19 zaterdag 7 november 2009 ^RECHTER door Jesse van Muylwijck 10 door Bertus SUPO Doorbijter Schrijf de cij fers 1 tot en met 9 eik één keer in alle horizontale rijen en verti- kale kolom men, en in elk van de negen vierkantjes van 3x3 vak jes. 5 8 9 6 4 7 5 6 2 4 3 9 5 3 6 8 9 4 1 5 1 3 9 2 5 8 7 1 2 Sudoku extra UEEjpUj JBBLj '0 l IllBBjpUj jjjqs do daaj^s g ÏUEBjpui puBq jaiqaaj -8 !;ood|a^Ei !|ajB; do |üq "9 ÏUBBjpuj puei !}jBB>|jnniu ube dou>| ïsjje sb| do doou>| !s^jb se[ lujoa 3 ïs^je Mnouj ui joo|d :uaSu;sso|do De spelregels van deze sudoku zijn hetzelfde als die van een gewone sudo ku. Extra is dat de cijfers 1 tm 9 ook in de grijze vlak ken voorko men. 7 1 9 4 3 8 3 1 6 9 2 8 5 1 3 4 3 6 7 8 7 4 6 2 8 2 6 9 4 8 5 5 1 2 7 KRUISWOORD Horizontaal: 1Vallei; 4. box om dranken koel te hou den; 10. buidel; 13. muziekwerk; 15. schuld; 16. gemalin van Zeus; 17. juf frouw (Ind.); 19. deel van de visvangst voor de bemanning; 20. dichterbij; 21 ondoordringbaar woud; 23. rivier in Frankrijk; 25. voegwoord; 27. ik (Lat.); 29. spie; 30. vader; 31. catastrofe; 33. visuil; 34. niet klaar; 36. muzieknoot; 37. bijbelse stad; 38. bazige vrouw; 39. boom; 40. handeling; 42. dikke vette rook; 43. Chinees gewas; 45. grondtoon; 46. mier; 48. sportkoepel; 50. soort slee; 51geplooide halskraag (hist.); 53. hoofdstad in Europa; 55. allebei; 57. vrouwelijk dier; 59. veerkrachtige draad; 61geen uitgezonderd; 62. af te leggen weg; 64. rivier in Spanje; 65. einder; 66. Puzzelland gevoel; 67. droogoven. Verticaal: 1Geluid bij onweer; 2. berg op Mindanao; 3. spie; 5. rivier in Siberië; 6. Italiaans eiland; 7. withandgibbon; 8. inham in zee; 9. voorzetsel; 10. ethische norm; 11onheilsgodin; 12. bits; 14. vis; 16. breed (muz.); 18. wier; 20. ontken ning; 22. eerste in de rij; 24. snoepgoed; 26. voegwoord; 28. duplicaat; 30. Turkse titel; 32. reuzenvogel; 35. nieuw; 40. vaartuig; 41rangtelwoord; 43. deel van een film; 44. berg in Turkije; 47. honing drank; 49. bezittelijk vnw.; 51dun vlies- je; 52. sociëteit; 53. geestigheid; 54. ruimtevaartorganisatie; 56. bijbels figuur; 58. sportterm (Eng.); 60. indien; 62. dwarsmast; 63. vogelproduct. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 1b 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 2b 2! 28 29 30 31 32 33 34 35 36 3/ 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 58 59 60 61 62 1 63 64 65 66 IP74 Puzzelland/Leen Groeneveld w.jessecartoons.com CRYPTO Horizontaal: 4. Gloeiende danspartij? (7); 5. Tochtige gang in het water.(9); 8. Pose die lucht geeft (3); 9. Stof die men afstroopt (4); 10. Door elkaar gepost? Wat een brutaliteit! (6). Verticaal: 1Via een dier op weg (7); 2. Zoet familielid (9); 3. (Partij) kleding (4); 6. Bij voorbaat was het reeds abso luut (6); 7. Steengoede acteur? (6). KOKEN door Janny van der Heijden Biefstuk met Bleu d'Auvergnesaus Hoofdgerecht, 4 personen. In dit geval wordt de kaassaus geserveerd bij een runderbiefstuk, maar de saus combineert even goed bij een kalfs- of varkens biefstuk of bij een runderentrecote. Serveren bij rosbief kan ook. Bleu d'Auvergne is een blauwaderkaas gemaakt van koemelk en afkomstig uit de Franse streek Auvergne. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Roquefort rijpt de kaas relatief snel: in ongeveer 4 weken. Het vetgehalte van de kaas ligt tussen de 42 en 52 procent. Ingrediënten 4 runderbiefstukken; versgemalen peper; boter om te bakken; scheutje olie; zoutscheut cognac of vieux100 g Bleu d'Auvergne Bereiding Haal het vlees een klein half uur voor het bakken uit de koelkast. Het eindresultaat na het bakken zal dan zachter zijn. Dep het vlees droog en bestrooi met veel versgemalen peper. Verhit een niet te grote koekenpan op het fornuis en voeg pas boter en een scheutje olie toe als de pan heet is. Laat de boter uitbruisen en kleuren en voeg dan pas het vlees aan de pan toe. Schuif tij dens het bakken de pan heen en weer zodat het vlees niet vastplakt aan de bodem. Keer met een tang en niet met een vork. Bak de biefstuk rood (in onge veer 3 minuten) of rosé (1,5-2 minuten langer). Neem het vlees uit de pan en houd het warm onder folie. Schenk het bakvocht uit de pan en blus met 1,5 dl water en een scheut cognac of vieux. Roer op hoog vuur alle aanbaksels los en laat 1 minuut inkoken. Snijd de kaas in blokjes en laat deze al roerend in de pan smelten. Bestrooi het vlees met zout en geef de saus erbij. OPLOSSINGEN Sudoku Kruiswoordraadsel door Toon van Driel www.knudde.nl vMpew-f X 3W \Achnee/7) dav óe/ I ■5a, sorry, 1 w36 e.en gSemhóe.! El-SJE door Hercules Valkema w.elsje.nl S NCLE door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House YlacW.flcweet het weerlNte Het gevieim datje je tovientip narstf Nee? WWW.S1ngle.nl gg/or o 3ove \k RecHTSR ,/v\AAfZ \2AAJDAA<& &ZN ik goPg. veRWARRe/JP, PAT TOME6L-... Cryptogram Horizontaal: 5. Uitgeput; 6. snik; 7. pot; 8. tafereel; 10. zegekar. Verticaal: 1Dunnetjes; 2. stuk; 3. wegpi- raat; 4. luitjes; 9. fles.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 19