Grevelingen en Brouwersdam 2 Grevelinge in beeld dinsdag 10 november 2009 De plannen op een rij De plannen zijn een initiatief van de Alliantie Grevelingen, waarin naast het Grevelingen- schap (regionale overheden) Staatsbosbeheer, Delta en re creatieonderneming Duurza me Jachthaven van de Toe komst zijn betrokken. De plannen behelzen: ►-1) Terugbrengen getij. Hard nodig want waterkwaliteit, vis stand en soortenrijkdom staan onder druk. Gedacht wordt aan een getijslag van 30 tot 50 centimeter, waar door er nieuwe natte natuur ontstaat. De maatregel heeft ook consequenties voor de havens. Zo zal met drijvende steigers moeten worden ge werkt. 2) Waterberging Volkerak/ Zoommeer. Door een ope ning te maken in de Grevelin- gendam zou het Grevelingen- meer als waterberging kun nen dienen. Staan de rivieren en de Noordzee hoog dan kun je water vasthouden in het tussenliggende bekken. Onderzocht moet worden hoeveel water er in de Greve lingen bij kan zonder dat de veiligheid in het geding komt. 3) Energiecentrale. Met be hulp van turbines wordt duur zame energie opgewekt. Ge noeg voor bijna 50.000 huis houdens. Omdat er innovatie ve technieken worden ge bruikt, is de verwachting dat Nederland daar op (kennis)ex- portgebied zijn voordeel mee kan doen. Bijzonder element is dat er met een relatief klein verval energie wordt opge wekt. Ter vergelijking: bij de Franse centrale is het verschil tussen eb en vloed maximaal 13 meter. 4) Schutsluis. Daarmee wordt een directe verbinding tussen Grevelingenmeer en Noordzee gecreëerd. Dat maakt het mogelijk op een snelle manier vanaf de Greve lingen een rondje Delta of een uitstapje Noordzee te doen. Ook de Jachthaven van de Toekomst maakt deel uit van het plan. door Esmé Soesman Omvangrijke natte na tuur. Waterberging. Recreatie. En duurza me energie. Met plan nen voor de aanleg van onder meer een schutsluis en getijdencentrale gaan het Grevelin genmeer en de Brouwersdam een bijzondere toekomst tegemoet. Woensdag wordt (met een for meel besluit van het Rijk) het start sein voor een serie verkenningen gegeven. Over 2 jaar moeten de on derzoeken naar kosten en baten, milieueffecten en de invloed op de toeristische economie zijn afge rond. Gaat het hele verhaal door dan wachten Grevelingenmeer en Brouwersdam een spraakmakende transformatie. Er zijn vier zaken die de komende tijd onder de loep worden genomen, zet communica tiemedewerker Pieter Maessen van Natuur- en Recreatieschap De Gre velingen uiteen. Punt één is een nieuwe, grote, afsluitbare doorlaat in de Brouwersdam waarmee ge controleerd het tij kan worden te ruggebracht in de Grevelingen. Tweede punt is de bijdrage die het meer kan leveren als waterberging bij extreem hoge waterstanden op de Maas en de Rijn. De derde ver kenning richt zich op de aanleg van een centrale die elektriciteit opwekt met behulp van het water dat door de Brouwersdam gaat stromen. En die tevens kan dienen als gemaal als het Grevelingen meer inderdaad een waterbergen- de functie krijgt. Tot slot maakt de aanleg van een schutsluis in de Brouwersdam, en in het verlengde daarvan een nieuwe jachthaven, deel uit van het plannenpakket. „Het is groot, zeker", typeert Maes sen de toekomstvisie. De verken ningen gebeuren dan ook volgens de systematiek van het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastruc tuur, Ruimte en Transport) dat het Rijk hanteert bij grote investe ringen. Eén van de spelregels is het betrekken van burgers bij de plan ontwikkeling. Belangrijk, meent ook Maessen. „Mensen uit omlig gende dorpen moeten dit niet als bedreigend zien, maar juist als ver sterkend." Er staat namelijk nogal wat op stapel. „De ontwikkeling van interessante natte natuur. Het op innovatieve wijze opwekken van duurzame energie en een sterkere economie", somt Maessen op. Met alle bijkomende gevolgen van dien. Ter illustratie: de inmid- Piet Besuyen zette dertig jaar geleden zijn eerste bloem kool in de grond. Nu is hij de grootste bloemkoolteler van zuid-Nederland, met een areaal van 70 hectare. Op jaarbasis levert Besuyen ongeveer 1 miljoen bloemkolen af aan The Greenery. Afgelopen zomer riep Milieude fensie bloemkool uit tot de schoonste teelt, vertelt hij trots. Sa men met witte kool, overigens. Dat Besuyen bloemkool teelt, is in gegeven door praktische overwe gingen. Waar hij boert, is berege nen in droge tijden niet mogelijk. De zware kleigrond is ook een be perking. Prei, bijvoorbeeld, krijg je amper uit de klei getrokken; maar bloemkool oogst je bóven de grond. Met een soort broodmes wordt de stronk doorgesneden. Het overtol lige blad gaat eraf en daarna wordt er gesorteerd, in 'vieren' (20 cm doorsnede) en 'zessen' (mi nimaal 16 cm). Als je bloemkool laat groeien, worden ze steeds gro ter, toe wel 40 centimeter doorsne de. Je zou denken: hoe groter de bloemkool, hoe beter, maar zo werkt het niet. Grote bloemkolen willen de mensen niet, zegt Be suyen. In supermarkten liggen voornamelijk zessen. De vieren gaan naar de markt. Als je het blad van de bloemkool niet over de kool buigt, verkleurt die van wit naar geel. Gele bloem kolen zijn tweede keus. Er is een speciale, groene variëteit: die smaakt pittiger, broccoli-achtig. Ook zijn er zijn oranje hybrides, waarin caroteen voor de oranje kleur zorgt. Héél gezond. In 2008, het jaar van het EK voet bal, zette Besuyen er flink wat in de grond. Helaas bleef het-Neder lands elftal steken. „Daar zaten wij'met onze oranje bloemkool." Hollandse bloemkool is er van maart tot en met december. Bloemkool in het zuur Dit zoetzure bijgerecht smaakt lek ker bij rijstschotels. Snij een bloem kool in roosjes, een grote ui en twee paprika's in ringen. Blancheer ze in kokend water. Doe in 250 ml water 1 Spaans pepertje, 1 eetlepel citroen sap, 2 dl azijn, 100 gram suiker, een mespunt zout, 8 zwarte peperkor rels, een mespunt mosterdpoeder, een mespunt selderiezout en 2 blaad jes dragon. Laat vijf minuten doorko ken. Overgiet daarna de ge blancheerde groenten met dit meng sel, laat het afkoelen en daarna min stens 12 uur in de koelkast staan. Piet Besuyen, de grootste bloemkoolteler van zuid-Nederland. foto Mechteld Jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 38