uit15
in Axel
Beoordeling
donderdag 8 oktober 2009
Prijs-Kwaliteit
Twijfel: het eten was goed, maar ook
prijzig. Bijna honderd euro voor twee
personen, zonder wijn: daarom drie
sterren.
Entourage
Bediening
Vegetarisch
Conclusie: Het wapen van Axel biedt
de keuze tussen klassieke en wat mo
dernere gerechten. Het eten is prima,
maar niet opzienbarend.
Bij het Wapen van Axel
heb je als eter wat te kie
zen: een menu, iets van
de seizoenskaart, een
klassiek gerecht, of toch mosse
len misschien? Op Zeeuws-
Vlaamse wijze? Of liever medi
terraans? Bovendien kun je bij
het Wapen niet alleen in het res
taurant eten, maar er ook iets af
halen voor thuis, een kookcur
sus volgen, of een picknick
mand laten vullen voor tijdens
een wandeling door de polders
in de buurt.
Wij gaan gewoon eten en we kie
zen ervoor om niet in de serre,
maar in het restaurant te zitten,
een gezellige ouderwets-deftige
ruimte in bruin-grijstinten met
hoogpolig geluiddempend tapijt.
We zitten op roomkleurige stoe
len aan een tafel met zwaar linnen
en een stijfgevouwen servet er bo
venop. Dat is alvast fijn.
Voor we met onze ogen kunnen
knipperen, staat er een schaaltje
met toast, tapenade en zonge
droogde tomaten op tafel. Dat ho
ge tempo blijkt hier de gewoonte.
Want hoewel het naar onze in
schatting niet extreem druk is,
loopt het personeel de hele avond
in vliegende vaart voorbij met vol
le borden en vuil serviesgoed.
De bediening is in meer opzichten
actief: of we een fles wijn op tafel
Het Wapen van Axel.
willen, vraagt de jongen die ons
helpt. Of een fles water misschien?
We moeten nog rijden, dus we la
ten het bij water, een karaf gevuld
uit de kraan wordt niet aangebo
den, en we vragen er niet om.
We krijgen drie soorten brood
als je er een verk in zet. Perfect.
De vulling is donker, de garnalen
zijn duidelijk herkenbaar, het zijn
smakelijke kleine kroketjes. De te
re smaak van_de rosbief van
Zeeuws polderrund - het andere
voorgerecht - gaat een beetje verlo
ren tussen de andere smaken op
het bord: blauwschimmelkaas, ha
zelnoot, in lucifertjes gesneden
peer en sla; alles bij elkaar wat te
veel van het goede. Ook bij het
hoofdgerecht, filet van varkenslen
de met pompoenblokjes en salie,
vechten smaken met elkaar om
voorrang. Het vlees ligt op een
plukje smakelijke groene kool, er
bovenop liggen, naast de pom
poenblokjes, ook nog chips. Het
vlees - dat een lekker vet randje
heeft - ligt in een donkere rins-zoe-
te saus. Van de kaart met klassie
kers kiest mijn tafelgenoot voor pa
ling in 't groen, door Het Wapen
omschreven als paling gestoofd in
groene kruiden op oma's wijze.
Hij krijgt een bord vol stukjes vis,
waar tot zijn tevredenheid niet of
nauwelijks zout op zit zodat hij
dat naar smaak kan toevoegen. Hij
is een liefhebber van het gerecht
en komt hier ruimschoots aan zijn
trekken.
Vooruit, we nemen nog een toet
je: chocola, chocola, chocola is - en
dat is logisch - een combinatie van
chocoladeijs, chocolademousse en
chocoladetaart, mét slagroom en
wat aardbeitjes. Het dessert van de
WANDELING
,,'t Is niet om te snoeven", zegt ei
genaresse Mia Dieleman van Het
Wapen van Axel. „Maar mensen
uit Terneuzen komen vaak naar
Axel als ze uit eten willen." Axel
probeert zich als culinaire plaats te
profileren. Samen met de restau
rants Zomerlust, a Table, Moy-Fa
en café Teut houdt het Wapen culi
naire wandelingen, waarbij gasten
in elke zaak een andere gang eten.
Dit najaar bieden de restaurants
een wildgefecht en een kop koffie
met seizoensgebak bij café Teut
toe, voor 23,50 euro.
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
foto's Peter Nicolai
met olijfolie, zachte boter en grof
zout, plus een amuse: mossels die
bedolven zijn onder een spuma -
schuim - van cocktailsaus, gevolgd
door de voorgerechten.
Het jasje van de drie garnalenbit-
terballen is zó broos dat het breekt
Het Wapen van Axel, Kanaalkade 3,
4571 CD Axel. Telefoon: 0115-
561396. www.hetwapenvanaxel.nl.
Dinsdag tot en met zondag geopend
vanaf 11.00 uur. De keuken is
geopend van 11.30 tot 21.00 uur.
week is een - door de zware bo
dem - voor een nagerecht wat
machtige, maar lekkere perentaart
met notenijs. We sluiten af met
een espresso en een kruidenthee
van de zeer uitgebreide theekaart
én truffels, én bonbons, én koek
jes die we er allemaal bij krijgen.