strips 119
A—
r HeTEigeA
bi
N
N
i
i
M
H
H
H43
Meer puzzelen? Ga naar
O www.lekkerpuzzelen.nl
donderdag 3 december 2009
door Toon van Driel
I
V,
(jfrj f»P KMyj
1 j
ELSJE
door Hercules Valkema
www.elsje.nl
DE RECHTER
door Jesse van Muylwijck
www.jessecartoons.com
ïcueure'Ks HeeeiSAj -re wei/ut
tj)c om Te <teoreRe/>j
Hoe ICOAIT DAT
OOOK. e-^ueiPS/A^STeAi/VREM ÏAJ
Her OAjpeRvoiJS Pie neese/o tb
typ oa\t6 ueureRe-o.
Doorbijter
8
7
5
4
9
7
8
5
2
4
8
3
5
3
4
7
3
1
6
4
6
2
7
2
5
9
3
1
6
Sudoku extra
joo J3A0 jeeq 01 ÏJnnA uaAoq
>jooj 6 ÏJipa|A ui pjoo>| 8 ïs>|U!| snpea 1 Jatyaop apoj ujjoa 9
:>jaojq do Mnpeqas 5 fueeipuj jaiqae sbj§ Jj99a .'ueejpuj
ueA s>|U!| 2jaq z luajjaiSeejA uba siqoaj §J9q- :uaSuisso|do
2
3
1
7
7
9
4
1
9
6
6
5
1
2
9
7
3
8
3
1
2
6
8
7
5
7
5
8
KRUISWOORD
Horizontaal: 1Zakmes; 6. uniteit; 12.
gehoororganen; 14. gemene streek; 15.
uitroep van pijn; 17. voorvoegsel; 18.
open plek in een bos; 20. deel v.e Franse
ontkenning; 21. achter; 22. bevel; 24.
strak trekken; 25. trotse houding; 26.
parelduikster; 28. vlasbundel; 29. droog
oven; 31. bijb. naam; 35. ploeg; 37.
gedrang om de bal; 38. baksel; 40. las;
43. bedrog; 45. gravure; 47. gehooror
gaan; 48. gril; 50. aandoenlijk; 51. deel
van het skelet; 53. muzieknoot; 54.
familielid; 55. kolenemmer; 56. land
bouwwerktuig; 58. getijde; 59. in zee
vooruitstekende hoge landpunt; 61
bepaalde smaak; 63. spijsolie; 64. de
vorm betreffend.
Puzzelland
Verticaal: 1Afdeling; 2. geliefde van
Zeus; 3. voor; 4. eetgelegenheid voor
studenten; 5. voegwoord; 7. oude leng
temaat; 8. juffrouw (Ind.); 9. vlasafval;
10. bijwoord; 11om die reden; 13.
hoekmeting; 16. grondtoon; 18. wit-
handgibbon; 19. bezittelijk vnw.; 21
deel v.e Franse ontkenning; 23. liefko
zing; 25. onheilsgodin; 27. afdruk van
iemands gelaat; 30. kortschrift; 32. pau-
sennaam; 33. behoeftig; 34. vestibule;
36. eenheid van lichtgevoeligheid; 38.
deel v.d USA; 39. bouwland; 41arron
dissement; 42. tweevoudig; 44. luister;
45. eikenschors; 46. filmdecor; 47. geur;
49. bolgewas; 52. dat wil zeggen (Lat.
afk.); 54. Chinese ex-leider; 57. vlak-
gom; 59. bazige vrouw; 60. onmeetbaar
getal; 61aldus; 62. noot.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
16
12
mm
18
13
14
15
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
M
28
29
30
31
32
-
33
34
35
36
37
38
39
HM
40
41
42
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
55
56
5/
58
60
61
62
63
64
JP73
CR
nr<
Puzzelland/Leen Groeneveld
Horizontaal: 4. Het geven van een
kus? (9); 6. Opgezet door een fuif
nummer (9); 8. Hevig overdreven van
gewicht (7); 9. Wordt het hard door
hoogmoed? (5); 10. Uitzinnig om uit
te gaan (3).
Verticaal: 1. Versiering houdt een
minnaar bezig (9); 2. Wordt gedron
ken in een vreemde haven (4); 3.
Geamuseerd opgemaakt (8); 5. Na
de pauze komt een uitblinker terug
naar het platteland (7); 7. Toestand
van het land (5).
1
2
3
4
5
6
Hl
7
8
9
10
door Janny van der Heijden
Engelse kerstcake
Gebak, doorsnede ca. 23 cm. Garneer de cake met bijvoorbeeld amandelen, of
gedroogd fruit en noten en bestrijk met (gezeefde en verwarmde) abrikozenjam.
Ingrediënten 175 g boter; 200 g bruine basterdsuiker; 750 g gedroogde vruch
ten (rozijnen krenten, geglaceerde kersen, abrikozen, dadels enz.); 1 sinaasappel; 1
dl brandy; 85 g pecannoten; 85 g gemalen amandelen; 200 g bloem; Vi theelepel
bakpoeder; V2 theelepel allspice; 1 theelepel speculaaskruiden; 1 theelepel kaneel
Bereiding Doe boter, basterdsuiker en gedroogde vruchten (evt. klein gesneden),
het sap en de geraspte schil van de sinaasappel en de brandy in een pan en breng
al roerend aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat al roerend ca. 10 minu
ten pruttelen. Neem de pan van het fornuis en laat 30 minuten afkoelen. Verwarm
intussen de oven voor op 150° C en bekleed een vorm (doorsnede 23 cm) met
bakpapier. Hak de noten eventueel grof. Roer de noten, eieren en gemalen aman
delen door het vruchtenmengsel. Zeef bloem en bakpoeder met de specerijen
boven de pan en meng zorgvuldig tot een egale massa. Lepel het beslag in de
vorm en druk licht aan met de achterkant van een metalen lepel. Bak de cake 45
minuten. Draai de thermostaat dan ietsje lager (140°C) en bak nogmaals 1 uur -1
14 uur tot de cake stevig aanvoelt en gaar is. Dek eventueel af met aluminiumfolie
als de cake te donker dreigt te worden. Neem uit de oven en laat in de vorm
afkoelen. Prik eventueel met een breinaald in de cake en druppel er extra brandy
over (elke week zolang de cake bewaard wordt ca. 3 eetlepels). Bewaar in alumini
umfolie en decoreer voor het serveren.
Cryptogram
Horizontaal: 4. Hartzeer; 5. ontbloot; 6. heenweg; 8.
bardame; 10. grondig. Verticaal: 1Pruttelaar; 2. eze
len; 3. krijt; 7. waard; 9. eng.
S NGLE
door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House
www.SIngle.nl
3ê zult zien dat ie op net strand
vanzelf tot diepe aesprekken komt.
Ik heb Viet
best <we\ koud.
Het loopt voor
geen meter
op deze
lakken.
NOC, DIEPERE
gesprekken/
Sorry.