gezondheid 113 Koffie, een kwestie van smaak Feiten over koffie maandag 26 oktober 2009 pot), koffie uit een moka (pruttelaar) en in mindere mate espresso, verhogen inder daad het gehalte aan cholesterol. En dan de in Nederland mateloos populai re Senseo. Bij de Wageningse koffiedeskun- digen kwamen vragen binnen over de scha delijke effecten van deze koffie, gemaakt met speciale pads in een speciaal apparaat. Er heerste met name ongerustheid over het cholesterol. „Dat zijn we dus gaan on derzoeken", zegt Boekschoten. De conclu sie is wederom niet schokkend. Nederland kan rustig Senseo blijven drinken. Senseo- koffie is net zo cholesterolverhogend of -verlagend, en dus net zo gezond of onge zond, als koffie uit het oude, vertrouwde filterapparaat. Mooier kunnen de koffie-experts het niet maken. Geniet, maar met mate. Die aanbe veling zou je heel goed op pakken koffie kunnen afdrukken. Want koffie moet je niet met liters lur ken. De meeste Nederlanders hou den het bij een paar kopjes per dag. „Daar is helemaal niks mis mee", zegt koffiedeskundige dr. Mark Boekschoten. door Hélène van Beek Een oude onderwijzeres leerde ons het liedje, een canon. C (zeg: 'tsee')-A-F-F-E-E, trink nicht so viel Kaffee. Nichtfur Kinder ist der Türkentrank, schwacht die Nerven macht dich blass und krank.' Wat kinderen van zes jaar daar mee moes ten, is me nog steeds een raadsel. Maar het achttiende-eeuwse kinderliedje van de Duitse componist Carl Gottlieb Hering (hij schreef ook Hop hop hop, paardje in ga lop) is altijd blijven hangen en maakt goed duidelijk dat koffie slecht is. Het is een volkswijsheid. Koffie zorgt niet alleen voor de zwakke zenuwen, bleekheid en ziekte zoals het liedje leert, je gaat er ook van trillen. Of je ligt er wakker van. Koffie is verder slecht voor maag en dar men en verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. De positieve eigenschappen van cafeïne, de belangrijkste stof in koffie, zijn ook be kend. Je gaat er helderder van denken, het geheu gen verbetert, cafeïne geeft een kick en kan pijnstillend werken. En recent werd aangetoond dat koffie het risico op het krij gen van diabetes type 2 (ouderdomssui- ker) verkleint. Toch staat koffiedrinken in een kwaad dag licht. Veel mensen hebben een nerveuze kijk op koffie. Omdat we met z'n allen heel wat af drinken, is koffie dus een popu lair onderwerp voor wetenschappers. Stu die na studie verschijnt over dit immens populaire brouwsel. Maar of koffie nu goed is of slecht? „Op dit moment zou ik zeggen: 'geen van beide'", licht dr. Mark Boekschoten, voedingswetenschapper aan Wageningen Universiteit toe. Van de heilzame en de schadelijke wer king van cafeïne, de belangrijkste stof in koffie, is bijna iedereen op de hoogte, stelt Boekschoten. „Het bekendste positieve ef fect is dat je er helderder van wordt. Men sen in nachtdienst blijven scherper. Maar het positieve effect is van korte duur. Om fris te blijven, moet je dus aan één stuk kof fie blijven drinken." Koffieloog Boekschoten kent de meeste wetenschappelijke studies over koffie. En nuanceert Neem het onderzoek naar de kleinere kans op diabetes type 2 door het veelvuldig drinken van koffie. „Hoe ie mand op koffie reageert, verschilt van mens tot mens. Het is niet zo dat iemand die veel koffie gaat drinken, dus ook min der kans op diabetes maakt. Maar het is weer wel zo dat artsen op basis van deze studie kunnen concluderen dat ze diabetes patiënten niet hoeven af te raden om kof fie te drinken." Nog een onduidelijkheid, stelt Boekscho ten. „Er zijn onderzoeken die aantonen dat koffie de kans op miskramen vergroot. Maar ook weer studies die laten zien dat koffie de kans op miskraam juist verkleint. Maar we raden zwangere vrouwen aan niet te veel koffie te drinken, want we zijn voorzichtig." 