Het gezicht
van Halloween
Kijkje in
de keuken
van Leolux
De familie Stokkers is in de herfst, rond Halloween,
in de ban van de pompoen. Duizenden halen ze er van
het land, van maatje dikke druif tot amper te tillen
knotsen. In de herfstvakantie leert Bendine Stokkers
bezoekers pompoen snijden, „ledereen kan het leren."
door Frederike Krommendijk
Van eigen land
Zelf aan de slag met pompoenen
binnen buiten
Een leuk tijdverdrijf met de
kinderen voor in de
herfstvakantie: van een
mooie pompoen een en
ge kop maken. Kaarsje er
in en je komt helemaal in de stem
ming voor Halloween (31 oktober).
Toch adviseert Stokkers enthousias
te ouders de taken goed te verde
len als je met kinderen aan de slag
gaat. „Kinderen kunnen met een
stift het gezicht op de pompoen te
kenen. Als je het kapje eraf hebt,
kunnen ze ook het vruchtvlees en
de pitten er uithalen met een lepel.
Voor snijwerk heb je kracht nodig.
Als je niet geoefend bent, kun je
uitschieten. Laat dat niet aan kinde
ren over", zegt de Enschedese.
Elke pompoen is geschikt om een
gezicht van te maken, maar jack
O'Lanterns zijn de beste. Die heb
ben zelfs hun naam te danken aan
de gewoonte er rond Halloween en
ge lantaarntjes van te maken. „Be
gin met een kleine. Bij een hoog
model is het snijden makkelijker
dan bij zo'n kogelronde."
De Jack O'Lantern heeft als voor
deel dat de schil niet al te dik is.
Toch is een beetje doorzettingsver
mogen vereist. Wie niet zo ervaren
is als Stokkers, kan de contouren
eerst met een stift tekenen.
De eerste sneetjes maakt de erva
ren rot niet te diep. Daarna volgt
ze met het mes een paar keer de lij
nen, steeds dieper. „Met een mes
dat wat langer is dan een schilmes,
gaat het prima. Voor het uithollen
gebruik ik een doodgewone lepel,
liefst één die puntig is."
Stokkers heeft de smaak van het
uithollen zo te pakken, dat ze ko
mende week demonstraties geeft.
„Als je het een keer gezien hebt,
kan iedereen het. Gewoon dóen."
Met het aansnijden van een pom
poen bekort je wel de levensduur.
Kun je een onaangeroerde pom
poen zeker tot kerst goed houden,
als je erin gaat snijden, is de houd
baarheid hooguit een week. Van
het gezicht komt ook een vreemde
geur af dus is de versiering geschik
ter voor buiten dan voor binnen.
„Maar ook sierpompoenen die je
in tact laat, moet je checken. Ze
Wie net als de familie Stokkers
volgend jaar pompoenen van ei
gen land wil, kan kiezen uit
tientallen rassen. Voor een
stadstuin zijn niet-rankende
soorten geschikt. Bijvoorbeeld
de pattisson (vliegende scho
tel), die aan 1 vierkante meter
genoeg heeft. Voor insnijden is
die echter niet geschikt.
Er zijn genoeg leuke pompoen
rassen die je bij ruimtegebrek
over een klimrek kunt laten
groeien. Goed bemeste grond,
zon en voldoende water en de
teelt verloopt probleemloos.
Wel mogen de voorgezaaide
planten pas naar buiten als er
geen vorstgevaar meer is. Wie
pompoenen lang wil bewaren,
moet ze pas oogsten als de ste
len goed droog zijn. Dat is
meestal pas na augustus.
kunnen lek raken en nare vlekken
veroorzaken. Ik zou ze binnen al
tijd op een schaal leggen."
Een tussenweg tussen heel laten
en insnijden, is het versieren van
pompoenen met oppervlakkig in-
gekerfde motieven, bijvoorbeeld
letters. „Dat gaat het best als je al
op het land voorzichtig een versie
ring aanbrengt. Ga niet door de
schil heen, maar haal er alleen een
dun schilletje af Doe je het te diep,
dan gaat het rotten. Als je alleen
krast, maakt de vrucht op die plek
een soort kurklaagje, zodat je let
ters er dik op liggen. Je kunt na
tuurlijk ook een gekochte pom
poen op die manier bewerken."
Reageren?
redactie.wonen@wegener.nl
Pompoenkwekers vind je in veel plaat
sen in Nederland. De familie Stokkers
heeft haar Pompoenhöfke aan de
Lutje Bruninkweg 25 in Enschede
(053-5696524). Komende week
geeft Bendine Stokkers demonstraties
pompoen snijden, maandag tot en
met zaterdag, 13.30 tot 17.00 uur.
Kies een pompoen die wat hoog is, dan zijn de snij
vlakken redelijk vlak. Teken een kartelrand langs de„
bovenkant van de pompoen en een gezichtje op de
zijkant. Snijd met een keukenmes langs de lijntjes,
eerst aan de bovenkant. Ga een paar keer over de
zelfde lijn totdat het deksel loslaat.
Hol 'm niet direct uit, het geheel is steviger als de m
vulling er nog in zit. Snijd voor de ogen op dezelf
de manier driehoekjes uit. De neus kan helemaal
worden uitgesneden, maar ook alleen oppervlak
kig. Snijd de mond uit, maar laat wat tanden staan.
Pak een (puntige) lepel en schep zaden en vrucht
vlees eruit. Net zolang doorgaan met uithollen tot
je er met de lepel bijna niets meer afkrijgt. Laat de
wand staan.
Zet een glazen pot met een waxinelichtje in de
kop. Maak met een appelboor gaten in het deksel,
zodat warme lucht kan ontsnappen. Zet het deksel
tje op de kop. Een beetje scheefis leuk, of wat ver
hoogd met behulp van een paar cocktailprikkertjes.
zaterdag 17 oktober 2009
Bendine Stokkers snijdt een pompoen, foto's Tim Uunk