in balans 119 Eet jij gezond? Op zee Studeren Advies voedingscentrum Jongeren kijken naar de Schijf van Vijf Het Voedingscentrum heeft naast de adviezen uit de Schijf van Vijf ook aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen opgesteld. Die hoeveelheden zijn ingedeeld per leeftijdsgroep. Twee jonge mensen krijgen de lijst te zien en reageren erop. Diëtist Diana Glerum kijkt mee. Door Joyce Muilenburg Piet Driessen is 25 jaar. Zijn beroep: eerste stuurman op een sleepboot in de offshore. „Ik zou best willen weten of mijn eetpatroon aan boord gezond is, maar ik vrees dat ik het antwoord al weet!" Zijn warme maaltijd bestaat meestal uit kip of steak. Verder eet Piet vaak rijst, noe dels, boontjes, bloemkool, komkom mer- of tomatensalade. Soms staat er hamburger of pizza op het menu. En twee keer per week friet. Piet is niet echt een broodeter. Meestal kiest hij voor soep met een stukje stukbrood, zonder boter, zonder beleg. „Ja, af en toe een eitje, ge kookt of gebakken. En als toetje neem ik fruit. Ananas, vers of uit blik en perzik uit blik. Twee keer per maand enkele vruchtentoetjes." Tussendoortjes zijn niet aan Piet besteed: „Misschien twee keer in de week een zakje chips, soms een stukje chocolade, of een ijsje. Maar ook wel eens een appel. Koffie drink ik nooit, wel veel cola light, zo'n acht blik jes per etmaal. Daarnaast: koolzuurhoudend water." Reactie diëtist Het is belangrijk om gevarieerd te eten en bovendien niet te veel, niet te zout en niet te vet. Dit, om ziekten te voorkomen en om fit te blijven. Piet kan zijn eetpatroon iets verbeteren tijdens de pe rioden die hij vaart. Enkele tips: kies volkorenbrood in plaats van wit stokbrood en besmeer het liever wél met een halvarine of margarine, omdat die belangrij ke vitaminen en de juiste vetten bevatten. Vers fruit eten is een probleem bij Piet. Hij kan dus kiezen voor sap en daardoor met een wat minder cola light drinken. Pas met soep, omdat die vaak veel zout be vat. En zorg zeker elke dag voor en kele niet te vette melkproducten zoals yoghurt, karne melk en kaas. Geluk- lÉÉ^ kig snoept en snackt Piet weinig, dat doet hij qoed! 1 Eveliene Eijsermans is 21 en derdejaars student Crimi nologie. Z'ij volgt haar studie in Leuven (België) en deelt een huis met dertien Belgische studenten. „Mijn huisgenoten krijgen wekelijks afgepaste porties eten mee van huis. Dat is daar gebruikelijk. Ik kook dus al leen, of met een Nederlandse vriendin uit een ander huis. We wokken'veel: alles lekker in één pan, sausje erbij. Makkelijk en gezond." Eveliene probeert verantwoord en gevarieerd te eten, maar als ze naar de richtlijnen van het Voe dingscentrum kijkt, vraagt ze zich af hoe iemand dat volhoudt. „Zoveel gram van dit, zoveel van dat. Ik denk dat er maar heel weinig mensen op die manier met hun voeding omgaan." „Groente, fruit, melk, kaas, vlees en dranken, allemaal geen probleem. Op de examenperiodes na, want dan zit ik veel in de bibliotheek en kook weinig, kom ik wel aan die hoeveelheden. Maar zo'n portie rijst of aardap pelen, daar kom je toch nooit aan? Vier of vijf opschep- lepels, dat is gewoon hartstikke veel! En brood. Zes, zeven sneetjes per dag, dat haalt een doorsnee meisje zoals ik toch niet?" Ten slotte: tussendoortjes zijn voor studenten ver leidelijk. „Ja, even wat halen. Of op een ter- Yv. rasje gaan zitten. Ik probeer er niet te vaak aan toe te geven. Structuur in je dag zorgt voor structuur in je voedingspatroon." Reactie diëtist „Je hebt goed naar de lijst van het Voedings centrum gekeken. Gelukkig hoefje nietje voe ding af te wegen, de aangegeven hoeveelheden geven een beeld van wat een portie is. Gebruik het maar als richtlijn. Houd je je aan de aanbevolen hoe veelheden, dan weetje datje genoeg van alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor sommigen lijkt het erg veel om zes boterham men te eten, maar bedenk datje die wel kunt eten als je niet snoept en snackt. Ongemerkt krijg je op een terrasje of in een restaurant veel kilocalorieën in korte tijd binnen. Glaasje fris, wijntje, schaaltje chips, borrel garnituur. Of denk aan de koekjes bij koffie/thee. On gemerkt veel verzadigd vet, veel suiker en weinig vita- Eveliene geeft aan dat weinig structuur al snel leidt tot een minder goed voedingspatroon en dat klopt hele maal! Streef naar drie hoofdmaaltijden en drie gezon de tussendoortjes. Je gebit en je lichaam zijn je er dankbaar voor." G e 200 g (4 opscheplepels) Fr uk 200 g (2 stuks) 7 210-245 g 6-7 sneetjes) Aardappelen, rijst, pasta, peulvruch ten 200-250 g 4-5 opscheplepels) 450 ml - (1 V2 plak) Vlees(waren), vis, kip, eieren, vieesv« 100 - 125 g 30-35 g (5 g per sneetje) Bak-, braad- er fri 15 g (1 eetlepel) urproduc Zie: www.hetvoedingscentrum.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 59