Fornuis als VcOUA »;ii> i -I i Ui GoA4*<*L Koken kun je natuurlijk best op een doorsnee ingebouwde vierpit- ter. Net als je kunt rijden in een Opel. Maar waarom niet op een La Cornue? De Rolls Royce onder de fornuizen wordt al ruim een eeuw met de hand gemaakt. Een mede werker is daar twee maanden mee bezig. leder fornuis van La Cornue is on verwoestbaar en exclusief en krijgt een garantie van 70 jaar mee. Een gemiddeld fornuis van dit Franse merk kost dan ook rond de 25.000 euro, maar tegenwoordig is er ook een instapmodel op de markt: de CornuFé voor 6.500 euro. www.lacornue.com HET NIEUWE STATUSSYMBOOL BEVINDT ZICH NIET MEER OP DE OPRIT, MAAR BINNENSHUIS. IN DE KEUKEN OM PRECIES TE ZIJN. door Eva Wassenburg en vrijstaand fornuis verraadt niet alleen dat je goed in de slap pe was zit, maar dat er in dit huis vakkundig, met liefde en passie wordt gekookt. Kortom, dat je smaak hebt in meerdere betekenissen van het woord. Fornuizen worden steeds breder en hebben steeds meer mogelijkhe den. Werd er vroeger een keuken uitgezocht en was de kookplaat sluitstuk, tegenwoordig wordt er lang gewikt en gewogen op een for nuis en komt de keuken daarom heen. Het fornuis als stralend mid delpunt. Een Aga-cooker is eigenlijk geen fornuis, maar een leefstijl. Een Aga is opgebouwd rond een gietij zeren kern die zijn warmte lang zaam afgeeft aan de ovens en kookplaten. Hij is dus altijd warm en gebruiksklaar. Een Aga werkt op aardgas, elektriciteit of pro paan. Er is nu ook een hybride Aga, waarop je ook kunt koken als hij 'uit' staat, omdat er conventio nele gaspitten en een gasoven in zit. Dit gedeelte is ook leverbaar op elektriciteit. Vanaf zo'n 5.000 euro. www.aga.nl 4% Jijbffl Ax }L Koken op open vuur in de keu ken? Dat kan met de CookCook van het Zwitserse Rüegg. De kookhaard heeft een keramisch kookveld waarop je met gewone pannen conventioneel kunt ko ken. Niet conventioneel is dat het kookveld wordt verhit door een houtvuur. De plaat kan opge klapt worden voor bakken, bra den of grillen op open vuur. Met een hete steen, aan een spit of op een rooster. Prijs op aan vraag. www.ruegg-cheminee.com De Italiaanse koning van de for nuizen. Niet alleen kun je kiezen tussen gas, inductie- of kera misch (of een combinatie), ook kun je naar keuze een lavasteen- grill, friteuse, keramische grill- of kookplaat of wokbrander inte greren in het fornuis. Dan zijn er nog allerlei accessoires zoals grill plaat, tepanyakiplaat, bakplaat, stoompan en wadjanghouder die op de vaste elementen kunnen worden gebruikt. Prijs: tussen de 3.000 euro en 15.000 euro. www.boretti.nl Rayburnfornuizen komen uit dezelfde Engelse ijzergieterij als de Aga en wer ken ook volgens het principe van warm- teopslag. Dit altijd warme fornuis kan ook worden gestookt op hout, briket ten, gas of olie en kan zelfs als boiler of verwarmingsinstallatie fungeren. De overtollige warmte van het apparaat wordt dan gebruikt voor douchen en verwarmen. Dit multifunctionele appa raat is er vanaf 5.000 euro. Wat minder Engels,.landelijk of popperig van uiterlijk is de Ther- mastone van Mercury. Hij werkt volgens hetzelfde principe als de Aga, maar ziet er een stuk strakker uit. Ook heeft de Mercury gewone gasbranders en hoeft hij niet conti nu aan te staan. Als hij aan staat, hebben de vier ovens temperaturen die uiteenlopen van 60 tot 240 gra den. De bakplaat is in het midden 250 graden Celsius en koeler aan de randen. Warmhouden, teppanya- ki, flensjes bakken, het kan alle maal. Vanaf 9.000 euro. www.mercury-appliances.co.uk foto's PR

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 89