in Vlissingen B 'L 15 Beoordeling X fi PZC X donderdag 12 november 2009 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: (uitstekende kennis van de kaart.) Horen, zien en ruiken: De gelagkamer heeft een afgesloten rookruimte op de eerste verdieping. Daar staat ook een fruitautomaat. Conclusie: De dagschotel van 10 eu ro zag er goed uit, maar de gerechten uit de 'hele wereld' hebben ons dit keer niet kunnen overtuigen. ij toeval hoorden we dat Het Hart van Vlis singen verleden tijd is. „Maar niet getreurd", zei de tipgever, „er is een leuk en sympathiek geprijsd restau rant ingetrokken. Een restau rant met een wereldkeuken en een goede daghap." De veelbelo vende aanbeveling probeerden we deze zaterdag uit. Het Hart van Nederland is omgeto verd in Gasterij De Gelagkamer. Het restaurant heeft de uitstraling van een bistro met een grote bar, veel bruine tinten, een houten vloer, tonetstoelen en donkere ta fels. Je krijgt er een huiskamerge- voel. We worden door Andy welkom ge heten. Hij geeft ons een tafeltje aan het raam, met uitzicht op de Kop van de Walstraat in Vlissin gen. Een mooie plek, waar we al etende kunnen genieten van een niet alledaags straatbeeld. Buiten heerst bedrijvigheid. We krijgen een 'traktatie van de keuken'. Een lekker preisoepje en een harde Japanse cracker. Een goed begin. We bestellen vooraf een Thaise Paddo-soep (5,50 euro) en een toktok quiche (6,00 euro). De pad denstoelensoep is erg zuur. Na vraag leert dat de kok graag veel ci troenblad ofwel djeroek poeroet gebruikt in de Thaise gerechten. Voor ons wordt de soep daardoor te zuur, alsof de bouillon er haar kracht door verliest. De toktok quiche (wie/wat was er eerder: de kip of het ei) heeft een krokant dakje van bladerdeeg. Het gerecht heeft iets weg van een Thais pasteitje. Maar ook hier had den we liever iets minder zuur ge Sylvia zwaait de scepter in de keuken van Gasterij de Gelagkamer. foto's Ruben Oreel proefd. Het bindmiddel legt het ge recht in een glans, zoals bij de be kende Chinese variant TJaptjoi. Het pasteitje heeft een pure, maar harde smaak. We gaan verder met een couscous Marrakesh (12,50 eu ro) en een wildstoofpot (22,00 eu ro) van paddenstoelen en wild zwijn. Het stoofpotje is goed op smaak gebracht en heeft lekker lang gesudderd. Het vlees is mals. Bij de stoofschotel wordt een pu ree van aardappel-boerenkool ge serveerd en een gestoofd peertje. Het is een voortreffeljke schotel. We kunnen ons voorstellen dat de daghap, de Gelaghap, die deze avond uit boerenkoolstampot en rookworst bestaat, erg lekker is. Voor 10 euro kan je hier eten als thuis. De couscous valt wat tegen. Maar door de opmerking dat deze cous cous geschikt is voor veganisten, worden we milder gestemd. Vega nisten kunnen maar zelden uit Uit eten voor een schappelijke prijs. eten gaan. Mensen met die overtui ging zien zo veel mogelijk af van producten - bijvoorbeeld voeding, kleding, schoeisel, medicijnen en cosmetica - die verkregen zijn door gebruik van welk dier dan ook. Veganisten eten kortom geen vlees, vis, gevogelte, zuivelproduc ten, eieren, honing, gelatine, dier lijk stremsel en levertraan. Koken volgens die traditie is niet eenvou dig. Het is te waarderen dat De Ge lagkamer zich ook inspant om veganisten tegemoet te komen. Ie dereen moet uit eten kunnen gaan, is het adagium. Andy reageert perfect op ons punt van kritiek dat de couscous erg 'Spartaans' is. „We gebruiken bij voorbeeld rozenwater. Dat is ge bruikelijk voor Marokkaanse scho tels, maar daar houdt lang niet ie dereen van. Niet veel mensen be stellen deze schotel. Deze cous cous gaat van de kaart." We hadden bovendien graag iets meer typisch Marokkaanse bijge rechten gezien, zoals kikkererwten balletjes, falafel, geroosterde groen ten of een gerechtje met dadels. Het straatbeeld verandert, naarma te het donkerder wordt en de win kels sluiten. De Gelagkamer ligt vlakbij Coffeeshop Purple. De ont moetingsplek trekt 'relaxte jonge ren' aan, sommigen diep weggedo ken in hun capuchon. Met een high five gaan ze uit elkaar. Fiet sers rijden richting Bellamypark en Nieuwendijk voor een stap avond en buurtbewoners laten hun hond uit. De Gelagkamer ligt op een centrale plek in een stadse omgeving. Het kijkt prettig weg. We durven na een avondje Gelag kamer tot de voorzichtige slotsom te komen dat de gasterij niet onze favoriete wereldkeuken serveert. Maar dat kan veranderen. Andy be looft dat er binnen een maand een nieuwe wereld)kaart is. Met de Hollandse gerechten zit het wel goed. Daar kom je voor terug. Som migen een paar keer per week: „Uw tafeltje is weer vrij", zegt de' serveerster tegen een ouder echt paar. De Gelagkamer heeft vaste klanten, die herkend worden. Dat zijn pluspunten. Gasterij De Gelagkamer, Aagje Dekenstraat 3, 4381 RM Vlissingen. Tel: 06-41730386. Maandag is de vaste sluitingsdag. Gasterij De Gelagkamer ji Aagje Dekenstraat 3 VLISSINGEN Bellamy park Westerschelde Een sfeervolle bijlage met aandacht voor wijnkeuze, exclusieve menu's, etiquette, terminologie etc. 4 Adverteren? Verkoopteam Zeeland T (0118) 43 40 70 teamzeeland@bndestem-pzc.nl WGGeNGR NieuwsMedia

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 37