn haar weer een tijdje goed. En als ik me slecht voel, is er altijd nog Ad die de stemming erin houdt." Van Veggel staat als een vrolijke marktkoopman achter een tafel. „Nog ijs erbij? Koude schotel? Voorverpakte bloemkool mis schien, of lusten ze die bij jouw thuis niet?" Een andere vrouw lacht: „Als ze geen bloemkool lusten, hebben ze ook niet echt honger." De dankbaarheid in het voormali ge schoolgebouw - beschikbaar ge steld door de gemeente - is voel baar. Al zijn er ook lastige cliën ten - 'Ik wil helemaal geen ijs'. Van Veggel blijft de rust zelve. De Heeschenaar zat in de winter van zijn werkzame carrière toen hij op fietsbedevaart naar Compostel- la tot inzicht kwam: 'Ik moet meer voor mijn medemens doen.' Hij ging aan de slag bij de voedsel bank en sinds september is hij be stuursvoorzitter. „Ik ben er zo'n vier dagen in de week mee bezig. Het is een grote logistieke onder neming. We moeten zelf met on ze bestelbus de boer op voor pro ducten. We ruilen ook met ande re voedselbanken. Je wilt niet elke week hetzelfde voorschotelen. Het werk geeft veel voldoe ning." Het gestaag groeiende klanten bestand wordt keurig bijgehou den. „We houden rekening met vegetariërs, met mensen die geen varkensvlees mogen." De problemen waar de cliën ten mee kampen, lopen sterk uiteen en komen zelden alleen. Bij de een is sprake van dom me pech of overmacht, bij de ander vooral van eigen schuld. „Mensen kunnen niet zomaar aankloppen", zegt Van Veggel. „Ze worden doorverwezen door hulpverleningsinstanties die hun financiële doopceel lichten. Sommige mensen ko men in schuldsanering. Na maximaal drie jaar moeten ze het zonder ons doen. Soms is het nodig om mensen actief te triggeren iets aan hun situatie te doen. Het wordt niet altijd in dank aanvaard als ik men sen probeer aan te zetten tot verbetering, maar het werkt soms wel." Al een kwartier voordat de deuren van de voed selbank in Oss open gaan, vormt zich een stevige rij mannen, kinderen en vooral vrouwen. Lege tassen in de aanslag. Ze zijn benieuwd wat Ad van Veggel en 'zijn' tien vrijwilli gers deze week weer aan etenswa ren hebben ingezameld. De Osse voedselbank is een super markt in huiskamervorm. Zonder kassa. Er is brood uit Heesch, zeep uit Tiel, groente uit Hel mond, limonade van de plaatselij ke supermarktEn dat alles keu rig verdeeld over 82 kratten. Of zo als Ad van Veggel het omschrijft: '219 monden'. De pers is welkom op de wekelijk se uitgiftedag. Maar op twee voor waarden. Géén namen, géén fo to's. „De drempel om binnen te komen mag dan lager zijn gewor den, de mensen staan hier niet voor hun lol." Zo ook de moeder van vier kinde ren die door een scheiding acuut in de financiële sores is geraakt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 9