'De wetenschap' geeft dus geen uitsluitsel over het feit of koffie nu goed is of slecht. Eigenlijk moet iemand vooral voor zich zelf bepalen of hij of zij goed bij koffie ge dijt, meent Boekschoten: „Want iedereen reageert anders op koffie. De een ligt er wakker van, de ander kan vlak voor het sla pen gaan gerust nog een kop koffie drin ken." Koffie-fobie is dus niet nodig: „In ons land gaat het niet om heel grote hoeveelheden. De meeste mensen in Nederland drinken een paar kopjes per dag. Daar is niks mis mee. Lastig in de discussie is ook dat het ei genlijk altijd over cafeïne gaat als we het over de schadelijke werking van koffie heb ben. Want er zitten veel meer stoffen in." Bijvoorbeeld cafestol en kahweol. Twee vet-achtige stoffen, die in hoge concentra ties voorkomen in ongefilterde koffie. In Wageningen doen ze onderzoek naar deze stoffen met muizen. Van cafestol en kah weol is bekend dat ze cholesterolverho gend werken. Wageningse wetenschappers hebben nu onderzocht of dit alleen voor ongefilterde koffie of voor alle soorten kof fie geldt. Wat blijkt? Ongefilterde koffies, Skandinavische kookkoffie, Turkse en Griekse koffie (uit een cafetière ofwel druk- reageren? nieuwsredactie@wegener.nl De gemiddelde Nederlander drinkt 4,5 kop jes koffie per dag. Dat is zo'n 150 liter kof fie per persoon per jaar, ofwel 1.200 kop pen. Cafeïne, dat ook in thee, cola en energie drankjes zit, is de meest actieve stof in kof fie. Het wordt snel opgenomen in het bloed. De helft al na drie tot vier minuten. Tussen een half uur en tweeënhalf uur na het drinken, zijn de effecten merkbaar. Een teveel aan cafeïne kan leiden tot ruste loosheid, duizeligheid, beven, suizende oren, hartkloppingen en slapeloosheid. Mensen die er gevoelig voor zijn, moeten maximaal 400 milligram cafeïne per dag ge bruiken. Dat zijn vijf kopjes, afhankelijk van de sterkte. Een zwangere vrouw moet niet meer dan 300 milligram cafeïne binnenkrij gen. Cafeïne is niet verslavend. Je hebt er ook niet steeds meer van nodig om effect te sor teren. Als koffiedrinken langzaam wordt af gebouwd, gebeurt er niets. Drinkt een grote innemer plotseling weinig of helemaal geen koffie meer, dan krijgt die wel hoofdpijn. De vet-achtige stoffen cafestol en kahweol zijn andere omstreden stoffen die vooral in ongefilterde koffie zitten. Ze verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Als iemand maximaal vijf koppen filterkoffie per dag drinkt, droogt hij er niet van uit. Kopjes koffie (zonder suiker of melk tel len net als water mee om de vochtbalans op peil te houden. Het lichaam verliest wel sneller vocht via de urine als er ook cafeïne is gebruikt. Cafeïnevrije koffie is nooit geheel cafeïne vrij. Er zit nog altijd 2 tot 4 milligram ca feïne in een kop, tegen 85 in een gewoon kopje koffie. In koffievervangers als Bambu zit helemaal geen cafeïne. De meeste koffie vervangers, ofwel 'eikeltjeskoffie', zijn ge maakt van cichoreiwortel. In koffie zitten ook heilzame stoffen als krachtige anti-oxidanten. Die beschermen te gen de invloed van vrije radicalen: kleine, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten. Vrije radicalen zitten onder meer in zonlicht, luchtvervuiling en tabaks rook. Bekende anti-oxidanten zijn vitamine C en E. Ook groente, fruit, rode wijn en thee bevatten anti-oxidanten. Q Zie ook: www.voedingscentrum.nl www.koffieengezondheid.nl 4

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 13