Klanten super tuk op koopje economie 113 Vaccin tegen roken stap dichterbij Friet minder ongezond Klachtenregen over OV-chipkaart CRISIS Helft kiest voor goedkoper eten Eindelijk weer goed jaar voor strandtenten woensdag 18 november 2009 LONDEN - In een tijd waarin vooral griepvaccins veel mensen bezig houden, is ook de komst van een vaccin tegen rookverslaving een stap dichterbij gekomen. Farmacie- gigant GlaxoSmithKline (GSK) heeft besloten om in een biotech nologiebedrijf te stappen dat bezig is met de ontwikkeling van een dergelijk vaccin. GSK investeert 27 miljoen euro in Nabi Pharmaceuticals, dat in de Amerikaanse staat Maryland is ge vestigd. In de toekomst kan daar nog eens 500 miljoen dollar bijko men, zo hebben beide partijen ge meld. Het vaccin dat Nabi ontwik kelt, moet voorkomen dat nicoti ne via het bloed doordringt tot het brein, waar roken als een ge not wordt ervaren. Het vaccin maakt antistoffen aan die zich vastbinden aan nicotinemolecu- len. Volgens de Financial Times wil Na bi als eerste bedrijf een vaccin te gen roken op de markt brengen. De krant schrijft dat de huidige middelen en behandelmethodes veelal niet helpen om lange tijd van de sigaretten af te blijven. De eerste proeven met het vaccin zijn veelbelovend. Het aantal mensen dat binnen zes maanden terugviel in zijn rookgewoonte halveerde in vergelijking met een schijngenees- middel (placebo). AMSTERDAM - Een stationsmanager probeert een probleem met de ov-chipkaart van een reizigster op te lossen. De Ombudsman voor het Openbaar Vervoer, OV Loket, heeft over de eerste negen maanden van dit jaar bijna achthonderd klachten over de ov-chipkaart binnengekregen van reizi gers. Dat heeft de organisatie gisteren laten weten. Volgens OV Loket werken de vervoersbedrijven te weinig samen en is de chipkaart 'versnipperd' en 'ondoordacht' ingevoerd. In totaal kwamen ruim 3100 klachten binnen. De meeste aanmerkingen waren aan het adres van de NS met 1138 klachten. OV Loket noemt dat 'niet verwonderlijk' omdat de spoorwegen verre weg 'de meeste reizigerskilometers verzorgt'. Volgens OV Loket is samenwerking tussen de ver voersbedrijven 'hard nodig om de kwaliteit van het openbaar vervoer te verbeteren'. De ombudsman wijst er op dat de bedrijven het voor reizigers onnodig moeilijk maken doordat ze verschillende systemen gebruiken voor de chipkaart en allemaal eigen regels hebben voor bijvoorbeeld het gebruik van abonnementen. „Ook procedures voor klachtenafhandeling zijn vaak niet duidelijk, waardoor klagende reizigers nogal eens van het kastje naar de muur worden gestuurd", vindt OV Loket. Het OV Loket is vorig jaar opgericht door het ministerie van Verkeer en Waterstaat om klachten te behandelen die niet afdoende door de vervoersbedrijven worden afge handeld. foto Evert Elzinga/ANP DEN HAAG - Meer dan de helft van alle Nederlanders kiest door de kredietcrisis voor goedkoper eten. Dat toont een consumentenonder zoek aan onder negenhonderd mensen in opdracht van het Voe dingscentrum. Ruim een kwart van de onder vraagden zegt minder te besteden te hebben, sinds de crisis is losge barsten. Van de negenhonderd on dervraagden geeft ruim 60 procent aan vaker aanbiedingen te kopen in de supermarkt en ruim 50 pro cent pakt vaker dan normaal het huismerk en andere goedkopere merken. „Dit geldt vooral voor mensen die aangeven dat ze min der te besteden hebben", aldus de onderzoekers. Een derde van de ondervraagden bezuinigt op de kant-en-klaarmaaltijden of kiest goedkopere vleessoorten. „Bijna 25 procent koopt goedkopere vleeswa ren en 16 procent eet vaker groen te uit blik of een potje", zeggen de onderzoekers. Het onderzoek is gisteren bekendgemaakt tijdens het symposium Goedkoop eten moet gezonder. Daar riep het Voe dingscentrum bedrijven op om veel gegeten, bewerkte producten gezonder te maken. „De veel gege ten bewerkte producten, zoals soe pen, sauzen en snacks moeten ge zonder worden, zonder dat deze producten veel duurder worden", vindt het Voedingscentrum. RIJSWIJK - De producenten van vas te frituurvetten brengen het gehal te aan transvetzuren in vaste fri tuurvetten voor de horeca terug. Per 1 januari 2011 mag het gehalte niet meer zijn dan 10 procent en per 1 januari 2012 hoogstens 5 pro cent. Dat meldt het Productschap Mar garine, Vetten en Oliën. Transvet zuren verhogen evenals verzadig de vetzuren het cholesterolgehalte in het lichaam en vergroten daar mee de kans op hart- en vaatziek ten. Bij het verlagen van het trans- vetzuurgehalte wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijk percen tage aan onverzadigd vet in frituur vetten. Dat verlaagt juist het cholesterolge halte en vermindert dus de kans op hart- en vaatziekten. markt iiiiii iniiiiiinmii Aardappelen: frites geschikt: 7,00-8,25 rustig; export: 7,00-8,00 rustig. Uien: Zaaiuien uit de schuur 30% 9,50-10,50 rustig; zaaiuien uit de schuur 60% 9,50-10,50 rustig. Granen, zaden, peulvruchten, per ton: tarwe maal telersprijs uit opslag collecte rende handel: 111; tarwe voer telersprijs uit opslag collecterende handel: 111; bruine bonen telersprijs uit opslag collec terende handel: 700. Fourage eerste kwa liteit uit de schuur per ton: weidehooi: 80-90; roodzwenk: 75-95; dijkhooi: 70-80; rietzwenk: 85-100; Engels raai: 70-85; veldbeemd: 75-95. Fourage, per ton: tarwestro grote pak ken uit de schuur: 50-55; tarwestro kleine pakken uit de schuur: 60-70; gers testro gr. kl. pakken uit de schuur: 50-55. ZANDVOORT - Na twee slechte ja ren hebben de strandpaviljoens langs onze kust weer een goed sei zoen achter de rug. De zon scheen volop en dat stuwde de omzet flink, meldt de Nederlandse Vere niging Strandexploitanten Noord zeestrand (NVSN). Volgens NVSN-voorzitter Paul Zonneveld was het voor veel strandtenthou- ders bittere noodzaak om weer eens een goed seizoen te draaien. „De zon is de koopman en wat dat betreft waren de afgelopen twee ja ren puur slecht", aldus Zonneveld. Of de geslaagde zomer voldoende is om de magere jaren te compen seren, is de vraag. Exploitanten zijn steeds meer kwijt aan pacht, onderhoud en vergunningen, ter wijl ook de eisen op het gebied van brandveiligheid en voedsel kwaliteit strenger worden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 13