in Graauw
uil 15
Beoordeling
donderdag 10 december 2009
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: We waren in
de gelegenheid om een paar dagen in
Oost-Zeeuws-Vlaanderen te verblijven
in de uitstekende B&B Oord aan de
wal in Walsoorden. We waren verrast
door de variatie van de restaurants in
het dunbevolkte gebied met plaatsjes
als Paal, Kruispolderhaven en Graauw.
Conclusie: Herberg de Graauw loopt
over van authenticiteit. Het is in alle
opzichten een warme herberg met
goed eten op Vlaamse wijze.
Op sinterklaasavond
wachtte ons in het
piepkleine Graauw
een aangename verras
sing. Dat overkwam ons in de
plaatselijke herberg.
Als iemand van tevoren had ge
zegd dat er in Graauw een buiten
lands aandoende bistro zou zitten,
waar gemoedelijkheid heerst en
waar lekkere maaltijden worden
geserveerd, dan hadden we dat
niet geloofd.
Maar zodra we Herberg De
Graauw binnenstappen zijn we de
regenachtige, sombere dag snel ver
geten. Uitbater Els Praast ontvangt
ons met een royaal gebaar én een
aantrekkelijk Vlaamse tongval.
„Gaat u maar lekker zitten. U wilt
vast al iets drinken", zegt de van
origine Belgische. Zo gastvrij wil
len we wel elke keer ontvangen
worden.
De herberg is knus en gezellig. We
zitten op tonnetstoeltjes die goed
bij de bistrotafeltjes passen. De
kaarsen en de houtkachel leggen
de bistro in een warme gloed.
Aan de bar zitten enkele trouwe
gasten en aan enkele tafeltjes
wordt gegeten. Het is rustig,
Graauw viert blijkbaar sinterklaas
avond thuis.
Wij komen om een hapje te eten.
De kaart biedt bistro-eten pur
sang met Vlaamse invloeden. Els
verloochent haar-afkomst niet:
stoemp (Antwerps voor boeren
kool met worst), beuling (appel
tjes met bloedworst 8,50 euro),
Vlaamse stoofkarbonades (12,50
euro). Maar toch staan er ook 'ge
rechten uit de wereldkeuken als
scampi's met look (17,95 euro) en
calamares met Griekse sla op de
kaart. De meeste schotels zijn in
clusief Vlaamse frieten, brood of
aardappelkroketjes.
Els is kok en gastvrouw tegelijk.
Zij wordt deze avond in de bedie
ning bijgestaan door Annelies, een
'meisje' van het dorp. De kokkin
probeert elke dag buiten de kaart
om enkele specialiteiten klaar te
maken. Dit keer is 'kip als konijn'
(14,50 euro) aan de kaart toege
voegd. We houden er meestal van
als kip lang en langzaam gegaard is
en kiezen dus de kip-konijn-va
riant en bestellen daar een
vol-au-vent bij, een kippenragout
voor 12,50 euro.
Een voorgerecht wordt ons afgera
den, vanwege de grootte van de
porties. „Het zijn poldermaaltij -
den, dus alleen een hoofdgerecht
lijkt me wel genoeg voor jullie",
schat Els in.
In de herberg klinken Franse chan-
Uitbater Els Praast steekt de kaarsen aan en haar vader laadt de houtkachel bij. foto Peter Nicolai.
Herberg De Craauw, Dorpsplein 7,
4569 AL Graauw,
www.herbergdegraauw.nl,
0114-635050. Gesloten op maandag
en dinsdag.
Herberg De Graauw,
Dorpsplein 7, Graauw
Het vlees van ons 'kip-konijn' valt
van de botten en is zo mals als we
gehoopt hadden. We hebben er
look-brood bij gevraagd om te do
pen in de saus. De smaak is uitste
kend. De zelfgemaakte Vlaamse
frieten zijn haast Vlaamser dan in
België. De stoofpeertjes geven de
maaltijd een frisse touche. Alleen
de salade van witlof met appeltjes
en rozijntjes is wat aan de obligate
kant.
De kippenragout is smaakvol. De
stevige pastei, inclusief hartige bla-
derdeegkorst doet denken aan
vroeger. Waar trouwens staat kip
penragout tegenwoordig nog op
de kaart? De goedgevulde ragout,
ofwel vol-au-vent, bevat champig
nons, stukjes kip en balletjes van
vermoedelijk kippengehakt.
Het was precies het eten dat je
hoopt te krijgen in een bistro en
Els heeft niets te veel gezegd dat
het forse 'poldermaaltijden' zijn.
De herberg is vast voor een aantal
gasten het verlengde van de huis
kamer.
Rond een uur of tien klopt Zwarte
Piet aan de deur, vergezeld van de
kerstman. Hoe later het wordt,
hoe drukker het wordt. De her
berg is deze avond een ontmoe
tingsplek, waar je nog een afzak
kertje drinkt na een volle dag, na
een sinterklaasavond thuis of waar
je na een goede maaltijd nog lang
blijft hangen.
Herberg de Graauw voldoet aan alle verwachtingen.
foto Peter Nicolai
maakt zijn tijdens een uitbundig
feest of een van bluesavonden in
de herberg. Donderdag is de
avond bij uitstek voor de blues. In
het nieuwe jaar zullen er weer
Bourgondische ontmoetingen zijn.
Met enkele koks in spe uit Graauw
of directe omgeving, wordt er een
paar keer per jaar een vijfgangen
menu geserveerd. „Het is gezellig
en leerzaam om met een groepje
enthousiaste kookfanaten rond de
kachel te staan." Ze noemen dat in
Graauw knipogend een culinaire
belevenis.
antieke lijsten en veel bric-a-brac-
spullen. Tegen een wand zijn fo
to's van gasten geplakt, die ge
sons. We krijgen er een buiten
lands gevoel van. De zaak wordt
opgesierd door oude portretten in