uit15
ieoordeling
donderdag 22 oktober 2009
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Twee gangen kosten vijftien euro;
voor drie betaal je negentien euro.
Entourage:
We zitten voor een dubbeltje op de
eerste rang: het interieur is mooi en
ook buiten is er wat te zien.
Bediening:
Vegetarisch:
Goede vleesloze alternatieven.
Conclusie:
Eenvoudig, maar wel echt goed - en
vers - eten voor weinig geld. Geen
pretenties en een leuke sfeer door
het bijzondere karakter van Di-vers.
Amsterdam mag dan
Jamie Oliver's
Fifteen hebben,
Middelburg heeft
sinds begin dit jaar
Di-vers: een restaurant waar jon
geren het vak in de praktijk kun
nen leren. Bij Di-vers, onderdeel
van Arduin, werken licht ver
standelijk gehandicapten in de
bediening en in de keuken.
Toch krijgen we niet het gevoel
dat we in een suf sociaal werkpro
ject zijn beland. Integendeel. De
zaak oogt van buitenaf al prettig
en is van binnen gezellig, maar
toch modern. De rode muren, de
grote foto's van tomaten, de kleuri
ge kunst aan de muur, de mooie
vloer van donkere natuursteen en
de hippe lampen geven de ruimte
sfeer. We zitten op lekkere stoelen,
aan houten tafeltjes, gedekt met
witte katoenen lopers en kleurige
servetten. We worden geholpen
door een vriendelijke ober, die
misschien niet alles helemaal vol
gens de horecaregels doet, maar
dat doen ze ergens anders ook
vaak niet. Hij heeft dat ook niet no
dig: hij wint ons met zijn enthou
siasme.
De keuze is hier simpel: je eet
twee of drie gangen en de prijs is
altijd hetzelfde, ongeacht welke ge
rechten je kiest. De kaart is be
perkt, maar wisselt elke maand.
Wij bestellen vooraf een salade
van bospaddestoelen en verwach
ten iets met champignons - zoals
gewoonlijk-maar we krijgen een
bord vól herfst. Een berg van aller
lei verschillende paddestoelen,
even gebakken met knoflook, met
wat sla en gedroogde tomaatjes.
Eenvoudig, maar lekker, al moet er
wat ons betreft nog wat peper op.
Omdat we moeite hebben om alle
soorten paddestoelen te herken
nen, vragen we ernaar. De ober
komt even later terug met een
briefje, geschreven door de kok:
we aten eekhoorntjesbrood, scha
penpootjes (pied de mouton),
hoorn des overvloeds (trompette
des morts) en oesterzwammen.
Het andere voorgerecht, een terri
ne van gerookt zalm en forel be
staat uit twee driehoekjes gevuld
met mousse en stukjes vis: lekker
romig en - door de zalm - een
beetje vettig. Wie kiest voor proe-
verijen van het seizoen krijgt van
alle gerechten een beetje, plus nog
een minikopje ossenstaartsoep. Bij
de voorgerechten eten we een
mand vol lekker grijsbruin brood
met zelfgemaakte kruidenboter.
„Heeft u een schaar?", lacht mijn
MIDDELBURG
'"'sshaat
Markt
Vlasmarkt
O
Schuiffelstraat
Restaurant Di-Vers,
Vlasmarkt 13
foto Izaak Verkeste
Een sfeervolle bijlage met
aandacht voor wijnkeuze,
exclusieve menu's, etiquette,
terminologie etc.
WeGeNeR NieuwsMedia
Verkoopteam Zeeland
T (0118) 43 40 70
teamzeeland@bndestem-pzc.nl
Restaurant Di-vers.
tafelgenote bij het hoofdgerecht:
in de vegetarische lasagne zit kaas
die bij het eten lange draden trekt.
Grappig, een beetje onhandig,
maar wel lekker. De pasta is verder
gevuld met verse groenten: to
maat, ui, courgette en aubergine.
Met de confit de canard - geconfijte
eendenbout - het andere hoofdge
recht - boffen we: het vlees valt
heerlijk als draadjes uit elkaar, ter
wijl het vet aan de buitenkant van
de poot knapperig gebakken is. Bij
de eend krijgen we boontjes, peul
tjes en een uitgeholde aardappel,
gevuld met kruidige aardappelpu
ree, mét spekjes, uit de oven.
Die oven is belangrijk, zal kok en
begeleider Arie van Prooijen ons
na het eten vertellen. De eend
heeft er bijvoorbeeld een hele
nacht in staan sudderen, net als de
varkensrib die ook op de kaart
staat. „Die gaat er in zijn geheel in.
We garen het vlees langzaam, op
zestig graden", verklapt hij. „Daar
om is het zo lekker mals. Die een-
Adverteren?
denbouten trekken we vervolgens
vacuüm, dan kunnen we ze lang
bewaren."
Toe eten we heerlijk romige bra-
menbavarois met mooie dikke bra
men er bovenop en een omge
keerd appel- en perentaartje met
vanille-ijs. En ook de nagerechten
worden gebracht op kleurige, door
cliënten van Arduin gemaakte bor
den. Alleen daar word je al vrolijk
van.
De leerlingen worden hier met
zachte hand begeleid: onze ober
wordt ontzien als hij later op de
avond een beetje moe wordt.
Bovendien leren ze hier koken
met verse ingrediënten, we vinden
geen standaard groothandelspro
ducten op ons bord.
Restaurant Di-vers, Vlasmarkt 13,
4331 PC Middelburg, telefoon:
0118-640957, e-mail:
divers@arduin.nl. Geopend van
woensdag tot en met zaterdag voor
het diner, lunch alleen op zaterdag.