De koeien gaan op stal, het is tijd om 2 dinsdag 1 december 2009 door René Schrier Het is weer tijd om koeien te scheren. In het najaar, tegen de tijd dat de koeien op stal gaan, komen de tondeuses tevoorschijn. De afgelo pen maanden is de vacht van de koeien dikker geworden. Als ze op stal staan is dat te warm. Ook in de grote nieuwe stallen van tegen woordig. Daarom gaat de in de herfst gegroeide wintervacht er af Vroeger stonden de koeien dichter op elkaar in veel lagere stallen. Toen dachten de boeren nog dat die warmte goed voor de dieren was. Die inzichten zijn veranderd. Op de boerderij van de familie Van Laerhoven bij 's-Heer Abtsker- ke zijn ze de afgelopen week bezig geweest de zeventig koeien van hun vacht te ontdoen. Peter van Laerhoven: „Als je dat niet zou doen gaan de koeien zwe ten. Soms zijn ze echt nat van het zweet. Dat is niet goed voor de ge zondheid en de hygiëne van de dieren. Maar ze verteren hun eten ook beter als ze geschoren zijn en het niet te warm hebben. De koeien zijn kort geknipt ook mak kelijker schoon te houden. En als het in de loop van de winter kou der wordt groeit de vacht toch weer vanzelf aan." De zeventig koeien van vader en zoon Van Lae rhoven zijn in een kleine week ge schoren. Daarbij hebben ze hulp gekregen van iemand van de Agra rische Bedrijfsverzorging Zeeland. De dieren staan bepaald niet dicht op elkaar en hebben alle ruimte in de stal. Toch is het scheren ge wenst, legt Peter uit. Dit jaar zijn de koeien vrij lang buiten geble ven, omdat het mooi weer bleef en het nog lang lekker warm was. 's Nachts gingen ze dan wel naar binnen. De koeien blijven op stal tot eind april, afhankelijk van het weer. De Van Laerhovens kiezen er voor hun koeien in de wei te laten. Daar is wel discussie over onder veehouders. Er zijn er ook die de dieren het hele jaar door op stal houden. Maar daar hebben de Van Laerhovens niet voor gekozen. Het kuifje van Patty blijft staan. Weg wintervacht. Binnen een week zijn alle koeien geschoi www.dewassendemaan.be Geertje en Ad Aangeenbrug met warmoessoorten. foto Dirk-Jan Gjeltema Een paar honderd jaar gele den kocht je op de markt grove groenten (winterwor telen, knollen en kolen) bij een koolwijf Bladgroenten, zoals an dijvie, sla, biet, spinazie, venkel, prei maar ook kruiden haalde je bij de warmoeswijven. Warmoes was toen dus een verzamelnaam voor 'fijne' (blad)groenten. Tegenwoordig zijn we wat precie zer. Met warmoes wordt nu een groente aangeduid die speciaal voor blad en ribben gekweekt wordt, ,,'t Is hetzelfde als snijbiet, hoor", zegt Ad Aangeenbrug van Zuidbos in Noordgouwe. En over snijbiet heeft op deze plek al eer der wat gestaan... Verwarrende groente, warmoes. Omdat je 'm het hele jaar door kunt oogsten, toch een tweede stukje over deze groente. Bij biologische kwekerij Zuidbos in Noordgouwe hebben ze zowel variëteiten die meer voor het blad ('Gewone Groene') als die meer voor de ribben gekweekt worden ('Donkergroene Gladde Witribbi- ge'). In Zuid-Frankrijk zie je men sen wel lopen met bosjes van al leen de nerven. De teelt is gemakkelijk. Van april tot in augustus kun je elke week zaaien. Wie half maart zaait, kan half mei oogsten. En dan weer, en weer, en weer. „Als je blijft snij den, komt er steeds nieuw blad. je laat de wortel zitten en snijdt er net boven, zonder het groeipunt te beschadigen, je kunt de wortels 's winters in de kas zetten of op het land laten staan, dan lopen ze met wat geluk in de lente weer uit. We hebben een keer gehad dat ze op het land waren blijven staan en het land pas laat ploeg den. Toen konden we in maart warmoes in het groentenpakket doen", zegt Geertje Aangeenbrug. Warmoes is rijk aan vitamine C en A en is een bron van ijzer. Pastasaus van warmoes Was een bosje warmoes en hak blad en de stelen fijn. Verwarm wat olie, fruit twee gesnipperde uien met 3 teentjes geperste knoflook, voeg wat verse gember toe. Voeg eerst de ste len en even later de bladeren toe. Stoof zachtjes gaar en kruid met pe per, kruidenzout en nootmuskaat. Pureer met de staafmixer, roer er 2 dl room door en eventueel wat groentebouillon. Serveer de pasta- saus op pasta, bestrooid met geroos terde pijnboompitten. Peter Verbree scheert in zijn Zierikzeese stal de koeien.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 80