Bierbrouwers en wijnmakers 221 Sluis wordt HOBBYBROlJWEN Leden gilde Ambrasserie uit Clinge leren elkaar wijn of bier te maken groener dan ze wil Kinderen bezig met schepping Schuurfestijn in Kuitaart almanak Informatie-avond Terneuzen over Leonardo-onderwijs Toeters Wijnrecept van de maand woensdag 14 oktober 2009 door René Hoonhorst SLUIS - Het stadje Sluis wordt groe ner dan de meeste inwoners wil len. Maar de Sluisenaren zullen er - net als bewoners elders in de ge meente - aan moeten wennen dat er af en toe wat groen tussen de te gels in hun woonstraten uit komt. Wethouder Carien Bolijn legde tij dens het werkbezoek van Ben W aan de stad Sluis nog eens uit dat gemeenten geen gebruik mogen maken van agressieve bestrijdings middelen. „U kunt bij de Boeren bond zo om een pak Roundup gaan, maar de gemeente mag dat niet gebruiken." De wethouder riep mensen, die zich ergeren aan overtollig groen op eens zelf met een mesje of wat bestrijdingsmid del een plukje opschietend on kruid te verwijderen. De aanwezigen in de Keure gingen morrend akkoord .met de uitleg van Bolijn. Maar ze wilden er niet aan dat ook onkruid in de muren van de Kaai moeilijk is te bestrij den. „Er groeit gewoon een boom uit de muur. Dat is toch geen ge zicht?" Een medewerker van open bare werken gaf grif toe dat een berk wortel heeft geschoten in de kaaimuur. De muur moet binnen afzienbare tijd worden hersteld en bij die werkzaamheden wordt de kaaiboom verwijderd. De gemeen te is blij met particulieren die afval - groen en fritesbakjes - uit de Kaai vissen. OOSTBURC - Ruim vijftig kinderen geven zaterdag vanaf 19 uur een voorstelling over de christelijke scheppingsverhalen in de Sint Eli- giuskerk in Oostburg. De kinderen, die diverse West-Zeeuws-Vlaamse kerken ver tegenwoordigen, vertellen en zin gen diverse verhalen met als the ma 'De wereld is een toverbal'. De kinderen oefenden drie zaterdagen voor de voorstelling, niet alleen muziek en poëzie, maar ook teke nen en kleien. Toehoorders hoe ven dan ook niet braaf in een kerk bank te blijven zitten, maar wor den door de 'artiesten' meegeno men langs diverse exposities en presentaties. Na de voorstelling is er nog een veiling voor het goede doel„zorg- boerderij Jodi-Sintepier. door Harold de Puysseleijr CLINGE - Zeeuwen zijn volgens in formatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek echte wijndrin kers. Kocht een gemiddeld Neder lands huishouden vorig jaar gemid deld voor 78 euro wijn bij de slij ter of de supermarkt, de provincie Zeeland steekt daar met 103 euro fors bovenuit. De leden van Bier- en Wijngilde Ambrasserie uit Clinge pakken het weer anders aan. Zij maken zelf bier en wijn. De 21 leden van het gilde wonen niet alleen in de ge meente Hulst, maar komen ook uit plaatsen als Koewacht, Axel en Terneuzen. De verrassing van het produkt is volgens coördinator Jan Heijnen van Ambrasserie het mooie aan de hobby van bier- of wijnmaken. Het merendeel van de leden van het gilde maakt volgens Heijnen wijn van uiteenlopende vruchten. Niet alleen van druiven, maar ook van noten en allerlei bessensoor- ten. Zelf wijn maken hoeft volgens Jo an Mangnus uit Hulst helemaal niet duur te zijn. Mangnus brengt sinds deze week een groep van zo'n tien nieuwe cursisten de ele mentaire beginselen van het wijn maken bij. Met een grote emmer; een met water gevulde fles met platte bodem om de vruchten te persen, een roestvast stalen, of plastic pan, een hydrometer en een waterslot ben je al een heel eind op gang, vertelt hij. „Het geheim van een goede wijn bestaat uit de grondsoort, het kli maat, het soort druif en de vakbe kwaamheid van de wijnmaker", legt de docent consumptieve tech nieken uit. „En daarbij kan het ze ker nog fout gaan. Hygiënisch wer ken is een hele belangrijke factor. Je moet dus al je materialen steeds goed schoonmaken." Daarnaast is geduld een onmisbare eigenschap voor de amateur wijnmaker. „Je mag de wijn niet bottelen voordat die is uitgegist, anders maak je handgranaten. Als de wijn door- gist in de fles, spat die door te hoog oplopende druk uit elkaar." Gildelid Tommy Lambin knikt in stemmend als Mangus dat vertelt. „Je zult de eerste beginnende wijn maker niet zijn, waar de wijn langs de muren naar beneden Notenwijn (porto) Ingrediënten: 7 a 8 okkernoten met groene bol ster 3,5 liter rode wijn 0,5 liter witte wijn #1/2 liter zuivere alcohol (96°) 560 g witte suiker een goed afsluitbare emmer van 5 liter Bereiding De geplukte okkernoten en bol sters goed wassen en naspoelen voor gebruik. Haal drie noten uit de bolsters en breek deze open. Doe de noten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de ro de en witte wijn en de alcohol. