Bierbrouwers en wijnmakers
221
Sluis wordt HOBBYBROlJWEN Leden gilde Ambrasserie uit Clinge leren elkaar wijn of bier te maken
groener
dan ze wil
Kinderen
bezig met
schepping
Schuurfestijn in Kuitaart
almanak
Informatie-avond Terneuzen over Leonardo-onderwijs
Toeters
Wijnrecept van de maand
woensdag 14 oktober 2009
door René Hoonhorst
SLUIS - Het stadje Sluis wordt groe
ner dan de meeste inwoners wil
len. Maar de Sluisenaren zullen er
- net als bewoners elders in de ge
meente - aan moeten wennen dat
er af en toe wat groen tussen de te
gels in hun woonstraten uit komt.
Wethouder Carien Bolijn legde tij
dens het werkbezoek van Ben W
aan de stad Sluis nog eens uit dat
gemeenten geen gebruik mogen
maken van agressieve bestrijdings
middelen. „U kunt bij de Boeren
bond zo om een pak Roundup
gaan, maar de gemeente mag dat
niet gebruiken." De wethouder
riep mensen, die zich ergeren aan
overtollig groen op eens zelf met
een mesje of wat bestrijdingsmid
del een plukje opschietend on
kruid te verwijderen.
De aanwezigen in de Keure gingen
morrend akkoord .met de uitleg
van Bolijn. Maar ze wilden er niet
aan dat ook onkruid in de muren
van de Kaai moeilijk is te bestrij
den. „Er groeit gewoon een boom
uit de muur. Dat is toch geen ge
zicht?" Een medewerker van open
bare werken gaf grif toe dat een
berk wortel heeft geschoten in de
kaaimuur. De muur moet binnen
afzienbare tijd worden hersteld en
bij die werkzaamheden wordt de
kaaiboom verwijderd. De gemeen
te is blij met particulieren die afval
- groen en fritesbakjes - uit de
Kaai vissen.
OOSTBURC - Ruim vijftig kinderen
geven zaterdag vanaf 19 uur een
voorstelling over de christelijke
scheppingsverhalen in de Sint Eli-
giuskerk in Oostburg.
De kinderen, die diverse
West-Zeeuws-Vlaamse kerken ver
tegenwoordigen, vertellen en zin
gen diverse verhalen met als the
ma 'De wereld is een toverbal'. De
kinderen oefenden drie zaterdagen
voor de voorstelling, niet alleen
muziek en poëzie, maar ook teke
nen en kleien. Toehoorders hoe
ven dan ook niet braaf in een kerk
bank te blijven zitten, maar wor
den door de 'artiesten' meegeno
men langs diverse exposities en
presentaties.
Na de voorstelling is er nog een
veiling voor het goede doel„zorg-
boerderij Jodi-Sintepier.
door Harold de Puysseleijr
CLINGE - Zeeuwen zijn volgens in
formatie van het Centraal Bureau
voor de Statistiek echte wijndrin
kers. Kocht een gemiddeld Neder
lands huishouden vorig jaar gemid
deld voor 78 euro wijn bij de slij
ter of de supermarkt, de provincie
Zeeland steekt daar met 103 euro
fors bovenuit.
De leden van Bier- en Wijngilde
Ambrasserie uit Clinge pakken het
weer anders aan. Zij maken zelf
bier en wijn. De 21 leden van het
gilde wonen niet alleen in de ge
meente Hulst, maar komen ook
uit plaatsen als Koewacht, Axel en
Terneuzen.
De verrassing van het produkt is
volgens coördinator Jan Heijnen
van Ambrasserie het mooie aan de
hobby van bier- of wijnmaken.
Het merendeel van de leden van
het gilde maakt volgens Heijnen
wijn van uiteenlopende vruchten.
Niet alleen van druiven, maar ook
van noten en allerlei bessensoor-
ten.
