ui 15
in IJzendijke
Beoordeling
P a r a d i s o
donderdag 26 november 2009
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit:
Het wildmenu kostte 29,50: scherp,
voor zulke kwaliteit.
Entourage
Delausanne pretendeert zelf het
mooiste restaurant van
Zeeuws-Vlaanderen te zijn. Dat is
geen opschepperij.
Bediening:
Losjes, maar vakkundig
Conclusie:
Bij Delausanne eten is een feest, zoals
het hoort eigenlijk. Niet alleen
vanwege het eten, maar ook omdat je
er meer dan plezierig zit en er
hartelijk ontvangen wordt.
Lausanne? Lag dat niet in
Zwitserland? En wat
heeft die plaats met IJ
zendijke te maken? Het
antwoord is simpel: restaurant
Delausanne in IJzendijke is ge
noemd naar de vrouw die bijna
een eeuw in het pand aan de
Markt heeft gewoond: Elsa de
Lozanne. Ze is er in 1914 gebo
ren en had er jarenlang een kap
salon. Een paar jaar geleden ver
huisde ze naar het verzorgings
huis. De naam Delausanne is
een eerbetoon aan haar, en het
geeft de zaak meteen iets kosmo
politisch. En dat - sorry hoor -
in IJzendijke.
Binnenkomen bij Delausanne is
een weldaad; de huiselijkheid om
armt je meteen warm. Het interi
eur van het monumentale pand is
stijlvol donker, met chic behang
van groene Franse lelies en glim
mende strepen. Kaarsjes flikkeren
zachtjes. En dan mogen we ook
nog bij de boekenkast zitten, die
gevuld is met dikke linnen ban
den. Het is alsof we in een hele
mooie huiskamer terecht zijn geko
men. Gelukkig zal blijken dat het
eten hier een stuk beter is dan
thuis.
Terwijl we van olijf, ansjovis, zure
mossels en tomaatjes prikken, en
een groep van dertig personen een
plekje in de huiskamer zoekt, pro
beren we te kiezen uit de dikke
menukaart. De keuze is vandaag
nog een beetje moeilijker omdat
het vrijdag is: de avond dat je bij
Delausanne tapas kunt eten. Er is
een aparte sectie met palinggerech
ten, en er is ook nog een afzonder
lijk menu, waar deze keer wild op
staat.
We hebben onstuimige beelden in
ons hoofd als we ons salade van ge
rookte eendenborst met vijgen
voorstellen, maar we krijgen een
keurig afgemeten en verfijnd bord
je eten: héél dunne plakjes heerlijk
mals rood vlees met een toefje van
tere baby-slablaadjes en spruit-
groenten, met petieterige partjes
vijg. Subtiliteit alom: één hapje, en
weg is de sla. Aan de overkant van
de tafel is dat anders. Een dikke
plak huisgerookte zalm omvat een
berg van goede grijze garnalen ge
mixt met salade, allemaal geser
veerd op een bord dat nog het
meest weg heeft van een leistenen
tegel. Om de vis heen is in het vier
kant een lijst van saus gespoten.
Mooi. En nog lekker ook.
Tussendoor kan de roker in het ge
zelschap terecht op de binnen
Hans Ulijn, eigenaar en uitbater van restaurant Delausanne.
IJzendijke
foto's Mark Neelemans
pot met spekjes, een stoofpeer,
een gestoofde appel met bessen-
compote erop en een schepje wel
erg beetgare spruiten. De fazant
combineert fijn met de calvados-
saus. Het is veel - en veel verschil
lends, maar wat een feest. De zee
baars aan de overkant is al net zo
goed gelukt als de fazant: de vis
wordt samen geserveerd met taglia
telle met een stevige tomatensaus
met een beetje basilicum. Niks
mis mee: alleen ontbreekt hier
toch wel een beetje de variatie.
Het is veel van het zelfde. Het wild
menu eindigt met een winters
toetje: een klein stukje warme,
naar kaneel dampende verse apfel-
strudel met een bol romig ijs en
een dot slagroom.
Restaurant Delausanne, Markt 8,
4515 BA IJzendijke, 0117-302001,
www.delausanne.nl. Maandag en
woensdag gesloten, alle andere dagen
open vanaf 12.00 uur. Op vrijdag
tapasavond, op zondag biefstuk,
sparerib, scampies of visschotel voor
vijftien euro.
Restaurant Delausanne in IJzendijke.
plaats van het pand die is omge
bouwd tot stijlvolle skihut, com
pleet met brandhout met een laag
je nepsneeuw, antieke ski's, een
sfeervolle gashaard en stevige ter
rasverwarming, die speciaal voor
ons wordt aangestoken. Ze laten je
hier niet op de tocht staan als je
een sigaret of een sigaar wilt ro
ken. Attent zijn ze hier trouwens
toch wel: we merken er niets van
dat de bediening het druk heeft
met de grote groep en als iemand
per ongeluk een brandje veroor
zaakt door haar servet in één van
de vele kaarsjes te hangen, blijft ie
Restaurant De Lausanne
Markt 8, IJzendijke
dereen prettig kalm. (wij waren
het niet!)
Bij de hoofdgerechten zijn de rol
len omgedraaid: nu krijgt de één
een stevig bord vol en is het bij de
ander wat bescheidener. De fazant
wordt geserveerd op een bord dat
barstensvol ligt: een precies
goed-rosé gebraden borst van het
beest, een wat zachter gegaarde
poot, een bergje zuurkoolstamp
strandpaviljoen
Westkapelle
Voor heerlijk eten en drinken op het
strand in een sfeervolle ambiance met
fado, klassiek, jazz en schepen die
voorbijgaan.
Open do t/m zo. 2e kerstdag kerstdiner
Voor diner reserveren gewenst
0118-562101
www.strandpavilioen-paradiso.nl