boeken consument 117. Linke soep uit het bos ETEN MET PUCK Als je een paddenstoel in het bos alleen al aanraakt, voel je je een crimineel Spinaziesoep met cantharellen en room" (maaltijdsoep 2 personenvoorgerecht 4) donderdag 8 oktober 2009 door Puck Kerkhoven als leesboek én als kookboek. Wel is het door alle tekeningen en plaat jes een behoorlijk druk geheel ge worden. Maar daardoor ziet het er wel erg vrolijk uit. Francine Oomen - Hoe overleef ik als keukenprins(es)?. Uitgeverij Querido, 11,95 euro. De taart van Mees! En ja hoor, daar is-ie weer. Jan Paul Schutten, de auteur van het Kinder boekenweekgeschenk, lanceerde heel wat boeken sinds hij vorig jaar de Gouden Griffel won. Zoals bij voorbeeld het avi M3-boek (voor heen avi 2) De taart van Mees. Een jongetje schept in de klas op dat hij heel goed taarten kan bakken, al heeft hij nog nooit een pollepel vastgehouden. Hij belooft voor de klas een taart te bakken. Dat is een makkie toch? Dat blijkt tegen te val len, maar gelukkig krijgt hij hulp. Jan Paul Schutten - De taart van Mees!. Uitgeverij Kluitman, 5,95 euro. Ter gelegenheid van de Kinderboe kenweek is het grappige Otjes kook boek in herdruk verschenen. In dit boek, geïllustreerd door Fiep Wes tendorp, staan alle recepten die ook op de menukaart van hotel De Koperwiek staan, het hotel waar Otjes vader de scepter zwaait. Niet alleen staan er aparte recepten in, zoals Lijsterpastei (stiekem met kip), Brandnetelsoep en Kaapse raasdonders, maar ook typische An nie M.G. Schmidt-keukentips zoals: 'Als er van alles begint te borrelen en er zwarte rook uit de pan komt, zet dan het vuur uit'. Annie M.G. Schmidt Fiep Wes tendorp - Otjes kookboek, Uitg. Querido, 5,95 euro. reageren? nieuwsredactie@wegener.nl Nylon vlechtwerk in een compacte buggy Quinny komt me een gelimiteer de editie van een compacte en lichtgewicht buggy: Quinny Zapp Twine. De meest onderscheiden de 'look' wordt veroorzaakt door de zitting: een vlechtwerk van ny lon. Een anti-heatbehandeling zorgt dat het vlechtwerk koel en luchtig aanvoelt. De buggy is er in de kleuren roze, blauw, rood en zwart, met een draagtas in dezelf de gevlochten stijl en kleuren. Het pimpen van de fiets gaat hand in hand met veiligheid Het pimpen van een fiets kan nu ook met lichtdobbers van Bicyled. Behalve decoratie hebben de dob bers het voordeel dat de gebruiker een stuk zichtbaarder is, zodat de veiligheid op de weg toeneemt. Zodra de fiets in beweging komt, gaan de kleuren-leds aan en bie den ze 32 verschillende kleuren spelen. De lichtdobber doet het 100 uur en is via www.cadeaux- tech.com te verkrijgen. Stem je nagels af op de bloemen in het bruidsboeket Bij Bruids Floral Nail Art is het nu mogelijk de nagels af te stemmen op de bloemen uit het bruidsboe ket. Bij moederbedrijf Floral Nail Art worden nagels gedecoreerd voor fotoshoots, catwalkshows en andere bedrijfsactiviteiten. Een derde poot van de onderneming, Floral Nail Art, versiert nagels uit gebreid voor exclusieve verkleed feesten. Op www.floralnailart.nl is meer informatie te vinden. Wel eens van de eik haas gehoord? Van de grote molenaar, het judasoortje of de paarse schijnridder? Lezers die vaak in het bos komen, weten dat ik het over paddenstoelen heb, eet bare paddenstoelen. Prachtige na men. En ze groeien gewoon langs ons wandelpad. Je kunt ze zo pluk ken en opeten, maar pas op: het blijft linke soep. En in sommige gevallen mag het niet. Wij hebben geen wilde padden stoelencultuur, maar in Frankrijk, Spanje en vooral Italië is de start van het paddenstoelenseizoen een jaarlijks terugkerend culinair fes tijn, waar de liefhebbers reikhal zend naar uitkijken. Hele families trekken in het weekeinde door de bossen, gewapend met mandjes, emmertjes