Zelf wijn maken hoeft volgens Jo
an Mangnus uit Hulst helemaal
niet duur te zijn. Mangnus brengt
sinds deze week een groep van
zo'n tien nieuwe cursisten de ele
mentaire beginselen van het wijn
maken bij. Met een grote emmer;
een met water gevulde fles met
platte bodem om de vruchten te
persen, een roestvast stalen, of
plastic pan, een hydrometer en
een waterslot ben je al een heel
eind op gang, vertelt hij.
„Het geheim van een goede wijn
bestaat uit de grondsoort, het kli
maat, het soort druif en de vakbe
kwaamheid van de wijnmaker",
legt de docent consumptieve tech
nieken uit. „En daarbij kan het ze
ker nog fout gaan. Hygiënisch wer
ken is een hele belangrijke factor.
Je moet dus al je materialen steeds
goed schoonmaken." Daarnaast is
geduld een onmisbare eigenschap
voor de amateur wijnmaker. „Je
mag de wijn niet bottelen voordat
die is uitgegist, anders maak je
handgranaten. Als de wijn door-
gist in de fles, spat die door te
hoog oplopende druk uit elkaar."
Gildelid Tommy Lambin knikt in
stemmend als Mangus dat vertelt.
„Je zult de eerste beginnende wijn
maker niet zijn, waar de wijn
langs de muren naar beneden
Notenwijn (porto)
Ingrediënten:
7 a 8 okkernoten met groene bol
ster
3,5 liter rode wijn
0,5 liter witte wijn
#1/2 liter zuivere alcohol (96°)
560 g witte suiker
een goed afsluitbare emmer van 5
liter
Bereiding
De geplukte okkernoten en bol
sters goed wassen en naspoelen
voor gebruik. Haal drie noten uit
de bolsters en breek deze open.
Doe de noten en de suiker in de
emmer en overgiet alles met de ro
de en witte wijn en de alcohol.
Een goedkope rode wijn geeft een
even goed eindresultaat.
Sluit de emmer goed af en plaats
hem op een donkere en koele
plaats, daarna regelmatig de em
mer schudden zodat de suiker zich
goed kan vermengen met de vloei
stof.
Laat het geheel trekken tot eind ja
nuari, daarna de drank zeven en fil
teren of op flessen trekken.
Na het filteren en/of op flessen
trekken de likeur nog minstens
drie maanden laten trekken vooral
eer deze te consumeren.
loopt." Hulstenaar Lambin is een
van de bierbrouwers bij Ambrasse
rie. De verhouding tussen wijnma
kers en bierbrouwers binnen het
gilde ligt ongeveer gelijk. Voor
Lambin kwam onlangs na tien
jaar hobbybrouwen een droom
uit, want hij verkocht zijn recept
van honingbier onder de naam
Lambinus onlangs aan een kleine
bierbrouwerij uit Stekene. Hoewel
veel bier- en wijnmakers solisten
zijn, heeft het lidmaatschap van
een gilde volgens hem grote meer
waarde. „Je wisselt ervaringen uit
en leert zo van eikaars fouten. Bo
vendien kopen we samen ingre
diënten en materialen in. Dat je
ook andermans produkten kunt
drinken is eveneens een groot
voordeel, want als je op jezelf be
zig bent met deze hobby drink je
alleen je eigen brouwsels. Dat zijn
de dingen die je allemaal mist als
je solistisch bezig bent", zegt Lam
bin. Ambrasserie biedt de leden
elk jaar cursussen, lezingen, bier
en wijnproeverijen en bourgondi-
sche uitstapjes naar brouwerijen
aan. „We koken ook wel eens met
alcohol. We zijn allemaal echte le
vensgenieters. Als het maar
bourgondisch is", zegt Mangnus.
Meer informatie over Ambrasserie
op de websitehttp://people.zeeland-
net.nl/wpdejonge.
De Zwitser Werner Seiler woont
sinds vijf jaar in Vogelwaarde en
noemt zichzelf "een gepassioneerd
wijndrinker'. „Ik heb helemaal geen
verstand van wijnmaken en dat wil
ik graag weten", zegt de deelnemer
aan de cursus wijnmaken van bier
en wijngilde Ambrasserie.
