io paddenstoelen Het is herfst en opeens schieten overal in het bos paddenstoelen uit de grond. Aanraken is gevaarlijk want een groot deel is giftig. Onzin, zegt paddenstoelendeskundige Piet Bremer. Tijdens een boswandeling probeert hij de vele fabels rond de paddenstoel door te prikken. Gevaar van giftige paddenstoelen zaterdag 31 oktober 2009 reageren? nieuwsredactie@wegener.nl Geniet, maar pluk met mate door Monique Prins illustratie Chantal van Wessel O eh, dat is een mooie!', roept myco- loog (pad denstoelen expert) Piet Bremer. Met een paar grote passen van zijn groene regenlaarzen stapt hij op een klein rood bolletje af dat net boven de herfstbladeren uitsteekt. Hij plukt de paddenstoel en ruikt er even aan. Neemt dan een klein hapje van de rode hoed en spuugt het weer uit. „Geen twij fel mogelijk. Dit is de Braakrussu- la. De naam zegt het al: van nature ben je geneigd deze paddenstoel direct weer uit te spugen, zo scherp is de smaak. Als je hier heel veel van zou eten, word je misse lijk en moet je braken. Maar door die scherpe radijsachtige smaak zal het niet vaak voorkomen dat ie mand er meer dan een hap van eet." Bremer is in zijn element in het bos. En dit is niet zomaar een bos. Dit is het Waterloopbos in Mark nesse, dat sinds 2002 voor een groot deel in handen is van Na tuurmonumenten. Van de 4732 soorten paddenstoelen die in Ne derland voorkomen, zijn er hier maar liefst 1700 te vinden. Het Wa terloopbos is een paradijs voor paddenstoelen, zegt boswachter Norbert Kwint. „Vroeger was hier de zee. De keileem van de zeebo dem en kalk uit schelpresten zijn in combinatie met natte omstan digheden ideaal voor paddenstoe len. Bovendien bleek zestig jaar ge leden dat deze bodem niet ge schikt is voor landbouw en dus zijn er direct bomen geplant. In het oudste bos van de Noordoost polder hebben veel paddenstoelen de kans gekregen om te groeien. Een derde van de paddenstoelen in Nederland wordt bedreigd door verdroging, verschraling en ver mesting. Hier hebben ze het goed. Zo komt de Gewone morielje, heerlijk in een risotto, hier vrij al gemeen voor. Elders in het land is die zeldzaam." Half Europa loopt op dit moment door de bossen te zoeken naar eet bare paddenstoelen. Fransen, Italia nen, Zweden, Polen en Russen, al lemaal gaan ze in de herfst op zoek naar onder meer cantharel len en portobellochampignons. Maar niet in Nederland. Terwijl het bos door de warme zomer nu juist vol staat met zwammen. „Een paar weken geleden is een groepje Polen opgepakt, omdat ze in de Veluwse bossen aan het kam peren waren, op zoek naar padden stoelen", zegt boswachter Kwint. Ze hadden vele kilo's geplukt, voor zichzelf of om illegaal door te verkopen. Alleen al dat kamperen is verboden, voor de commerciële pluk kwam daar nog een boete bo venop (zie kader). „Als iedereen bessen, paddenstoe len en kastanjes gaat plukken, blijft er niets achter voor andere mensen om van te genieten. Het legt een zware druk op de weinige natuur die we hebben. Bovendien is het voedsel voor bijvoorbeeld eekhoorns en muizen." En dan heb je het nog maar alleen over het vruchtlichaam, het belang rijkste deel van een paddenstoel zijn de draden onder de grond, het mycelium. Schimmels maken de mineralen vrij die weer als voedsel dienen voor groene plan ten. Schimmels zijn de opruimers van het bos. Het zijn de enige orga nismen die (dood) hout kunnen afbreken. Zonder schimmels zou er een dikke strooisellaag op de bo dem liggen waar niets mee ge beurt. Paddenstoelen zijn een on misbaar onderdeel van de kring loop van de natuur. We zijn bang gemaakt voor bos- paddenstoelen, zegt Bremer. „Ik heb zelf maar zeven of acht soor ten paddenstoelen uit het bos ge plukt en gegeten. Als ik dan zie wat die buitenlanders allemaal eten, denk ik wel dat er veel meer eetbaar is dan wij denken. Je moet alleen heel voorzichtig zijn. Ruik en proef goed voordat je er een bord vol van eet. Van een giftige Paddenstoeldeskundige Piet Bremer ruikt in het Kuinderbos aan een paddenstoel: „Ze kunnen ruiken naar fruit, cacao of paardenpis." foto Hans Veenhuis kun je goed ziek