en plastic draagtassen. Steden stromen leeg, langs de we gen naar het bos is geen parkeer plaats meer te vinden. Kinderen le ren van hun ouders welke padden stoelen giftig zijn en welke niet en waar ze op moeten letten. Die kennis is bij ons compleet ver loren gegaan. Wij kennen de rode vliegenzwam van kabouter Spillebeen, de aardappelbo- leet en misschien de stinkzwam, alledrie niet eetbaar. Gelukkig zijn er paddenstoelenboeken, waarin je ze kunt opzoe ken. Vorige week verscheen er zelfs een paddenstoe lenkookboek, 'Bos op je bord', van Ria Loo- huizen. Met padden stoelen om te pluk ken en te eten. Veel achtergrondinforma tie en leuke recep ten! Als liefhebber ben ik gelijk aan de slag gegaan met cantharellen, geplukt bij de dure groenteman. Ria maakt een soep met onkruid (zevenblad, zuring, brandnetel, daslook), ik hou het ge woon op verse bladspinazie (zie re cept). Maar het eindresultaat is heerlijk. En prachtig om te zien. Een soep als een knalgroen bemos te, open plek in het bos, met in het midden een romig bergje oranje bruine cantharellen. Vroeger was paddenstoelen zoeken een heel gebruikelijke herfstvakan tiebesteding. De allermooiste nam je mee naar huis, samen met ge kleurde bladeren, stukjes mos, kas tanjebolsters en beukennootjes. Daar maakte je een herfststukje van, in de doos van je nieuwe win- terschoenen. Op school, in de klas, hadden we een hele herfsttafel, mét echtè paddenstoelen. Het rook dan zo lekker naar buiten. Nu voel je je een illegaal, een crimineel, als je alleen al een paddenstoel in het bos aanraakt. „Oooh, dat mag niet! Jij moet ook overal met je vingers aanzitten! Kijk uit, straks is-ie gif tig. Daar kun je aan doodgaan!" Proficiat, we hebben de padden stoelenangst er aardig ingeramd. Goed voor de paddenstoelen, want die kunnen weer rustig groeien. Maar slecht voor ons, want zo ra ken we toch alle contact met de na tuur kwijt. Een paddenstoel is heel spannend. Hij groeit razendsnel, is geen plant en geen dier, heeft een prachtige vorm en structuur. Daar over moet je je kunnen verwonde ren. En ja, sommige zijn heel ge vaarlijk, maar het is niet slecht af en toe die drei ging van de natuur te voe len. Vandaar dat ik dit boek uit de kookboeken- oogst van dit najaar pluk om bij kookliefhebbers onder de aandacht te brengen. Eens kijken of ik een eikhaas kan vin den. 'Kan bij sommigen maagklachten veroorza ken.' Spannend! Q Ria Loohuizen Bos op je bord Fontaine uitgevers foto GPD 19,95 euro. jÊS benodigdheden: 1 uitje, fijngesnipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; 3 eet lepels olijfolie; 300 gram verse spinazie; 2 eetlepels roomboter; 200 gram cantharellen; 1 eetlepel gehakte, platte peterselie; 1 liter groentebouillon (blokje); 2 volle eetlepels crème fraTche; zout en vers gemalen peper; versgeraspte nootmuskaat. bereidingswijze: Verhit olijfolie, bak de uisnippers glazig. Voeg spinazie toe en roerbak tot het is geslonken. Voeg knoflook toe en even mee- pruttelen. Voeg bouillon toe en pureer met staafmixer. Laat zachtjes pruttelen. Was zand van cantharellen, snijd kontjes eraf. Smelt boter in koekenpan. Bak de paddenstoelen tot het vocht is verdwenen en ze mooi bruin zijn. Bestrooi met peterselie, zout en versgemalen zwarte peper. Roer room door paddenstoelen en laat even doorwarmen. Schep soep in dfepe borden, doe een flinke schep cantharellenroom in het midden. Druppel wat room eromheen. Rasp er nootmuskaat over en bestrooi met gehakt peterselieblad. Serveer met geroosterd grof volkorenbrood en gezouten boter. Lekker met een glas bokbier! tip: Een klein scheutje Noilly prat, pastis of ouzo geeft de paddenstoelen- smaak een extra boost. foto Harmen de Jong/GPD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 17