De grootste ervaring Van Aad van
Hilst met wijn is het importeren en
drinken ervan. Hij heeft sinds enige
tijd een wijngaard met vierhonderd
stokken in Zaamslagveer en hoopt
in de cursus te leren hoe hij zijn
druivenoogst om kan zetten in een
goede wijn.
Mariet de Coninck is sinds drie jaar
lid van het bier- en wijnmakersgilde.
„Ik probeer hier zoveel mogelijk
kennis op te doen. Ik hou heel erg
veel van wijn en vindt het ook ple
zierig om daar met de andere gilde-
leden over te praten", aldus de in
woonster van Koewacht.
Tuinieren is de grote hobby van Ka-
rel Martinet uit Heikant, sinds acht
jaar aangesloten bij Ambrasserie.
„Ik heb vijftien verschillende soor
ten druiven staan en vind het leuk
om daar zelf wijn van te maken. Nu
heb ik ook hoogstamfruitbomen ge
plant om cider te kunnen maken."
TERNEUZEN - Scholenkoepel Open-
Basis houdt woensdag 21 oktober
in hotel l'Escaut van 19.30 tot 21.00
uur een informatie-avond over de
realisering van het Leonardo-on
derwijs in Zeeuws-Vlaanderen.
Tip? redactie@pzc.nl
Dat is onderwijs aan hoogbegaaf
de kinderen. De avond is een ver
volg op eerdere informatiebijeen
komsten in de regio van Stichting
Leonardo Zeeland. Theo Sarneel
van OpenBasis gaat in op de ont
wikkelingen. Tijdens de bijeen
komst wordt een werkgroep ge
start die geld moet gaan binnenha
len voor het Leonardo-onderwijs.
Een andere werkgroep gaat zich
bezig houden met de promotie.
m -wmmm m
Dat Walcherse paar was uit nieuws
gierigheid gaan kijken naar het veel
besproken Monument voor de Ver
dronken Dorpen. Buiten Colijns-
plaat stak iets boven de dijk uit
waar best 'ns een toren onder kon ste
ken. Pal onder de dijk was de par
keerhaven bezet met containers
waar een gruwelijke stank uit dreef:
kadavers. Eenmaal over de dijk
kreeg het paar sterke associaties met
zekere Kuifje-albums. Zij niet alleen,
merkten ze aan een vrolijk ventje dat
ook door het object op de oever was
aangetrokken. Die schudde het
hoofd over zoveel onkunde: „Ha! Die
raket is helemaal verkeerd! Die toe
ters horen aan de onderkant!"
KUITAART - Stichting Rond de Klei
ne Vogel pakt zaterdag 24 oktober
uit met de zevende editie van hét
schuurfeest aan de Cathelijneweg
in Kuitaart. Om 19.00 uur gaan de
schuurdeuren open voor allereerst
een kinderdisco. De bezoekertjes
wachten een gratis drankje en een
verrassing. Het avondprogramma
wordt vanaf 21.00 uur verzorgd
door CX Sound 8c Light, met
'goud van oud'-muziek en een ste
vige lichtshow. Een deel van de op
brengst gaat naar Jamaica Lernout
en Mirte van Os, Zeeuws-Vlaamse
meiden die zich inzetten voor
weeskinderen in Afrika. Meer dan
twintig vrijwilligers maken het
schuurfeest mogelijk dat vorig jaar
ruim 900 bezoekers trok.
MEEST CELEZEN
1. Bushalte in Schoondijke is slecht
2. Sluis wordt groener dan ze wil
3. Twee hoppers lossen straks zand
EN VERDER
Stem op stelling op pzc-site Zeeuws-
Vlaanderen: 'Goed dat rondweg
Aardenburg er eindelijk kan komen'.
STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl
Zet uw foto in het album
www.pzc.nl