worden. Maag krampen, braken, diarree en in een heel enkel geval kan het je le ven kosten." Bremer staat stil bij een kleine geli ge paddenstoel met een slijmerige hoed. Hij buigt voorover en plukt hem af „Kijk, de hoed van deze Roodbruine botercollybia is plak kerig. Mensen denken dat elk slijm giftig is. Niet waar. Deze is eetbaar, al is het geen culinair hoogstandje. Meteen je handen wassen anders word je ziek, hoor je altijd. Ook niet waar, zelfs dodelijk giftige pad denstoelen kun je gewoon aanra ken. Ik zou zeggen: veeg het slijm of de zwarte sporen gewoon even aan je broek af! Geen centje pijn. Het is ook een fabel dat je padden stoelen beschadigt als je ze plukt. Uit studies blijkt steeds weer dat plukken geen schade geeft. De schimmeldraden in de grond blij ven gewoon intact. Vergelijk het met appels plukken, daar gaat de boom ook niet dood van." De liefde van bioloog Bremer ont stond toen hij op de lagere school een herfstdoos moest maken en Eerder deze maand stierf een 65-jarige vrouw uit het Groningse Zoutkamp na het eten van zelfgeplukte paddenstoelen. De vrouw was een zelfbenoemd expert op het gebied van kruiden en zwammen en ging wel vaker het bos in om paddenstoelen te plukken. Gevreesd wordt dat zij de uiterst giftige Groe ne knolamaniet heeft verward met de zeer smakelijke Weidechampignon. Want juist dit jaar komt deze giftige soort vooral in de duinstreek van Noord-Holland, de Veluwe en Noord-Brabant in groten getale voor. Wie een paar van deze knolamanieten (met de bijnaam 'Doodsengel') eet, is ten dode opgeschreven. Dat iemand sterft na het eten van een giftige paddenstoel komt in Nederland uiterst zelden voor. Flink ziek en misselijk worden, ge beurt zo'n 25 keer per jaar. Het is verstandig alleen een bospaddenstoel te eten als je kennis van zaken hebt. Lastig is dat veel eetbare paddenstoelen lij ken op hun giftige soortgenoten. op zoek ging naar de mooiste pad denstoelen. „Heel de klas maakte op een speelse manier kennis met de pracht van het bos. In 1966 mochten er van de natuurclub IVN opeens geen herfstdozen meer gemaakt worden. De jeugd roofde het hele bos leeg, zeiden ze. Doodzonde. Vandaar dat een ge middelde Nederlander nu vaak niet verder komt dan clichépad denstoelen als het Elfenbankje en de Vliegenzwam met z'n rood met witte stippen. Stom is ook dat ie dereen denkt dat er alleen in de herfst paddenstoelen zijn en dan ook nog eens alleen in het bos. Ook niet waar. Je kunt het hele jaar door paddenstoelen vin den, zelfs in de winter. En ze zit ten ook volop in graslanden, bermen, riet en zelfs de duinen. We zijn alleen niet gewend om daar naar ze op zoek te gaan." Een klein bospaadje kent al vele tientallen verschillende soorten. Bremer loopt kriskras door het bos, van de Slanke anijstrechter- zwam naar de Witsteelfranjehoed, de Witte kluifjeszwam en het El fenschermpje. Voor de inheemse soorten werd jaren geleden een speciale commissie in het leven ge roepen om goede Nederlandse na men te bedenken, als alternatief voor de onuitspreekbare Latijnse namen. Dat resulteerde in sprook jesachtige en rare benamingen als toverchampignon, satansboleet, ruige ridderzwam, vierslippige aardster en gul sinterklaasschijfje. Er zijn paddenstoelen in de meest fantastische, haast hallucinerende vormen, geuren en kleuren, zegt Bremer. „Er zijn drie keer zoveel soorten paddenstoelen als bloem planten. Toch is er nog veel onbe kend. Wat is het nut van die prach tige kleuren? Een bloem wil er vo gels en zoogdieren mee lokken. Dieren die leven van paddenstoe len zijn vooral naaktslakken, vlie- genlarven, muizen en eekhoorns. Geen dieren die zich veel aantrek ken van kleuren. Een raadsel." Paddenstoelen hebben alles in zich om de zintuigen te prikkelen, zegt Bremer. „Ze zijn er in alle denkbare vormen, alle kleuren van de regenboog. Ze kunnen ruiken naar fruit, cacao of paardenpis. De smaak kan lijken op peper, noten, abrikoos of kokos. Er valt nog zo veel aan ze te ontdekken. Ik zou zeggen: ga wat vaker door de knie ën en knuffel een paddenstoel."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 10