ui 15 in IJzendijke Beoordeling P a r a d i s o donderdag 26 november 2009 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit: Het wildmenu kostte 29,50: scherp, voor zulke kwaliteit. Entourage Delausanne pretendeert zelf het mooiste restaurant van Zeeuws-Vlaanderen te zijn. Dat is geen opschepperij. Bediening: Losjes, maar vakkundig Conclusie: Bij Delausanne eten is een feest, zoals het hoort eigenlijk. Niet alleen vanwege het eten, maar ook omdat je er meer dan plezierig zit en er hartelijk ontvangen wordt. Lausanne? Lag dat niet in Zwitserland? En wat heeft die plaats met IJ zendijke te maken? Het antwoord is simpel: restaurant Delausanne in IJzendijke is ge noemd naar de vrouw die bijna een eeuw in het pand aan de Markt heeft gewoond: Elsa de Lozanne. Ze is er in 1914 gebo ren en had er jarenlang een kap salon. Een paar jaar geleden ver huisde ze naar het verzorgings huis. De naam Delausanne is een eerbetoon aan haar, en het geeft de zaak meteen iets kosmo politisch. En dat - sorry hoor - in IJzendijke. Binnenkomen bij Delausanne is een weldaad; de huiselijkheid om armt je meteen warm. Het interi eur van het monumentale pand is stijlvol donker, met chic behang van groene Franse lelies en glim mende strepen. Kaarsjes flikkeren zachtjes. En dan mogen we ook nog bij de boekenkast zitten, die gevuld is met dikke linnen ban den. Het is alsof we in een hele mooie huiskamer terecht zijn geko men. Gelukkig zal blijken dat het eten hier een stuk beter is dan thuis. Terwijl we van olijf, ansjovis, zure mossels en tomaatjes prikken, en een groep van dertig personen een plekje in de huiskamer zoekt, pro beren we te kiezen uit de dikke menukaart. De keuze is vandaag nog een beetje moeilijker omdat het vrijdag is: de avond dat je bij Delausanne tapas kunt eten. Er is een aparte sectie met palinggerech ten, en er is ook nog een afzonder lijk menu, waar deze keer wild op staat. We hebben onstuimige beelden in ons hoofd als we ons salade van ge rookte eendenborst met vijgen voorstellen, maar we krijgen een keurig afgemeten en verfijnd bord je eten: héél dunne plakjes heerlijk mals rood vlees met een toefje van tere baby-slablaadjes en spruit- groenten, met petieterige partjes vijg. Subtiliteit alom: één hapje, en weg is de sla. Aan de overkant van de tafel is dat anders. Een dikke plak huisgerookte zalm omvat een berg van goede grijze garnalen ge mixt met salade, allemaal geser veerd op een bord dat nog het meest weg heeft van een leistenen tegel. Om de vis heen is in het vier kant een lijst van saus gespoten. Mooi. En nog lekker ook. Tussendoor kan de roker in het ge zelschap terecht op de binnen Hans Ulijn, eigenaar en uitbater van restaurant Delausanne. IJzendijke foto's Mark Neelemans pot met spekjes, een stoofpeer, een gestoofde appel met bessen- compote erop en een schepje wel erg beetgare spruiten. De fazant combineert fijn met de calvados- saus. Het is veel - en veel verschil lends, maar wat een feest. De zee baars aan de overkant is al net zo goed gelukt als de fazant: de vis wordt samen geserveerd met taglia telle met een stevige tomatensaus met een beetje basilicum. Niks mis mee: alleen ontbreekt hier toch wel een beetje de variatie. Het is veel van het zelfde. Het wild menu eindigt met een winters toetje: een klein stukje warme, naar kaneel dampende verse apfel- strudel met een bol romig ijs en een dot slagroom. Restaurant Delausanne, Markt 8, 4515 BA IJzendijke, 0117-302001, www.delausanne.nl. Maandag en woensdag gesloten, alle andere dagen open vanaf 12.00 uur. Op vrijdag tapasavond, op zondag biefstuk, sparerib, scampies of visschotel voor vijftien euro. Restaurant Delausanne in IJzendijke. plaats van het pand die is omge bouwd tot stijlvolle skihut, com pleet met brandhout met een laag je nepsneeuw, antieke ski's, een sfeervolle gashaard en stevige ter rasverwarming, die speciaal voor ons wordt aangestoken. Ze laten je hier niet op de tocht staan als je een sigaret of een sigaar wilt ro ken. Attent zijn ze hier trouwens toch wel: we merken er niets van dat de bediening het druk heeft met de grote groep en als iemand per ongeluk een brandje veroor zaakt door haar servet in één van de vele kaarsjes te hangen, blijft ie Restaurant De Lausanne Markt 8, IJzendijke dereen prettig kalm. (wij waren het niet!) Bij de hoofdgerechten zijn de rol len omgedraaid: nu krijgt de één een stevig bord vol en is het bij de ander wat bescheidener. De fazant wordt geserveerd op een bord dat barstensvol ligt: een precies goed-rosé gebraden borst van het beest, een wat zachter gegaarde poot, een bergje zuurkoolstamp strandpaviljoen Westkapelle Voor heerlijk eten en drinken op het strand in een sfeervolle ambiance met fado, klassiek, jazz en schepen die voorbijgaan. Open do t/m zo. 2e kerstdag kerstdiner Voor diner reserveren gewenst 0118-562101 www.strandpavilioen-paradiso.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 97