in Middelburg Beoordeling donderdag 3 december 2009 De kaart van een van de oudste Chi nees-Indische res taurants van Zee land, Nanking in Middelburg, doet bekend aan. Nasi en bami goreng, mihoen, gado gado, koe lauw yuk, tjap tjoy, babi pangang, saté en Chi nese en Indische rijsttafels. In Zeeland heeft de innovatie van de Aziatische keuken nog am per toegeslagen. Twee Duitse toeristen, die deze vrijdagavond bij Nanking hun be stelling doen hoeven niet op de kaart te kijken om hun keuze te be palen. Ze nemen altijd een rijstta fel als ze in Nederland zijn. Wij doen iets anders. We nemen vooraf Ka lee Kok (3,00 euro) (Chi nese kerryloempiaatjes) en spare- ribs. De driehoeks loempia's zijn te koop bij de speciale groothan del, maar wel lekker krokant gebak ken. lammer dat de bijgeleverde to matensaus erg laf en zoet is. De gastvrouw zegt ongevraagd 'dat Ka lee Kok geschikt is voor ve getariërs. Dat is een van de voorde len van de Indische en Chinese keuken. Er staan legio vleesloze ge rechten op de kaart. We vervolgen met bami Nanking (16,75 euro), mihoen garnalen (14,95 euro) en vogelnest nasi (19,95 euro). Mijn tafelgenote heeft er spijt van dat ze het vogelnestje heeft besteld. Op het plaatje zag het er indrukwekkend uit, maar de korst van loempiadeeg is grof en vrij smakeloos. De inhoud van het vogelnestje lijkt op tjap tjoi en dat is een van de gerechten uit de Chinese keuken die we het minst waarderen. Er zijn cashewnoten in verwerkt, die aan de taaie kant zijn, terwijl de groenten erg rauw zijn. De Chinese bami met garna len daarentegen is een van de lek kerste bami's die ik sinds lange tijd heb gegeten. De garnalen zijn knapperig gebakken, het Chinese geroosterde magere vlees is zeer smakelijk en de groenten zijn pre cies lang genoeg gewolct. Ook aan de mihoen kun je merken dat de kok veel in zijn mars heeft. Het is gezellig druk bij Nanking, maar de topjaren van het begin zijn voorbij. De Chinese restau rants, zoals Nanking, hebben veel concurrentie van de Griekse en Ita liaanse eethuizen gekregen. „We hebben in het weekend nog steeds veel gasten die hier komen eten, maar door de week komen men sen Vooral hier om af te halen." Het eten is vertrouwd, de sfeer en entourage zijn uitstekend. Maar we zouden zo graag iets te kiezen Solskin... dat is genieten van elk moment Boulevard Bankeri 58, 4382 AC Vlissingen. Telefoon (0118) 417 350. Fax (0118) 440 072 www.solskin.nl Nanking heeft een traditioneel Chinese inrichting. Nanking, Chinees-Indisch restau rant, Varkensmarkt u, Middelburg, tel: 0118-629993. Ook voor catering service. Dagelijks geopend van 11.30 tot 22.00 uur. Pinnen kan niet, wel afrekenen met creditcard. foto Lex de Meester hebben. Soms hebben we zin in een 'gewone Chinees', soms zou den we willen aanschuiven aan de verfijnde Chinese tafel. Voorlopig moeten we voor dit laat ste de provincie uit. Want vooral in de Randstad is een aantal Chi nese horecaondernemers al enige tijd bezig om de Nederlandse-Chi nese formule aan te passen aan de huidige tijd. Het strekt verder dan de trend om Chinese restaurants om te toveren in wok-restaurants. De gasten worden verrast met ei gentijds exotisch eten. Deze week werd door Misset Horeca in sa menwerking met Koninklijke Ho reca Nederland de top 100 van Chi nese restaurants bekendgemaakt. Geen enkel Chinees of Chinees-In disch restaurant uit Zeeland is doorgedrongen tot die top. En toch denkt vast ook de Zeeuwse Chinees aan vernieuwingen. De eigenaresse van Nanking er kent dat, maar het ligt niet voor de hand dat de innovatie van haar kinderen komt. Haar kinderen stu deren en 'die willen niet meer zo als wij zeven dagen per week heel hard werken', zegt ze. Maar voorlo pig is het deze vrijdagavond nog behoorlijk levendig bij Nanking met weliswaar vooral afhalers. Die lopen met goed gevulde tasje te rug naar huis. Nanking is een ge zellige, traditionele Chinees, waar het uitstekend bami eten is. Serina Li, Carla Li Yau, Florence Li (achteraan). Voorgrond, Valetta Li en oma Yau Hau (vlnr). foto Lex de Meester Plein 1940 Nanking Varkensmarkt 11 I In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: Het restaurant is in alles traditioneel Chinees. Ook een aquarium ont breekt niet. Conclusie: Voor een traditioneel Chi nees-Indisch restaurant scoort Nan king goed. We houden ons echter aan bevolen om bij een Chinees aan te schuiven die minder rekening houdt met de 'Nederlandse' smaak. Chinees eten op deze manier is bijna Neder- landser dan hutspot.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 101