Eylandt Legend is naam van eerste E' Friezen eerste met Nederlandse whisky Veere start bewaking strand op Neeltje Jans 22 donderdag 26 november 2009 'Ik maak een luxeproduct. Deze whisky is om van te genieten. Niet om achterover te 'Speyside ligt net als Bruinisse op een eiland. De slaan' Schotse stokerij ligt aan de haven, net als wij' 'Vaten gaan veertig jaar mee. De whisky die er uit komt, wordt telkens lichter Meinderd Kampen ylandt Legend is de eerste Zeeuwse whisky, maar niet I de eerste Nederlandse. In Friesland en Brabant wordt de Schots/Ierse borrel al langer ge stookt. Fryske Hynder is de eerste van het land, maar wordt door kenners minder hoog aangeslagen, omdat de whisky rijpt op Franse cognac- vaten. In het Brabantse Baarle-Nas- sau wordt al enige jaren de Millsto ne gestookt. „Daar zijn ze goed be zig," zegt Meinderd Kampen. „Mill- stone is een mildere soort. Onze De nog lege whiskyvaten worden nat gehouden om te voorkomen dat ze zware 'peated' whisky is daar een splijten en straks gaan lekken. foto Dirk-Jan Gjeltema mooie aanvulling op." In Goes wordt de 'Goese Lucht' verkocht. Dat is een jaarlijks in het Schotse Speyside gekocht vat whisky dat in Goes verder mag afrijpen. Wijnhandel Barrique in Goes heeft een band met Kampen Destillateurs in Bruinisse. Barri que verkoopt aandelen in het eer ste vat Zeeuwse whisky. Verder wordt de Eylandt Legend gemaakt naar voorbeeld van de Laphroaig, een single malt uit Speyside. Kam pen: „Speyside ligt net als Bruinis se op een eiland. De Schotse stoke rij ligt aan de haven, net als wij. Ik mis eigenlijk alleen een beekje ach ter mijn bedrijf" daan komt. Dat is het geheim van de smid." Hierna gaat de mout weer naar molen De Hoop waar hij grof wordt gemalen. „Met water maak ik daar een beslag van. De Schotse gist die ik later toevoeg, zet de sui kers om in alcohol. Het resultaat lijkt op bier en dat ga ik destille ren." Per keer stookt Kampen 225 liter, goed voor één vat. „Een klein deel verdampt in het proces. Het Angel Share noemen de Schotten dat." Kampen heeft dertien vaten. Die zijn straks goed voor zo'n 4000 flessen. De whisky heet dan single weer in elkaar gezet. Kampen: „De kuiperij in Speyside brandt ze in vier gradaties. Omdat ik een stevi ge, ofwel 'peated' whisky wil, kies ik voor de diepste branding, waar bij het hout schubben krijgt." De komende weken heeft Kam pen het druk. De gerst moet ge weekt tot hij gaat kiemen en vanaf dan 'mout' heet. Dat wordt uitge- Gerst uit Dreischor is de belangrijkste grondstof voor Eylandt Legend, de spreid over de vloer en vervolgens eerste Zeeuwse whisky. foto Dirk-Jan Gjeltema gedroogd boven een turfvuurtje. Ter illustratie steekt Kampen een stifkje turf aan. „Ik wil alles vertel len, maar niet waar de turf van- malt, omdat hij van één mouting afkomstig is. Het is ook het begin van een spel, want Kampen koopt hierna nieuwe vaten. „In de oude gaat weer nieuw destillaat. Ze gaan veertig jaar mee. De whisky die er uit komt, wordt telkens lichter." Zo groeit een assortiment. De eer ste Zeeuwse whisky wordt in de cember 2012 gebotteld een gaat tus sen 38 en 50 euro per fles kosten. Meinderd Kampen: „Ik maak een luxe-product. Deze whisky is om van te genieten. Niet om achter over te slaan." door Ton van den Nouweland Het is een kwestie van we ken. Dan gaat het vuur on der de ketel en vallen aan de Vissershaven van Bruinisse de eerste druppels 'white spirit' uit de