boeken
consument 117.
Linke soep uit het bos
ETEN MET PUCK
Als je een paddenstoel in
het bos alleen al aanraakt,
voel je je een crimineel
Spinaziesoep met cantharellen en room"
(maaltijdsoep 2 personenvoorgerecht 4)
donderdag 8 oktober 2009
door Puck Kerkhoven
als leesboek én als kookboek. Wel
is het door alle tekeningen en plaat
jes een behoorlijk druk geheel ge
worden. Maar daardoor ziet het er
wel erg vrolijk uit.
Francine Oomen - Hoe overleef ik
als keukenprins(es)?. Uitgeverij
Querido, 11,95 euro.
De taart van Mees!
En ja hoor, daar is-ie weer. Jan Paul
Schutten, de auteur van het Kinder
boekenweekgeschenk, lanceerde
heel wat boeken sinds hij vorig jaar
de Gouden Griffel won. Zoals bij
voorbeeld het avi M3-boek (voor
heen avi 2) De taart van Mees. Een
jongetje schept in de klas op dat hij
heel goed taarten kan bakken, al
heeft hij nog nooit een pollepel
vastgehouden. Hij belooft voor de
klas een taart te bakken. Dat is een
makkie toch? Dat blijkt tegen te val
len, maar gelukkig krijgt hij hulp.
Jan Paul Schutten - De taart van
Mees!. Uitgeverij Kluitman, 5,95
euro.
Ter gelegenheid van de Kinderboe
kenweek is het grappige Otjes kook
boek in herdruk verschenen. In dit
boek, geïllustreerd door Fiep Wes
tendorp, staan alle recepten die
ook op de menukaart van hotel De
Koperwiek staan, het hotel waar
Otjes vader de scepter zwaait. Niet
alleen staan er aparte recepten in,
zoals Lijsterpastei (stiekem met
kip), Brandnetelsoep en Kaapse
raasdonders, maar ook typische An
nie M.G. Schmidt-keukentips zoals:
'Als er van alles begint te borrelen
en er zwarte rook uit de pan komt,
zet dan het vuur uit'.
Annie M.G. Schmidt Fiep Wes
tendorp - Otjes kookboek, Uitg.
Querido, 5,95 euro.
reageren?
nieuwsredactie@wegener.nl
Nylon vlechtwerk in
een compacte buggy
Quinny komt me een gelimiteer
de editie van een compacte en
lichtgewicht buggy: Quinny Zapp
Twine. De meest onderscheiden
de 'look' wordt veroorzaakt door
de zitting: een vlechtwerk van ny
lon. Een anti-heatbehandeling
zorgt dat het vlechtwerk koel en
luchtig aanvoelt. De buggy is er in
de kleuren roze, blauw, rood en
zwart, met een draagtas in dezelf
de gevlochten stijl en kleuren.
Het pimpen van de fiets gaat
hand in hand met veiligheid
Het pimpen van een fiets kan nu
ook met lichtdobbers van Bicyled.
Behalve decoratie hebben de dob
bers het voordeel dat de gebruiker
een stuk zichtbaarder is, zodat de
veiligheid op de weg toeneemt.
Zodra de fiets in beweging komt,
gaan de kleuren-leds aan en bie
den ze 32 verschillende kleuren
spelen. De lichtdobber doet het
100 uur en is via www.cadeaux-
tech.com te verkrijgen.
Stem je nagels af op de
bloemen in het bruidsboeket
Bij Bruids Floral Nail Art is het nu
mogelijk de nagels af te stemmen
op de bloemen uit het bruidsboe
ket. Bij moederbedrijf Floral Nail
Art worden nagels gedecoreerd
voor fotoshoots, catwalkshows en
andere bedrijfsactiviteiten. Een
derde poot van de onderneming,
Floral Nail Art, versiert nagels uit
gebreid voor exclusieve verkleed
feesten. Op www.floralnailart.nl
is meer informatie te vinden.
Wel eens van de eik
haas gehoord? Van
de grote molenaar,
het judasoortje of
de paarse schijnridder? Lezers die
vaak in het bos komen, weten dat
ik het over paddenstoelen heb, eet
bare paddenstoelen. Prachtige na
men. En ze groeien gewoon langs
ons wandelpad. Je kunt ze zo pluk
ken en opeten, maar pas op: het
blijft linke soep. En in sommige
gevallen mag het niet.
Wij hebben geen wilde padden
stoelencultuur, maar in Frankrijk,
Spanje en vooral Italië is de start
van het paddenstoelenseizoen een
jaarlijks terugkerend culinair fes
tijn, waar de liefhebbers reikhal
zend naar uitkijken. Hele families
trekken in het weekeinde door de
bossen, gewapend met mandjes,
emmertjes en plastic draagtassen.
