in balans 119
Eet jij gezond?
Op zee
Studeren
Advies voedingscentrum
Jongeren kijken naar de Schijf van Vijf
Het Voedingscentrum heeft naast de adviezen uit de Schijf van Vijf ook aanbevolen hoeveelheden
voedingsmiddelen opgesteld. Die hoeveelheden zijn ingedeeld per leeftijdsgroep. Twee jonge
mensen krijgen de lijst te zien en reageren erop. Diëtist Diana Glerum kijkt mee.
Door Joyce Muilenburg
Piet Driessen is 25 jaar. Zijn beroep: eerste stuurman
op een sleepboot in de offshore. „Ik zou best willen
weten of mijn eetpatroon aan boord gezond is, maar
ik vrees dat ik het antwoord al weet!"
Zijn warme maaltijd bestaat meestal uit kip
of steak. Verder eet Piet vaak rijst, noe
dels, boontjes, bloemkool, komkom
mer- of tomatensalade. Soms staat er
hamburger of pizza op het menu. En
twee keer per week friet.
Piet is niet echt een broodeter.
Meestal kiest hij voor soep met
een stukje stukbrood, zonder
boter, zonder beleg.
„Ja, af en toe een eitje, ge
kookt of gebakken. En als
toetje neem ik fruit. Ananas,
vers of uit blik en perzik uit
blik. Twee keer per maand
enkele vruchtentoetjes."
Tussendoortjes zijn niet aan Piet besteed: „Misschien
twee keer in de week een zakje chips, soms een stukje
chocolade, of een ijsje. Maar ook wel eens een appel.
Koffie drink ik nooit, wel veel cola light, zo'n acht blik
jes per etmaal. Daarnaast: koolzuurhoudend water."
Reactie diëtist
Het is belangrijk om gevarieerd te eten en bovendien
niet te veel, niet te zout en niet te vet. Dit, om ziekten
te voorkomen en om fit te blijven.
Piet kan zijn eetpatroon iets verbeteren tijdens de pe
rioden die hij vaart. Enkele tips: kies volkorenbrood in
plaats van wit stokbrood en besmeer het liever wél
met een halvarine of margarine, omdat die belangrij
ke vitaminen en de juiste vetten bevatten.
Vers fruit eten is een probleem bij Piet. Hij
kan dus kiezen voor sap en daardoor met
een wat minder cola light drinken. Pas
met soep, omdat die vaak veel zout be
vat. En zorg zeker elke dag voor en
kele niet te vette melkproducten
zoals yoghurt, karne
melk en kaas. Geluk- lÉÉ^
kig snoept en snackt
Piet weinig, dat doet
hij qoed!
1
Eveliene Eijsermans is 21 en derdejaars student Crimi
nologie. Z'ij volgt haar studie in Leuven (België) en
deelt een huis met dertien Belgische studenten. „Mijn
huisgenoten krijgen wekelijks afgepaste porties eten
mee van huis. Dat is daar gebruikelijk. Ik kook dus al
leen, of met een Nederlandse vriendin uit een ander
huis. We wokken'veel: alles lekker in één pan, sausje
erbij. Makkelijk en gezond."
Eveliene probeert verantwoord en gevarieerd te
eten, maar als ze naar de richtlijnen van het Voe
dingscentrum kijkt, vraagt ze zich af hoe iemand dat
volhoudt. „Zoveel gram van dit, zoveel van dat. Ik
denk dat er maar heel weinig mensen op die manier
met hun voeding omgaan."
„Groente, fruit, melk, kaas, vlees en dranken, allemaal
geen probleem. Op de examenperiodes na, want dan
zit ik veel in de bibliotheek en kook weinig, kom ik wel
aan die hoeveelheden. Maar zo'n portie rijst of aardap
pelen, daar kom je toch nooit aan? Vier of vijf opschep-
lepels, dat is gewoon hartstikke veel! En brood. Zes,
zeven sneetjes per dag, dat haalt een doorsnee meisje
zoals ik toch niet?"
Ten slotte: tussendoortjes zijn voor studenten ver
leidelijk. „Ja, even wat halen. Of op een ter-
Yv. rasje gaan zitten. Ik probeer er niet te vaak
aan toe te geven. Structuur in je dag zorgt
voor structuur in je voedingspatroon."
Reactie diëtist
„Je hebt goed naar de lijst van het Voedings
centrum gekeken. Gelukkig hoefje nietje voe
ding af te wegen, de aangegeven hoeveelheden
geven een beeld van wat een portie is. Gebruik het
maar als richtlijn. Houd je je aan de aanbevolen hoe
veelheden, dan weetje datje genoeg van alle nodige
voedingsstoffen binnenkrijgt.
Voor sommigen lijkt het erg veel om zes boterham
men te eten, maar bedenk datje die wel kunt eten als
je niet snoept en snackt. Ongemerkt krijg je op een
terrasje of in een restaurant veel kilocalorieën in korte
tijd binnen. Glaasje fris, wijntje, schaaltje chips, borrel
garnituur. Of denk aan de koekjes bij koffie/thee. On
gemerkt veel verzadigd vet, veel suiker en weinig vita-
Eveliene geeft aan dat weinig structuur al snel leidt tot
een minder goed voedingspatroon en dat klopt hele
maal! Streef naar drie hoofdmaaltijden en drie gezon
de tussendoortjes. Je gebit en je lichaam zijn je er
dankbaar voor."
G e 200 g (4 opscheplepels)
Fr uk 200 g (2 stuks)
7 210-245 g 6-7 sneetjes)
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruch
ten 200-250 g 4-5 opscheplepels)
450 ml
- (1 V2 plak)
Vlees(waren), vis, kip, eieren, vieesv«
100 - 125 g
30-35 g (5 g per sneetje)
Bak-, braad- er fri
15 g (1 eetlepel)
urproduc
Zie: www.hetvoedingscentrum.nl