Aardenburg is heerlijk
Ben er morgen nog!
o
U
De Column
pas begonnen
Bekend
02
Naam: Stefan Elzevier (23)
Woonplaats: Aardenburg
Bedrijf: Rudanna Castra
Begonnen: 10 juli 2009
Meevaller: een goede start, mede
vanwege het mooie weer
Tegenvaller: mensen eten door
de economische crisis minder uitge
breid
Amper 23 jaar oud en toch al op eigen benen staan. De uit Dord
recht afkomstige Stefan Elzevier is recentelijk als zelfstandig on
dernemer aan de slag gegaan in hotel-restaurant Rudanna Castra in
Aardenburg. Vader Bas Elzevier (48) is als chef-kok bij zoonlief in
loondienst.
door Henk van de Voorde
De oude stijl van het hotel-restaurant
aan de Markt is tot op de dag van van
daag in tact gebleven, ondanks een
grootscheepse renovatie in 1994. Het
pand hoort bij het culturele erfgoed
van Aardenburg. „Het hotel-restau
rant ontleent zijn naam aan de oude
rivier Rudanna, waarbij Castra een
verbastering is van het woord Casa
(huis). Van kleins af aan wilde ik al
voor mezelf beginnen. Met dit hore
cabedrijf is een droom voor mij wer
kelijkheid geworden." Na zijn studie
aan de Hogere Hotelschool in Breda
deed hij ervaring op bij horecabedrij
ven in Zwitserland en Vlissingen.
„Toen Rudanna Castra op mijn pad
kwam, kreeg ik daar meteen een
goed gevoel bij. Aardenburg is een
mooie uitvalsbasis om Zeeuws-Vlaan
deren of België te vërkennen. Het
schitterende natuurgebied 't Zwin is
in de directe nabijheid gelegen, even
als oude Vlaamse steden als Brugge,
Gent en Knokke. Het zijn net als Cad-
zand. Sluis en Aardenburg zelf, toeris
tische trekpleisters."
Het hotel heeft de beschikking over
negen kamers. In het gastronomische
restaurant is er midden in het huidige
wildseizoen naast de reguliere kaart
(Franse keuken) een speciaal wildsug-
gestiemenu: een trio van wildpaté
(eend, zwijn, hert) als voorgerecht,
hazensteak als hoofdgerecht en vervol
gens een grand dessert met onder an
dere stoofpeertjes. Staat de horeca
niet bekend als loodzwaar? „Dat heb
ik er graag voor over. Het is een keu
ze die je maakt. Ik vind mijn werk ge
woon hartstikke leuk. Je moet er van
houden, dan valt het zware werk reu
ze mee. Mijn ouders zijn al heel hun
leven in de horeca werkzaam. Het
werken in deze branche is mij met de
paplepel ingegoten, ben er van jongs
af aan mee opgegroeid. De omgang
met de mensen spreekt mij zeer aan.
Ik zie het als een eer om onze gasten
een aangename avond te bezorgen. Ik
heb Zeeland in de armen gesloten en
Aardenburg in het bijzonder heeft
mijn hart gestolen. Aardenburg past
precies in het plaatje dat ik voor ogen
had. Toekomstplannen? „Wellicht
het realiseren van een wellness con
cept. Wellness is een opkomende
trend. We hebben er de ruimte voor.
Nu nog de middelen om daadwerke
lijk hierin te investeren."
Innovatie is aan de orde van de
dag. Zeker in tijden dat het
minder gaat met onze economie
is het van levensbelang om steeds
maar weer te vernieuwen. Murk
Peutz, directeur bij Syntens,
schreef er een boek over.
door Ron Gregoor
BREDA - Ben er morgen nog! is de
titel van het werkboek, geschreven
door Murk Peutz, sinds 2004 regiodi
recteur Zuid- Nederland van Syn
tens. Syntens is de instelling die zich
bezig houdt met de begeleiding van
bedrijven die willen innoveren. Ver
nieuwen, of het nu op het gebied van
producten is, of om een nieuwe
markt, of bedrijven hun producten
duurzamer willen maken of hun orga
nisatie moderner op poten willen zet
ten, je komt er als ondernemer haast
niet meer onder uit. Ben er morgen
nog!, zorg dat je bedrijf toekomst
heeft, wil Peutz zeggen met de titel
van het werkboek. Hij haakt in op
duurzaamheid. Ben er morgen nog!
biedt niet alleen een blik op de histori
sche ontwikkeling van het duurzaam-
heidsdenken, het is vooral een prakti
sche gids voor nu en in de toekomst.
