Aardenburg is heerlijk Ben er morgen nog! o U De Column pas begonnen Bekend 02 Naam: Stefan Elzevier (23) Woonplaats: Aardenburg Bedrijf: Rudanna Castra Begonnen: 10 juli 2009 Meevaller: een goede start, mede vanwege het mooie weer Tegenvaller: mensen eten door de economische crisis minder uitge breid Amper 23 jaar oud en toch al op eigen benen staan. De uit Dord recht afkomstige Stefan Elzevier is recentelijk als zelfstandig on dernemer aan de slag gegaan in hotel-restaurant Rudanna Castra in Aardenburg. Vader Bas Elzevier (48) is als chef-kok bij zoonlief in loondienst. door Henk van de Voorde De oude stijl van het hotel-restaurant aan de Markt is tot op de dag van van daag in tact gebleven, ondanks een grootscheepse renovatie in 1994. Het pand hoort bij het culturele erfgoed van Aardenburg. „Het hotel-restau rant ontleent zijn naam aan de oude rivier Rudanna, waarbij Castra een verbastering is van het woord Casa (huis). Van kleins af aan wilde ik al voor mezelf beginnen. Met dit hore cabedrijf is een droom voor mij wer kelijkheid geworden." Na zijn studie aan de Hogere Hotelschool in Breda deed hij ervaring op bij horecabedrij ven in Zwitserland en Vlissingen. „Toen Rudanna Castra op mijn pad kwam, kreeg ik daar meteen een goed gevoel bij. Aardenburg is een mooie uitvalsbasis om Zeeuws-Vlaan deren of België te vërkennen. Het schitterende natuurgebied 't Zwin is in de directe nabijheid gelegen, even als oude Vlaamse steden als Brugge, Gent en Knokke. Het zijn net als Cad- zand. Sluis en Aardenburg zelf, toeris tische trekpleisters." Het hotel heeft de beschikking over negen kamers. In het gastronomische restaurant is er midden in het huidige wildseizoen naast de reguliere kaart (Franse keuken) een speciaal wildsug- gestiemenu: een trio van wildpaté (eend, zwijn, hert) als voorgerecht, hazensteak als hoofdgerecht en vervol gens een grand dessert met onder an dere stoofpeertjes. Staat de horeca niet bekend als loodzwaar? „Dat heb ik er graag voor over. Het is een keu ze die je maakt. Ik vind mijn werk ge woon hartstikke leuk. Je moet er van houden, dan valt het zware werk reu ze mee. Mijn ouders zijn al heel hun leven in de horeca werkzaam. Het werken in deze branche is mij met de paplepel ingegoten, ben er van jongs af aan mee opgegroeid. De omgang met de mensen spreekt mij zeer aan. Ik zie het als een eer om onze gasten een aangename avond te bezorgen. Ik heb Zeeland in de armen gesloten en Aardenburg in het bijzonder heeft mijn hart gestolen. Aardenburg past precies in het plaatje dat ik voor ogen had. Toekomstplannen? „Wellicht het realiseren van een wellness con cept. Wellness is een opkomende trend. We hebben er de ruimte voor. Nu nog de middelen om daadwerke lijk hierin te investeren." Innovatie is aan de orde van de dag. Zeker in tijden dat het minder gaat met onze economie is het van levensbelang om steeds maar weer te vernieuwen. Murk Peutz, directeur bij Syntens, schreef er een boek over. door Ron Gregoor BREDA - Ben er morgen nog! is de titel van het werkboek, geschreven door Murk Peutz, sinds 2004 regiodi recteur Zuid- Nederland van Syn tens. Syntens is de instelling die zich bezig houdt met de begeleiding van bedrijven die willen innoveren. Ver nieuwen, of het nu op het gebied van producten is, of om een nieuwe markt, of bedrijven hun producten duurzamer willen maken of hun orga nisatie moderner op poten willen zet ten, je komt er als ondernemer haast niet meer onder uit. Ben er morgen nog!, zorg dat je bedrijf toekomst heeft, wil Peutz zeggen met de titel van het werkboek. Hij haakt in op duurzaamheid. Ben er morgen nog! biedt niet alleen een blik op de histori sche ontwikkeling