Het gezicht van Halloween Kijkje in de keuken van Leolux De familie Stokkers is in de herfst, rond Halloween, in de ban van de pompoen. Duizenden halen ze er van het land, van maatje dikke druif tot amper te tillen knotsen. In de herfstvakantie leert Bendine Stokkers bezoekers pompoen snijden, „ledereen kan het leren." door Frederike Krommendijk Van eigen land Zelf aan de slag met pompoenen binnen buiten Een leuk tijdverdrijf met de kinderen voor in de herfstvakantie: van een mooie pompoen een en ge kop maken. Kaarsje er in en je komt helemaal in de stem ming voor Halloween (31 oktober). Toch adviseert Stokkers enthousias te ouders de taken goed te verde len als je met kinderen aan de slag gaat. „Kinderen kunnen met een stift het gezicht op de pompoen te kenen. Als je het kapje eraf hebt, kunnen ze ook het vruchtvlees en de pitten er uithalen met een lepel. Voor snijwerk heb je kracht nodig. Als je niet geoefend bent, kun je uitschieten. Laat dat niet aan kinde ren over", zegt de Enschedese. Elke pompoen is geschikt om een gezicht van te maken, maar jack O'Lanterns zijn de beste. Die heb ben zelfs hun naam te danken aan de gewoonte er rond Halloween en ge lantaarntjes van te maken. „Be gin met een kleine. Bij een hoog model is het snijden makkelijker dan bij zo'n kogelronde." De Jack O'Lantern heeft als voor deel dat de schil niet al te dik is. Toch is een beetje doorzettingsver mogen vereist. Wie niet zo ervaren is als Stokkers, kan de contouren eerst met een stift tekenen. De eerste sneetjes maakt de erva ren rot niet te diep. Daarna volgt ze met het mes een paar keer de lij nen, steeds dieper. „Met een mes dat wat langer is dan een schilmes, gaat het prima. Voor het uithollen gebruik ik een doodgewone lepel, liefst één die puntig is." Stokkers heeft de smaak van het uithollen zo te pakken, dat ze ko mende week demonstraties geeft. „Als je het een keer gezien hebt, kan iedereen het. Gewoon dóen." Met het aansnijden van een pom poen bekort je wel de levensduur. Kun je een onaangeroerde pom poen zeker tot kerst goed houden, als je erin gaat snijden, is de houd baarheid hooguit een week. Van het gezicht komt ook een vreemde geur af dus is de versiering geschik ter voor buiten dan voor binnen. „Maar ook sierpompoenen die je in tact laat, moet je checken. Ze Wie net als de familie Stokkers volgend jaar pompoenen van ei gen land wil, kan kiezen uit tientallen rassen. Voor een stadstuin zijn niet-rankende soorten geschikt. Bijvoorbeeld de pattisson (vliegende scho tel), die aan 1 vierkante meter genoeg heeft. Voor insnijden is die echter niet geschikt. Er zijn genoeg leuke pompoen rassen die je bij ruimtegebrek over een klimrek kunt laten groeien. Goed bemeste grond, zon en voldoende water en de teelt verloopt probleemloos. Wel mogen de voorgezaaide planten pas naar buiten als er geen vorstgevaar meer is. Wie pompoenen lang wil bewaren, moet ze pas oogsten als de ste len goed droog zijn. Dat is meestal pas na augustus. kunnen lek raken en nare vlekken veroorzaken. Ik zou ze binnen al tijd op een schaal leggen." Een tussenweg tussen heel laten en insnijden, is het versieren van pompoenen met oppervlakkig in- gekerfde motieven, bijvoorbeeld letters. „Dat gaat het best als je al op het land voorzichtig een versie ring aanbrengt. Ga niet door de schil heen, maar haal er alleen een dun schilletje af Doe je het te diep, dan gaat het rotten. Als je alleen krast, maakt de vrucht op die plek een soort kurklaagje, zodat je let ters er dik op liggen. Je kunt na tuurlijk ook een gekochte pom poen op die manier bewerken." Reageren? redactie.wonen@wegener.nl Pompoenkwekers vind je in veel plaat sen in Nederland. De familie Stokkers heeft haar Pompoenhöfke aan de Lutje Bruninkweg 25 in Enschede (053-5696524). Komende week geeft Bendine Stokkers demonstraties pompoen snijden, maandag tot en met zaterdag, 13.30 tot 17.00 uur. Kies een pompoen die wat hoog is, dan zijn de snij vlakken redelijk vlak. Teken een kartelrand langs de„ bovenkant van de pompoen en een gezichtje op de zijkant. Snijd met een keukenmes langs de lijntjes, eerst aan de bovenkant. Ga een paar keer over de zelfde lijn totdat het deksel loslaat. Hol 'm niet direct uit, het geheel is steviger als de m vulling er nog in zit. Snijd voor de ogen op dezelf de manier driehoekjes uit. De neus kan helemaal worden uitgesneden, maar ook alleen oppervlak kig. Snijd de mond uit, maar laat wat tanden staan. Pak een (puntige) lepel en schep zaden en vrucht vlees eruit. Net zolang doorgaan met uithollen tot je er met de lepel bijna niets meer afkrijgt. Laat de wand staan. Zet een glazen pot met een waxinelichtje in de kop. Maak met een appelboor gaten in het deksel, zodat warme lucht kan ontsnappen. Zet het deksel tje op de kop. Een beetje scheefis leuk, of wat ver hoogd met behulp van een paar cocktailprikkertjes. zaterdag 17 oktober 2009 Bendine Stokkers snijdt een pompoen, foto's Tim Uunk

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 129