Steden stromen leeg, langs de we
gen naar het bos is geen parkeer
plaats meer te vinden. Kinderen le
ren van hun ouders welke padden
stoelen giftig zijn en welke niet en
waar ze op moeten letten.
Die kennis is bij ons compleet ver
loren gegaan. Wij kennen de rode
vliegenzwam van kabouter
Spillebeen, de aardappelbo-
leet en misschien de
stinkzwam, alledrie niet
eetbaar. Gelukkig zijn er
paddenstoelenboeken,
waarin je ze kunt opzoe
ken.
Vorige week verscheen
er zelfs een paddenstoe
lenkookboek, 'Bos op
je bord', van Ria Loo-
huizen. Met padden
stoelen om te pluk
ken en te eten. Veel
achtergrondinforma
tie en leuke recep
ten! Als liefhebber
ben ik gelijk aan de
slag gegaan met
cantharellen, geplukt bij de dure
groenteman. Ria maakt een soep
met onkruid (zevenblad, zuring,
brandnetel, daslook), ik hou het ge
woon op verse bladspinazie (zie re
cept). Maar het eindresultaat is
heerlijk. En prachtig om te zien.
Een soep als een knalgroen bemos
te, open plek in het bos, met in het
midden een romig bergje oranje
bruine cantharellen.
Vroeger was paddenstoelen zoeken
een heel gebruikelijke herfstvakan
tiebesteding. De allermooiste nam
je mee naar huis, samen met ge
kleurde bladeren, stukjes mos, kas
tanjebolsters en beukennootjes.
Daar maakte je een herfststukje
van, in de doos van je nieuwe win-
terschoenen. Op school, in de klas,
hadden we een hele herfsttafel,
mét echtè paddenstoelen. Het rook
dan zo lekker naar buiten. Nu voel
je je een illegaal, een crimineel, als
je alleen al een paddenstoel in het
bos aanraakt. „Oooh, dat mag niet!
Jij moet ook overal met je vingers
aanzitten! Kijk uit, straks is-ie gif
tig. Daar kun je aan doodgaan!"
Proficiat, we hebben de padden
stoelenangst er aardig ingeramd.
Goed voor de paddenstoelen, want
die kunnen weer rustig groeien.
Maar slecht voor ons, want zo ra
ken we toch alle contact met de na
tuur kwijt. Een paddenstoel is heel
spannend. Hij groeit razendsnel, is
geen plant en geen dier, heeft een
prachtige vorm en structuur. Daar
over moet je je kunnen verwonde
ren. En ja, sommige zijn heel ge
vaarlijk, maar het is niet
slecht af en toe die drei
ging van de natuur te voe
len. Vandaar dat ik dit
boek uit de kookboeken-
oogst van dit najaar pluk
om bij kookliefhebbers
onder de aandacht te
brengen. Eens kijken of
ik een eikhaas kan vin
den. 'Kan bij sommigen
maagklachten veroorza
ken.'
Spannend!
Q Ria Loohuizen
Bos op je bord
Fontaine uitgevers
foto GPD 19,95 euro. jÊS
benodigdheden: 1 uitje, fijngesnipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; 3 eet
lepels olijfolie; 300 gram verse spinazie; 2 eetlepels roomboter;
200 gram cantharellen; 1 eetlepel gehakte, platte peterselie; 1 liter
groentebouillon (blokje); 2 volle eetlepels crème fraTche; zout en vers
gemalen peper; versgeraspte nootmuskaat.
bereidingswijze: Verhit olijfolie, bak de uisnippers glazig. Voeg spinazie
toe en roerbak tot het is geslonken. Voeg knoflook toe en even mee-
pruttelen. Voeg bouillon toe en pureer met staafmixer. Laat zachtjes
pruttelen. Was zand van cantharellen, snijd kontjes eraf. Smelt boter
in koekenpan. Bak de paddenstoelen tot het vocht is verdwenen en ze
mooi bruin zijn. Bestrooi met peterselie, zout en versgemalen zwarte
peper. Roer room door paddenstoelen en laat even doorwarmen.
Schep soep in dfepe borden, doe een flinke schep cantharellenroom
in het midden. Druppel wat room eromheen. Rasp er nootmuskaat
over en bestrooi met gehakt peterselieblad. Serveer met geroosterd
grof volkorenbrood en gezouten boter. Lekker met een glas bokbier!
tip: Een klein scheutje Noilly prat, pastis of ouzo geeft de paddenstoelen-
smaak een extra boost.
foto Harmen de Jong/GPD