uit15 in Axel Beoordeling donderdag 8 oktober 2009 Prijs-Kwaliteit Twijfel: het eten was goed, maar ook prijzig. Bijna honderd euro voor twee personen, zonder wijn: daarom drie sterren. Entourage Bediening Vegetarisch Conclusie: Het wapen van Axel biedt de keuze tussen klassieke en wat mo dernere gerechten. Het eten is prima, maar niet opzienbarend. Bij het Wapen van Axel heb je als eter wat te kie zen: een menu, iets van de seizoenskaart, een klassiek gerecht, of toch mosse len misschien? Op Zeeuws- Vlaamse wijze? Of liever medi terraans? Bovendien kun je bij het Wapen niet alleen in het res taurant eten, maar er ook iets af halen voor thuis, een kookcur sus volgen, of een picknick mand laten vullen voor tijdens een wandeling door de polders in de buurt. Wij gaan gewoon eten en we kie zen ervoor om niet in de serre, maar in het restaurant te zitten, een gezellige ouderwets-deftige ruimte in bruin-grijstinten met hoogpolig geluiddempend tapijt. We zitten op roomkleurige stoe len aan een tafel met zwaar linnen en een stijfgevouwen servet er bo venop. Dat is alvast fijn. Voor we met onze ogen kunnen knipperen, staat er een schaaltje met toast, tapenade en zonge droogde tomaten op tafel. Dat ho ge tempo blijkt hier de gewoonte. Want hoewel het naar onze in schatting niet extreem druk is, loopt het personeel de hele avond in vliegende vaart voorbij met vol le borden en vuil serviesgoed. De bediening is in meer opzichten actief: of we een fles wijn op tafel Het Wapen van Axel. willen, vraagt de jongen die ons helpt. Of een fles water misschien? We moeten nog rijden, dus we la ten het bij water, een karaf gevuld uit de kraan wordt niet aangebo den, en we vragen er niet om. We krijgen drie soorten brood als je er een verk in zet. Perfect. De vulling is donker, de garnalen zijn duidelijk herkenbaar, het zijn smakelijke kleine kroketjes. De te re smaak van_de rosbief van Zeeuws polderrund - het andere voorgerecht - gaat een beetje verlo ren tussen de andere smaken op het bord: blauwschimmelkaas, ha zelnoot, in lucifertjes gesneden peer en sla; alles bij elkaar wat te veel van het goede. Ook bij het hoofdgerecht, filet van varkenslen de met pompoenblokjes en salie, vechten smaken met elkaar om voorrang. Het vlees ligt op een plukje smakelijke groene kool, er bovenop liggen, naast de pom poenblokjes, ook nog chips. Het vlees - dat een lekker vet randje heeft - ligt in een donkere rins-zoe- te saus. Van de kaart met klassie kers kiest mijn tafelgenoot voor pa ling in 't groen, door Het Wapen omschreven als paling gestoofd in groene kruiden op oma's wijze. Hij krijgt een bord vol stukjes vis, waar tot zijn tevredenheid niet of nauwelijks zout op zit zodat hij dat naar smaak kan toevoegen. Hij is een liefhebber van het gerecht en komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Vooruit, we nemen nog een toet je: chocola, chocola, chocola is - en dat is logisch - een combinatie van chocoladeijs, chocolademousse en chocoladetaart, mét slagroom en wat aardbeitjes. Het dessert van de WANDELING ,,'t Is niet om te snoeven", zegt ei genaresse Mia Dieleman van Het Wapen van Axel. „Maar mensen uit Terneuzen komen vaak naar Axel als ze uit eten willen." Axel probeert zich als culinaire plaats te profileren. Samen met de restau rants Zomerlust, a Table, Moy-Fa en café Teut houdt het Wapen culi naire wandelingen, waarbij gasten in elke zaak een andere gang eten. Dit najaar bieden de restaurants een wildgefecht en een kop koffie met seizoensgebak bij café Teut toe, voor 23,50 euro. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. foto's Peter Nicolai met olijfolie, zachte boter en grof zout, plus een amuse: mossels die bedolven zijn onder een spuma - schuim - van cocktailsaus, gevolgd door de voorgerechten. Het jasje van de drie garnalenbit- terballen is zó broos dat het breekt Het Wapen van Axel, Kanaalkade 3, 4571 CD Axel. Telefoon: 0115- 561396. www.hetwapenvanaxel.nl. Dinsdag tot en met zondag geopend vanaf 11.00 uur. De keuken is geopend van 11.30 tot 21.00 uur. week is een - door de zware bo dem - voor een nagerecht wat machtige, maar lekkere perentaart met notenijs. We sluiten af met een espresso en een kruidenthee van de zeer uitgebreide theekaart én truffels, én bonbons, én koek jes die we er allemaal bij krijgen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 59