van het duurzaam- heidsdenken, het is vooral een prakti sche gids voor nu en in de toekomst. Het boek telt tal van cases van onder nemers die hun bedrijf duurzamer hebben gemaakt. Deze voorbeelden bewijzen dat een nieuw evenwicht tussen people' en 4 profit' wel dege lijk meer van alles' kan zijn. Econo mie en ecologie kunnen wel degelijk samengaan, bewijst Peutz. Sterker, duurzaamheid leidt tot een keur aan prachtige kansen. Duurzaamheid biedt prachtige kansen: nieuwe pro ducten, verrassende diensten, vernieu wende bedrijfsvoering en duurzame innovaties waar het bedrijf beter van wordt. Het boek is samengesteld uit de dage lijkse praktijk van Syntens, het innova tienetwerk voor ondernemers. Het bouwt voort op de succesvolle inter neteditie van eerder dit jaar. Prachti ge voorbeelden over hoe je een be drijf duurzamer kunt maken zijn er in. te vinden. Met de Duurzaamheids Quick Scan en Duurzame Kanskaar- ten is dit een praktisch werkboek. Het werkboek bestaat uit drie delen: Deel een, succesvol ondernemen, be antwoord de vraag: waarom moet je duurzaam ondernemen. In deel twee beschrijven negen bedrijven hun posi tieve ervaringen. In deel drie kunnen de ondernemers aan de slag met be hulp van onder andere de Quick Scan, de Duurzame Kanskaarten en tips van Syntensadviseurs. Ben er morgen nog! is gratis te downloa den op www.syntens.nl/benermorgennog en www.syntens.nl/duurzaaminnoveren. O r—i 'de Ondernemer' is een uitgave van BN/DeStem IPZC. 'de Ondernemer' verschijnt in een oplage van 210.000 exemplaren. Uitgever: Adelinde Geerings Bladmanager: Danny van Berkel Redactie: Ron Gregoor Accountmanagers: Jos van Dongen Marcel Schreur Vormgeving: Hans Willekes Adresgegevens: Postbus 3805,4800 DV Breda, T: 076 - 5 312 277, F: 076 - 5 312 274 E: deondernemer@bndestem-pzc.nl I: www.deondememer.nl Mij bekruipt altijd een gevoel van trots als ik met een be kend persoon praat. Jaap de Hoop Schetter tutoyeerde me toen hij namens zijn CDA ziel tjes kwam winnen. Met Prins Bernhard heb ik eens het glas (wijn) geheven tijdens een proeverij in Etten-Leur. Van de Belgische voormalige pre mier Guy Verhotstad kreeg ik eens een biertje. Een paar weken geleden sprak ik notaris Frits von Seyd- litz. Ik ken hem beter als Frits von Seydlitz- Kurzbach, van 1979 tot 1985 sluitpost van het eerste van NAC. Die hoort bij mij dus thuis in het rijtje van bekende Nederlan ders. Hij vertelde dat hij als kind voetbalde op pleintjes en op straat. 'Dat deed jij toch ze ker ook?' Jazeker. Achter ons huis had je een vierkant pleintje, omge ven door tuintjes. Duizenden keren vloog de bal een tuin in. Meestal kregen we die wel weer terug. Bij één vrouw niet. Daar mocht je hem de volgende dag weer komen ha len. Tot op een woensdagmid dag de bal voor de zoveelste keer overvloog. Hij kwam te rug in twee stukken, ze had de bal kapotgesneden. Dat zeer tot ongenoegen van de eigenaar, toevallig ook nog haar buurjongetje. 'Wacht maar, jou krijg ik wel,' brieste hij. Diezelfde avond klom hij met een schaar in zijn hand over de schutting naar de tuin waar de was van de buur vrouw hing te drogen. Hij knipte vakkundig alle kruizen uit de broeken. De vrouw kon er niet om lachen, maar gaf wel voortaan keurig de bal terug. Ik moest dit ver haal, het enige uit mijn voet balcarrière dat een beetje de moeite waard is, natuurlijk kwijt aan de oud- keeper van NAC. Hij aanhoorde het alsof ik de eerste Nederlander was die met Real Madrid de Euro pacup had gewonnen. Ron Gregoor Reacties kunt u sturen naar: r.gregoor@bndestem-pzc.nl Stefan Elzevier: ,,Het werken in de horeca is mij met de paplepel ingegoten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 96