in Graauw uil 15 Beoordeling donderdag 10 december 2009 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: We waren in de gelegenheid om een paar dagen in Oost-Zeeuws-Vlaanderen te verblijven in de uitstekende B&B Oord aan de wal in Walsoorden. We waren verrast door de variatie van de restaurants in het dunbevolkte gebied met plaatsjes als Paal, Kruispolderhaven en Graauw. Conclusie: Herberg de Graauw loopt over van authenticiteit. Het is in alle opzichten een warme herberg met goed eten op Vlaamse wijze. Op sinterklaasavond wachtte ons in het piepkleine Graauw een aangename verras sing. Dat overkwam ons in de plaatselijke herberg. Als iemand van tevoren had ge zegd dat er in Graauw een buiten lands aandoende bistro zou zitten, waar gemoedelijkheid heerst en waar lekkere maaltijden worden geserveerd, dan hadden we dat niet geloofd. Maar zodra we Herberg De Graauw binnenstappen zijn we de regenachtige, sombere dag snel ver geten. Uitbater Els Praast ontvangt ons met een royaal gebaar én een aantrekkelijk Vlaamse tongval. „Gaat u maar lekker zitten. U wilt vast al iets drinken", zegt de van origine Belgische. Zo gastvrij wil len we wel elke keer ontvangen worden. De herberg is knus en gezellig. We zitten op tonnetstoeltjes die goed bij de bistrotafeltjes passen. De kaarsen en de houtkachel leggen de bistro in een warme gloed. Aan de bar zitten enkele trouwe gasten en aan enkele tafeltjes wordt gegeten. Het is rustig, Graauw viert blijkbaar sinterklaas avond thuis. Wij komen om een hapje te eten. De kaart biedt bistro-eten pur sang met Vlaamse invloeden. Els verloochent haar-afkomst niet: stoemp (Antwerps voor boeren kool met worst), beuling (appel tjes met bloedworst 8,50 euro), Vlaamse stoofkarbonades (12,50 euro). Maar toch staan er ook 'ge rechten uit de wereldkeuken als scampi's met look (17,95 euro) en calamares met Griekse sla op de kaart. De meeste schotels zijn in clusief Vlaamse frieten, brood of aardappelkroketjes. Els is kok en gastvrouw tegelijk. Zij wordt deze avond in de bedie ning bijgestaan door Annelies, een 'meisje' van het dorp. De kokkin probeert elke dag buiten de kaart om enkele specialiteiten klaar te maken. Dit keer is 'kip als konijn' (14,50 euro) aan de kaart toege voegd. We houden er meestal van als kip lang en langzaam gegaard is en kiezen dus de kip-konijn-va riant en bestellen daar een vol-au-vent bij, een kippenragout voor 12,50 euro. Een voorgerecht wordt ons afgera den, vanwege de grootte van de porties. „Het zijn poldermaaltij - den, dus alleen een hoofdgerecht lijkt me wel genoeg voor jullie", schat Els in. In de herberg klinken Franse chan- Uitbater Els Praast steekt de kaarsen aan en haar vader laadt de houtkachel bij. foto Peter Nicolai. Herberg De Craauw, Dorpsplein 7, 4569 AL Graauw, www.herbergdegraauw.nl, 0114-635050. Gesloten op maandag en dinsdag. Herberg De Graauw, Dorpsplein 7, Graauw Het vlees van ons 'kip-konijn' valt van de botten en is zo mals als we gehoopt hadden. We hebben er look-brood bij gevraagd om te do pen in de saus. De smaak is uitste kend. De zelfgemaakte Vlaamse frieten zijn haast Vlaamser dan in België. De stoofpeertjes geven de maaltijd een frisse touche. Alleen de salade van witlof met appeltjes en rozijntjes is wat aan de obligate kant. De kippenragout is smaakvol. De stevige pastei, inclusief hartige bla- derdeegkorst doet denken aan vroeger. Waar trouwens staat kip penragout tegenwoordig nog op de kaart? De goedgevulde ragout, ofwel vol-au-vent, bevat champig nons, stukjes kip en balletjes van vermoedelijk kippengehakt. Het was precies het eten dat je hoopt te krijgen in een bistro en Els heeft niets te veel gezegd dat het forse 'poldermaaltijden' zijn. De herberg is vast voor een aantal gasten het verlengde van de huis kamer. Rond een uur of tien klopt Zwarte Piet aan de deur, vergezeld van de kerstman. Hoe later het wordt, hoe drukker het wordt. De her berg is deze avond een ontmoe tingsplek, waar je nog een afzak kertje drinkt na een volle dag, na een sinterklaasavond thuis of waar je na een goede maaltijd nog lang blijft hangen. Herberg de Graauw voldoet aan alle verwachtingen. foto Peter Nicolai maakt zijn tijdens een uitbundig feest of een van bluesavonden in de herberg. Donderdag is de avond bij uitstek voor de blues. In het nieuwe jaar zullen er weer Bourgondische ontmoetingen zijn. Met enkele koks in spe uit Graauw of directe omgeving, wordt er een paar keer per jaar een vijfgangen menu geserveerd. „Het is gezellig en leerzaam om met een groepje enthousiaste kookfanaten rond de kachel te staan." Ze noemen dat in Graauw knipogend een culinaire belevenis. antieke lijsten en veel bric-a-brac- spullen. Tegen een wand zijn fo to's van gasten geplakt, die ge sons. We krijgen er een buiten lands gevoel van. De zaak wordt opgesierd door oude portretten in

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 101