Koninklijke Prins Dingemanse is een warm nest infotorial Tiny van Loon (personeelsmanager): „We zijn een innovatief bedrijf." dat op party's de tradi tionele snacks aan ter rein verliezen ten giinste van de oes ters." Prins Dingemanse zorgt van kweek tot aflevering voor een optimale behandeling van haar producten. De onderneming uit Yerseke staat bekend om haar verse mosse len en oesters die in vele winkels en restau rants verkrijgbaar zijn onder haar eigen merknaam Het bedrijf selecteert haar pro ducten zorgvuldig waarna ze onder de meest ideale condities worden schoonge maakt en verpakt. Prins Dingemanse is specialist in schelpdie ren in alle vormen. „De markt vraagt al lerlei gemaksproduc ten en daar spelen met name de afdelingen 'kokerij' mosselcon- serven en kokkelconserven op in. Het traditionele potje mosselen is nog steeds een vaste waarde in de winkels, maar on ze nieuwe producten geven een volledig nieuw elan aan het werken in de mossel kokerij", legt Edwin Foudraine uitHet familiegevoel en de goede werksfeer val len op tijdens een rondje langs de mede werkers. „Ik heb bij bedrijven gewerkt waar je naaste collega nog geen goede morgen zei. Dat is bij Prins Dingeman se ondenkbaar. Mijn ouders zijn dertig jaar geleden vanwege de communistische dictatuur uit Viëtnam gevlucht en door een Nederlands schip opgepikt. Zelfben ik hier geboren en pas een paar jaar gele den 'terug' gegaan. Een hele aparte erva ring", aldus oestermedewerker Hendry Nguyen (26). „Ik wil Prins Dingeman se feliciteren met hun ouderenbeleid. Dit bedrijf gunt ook ouderen een baan", aldus administratief medewerker Jan Rooze (60). „Ik heb het hier geweldig goed naar de zin, nadat ik eerst 32 jaar bij een ander bedrijf heb gewerkt. Voor je baas moetje staan, net als voor je klanten." Voorraadbeheerder Menno Minnaard (42) is al vanaf zijn 18e bij Prins Dinge manse (toen nog onder de vlag van Zeeuwse Banier) in zijn woonplaats Yer seke werkzaam. „Ik moet ervoor zorgen dat de productie op peil blijft, doorgeven hoeveel er gedraaid moet worden. Het werken met verschillende producten zorgt voor de nodige variatie. Ik heb ge lukkig veel vrijheid, als ik maar zorg dat dernemen; je bent hier een persoon en niet werknemer met nummer zo veel. Koninklijke Prins Dingemanse heeft een naam die klinkt als de beken de klok. Deze onderneming is in. haar rijke loopbaan van bijna 130 jaar uitgegroeid tot één van de grootste producenten in Europa van schaal- en schelpdieren: mosselen, oesters, mesheften, kokkels, alikruiken. Het is altijd een familiebedrijf gebleven, met een cultuur van warmte en persoon lijke betrokkenheid. Ook de bedrijfsfilo sofie is in al die jaren stabiel gebleven: Mensen plezier laten beleven aan het eten van schaal- en schelpdieren. Dit plezier lijkt tot in lengte van jaren gewaarborgd, sinds het convenant dat een jaar geleden is ondertekend tussen de overheid, milieu organisaties en de mosselbranche. Het mosselzaad vissen in de Waddenzee en de invoer van Iers mosselzaad is hiermee ge waarborgd. „En daardoor is ook de toekomst van de mosselbranche ze ker gesteld. Alle trends wijzen in de richting* van een mooie toekomst in de schaal- en schelpdierbranche. De bestaande werkgelegenheid bij ons (105 vaste arbeidsplaatsen) is veiliggesteld en zal nog verder toene men", aldus Ed win Foudraine, di recteur marketing en pr bij Prins Dingemanse. „Ook in de toekomst hebben we op alle niveaus behoefte aart goede en gekwalifi ceerde medewerkers. Het is een dynami sche sector. Toen de branche een paar jaar geleden in een dip zat zei Ko Prins, onze algemeen directeur: 'Je moet niet kijken naar wat niet meer kan, maar naar wat nog wel mogelijk is'. We zijn een innova tief bedrijf en al bijna tien jaar geleden ge start met mosselzaadinvanginstallaties (MZI's). Dat zijn drijvende mosselzaadconstructies, als alternatief voor de traditionele mosse len van de zeebodem", vult personeels manager Tiny van Loon aan. De mos selbranche in het algemeen en Prins Dingemanse in het bijzonder is voor de lokale en provinciale econo mie van groot be lang. Mosselen zijn Zeeuws cultureel erfgoed. Het mos selen kweken is naast een baan een manier van leven, met hoofdzakelijk familiebedrijven die van vader op zoon overgaan. „Mosselen eten is een sociaal gebeu ren. Het wordt geassocieerd met gezellig heid. Prins Dingemanse is een aanspre kend bedrijf dat een aansprekend product levert.' Er is een toenemende vraag van de Nederlandse en Belgische markt naar ge zond ep kwalitatief hoogwaardig voedsel. Wij werken met natuurproducten die minder gevoelig zijn voor economische grillen. We zien momenteel wel een ver schuiving naar meer thuisconsumptie van mosselen", aldus Foudraine. Ondertussen is het oesterseizoen in volle gang. „Oes ters met een glas champagne is zo onge veer het toppunt van gastvrijheid. Je ziet het werk op tijd klaar is." Interieurver zorgster Ella van Oorschot: „Er heerst hier een prima werksfeer met regelmatig tijd voor een grap je en een grolle- tje." Rob Scheers coördineert als productiemanager het gestroomlijnde proces vanaf de 'natte pakhuizen' (percelen) tot de aflevering bij de klant. „In deze branche ben je hoofdzakelijk met levende producten bezig. Het is geen dode materie zoals, met alle respect, een potje appel moes. Vooral de sfeer van een fami liebedrijf met korte lijntjes spreekt me aan." Personeels manager Tiny van Loon wijst op het geringe verloop onder de mede werkers, met gere geld een veertigja rig of zilveren jubi leum. Personeels beleid is, voor ons een vorm van maatschappelijk verantwoord on- Korringaweg 39, 4401 NT Yerseke Tel: 0113-572910 Fax:0113-571717 E-mail: info@prinsendingemanse.com Website: www.prinsendingemanse.com

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 98