Het boek telt tal van cases van onder
nemers die hun bedrijf duurzamer
hebben gemaakt. Deze voorbeelden
bewijzen dat een nieuw evenwicht
tussen people' en 4 profit' wel dege
lijk meer van alles' kan zijn. Econo
mie en ecologie kunnen wel degelijk
samengaan, bewijst Peutz. Sterker,
duurzaamheid leidt tot een keur aan
prachtige kansen. Duurzaamheid
biedt prachtige kansen: nieuwe pro
ducten, verrassende diensten, vernieu
wende bedrijfsvoering en duurzame
innovaties waar het bedrijf beter van
wordt.
Het boek is samengesteld uit de dage
lijkse praktijk van Syntens, het innova
tienetwerk voor ondernemers. Het
bouwt voort op de succesvolle inter
neteditie van eerder dit jaar. Prachti
ge voorbeelden over hoe je een be
drijf duurzamer kunt maken zijn er in.
te vinden. Met de Duurzaamheids
Quick Scan en Duurzame Kanskaar-
ten is dit een praktisch werkboek.
Het werkboek bestaat uit drie delen:
Deel een, succesvol ondernemen, be
antwoord de vraag: waarom moet je
duurzaam ondernemen. In deel twee
beschrijven negen bedrijven hun posi
tieve ervaringen. In deel drie kunnen
de ondernemers aan de slag met be
hulp van onder andere de Quick
Scan, de Duurzame Kanskaarten en
tips van Syntensadviseurs.
Ben er morgen nog! is gratis te downloa
den op www.syntens.nl/benermorgennog
en www.syntens.nl/duurzaaminnoveren.
O
r—i
'de Ondernemer' is
een uitgave van BN/DeStem IPZC.
'de Ondernemer' verschijnt
in een oplage van 210.000 exemplaren.
Uitgever:
Adelinde Geerings
Bladmanager:
Danny van Berkel
Redactie:
Ron Gregoor
Accountmanagers:
Jos van Dongen
Marcel Schreur
Vormgeving:
Hans Willekes
Adresgegevens:
Postbus 3805,4800 DV Breda, T: 076 - 5 312 277, F: 076 - 5 312 274
E: deondernemer@bndestem-pzc.nl I: www.deondememer.nl
Mij bekruipt altijd een gevoel
van trots als ik met een be
kend persoon praat. Jaap de
Hoop Schetter tutoyeerde me
toen hij namens zijn CDA ziel
tjes kwam winnen. Met Prins
Bernhard heb ik eens het glas
(wijn) geheven tijdens een
proeverij in Etten-Leur. Van
de Belgische voormalige pre
mier Guy Verhotstad kreeg ik
eens een biertje.
Een paar weken geleden
sprak ik notaris Frits von Seyd-
litz. Ik ken hem beter als Frits
von Seydlitz- Kurzbach, van
1979 tot 1985 sluitpost van
het eerste van NAC. Die
hoort bij mij dus thuis in het
rijtje van bekende Nederlan
ders. Hij vertelde dat hij als
kind voetbalde op pleintjes en
op straat. 'Dat deed jij toch ze
ker ook?'
Jazeker. Achter ons huis had
je een vierkant pleintje, omge
ven door tuintjes. Duizenden
keren vloog de bal een tuin
in. Meestal kregen we die wel
weer terug. Bij één vrouw
niet. Daar mocht je hem de
volgende dag weer komen ha
len. Tot op een woensdagmid
dag de bal voor de zoveelste
keer overvloog. Hij kwam te
rug in twee stukken, ze had
de bal kapotgesneden. Dat
zeer tot ongenoegen van de
eigenaar, toevallig ook nog
haar buurjongetje. 'Wacht
maar, jou krijg ik wel,' brieste
hij.
Diezelfde avond klom hij met
een schaar in zijn hand over
de schutting naar de tuin
waar de was van de buur
vrouw hing te drogen. Hij
knipte vakkundig alle kruizen
uit de broeken. De vrouw
kon er niet om lachen, maar
gaf wel voortaan keurig de
bal terug. Ik moest dit ver
haal, het enige uit mijn voet
balcarrière dat een beetje de
moeite waard is, natuurlijk
kwijt aan de oud- keeper van
NAC. Hij aanhoorde het alsof
ik de eerste Nederlander was
die met Real Madrid de Euro
pacup had gewonnen.
Ron Gregoor
Reacties kunt u sturen naar:
r.gregoor@bndestem-pzc.nl
Stefan Elzevier: ,,Het werken in de horeca is mij met de paplepel ingegoten.