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de em mer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloei stof. Laat het geheel trekken tot eind ja nuari, daarna de drank zeven en fil teren of op flessen trekken. Na het filteren en/of op flessen trekken de likeur nog minstens drie maanden laten trekken vooral eer deze te consumeren. loopt." Hulstenaar Lambin is een van de bierbrouwers bij Ambrasse rie. De verhouding tussen wijnma kers en bierbrouwers binnen het gilde ligt ongeveer gelijk. Voor Lambin kwam onlangs na tien jaar hobbybrouwen een droom uit, want hij verkocht zijn recept van honingbier onder de naam Lambinus onlangs aan een kleine bierbrouwerij uit Stekene. Hoewel veel bier- en wijnmakers solisten zijn, heeft het lidmaatschap van een gilde volgens hem grote meer waarde. „Je wisselt ervaringen uit en leert zo van eikaars fouten. Bo vendien kopen we samen ingre diënten en materialen in. Dat je ook andermans produkten kunt drinken is eveneens een groot voordeel, want als je op jezelf be zig bent met deze hobby drink je alleen je eigen brouwsels. Dat zijn de dingen die je allemaal mist als je solistisch bezig bent", zegt Lam bin. Ambrasserie biedt de leden elk jaar cursussen, lezingen, bier en wijnproeverijen en bourgondi- sche uitstapjes naar brouwerijen aan. „We koken ook wel eens met alcohol. We zijn allemaal echte le vensgenieters. Als het maar bourgondisch is", zegt Mangnus. Meer informatie over Ambrasserie op de websitehttp://people.zeeland- net.nl/wpdejonge. De Zwitser Werner Seiler woont sinds vijf jaar in Vogelwaarde en noemt zichzelf "een gepassioneerd wijndrinker'. „Ik heb helemaal geen verstand van wijnmaken en dat wil ik graag weten", zegt de deelnemer aan de cursus wijnmaken van bier en wijngilde Ambrasserie. De grootste ervaring Van Aad van Hilst met wijn is het importeren en drinken ervan. Hij heeft sinds enige tijd een wijngaard met vierhonderd stokken in Zaamslagveer en hoopt in de cursus te leren hoe hij zijn druivenoogst om kan zetten in een goede wijn. Mariet de Coninck is sinds drie jaar lid van het bier- en wijnmakersgilde. „Ik probeer hier zoveel mogelijk kennis op te doen. Ik hou heel erg veel van wijn en vindt het ook ple zierig om daar met de andere gilde- leden over te praten", aldus de in woonster van Koewacht. Tuinieren is de grote hobby van Ka- rel Martinet uit Heikant, sinds acht jaar aangesloten bij Ambrasserie. „Ik heb vijftien verschillende soor ten druiven staan en vind het leuk om daar zelf wijn van te maken. Nu heb ik ook hoogstamfruitbomen ge plant om cider te kunnen maken." TERNEUZEN - Scholenkoepel Open- Basis houdt woensdag 21 oktober in hotel l'Escaut van 19.30 tot 21.00 uur een informatie-avond over de realisering van het Leonardo-on derwijs in Zeeuws-Vlaanderen. Tip? redactie@pzc.nl Dat is onderwijs aan hoogbegaaf de kinderen. De avond is een ver volg op eerdere informatiebijeen komsten in de regio van Stichting Leonardo Zeeland. Theo Sarneel van OpenBasis gaat in op de ont wikkelingen. Tijdens de bijeen komst wordt een werkgroep ge start die geld moet gaan binnenha len voor het Leonardo-onderwijs. Een andere werkgroep gaat zich bezig houden met de promotie. m -wmmm m Dat Walcherse paar was uit nieuws gierigheid gaan kijken naar het veel besproken Monument voor de Ver dronken Dorpen. Buiten Colijns- plaat stak iets boven de dijk uit waar best 'ns een toren onder kon ste ken. Pal onder de dijk was de par keerhaven bezet met containers waar een gruwelijke stank uit dreef: kadavers. Eenmaal over de dijk kreeg het paar sterke associaties met zekere Kuifje-albums. Zij niet alleen, merkten ze aan een vrolijk ventje dat ook door het object op de oever was aangetrokken. Die schudde het hoofd over zoveel onkunde: „Ha! Die raket is helemaal verkeerd! Die toe ters horen aan de onderkant!" KUITAART - Stichting Rond de Klei ne Vogel pakt zaterdag 24 oktober uit met de zevende editie van hét schuurfeest aan de Cathelijneweg in Kuitaart. Om 19.00 uur gaan de schuurdeuren open voor allereerst een kinderdisco. De bezoekertjes wachten een gratis drankje en een verrassing. Het avondprogramma wordt vanaf 21.00 uur verzorgd door CX Sound 8c Light, met 'goud van oud'-muziek en een ste vige lichtshow. Een deel van de op brengst gaat naar Jamaica Lernout en Mirte van Os, Zeeuws-Vlaamse meiden die zich inzetten voor weeskinderen in Afrika. Meer dan twintig vrijwilligers maken het schuurfeest mogelijk dat vorig jaar ruim 900 bezoekers trok. MEEST CELEZEN 1. Bushalte in Schoondijke is slecht 2. Sluis wordt groener dan ze wil 3. Twee hoppers lossen straks zand EN VERDER Stem op stelling op pzc-site Zeeuws- Vlaanderen: 'Goed dat rondweg Aardenburg er eindelijk kan komen'. STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl Zet uw foto in het album www.pzc.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 46