in Middelburg
Beoordeling
donderdag 3 december 2009
De kaart van een van
de oudste Chi
nees-Indische res
taurants van Zee
land, Nanking in
Middelburg, doet bekend aan.
Nasi en bami goreng, mihoen,
gado gado, koe lauw yuk, tjap
tjoy, babi pangang, saté en Chi
nese en Indische rijsttafels. In
Zeeland heeft de innovatie van
de Aziatische keuken nog am
per toegeslagen.
Twee Duitse toeristen, die deze
vrijdagavond bij Nanking hun be
stelling doen hoeven niet op de
kaart te kijken om hun keuze te be
palen. Ze nemen altijd een rijstta
fel als ze in Nederland zijn.
Wij doen iets anders. We nemen
vooraf Ka lee Kok (3,00 euro) (Chi
nese kerryloempiaatjes) en spare-
ribs. De driehoeks loempia's zijn
te koop bij de speciale groothan
del, maar wel lekker krokant gebak
ken. lammer dat de bijgeleverde to
matensaus erg laf en zoet is.
De gastvrouw zegt ongevraagd
'dat Ka lee Kok geschikt is voor ve
getariërs. Dat is een van de voorde
len van de Indische en Chinese
keuken. Er staan legio vleesloze ge
rechten op de kaart.
We vervolgen met bami Nanking
(16,75 euro), mihoen garnalen
(14,95 euro) en vogelnest nasi
(19,95 euro). Mijn tafelgenote heeft
er spijt van dat ze het vogelnestje
heeft besteld. Op het plaatje zag
het er indrukwekkend uit, maar
de korst van loempiadeeg is grof
en vrij smakeloos. De inhoud van
het vogelnestje lijkt op tjap tjoi en
dat is een van de gerechten uit de
Chinese keuken die we het minst
waarderen. Er zijn cashewnoten in
verwerkt, die aan de taaie kant
zijn, terwijl de groenten erg rauw
zijn. De Chinese bami met garna
len daarentegen is een van de lek
kerste bami's die ik sinds lange tijd
heb gegeten. De garnalen zijn
knapperig gebakken, het Chinese
geroosterde magere vlees is zeer
smakelijk en de groenten zijn pre
cies lang genoeg gewolct. Ook aan
de mihoen kun je merken dat de
kok veel in zijn mars heeft.
Het is gezellig druk bij Nanking,
maar de topjaren van het begin
zijn voorbij. De Chinese restau
rants, zoals Nanking, hebben veel
concurrentie van de Griekse en Ita
liaanse eethuizen gekregen. „We
hebben in het weekend nog steeds
veel gasten die hier komen eten,
maar door de week komen men
sen Vooral hier om af te halen."
Het eten is vertrouwd, de sfeer en
entourage zijn uitstekend. Maar
we zouden zo graag iets te kiezen
Solskin... dat is genieten van elk moment
Boulevard Bankeri 58, 4382 AC Vlissingen.
Telefoon (0118) 417 350. Fax (0118) 440 072
www.solskin.nl
Nanking heeft een traditioneel Chinese inrichting.
Nanking, Chinees-Indisch restau
rant, Varkensmarkt u, Middelburg,
tel: 0118-629993. Ook voor catering
service. Dagelijks geopend van 11.30
tot 22.00 uur. Pinnen kan niet, wel
afrekenen met creditcard.
foto Lex de Meester
hebben. Soms hebben we zin in
een 'gewone Chinees', soms zou
den we willen aanschuiven aan de
verfijnde Chinese tafel.
Voorlopig moeten we voor dit laat
ste de provincie uit. Want vooral
in de Randstad is een aantal Chi
nese horecaondernemers al enige
tijd bezig om de Nederlandse-Chi
nese formule aan te passen aan de
huidige tijd. Het strekt verder dan
de trend om Chinese restaurants
om te toveren in wok-restaurants.
De gasten worden verrast met ei
gentijds exotisch eten. Deze week
werd door Misset Horeca in sa
menwerking met Koninklijke Ho
reca Nederland de top 100 van Chi
nese restaurants bekendgemaakt.
Geen enkel Chinees of Chinees-In
disch restaurant uit Zeeland is
doorgedrongen tot die top. En
toch denkt vast ook de Zeeuwse
Chinees aan vernieuwingen.
De eigenaresse van Nanking er
kent dat, maar het ligt niet voor de
hand dat de innovatie van haar
kinderen komt. Haar kinderen stu
deren en 'die willen niet meer zo
als wij zeven dagen per week heel
hard werken', zegt ze. Maar voorlo
pig is het deze vrijdagavond nog
behoorlijk levendig bij Nanking
met weliswaar vooral afhalers. Die
lopen met goed gevulde tasje te
rug naar huis. Nanking is een ge
zellige, traditionele Chinees, waar
het uitstekend bami eten is.
Serina Li, Carla Li Yau, Florence Li (achteraan). Voorgrond, Valetta Li en oma Yau Hau (vlnr).
foto Lex de Meester
Plein
1940
Nanking
Varkensmarkt 11 I
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken:
Het restaurant is in alles traditioneel
Chinees. Ook een aquarium ont
breekt niet.
Conclusie: Voor een traditioneel Chi
nees-Indisch restaurant scoort Nan
king goed. We houden ons echter aan
bevolen om bij een Chinees aan te
schuiven die minder rekening houdt
met de 'Nederlandse' smaak. Chinees
eten op deze manier is bijna Neder-
landser dan hutspot.