strips 119 A— r HeTEigeA bi N N i i M H H H43 Meer puzzelen? Ga naar O www.lekkerpuzzelen.nl donderdag 3 december 2009 door Toon van Driel I V, (jfrj f»P KMyj 1 j ELSJE door Hercules Valkema www.elsje.nl DE RECHTER door Jesse van Muylwijck www.jessecartoons.com ïcueure'Ks HeeeiSAj -re wei/ut tj)c om Te <teoreRe/>j Hoe ICOAIT DAT OOOK. e-^ueiPS/A^STeAi/VREM ÏAJ Her OAjpeRvoiJS Pie neese/o tb typ oa\t6 ueureRe-o. Doorbijter 8 7 5 4 9 7 8 5 2 4 8 3 5 3 4 7 3 1 6 4 6 2 7 2 5 9 3 1 6 Sudoku extra joo J3A0 jeeq 01 ÏJnnA uaAoq >jooj 6 ÏJipa|A ui pjoo>| 8 ïs>|U!| snpea 1 Jatyaop apoj ujjoa 9 :>jaojq do Mnpeqas 5 fueeipuj jaiqae sbj§ Jj99a .'ueejpuj ueA s>|U!| 2jaq z luajjaiSeejA uba siqoaj §J9q- :uaSuisso|do 2 3 1 7 7 9 4 1 9 6 6 5 1 2 9 7 3 8 3 1 2 6 8 7 5 7 5 8 KRUISWOORD Horizontaal: 1Zakmes; 6. uniteit; 12. gehoororganen; 14. gemene streek; 15. uitroep van pijn; 17. voorvoegsel; 18. open plek in een bos; 20. deel v.e Franse ontkenning; 21. achter; 22. bevel; 24. strak trekken; 25. trotse houding; 26. parelduikster; 28. vlasbundel; 29. droog oven; 31. bijb. naam; 35. ploeg; 37. gedrang om de bal; 38. baksel; 40. las; 43. bedrog; 45. gravure; 47. gehooror gaan; 48. gril; 50. aandoenlijk; 51. deel van het skelet; 53. muzieknoot; 54. familielid; 55. kolenemmer; 56. land bouwwerktuig; 58. getijde; 59. in zee vooruitstekende hoge landpunt; 61 bepaalde smaak; 63. spijsolie; 64. de vorm betreffend. Puzzelland Verticaal: 1Afdeling; 2. geliefde van Zeus; 3. voor; 4. eetgelegenheid voor studenten; 5. voegwoord; 7. oude leng temaat; 8. juffrouw (Ind.); 9. vlasafval; 10. bijwoord; 11om die reden; 13. hoekmeting; 16. grondtoon; 18. wit- handgibbon; 19. bezittelijk vnw.; 21 deel v.e Franse ontkenning; 23. liefko zing; 25. onheilsgodin; 27. afdruk van iemands gelaat; 30. kortschrift; 32. pau- sennaam; 33. behoeftig; 34. vestibule; 36. eenheid van lichtgevoeligheid; 38. deel v.d USA; 39. bouwland; 41arron dissement; 42. tweevoudig; 44. luister; 45. eikenschors; 46. filmdecor; 47. geur; 49. bolgewas; 52. dat wil zeggen (Lat. afk.); 54. Chinese ex-leider; 57. vlak- gom; 59. bazige vrouw; 60. onmeetbaar getal; 61aldus; 62. noot. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 16 12 mm 18 13 14 15 17 19 20 21 22 23 24 25 26 27 M 28 29 30 31 32 - 33 34 35 36 37 38 39 HM 40 41 42 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 55 56 5/ 58 60 61 62 63 64 JP73 CR nr< Puzzelland/Leen Groeneveld Horizontaal: 4. Het geven van een kus? (9); 6. Opgezet door een fuif nummer (9); 8. Hevig overdreven van gewicht (7); 9. Wordt het hard door hoogmoed? (5); 10. Uitzinnig om uit te gaan (3). Verticaal: 1. Versiering houdt een minnaar bezig (9); 2. Wordt gedron ken in een vreemde haven (4); 3. Geamuseerd opgemaakt (8); 5. Na de pauze komt een uitblinker terug naar het platteland (7); 7. Toestand van het land (5). 1 2 3 4 5 6 Hl 7 8 9 10 door Janny van der Heijden Engelse kerstcake Gebak, doorsnede ca. 23 cm. Garneer de cake met bijvoorbeeld amandelen, of gedroogd fruit en noten en bestrijk met (gezeefde en verwarmde) abrikozenjam. Ingrediënten 175 g boter; 200 g bruine basterdsuiker; 750 g gedroogde vruch ten (rozijnen krenten, geglaceerde kersen, abrikozen, dadels enz.); 1 sinaasappel; 1 dl brandy; 85 g pecannoten; 85 g gemalen amandelen; 200 g bloem; Vi theelepel bakpoeder; V2 theelepel allspice; 1 theelepel speculaaskruiden; 1 theelepel kaneel Bereiding Doe boter, basterdsuiker en gedroogde vruchten (evt. klein gesneden), het sap en de geraspte schil van de sinaasappel en de brandy in een pan en breng al roerend aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat al roerend ca. 10 minu ten pruttelen. Neem de pan van het fornuis en laat 30 minuten afkoelen. Verwarm intussen de oven voor op 150° C en bekleed een vorm (doorsnede 23 cm) met bakpapier. Hak de noten eventueel grof. Roer de noten, eieren en gemalen aman delen door het vruchtenmengsel. Zeef bloem en bakpoeder met de specerijen boven de pan en meng zorgvuldig tot een egale massa. Lepel het beslag in de vorm en druk licht aan met de achterkant van een metalen lepel. Bak de cake 45 minuten. Draai de thermostaat dan ietsje lager (140°C) en bak nogmaals 1 uur -1 14 uur tot de cake stevig aanvoelt en gaar is. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de cake te donker dreigt te worden. Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Prik eventueel met een breinaald in de cake en druppel er extra brandy over (elke week zolang de cake bewaard wordt ca. 3 eetlepels). Bewaar in alumini umfolie en decoreer voor het serveren. Cryptogram Horizontaal: 4. Hartzeer; 5. ontbloot; 6. heenweg; 8. bardame; 10. grondig. Verticaal: 1Pruttelaar; 2. eze len; 3. krijt; 7. waard; 9. eng. S NGLE door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House www.SIngle.nl 3ê zult zien dat ie op net strand vanzelf tot diepe aesprekken komt. Ik heb Viet best <we\ koud. Het loopt voor geen meter op deze lakken. NOC, DIEPERE gesprekken/ Sorry.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 19