4l
Fruitteeltmuseum
deelt in fruitweelde
Het is tijd voor... snijbiet! Ondine van der Vleuten
I e zou haast vergeten dat groen-
I ten niet alleen gezond en lek-
I ker zijn, maar ook mooi om te
zien. Snijbiet bijvoorbeeld, is een
ouderwetse groente die qua uiter
lijk iets van rabarber wegheeft. Al
leen is de groeiwijze wat compac
ter, zijn de bladeren dieper groen
en zijn er planten met stengels in
vuurrood, maar ook saffraangeel,
groen of wit.
dinsdag 13 oktober 2009
door Ondine van der Vleuten
De oude rassendag die af
gelopen zaterdagmid
dag gehouden is in het
Fruitteeltmuseum in
Kapelle, heeft veel verrassingen
opgeleverd.
Meer dan zestig bezoekers meld
den zich in Kapelle om appels en
peren van hun oude fruitbomen
te laten determineren door een
pool van specialisten. Die bestond
uit medewerkers van de voormali
ge fruitteelt- en onderzoekscentra
in Zeeland, aangevuld met leden
van de Noordelijke Pomologische
Vereniging. Kenners van oude
fruitrassen, dus. Net als de voor
gaande jaren was ook een rassen-
deskundige uit het naburige
Vlaamse land aanwezig. Fruitras
sen kenden vooral vroeger vaak
een sterk regionale spreiding en
het bestand aan oude rassen in
Zeeland heeft een sterk grensover
schrijdend karakter.
De experts noteerden vele interes
sante en zelfs enkele zeldzame ver
schijningen. Zo waren er bijzonde
re rassen als Court Pendu Douce
en Pomme Orange, die tot de
oudste in Nederland beschreven
rassen behoren. Maar ook minder
oude, als Jan Steen en Konings-
zuur. Of rassen waarvan men niet
eens weet hoe oud die zijn, zoals
Zoete Campagner, Baumann's Rei-
nette, Franse Bellefleur en Bel
lefleur Double, ook wel Bellefleur
Large Mouche genoemd.
Dit jaar was een heel goed peren
jaar en dat zal er zeker toe hebben
bijgedragen dat de bezoekers met
zoveel peren kwamen opdagen.
Interessant was dat er ook zo veel
bijzondere, oude perenrassen op
tafel kwamen. Voorbeelden van
grotendeels verdwenen perenras
sen die werden herkend zijn:
Comte de Chambord, Soldat-La-
boureur, Jeanne d'Arc, Poire de
Curé, Beurré Beucke, Seigneur
Esperen en Packham's Triumph;
en, niet in de laatste plaats, een
bijzondere peer, van Belgische ori
gine: Abbé Fétel.
In de meeste gevallen konden de
bezoekers dus huiswaarts keren
met een naam voor hun appel- of
perenboom, maar er waren ook
appels en peren bij waar zelfs de
kenners zich geen raad mee wis
ten.
foto Fruitteeltmuseum
De Court Pendu.
Naast elkaar geplant geven ze
kleur aan de herfsttuin, waarbij je
er om de week ook nog eens een
maaltje van kunt plukken. Ten
minste, als je genoeg water geeft.
Bij Dieneke Klompe van Con
sumptieve Kwekerij Zonnemaire
staan ze fier rechtop, vijf bedden
vol. Ze heeft in drie keer gezaaid,
om zo langer plezier te hebben
van de planten.
„In juni kun je voor het eerst oog
sten, en daarna tot diep in de
herfst. Als het niet vriest, zelfs tot
en met december", weet Dieneke.
De allerbuitenste bladeren gooit
ze weg, het hart van de plant blijf
onaangeroerd; dat groeit weer uit.
Maar de bladeren daar tussenin,
de mooiste en malste bladeren,
die plukt de Schouwse.
„Weet je dat snijbiet na de ramp
heel veel geteeld werd? Er wilde
toen op het zoute land bijna niets
meer groeien. Snijbiet is een heel
tolerante en sterke groente, en
ook nog eens heel gezond. Snij
biet bevat veel provitamine A. Als
je snijbiet met rijst roebakt, wordt
je rijst saffraangeel."
Snijbiet kun je koken, roerbakken
en stoven. Maar wel graag snel na
de oogst, want de knapperige ste
len en bladeren verslappen snel.
Nog een reden dus, om zelf wat
in de siertuin te zetten. Liefst in
drie kleuren: mooi op het bord!
De snijbiet van Dieneke, die eetba
re bloemen en bijzondere groen
ten kweekt, gaat naar restaurants.
Snijbiet is een groente waar je
niets van weg hoeft te gooien.
Blad en stengel zijn allebei eet
baar.
Snijbiet Dieneke
Snij de stengels en het blad in stuk
ken van een halve centimeter.
Doe die in een ovenschaal, samen
met rozijnen, zout peper en een
scheut gembersiroop, champignons,
paprika en eventueel een uitje. Leg
daar overheen plakjes rookworst.
Dek de schotel af met aardappelpu
ree. Strooi geraspte kaas over de
aardappelpuree en doe de schotel
drie kwartier in de oven 180 gra
den). Rode en gele snijbiet.
foto Mechteld Jansen
foto's Mechteld Jansen
Adri de Zeeuw (links) voor zijn Streektruuk, met Zeeuwse Vlegel-teler Frans Lokerse.