19
zaterdag 7 november 2009
^RECHTER
door Jesse van Muylwijck
10
door Bertus
SUPO
Doorbijter
Schrijf de cij
fers 1 tot en
met 9 eik één
keer in alle
horizontale
rijen en verti-
kale kolom
men, en in elk
van de negen
vierkantjes
van 3x3 vak
jes.
5
8
9
6
4
7
5
6
2
4
3
9
5
3
6
8
9
4
1
5
1
3
9
2
5
8
7
1
2
Sudoku extra
UEEjpUj JBBLj '0 l IllBBjpUj
jjjqs do daaj^s g ÏUEBjpui puBq jaiqaaj -8 !;ood|a^Ei !|ajB;
do |üq "9 ÏUBBjpuj puei !}jBB>|jnniu ube dou>| ïsjje sb| do
doou>| !s^jb se[ lujoa 3 ïs^je Mnouj ui joo|d :uaSu;sso|do
De spelregels
van deze
sudoku zijn
hetzelfde als
die van een
gewone sudo
ku. Extra is
dat de cijfers
1 tm 9 ook in
de grijze vlak
ken voorko
men.
7
1
9
4
3
8
3
1
6
9
2
8
5
1
3
4
3
6
7
8
7
4
6
2
8
2
6
9
4
8
5
5
1
2
7
KRUISWOORD
Horizontaal:
1Vallei; 4. box om dranken koel te hou
den; 10. buidel; 13. muziekwerk; 15.
schuld; 16. gemalin van Zeus; 17. juf
frouw (Ind.); 19. deel van de visvangst
voor de bemanning; 20. dichterbij; 21
ondoordringbaar woud; 23. rivier in
Frankrijk; 25. voegwoord; 27. ik (Lat.);
29. spie; 30. vader; 31. catastrofe; 33.
visuil; 34. niet klaar; 36. muzieknoot; 37.
bijbelse stad; 38. bazige vrouw; 39.
boom; 40. handeling; 42. dikke vette
rook; 43. Chinees gewas; 45. grondtoon;
46. mier; 48. sportkoepel; 50. soort
slee; 51geplooide halskraag (hist.); 53.
hoofdstad in Europa; 55. allebei; 57.
vrouwelijk dier; 59. veerkrachtige draad;
61geen uitgezonderd; 62. af te leggen
weg; 64. rivier in Spanje; 65. einder; 66.
Puzzelland
gevoel; 67. droogoven.
Verticaal:
1Geluid bij onweer; 2. berg op
Mindanao; 3. spie; 5. rivier in Siberië; 6.
Italiaans eiland; 7. withandgibbon; 8.
inham in zee; 9. voorzetsel; 10. ethische
norm; 11onheilsgodin; 12. bits; 14. vis;
16. breed (muz.); 18. wier; 20. ontken
ning; 22. eerste in de rij; 24. snoepgoed;
26. voegwoord; 28. duplicaat; 30. Turkse
titel; 32. reuzenvogel; 35. nieuw; 40.
vaartuig; 41rangtelwoord; 43. deel van
een film; 44. berg in Turkije; 47. honing
drank; 49. bezittelijk vnw.; 51dun vlies-
je; 52. sociëteit; 53. geestigheid; 54.
ruimtevaartorganisatie; 56. bijbels
figuur; 58. sportterm (Eng.); 60. indien;
62. dwarsmast; 63. vogelproduct.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
1b
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2b
2!
28
29
30
31
32
33
34
35
36
3/
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
58
59
60
61
62 1
63
64
65
66
IP74
Puzzelland/Leen Groeneveld
w.jessecartoons.com
CRYPTO
Horizontaal:
4. Gloeiende danspartij? (7); 5.
Tochtige gang in het water.(9); 8.
Pose die lucht geeft (3); 9. Stof die
men afstroopt (4); 10. Door elkaar
gepost? Wat een brutaliteit! (6).
Verticaal:
1Via een dier op weg (7); 2. Zoet
familielid (9); 3. (Partij) kleding (4);
6. Bij voorbaat was het reeds abso
luut (6); 7. Steengoede acteur? (6).
KOKEN door Janny van der Heijden
Biefstuk met Bleu d'Auvergnesaus
Hoofdgerecht, 4 personen. In dit geval wordt de kaassaus geserveerd bij een
runderbiefstuk, maar de saus combineert even goed bij een kalfs- of varkens
biefstuk of bij een runderentrecote. Serveren bij rosbief kan ook. Bleu
d'Auvergne is een blauwaderkaas gemaakt van koemelk en afkomstig uit de
Franse streek Auvergne. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Roquefort rijpt de kaas
relatief snel: in ongeveer 4 weken. Het vetgehalte van de kaas ligt tussen de 42
en 52 procent.
Ingrediënten 4 runderbiefstukken; versgemalen peper; boter om te bakken;
scheutje olie; zoutscheut cognac of vieux100 g Bleu d'Auvergne
Bereiding Haal het vlees een klein half uur voor het bakken uit de koelkast. Het
eindresultaat na het bakken zal dan zachter zijn. Dep het vlees droog en
bestrooi met veel versgemalen peper. Verhit een niet te grote koekenpan op
het fornuis en voeg pas boter en een scheutje olie toe als de pan heet is. Laat de
boter uitbruisen en kleuren en voeg dan pas het vlees aan de pan toe. Schuif tij
dens het bakken de pan heen en weer zodat het vlees niet vastplakt aan de
bodem. Keer met een tang en niet met een vork. Bak de biefstuk rood (in onge
veer 3 minuten) of rosé (1,5-2 minuten langer). Neem het vlees uit de pan en
houd het warm onder folie. Schenk het bakvocht uit de pan en blus met 1,5 dl
water en een scheut cognac of vieux. Roer op hoog vuur alle aanbaksels los en
laat 1 minuut inkoken. Snijd de kaas in blokjes en laat deze al roerend in de pan
smelten. Bestrooi het vlees met zout en geef de saus erbij.
OPLOSSINGEN
Sudoku Kruiswoordraadsel
door Toon van Driel
www.knudde.nl
vMpew-f X
3W
\Achnee/7)
dav óe/ I
■5a, sorry, 1
w36 e.en
gSemhóe.!
El-SJE door Hercules Valkema
w.elsje.nl
S NCLE
door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House
YlacW.flcweet het weerlNte Het
gevieim datje je tovientip narstf Nee?
WWW.S1ngle.nl
gg/or o 3ove
\k
RecHTSR ,/v\AAfZ
\2AAJDAA<& &ZN
ik goPg.
veRWARRe/JP, PAT
TOME6L-...
Cryptogram
Horizontaal: 5. Uitgeput; 6. snik; 7. pot; 8. tafereel;
10. zegekar. Verticaal: 1Dunnetjes; 2. stuk; 3. wegpi-
raat; 4. luitjes; 9. fles.