Koninklijke Prins Dingemanse is een warm nest
infotorial
Tiny van Loon (personeelsmanager):
„We zijn een innovatief bedrijf."
dat op party's de tradi
tionele snacks aan ter
rein verliezen ten
giinste van de oes
ters."
Prins Dingemanse
zorgt van kweek tot
aflevering voor een
optimale behandeling
van haar producten.
De onderneming uit
Yerseke staat bekend
om haar verse mosse
len en oesters die in
vele winkels en restau
rants verkrijgbaar zijn
onder haar eigen
merknaam Het bedrijf
selecteert haar pro
ducten zorgvuldig
waarna ze onder de
meest ideale condities
worden schoonge
maakt en verpakt.
Prins Dingemanse is
specialist in schelpdie
ren in alle vormen.
„De markt vraagt al
lerlei gemaksproduc
ten en daar spelen met
name de afdelingen 'kokerij' mosselcon-
serven en kokkelconserven op in. Het
traditionele potje mosselen is nog steeds
een vaste waarde in de winkels, maar on
ze nieuwe producten geven een volledig
nieuw elan aan het werken in de mossel
kokerij", legt Edwin Foudraine uitHet
familiegevoel en de goede werksfeer val
len op tijdens een rondje langs de mede
werkers. „Ik heb bij bedrijven gewerkt
waar je naaste collega nog geen goede
morgen zei. Dat is bij Prins Dingeman
se ondenkbaar. Mijn ouders zijn dertig
jaar geleden vanwege de communistische
dictatuur uit Viëtnam gevlucht en door
een Nederlands schip opgepikt. Zelfben
ik hier geboren en pas een paar jaar gele
den 'terug' gegaan. Een hele aparte erva
ring", aldus oestermedewerker Hendry
Nguyen (26). „Ik wil Prins Dingeman
se feliciteren met hun ouderenbeleid. Dit
bedrijf gunt ook ouderen een baan", aldus
administratief medewerker Jan Rooze
(60). „Ik heb het hier geweldig goed naar
de zin, nadat ik eerst 32 jaar bij een ander
bedrijf heb gewerkt. Voor je baas moetje
staan, net als voor je klanten."
Voorraadbeheerder Menno Minnaard
(42) is al vanaf zijn 18e bij Prins Dinge
manse (toen nog onder de vlag van
Zeeuwse Banier) in zijn woonplaats Yer
seke werkzaam. „Ik moet ervoor zorgen
dat de productie op peil blijft, doorgeven
hoeveel er gedraaid moet worden. Het
werken met verschillende producten
zorgt voor de nodige variatie. Ik heb ge
lukkig veel vrijheid, als ik maar zorg dat
dernemen; je bent
hier een persoon
en niet werknemer
met nummer zo
veel.
Koninklijke Prins Dingemanse heeft een naam die klinkt als de beken
de klok. Deze onderneming is in. haar rijke loopbaan van bijna 130 jaar
uitgegroeid tot één van de grootste producenten in Europa van schaal- en
schelpdieren: mosselen, oesters, mesheften, kokkels, alikruiken.
Het is altijd een familiebedrijf gebleven,
met een cultuur van warmte en persoon
lijke betrokkenheid. Ook de bedrijfsfilo
sofie is in al die jaren stabiel gebleven:
Mensen plezier laten beleven aan het eten
van schaal- en schelpdieren. Dit plezier
lijkt tot in lengte van jaren gewaarborgd,
sinds het convenant dat een jaar geleden is
ondertekend tussen de overheid, milieu
organisaties en de mosselbranche. Het
mosselzaad vissen in de Waddenzee en de
invoer van Iers mosselzaad is hiermee ge
waarborgd. „En
daardoor is ook de
toekomst van de
mosselbranche ze
ker gesteld. Alle
trends wijzen in de
richting* van een
mooie toekomst in
de schaal- en
schelpdierbranche.
De bestaande
werkgelegenheid
bij ons (105 vaste
arbeidsplaatsen) is
veiliggesteld en zal
nog verder toene
men", aldus Ed
win Foudraine, di
recteur marketing
en pr bij Prins
Dingemanse.
„Ook in de toekomst hebben we op alle
niveaus behoefte aart goede en gekwalifi
ceerde medewerkers. Het is een dynami
sche sector. Toen de branche een paar jaar
geleden in een dip zat zei Ko Prins, onze
algemeen directeur: 'Je moet niet kijken
naar wat niet meer kan, maar naar wat
nog wel mogelijk is'. We zijn een innova
tief bedrijf en al bijna tien jaar geleden ge
start met mosselzaadinvanginstallaties
(MZI's).
Dat zijn drijvende mosselzaadconstructies,
als alternatief voor de traditionele mosse
len van de zeebodem", vult personeels
manager Tiny van
Loon aan. De mos
selbranche in het
algemeen en Prins
Dingemanse in
het bijzonder is
voor de lokale en
provinciale econo
mie van groot be
lang. Mosselen zijn
Zeeuws cultureel
erfgoed. Het mos
selen kweken is
naast een baan een
manier van leven,
met hoofdzakelijk
familiebedrijven
die van vader op
zoon overgaan.
„Mosselen eten is
een sociaal gebeu
ren. Het wordt geassocieerd met gezellig
heid. Prins Dingemanse is een aanspre
kend bedrijf dat een aansprekend product
levert.' Er is een toenemende vraag van de
Nederlandse en Belgische markt naar ge
zond ep kwalitatief hoogwaardig voedsel.
Wij werken met natuurproducten die
minder gevoelig zijn voor economische
grillen. We zien momenteel wel een ver
schuiving naar meer thuisconsumptie van
mosselen", aldus Foudraine. Ondertussen
is het oesterseizoen in volle gang. „Oes
ters met een glas champagne is zo onge
veer het toppunt van gastvrijheid. Je ziet
het werk op tijd klaar is." Interieurver
zorgster Ella van Oorschot: „Er heerst
hier een prima werksfeer met regelmatig
tijd voor een grap
je en een grolle-
tje." Rob Scheers
coördineert als
productiemanager
het gestroomlijnde
proces vanaf de
'natte pakhuizen'
(percelen) tot de
aflevering bij de
klant. „In deze
branche ben je
hoofdzakelijk met
levende producten
bezig. Het is geen
dode materie zoals,
met alle respect,
een potje appel
moes. Vooral de
sfeer van een fami
liebedrijf met korte
lijntjes spreekt me
aan." Personeels
manager Tiny van
Loon wijst op het
geringe verloop
onder de mede
werkers, met gere
geld een veertigja
rig of zilveren jubi
leum. Personeels
beleid is, voor ons
een vorm van
maatschappelijk
verantwoord on-
Korringaweg 39, 4401 NT Yerseke
Tel: 0113-572910 Fax:0113-571717
E-mail: info@prinsendingemanse.com Website: www.prinsendingemanse.com