4l Fruitteeltmuseum deelt in fruitweelde Het is tijd voor... snijbiet! Ondine van der Vleuten I e zou haast vergeten dat groen- I ten niet alleen gezond en lek- I ker zijn, maar ook mooi om te zien. Snijbiet bijvoorbeeld, is een ouderwetse groente die qua uiter lijk iets van rabarber wegheeft. Al leen is de groeiwijze wat compac ter, zijn de bladeren dieper groen en zijn er planten met stengels in vuurrood, maar ook saffraangeel, groen of wit. dinsdag 13 oktober 2009 door Ondine van der Vleuten De oude rassendag die af gelopen zaterdagmid dag gehouden is in het Fruitteeltmuseum in Kapelle, heeft veel verrassingen opgeleverd. Meer dan zestig bezoekers meld den zich in Kapelle om appels en peren van hun oude fruitbomen te laten determineren door een pool van specialisten. Die bestond uit medewerkers van de voormali ge fruitteelt- en onderzoekscentra in Zeeland, aangevuld met leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging. Kenners van oude fruitrassen, dus. Net als de voor gaande jaren was ook een rassen- deskundige uit het naburige Vlaamse land aanwezig. Fruitras sen kenden vooral vroeger vaak een sterk regionale spreiding en het bestand aan oude rassen in Zeeland heeft een sterk grensover schrijdend karakter. De experts noteerden vele interes sante en zelfs enkele zeldzame ver schijningen. Zo waren er bijzonde re rassen als Court Pendu Douce en Pomme Orange, die tot de oudste in Nederland beschreven rassen behoren. Maar ook minder oude, als Jan Steen en Konings- zuur. Of rassen waarvan men niet eens weet hoe oud die zijn, zoals Zoete Campagner, Baumann's Rei- nette, Franse Bellefleur en Bel lefleur Double, ook wel Bellefleur Large Mouche genoemd. Dit jaar was een heel goed peren jaar en dat zal er zeker toe hebben bijgedragen dat de bezoekers met zoveel peren kwamen opdagen. Interessant was dat er ook zo veel bijzondere, oude perenrassen op tafel kwamen. Voorbeelden van grotendeels verdwenen perenras sen die werden herkend zijn: Comte de Chambord, Soldat-La- boureur, Jeanne d'Arc, Poire de Curé, Beurré Beucke, Seigneur Esperen en Packham's Triumph; en, niet in de laatste plaats, een bijzondere peer, van Belgische ori gine: Abbé Fétel. In de meeste gevallen konden de bezoekers dus huiswaarts keren met een naam voor hun appel- of perenboom, maar er waren ook appels en peren bij waar zelfs de kenners zich geen raad mee wis ten. foto Fruitteeltmuseum De Court Pendu. Naast elkaar geplant geven ze kleur aan de herfsttuin, waarbij je er om de week ook nog eens een maaltje van kunt plukken. Ten minste, als je genoeg water geeft. Bij Dieneke Klompe van Con sumptieve Kwekerij Zonnemaire staan ze fier rechtop, vijf bedden vol. Ze heeft in drie keer gezaaid, om zo langer plezier te hebben van de planten. „In juni kun je voor het eerst oog sten, en daarna tot diep in de herfst. Als het niet vriest, zelfs tot en met december", weet Dieneke. De allerbuitenste bladeren gooit ze weg, het hart van de plant blijf onaangeroerd; dat groeit weer uit. Maar de bladeren daar tussenin, de mooiste en malste bladeren, die plukt de Schouwse. „Weet je dat snijbiet na de ramp heel veel geteeld werd? Er wilde toen op het zoute land bijna niets meer groeien. Snijbiet is een heel tolerante en sterke groente, en ook nog eens heel gezond. Snij biet bevat veel provitamine A. Als je snijbiet met rijst roebakt, wordt je rijst saffraangeel." Snijbiet kun je koken, roerbakken en stoven. Maar wel graag snel na de oogst, want de knapperige ste len en bladeren verslappen snel. Nog een reden dus, om zelf wat in de siertuin te zetten. Liefst in drie kleuren: mooi op het bord! De snijbiet van Dieneke, die eetba re bloemen en bijzondere groen ten kweekt, gaat naar restaurants. Snijbiet is een groente waar je niets van weg hoeft te gooien. Blad en stengel zijn allebei eet baar. Snijbiet Dieneke Snij de stengels en het blad in stuk ken van een halve centimeter. Doe die in een ovenschaal, samen met rozijnen, zout peper en een scheut gembersiroop, champignons, paprika en eventueel een uitje. Leg daar overheen plakjes rookworst. Dek de schotel af met aardappelpu ree. Strooi geraspte kaas over de aardappelpuree en doe de schotel drie kwartier in de oven 180 gra den). Rode en gele snijbiet. foto Mechteld Jansen foto's Mechteld Jansen Adri de Zeeuw (links) voor zijn Streektruuk, met Zeeuwse Vlegel-teler Frans Lokerse.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 140