destilleerkolom. Het is de ge boorte van Eylandt Legend: de eer ste, echte Zeeuwse whisky. De 30-jarige Meinderd Kampen is een perfectionist. Dat blijkt al uit het kopje koffie dat hij op tafei zet: van versgemalen bonen en mine raalwater met een vleugje vanille. Sinds 2005 stookt Kampen grappa, calvados en likeuren. Dit voorjaar besloot hij de uitdaging van whis ky aan te gaan. Daartoe werd op een stuk land in Dreischor gerst ge zaaid. Dat graan is in molen De Hoop in Zierikzee geschoond en ligt nu te drogen op.de zolder van Kampen Destillateurs in Bruinisse. Als verdere voorbereiding bestelde Kampen in de VS een aantal eiken houten Bourbonvaten. Die zijn in delen (duigen) naar Schotland ver voerd waar ze zijn gebrand en www.pzc.nl Advertentie Drie bedrijven in één pand: de klanten profiteren! Meesters de Koeijer schilders, Glasbedrijf Roegiers en Hogazon kozijnen en zonwering hebben elkaar op locatie gevonden. Ze opereren vanuit hetzelfde pand op de Schouwersweg 100 op het bedrijventerrein Noord- zak te Heinkenszand. Dat is een slimme zet van de drie afzonderlijke en zelfstandige bedrijven. Niet alleen vanwege dè toplocatie (langs de A58) maar ook vanwege de kostenbesparing! Dat is een besparing in het voordeel van de krant, dit betekent een zeer scherpe prijs-kwaliteitver- houding. Een extra voordeel is dat de bedrijven met hun afzonderlijke specialiteiten elkaar aanvullen. Hogazon heeft zeer sterke voorwaarden, waaronder: Geen aanbetaling en de fabrieksgarantieregeling; De kunst stof- en zonweringspecialist bij uitstek! Roegiers glas is door zijn kwali teit uitgegroeid tot de grootste speler in Zeeland en heeft daarom al eer der Middelburg verlaten voor een centraler gelegen vestiging. Meesters de Koeijer heeft als schildersbedrijf een oude renommee. Drie bedrijven die bij de top van Zeeland behoren, elkaar aanvullend dus samen sterk! /MIDDELBURG"! 940 Interactieve kaart met vooroorlogse foto's, het adresboek van 1940 en eer der verschenen verhalen en reacties. MEEST GELEZEN 1. Burgemeester handelt onrechtmatig 2. Meer woningen onder Stek 3. Loskraan wordt gerestaureerd STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl Zet uw foto in het album www.pzc.nl neeltje jans - Er komt strandbewa- king op Neeltje Jans, maar alleen in het hoogseizoen. De gemeente Veere heeft dit opgedragen aan de Stichting Strandexploitatie Wal cheren. Het gaat vooralsnog om een proef van twee jaar. Er is een bedrag mee gemoeid van 270.000 euro. Elders in Veere worden de stran den steeds vier maanden lang be waakt, dagelijks van 12 tot 18 uur. Voor Neeltje Jans vindt de gemeen te dat te duur. De bewaking blijft er beperkt tot de zes weken. Het gaat om het noordelijk stranddeel. Dat werd de afgelopen jaren steeds drukker bezocht. Het zuidelijk deel is natuurgebied. Bij Neeltje Jans staat een sterke stroming en treden snel diepteverschillen op. Afgelopen seizoen plaatste de ge meente al waarschuwingsborden. Met de drukte, nam ook het aantal hulpverzoeken toe. En ontstond overlast in de duinen. Daar komt nog bij dat het strand afgelegen ligt. Er is 1,2 ton nodig voor de aan schaf van de bewakingspost en ma terialen. Daar komt jaarlijks 25 mil le bij aan bewakingskosten. De pro vincie vergoedt bijna 60 mille uit de pot Stimulering Voordelta. Hoe whisky wordt gemaakt Het begint bij de graansoort als grondstof voor 1Oogst

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 24