Even nippen van de Zeeuwse zee
zeeuwierjenever
LOODS
3
ALS LEREN WERKEN WORDT
Oeps, iets te hard gesnoven.
De alcoholdamp stijgt su
biet naar de hersenpan. Petra de
Boevere pakt het glas en draait er
rondjes mee. De zeeuwierjenever
danst in het glas. "Nu moet je
hem even laten staan en dan
straks nog even ruiken. Zacht
jes." Luttele minuten later snuif
ik de zee uit het glas. De sterke al
coholnevel is weg. Even een nip
je. Het heeft iets weg van een
whisky.
door Den nis Rijsbergen
BRESKENS - Een Laphroaig, maar
dan niet zo rokerig en wel zilter. Ik
krijg zin in een oester, merk ik. Of
een pannetje mosselen. Deze smakelij
ke vinding van de slijterij eigenaresse
uit Breksens is zo Zeeuws als het
maar kan zijn. Alhoewel... het zee
wier dat in de jenever is verwerkt,
komt wel uit Japan.
De zoveelste in de rij der journalisten
ben ik die van de bijzondere jenever
mag proeven. Sinds het nieuws we
reldkundig werd dat daar in het uit
hoekje van Nederland, Breskens, een
slijterij eigenaresse een jenever met
zeewier had ontwikkeld, heeft ze
geen rust meer. Petra de Boevere
deed interviews voor BNR-radio en
allerlei dagbladen, ze zat bij 3FM-dj
Giel Beele in de uitzending, stond
Bizz te woord en zelfs Eindhoven
FM wist haar te vinden. Tja, jenever
gemaakt van zeewier spreekt blijkbaar
tot de verbeelding.
Jenever, een op en top Nederlands
product. Maar de neut zit in het slop.
En dat hebben de distilleerders aan
zichzelf te danken, vindt De Boevere.
"Vergelijk het eens met whisky. De
Schotten zijn veel slimmer geweest.
Die zijn bij hun eigen identiteit geble
ven en maken mooie producten.
Hier in Nederland moest het steeds
goedkoper en goedkoper. En dus
worden kwalitatief mindere ingrediën
ten gebruikt. Vroeger vroeg een klant
je om advies, om een goede jenever.
Nu vraagt hij om de jenever in de aan
bieding. De gemiddelde Nederlander
associeert jenever vandaag de dag met
spiritus. Alleen opa drinkt het nog.
En als die doodgaat, betekent dat jaar
lijks weer vijftig flessen minder omzet
in Nederland, want nieuwe drinkers
komen er niet bij."
Zeewier
Geïnspireerd door Schotse whisky
soorten van Islay die een zilte aroma
hebben, besloot De Boevere een jene
ver met zeewier te ontwikkelen. Jene
ver weer als een fier Hollands pro
duct. Ze benaderde verschillende dis
tilleerders. "'Je bent gestoord', kreeg
ik te horen. Totdat ik Rutte in Dord
recht ontmoette. Die zei: 'Dat gaan
we doen.' En hij is meteen aan de
slag gegaan."
Wie denkt datje zomaar wat zeewier
uit de zee kunt plukken om als ingre
diënt te gebruiken, heeft het mis. Een
van de eigenschappen van zeewier is
dat het vervuiling in zich opneemt.
De Boevere is dan ook aangewezen
op zeewier uit kweekbassins. En als
er een land in de wereld is vol zee
wierfanaten, dan is het toch wel Ja
pan. "Het liefst zou ik Zeeuws zee
wier willen gebruiken, maar dat
wordt nog niet gekweekt. Wie weet
in de toekomst. Want Zeeland is vol
op aan het testen met zilte teelten. Je
ziet ook een tendens dat culinair ook
veel meer met zilte producten wordt
gedaan. Het is volgens mij dan ook
hét moment om de zeeuwieijenever
te lanceren."
Creatief
De belangstelling voor de zeeuwierje
never heeft De Boevere wel verrast.
"Ik ben altijd al creatief geweest met
het bedenken van regionale produc
ten. Ik heb Vlissings bier op de markt
gebracht en Bressiaans babbelaarli
keur, maar die hebben nooit zo veel
aandacht gekregen." Het zal voor een
deel te maken hebben met de fascina
tie voor een product dat met een
voor de doorsnee Nederlander onsma
kelijk ingrediënt is gemaakt. Echter
de hype heeft De Boevere groten
deels zelf gekweekt. Het internet
kent voor de onderneemster uit Brek
sens namelijk geen geheimen meer.
Al tien jaar verkent ze de mogelijkhe
den van het wereldwijde web. En ter
wijl Nederland de laatste paar maan
den pas aan het twitteren slaat, ver
spreidt De Boevere al twee jaar haar
tweets. Daarnaast is ze een fanatiek
blogger en weet ze als geen ander hoe
ze social media als Hyves, Facebook
en Linkedln moet inzetten. Ze creëer
de al een buzz rond de zeeuwierjene
ver voordat die in de fles zat. Het zal
velen allemaal als totale abracadabra
in de oren klinken, maar waar het op
neer komt is dat De Boevere via inter
net een uitgebreid netwerk heeft op
gebouwd en die van het ontwikke
lingsproces van de jenever op de
hoogte heeft gehouden middels kort
internetberichtjes. Zo creëerde ze
haar eigen hype. De aloude
mond-tot-mondreclame maar dan on
line en met een veel groter bereik. En
het werkte.
Mensen uit haar netwerk plaatsten
(en betaalden) al bestellingen alvorens
ook maar een druppel jenever was ge
maakt. En nu de flessen er eindelijk
zijn, komen ze zelfs vanuit Tilburg
naar Breksens om er een paar aan te
schaffen. Het werkte zo goed, dat ze
aanvankelijk de media van zich af
moest houden, omdat er nog hele
maal geen jenever was. Een grote uit
gekiende marketingtruc? O nee, ze-~
ker niet, schudt De Boevere het
hoofd. "Natuurlijk gebruik ik mijn
kennis van social media. Maar ik doe
ook gewoon wat ik leuk vind. Ik heb
niet echt een strategie. Ik heb wel pas
sie en het werkt als je passie hebt als
je doet wat ik doe. En het leuke is dat
mensen uit mijn netwerk hebben
meegedacht en meegewerkt bij het
ontwikkelen van de jenever. Zo heeft
iemand die ik ken via twitter het eti
ket ontworpen, in ruil voor een paar
flessen whisky. Weer een ander maak
te me via twitter erop attent dat een
extra 'u' in de naam het product
Zeeuwser zou maken, vandaar zeeuw
ieijenever. Je krijgt zoveel input. Het
is leuk dat mensen uit mijn netwerk
meedenken en bewust of onbewust
het product promoten."
De eerste voorraad van 120 liter
vloog de deur uit. Intussen slaat de je
never ook landelijk aan. Was de
Zeeuwse jenever aanvankelijk alleen
via www.zeeuwieijenever.nl te bestel
len en te koop bij Slijterij- Wijnhan
del de Vuurtoren in Breskens, nu is
die ook te koop bij zeker vijftig
drankspecialisten in heel Nederland,
zegt De Boevere. Verrast door het
enorme succes heeft ze eigenlijk nog
maar één wens. "ik hoop dat we de je
never in de toekomst van Zeeuws zee
wier kunnen maken."
werken, (job)coaching, arbeidstraining, begeleiding, stages
Verrijn Stuartweg 4a Pietweg 5
4462 GE Goes 4471 NR Wolphaartsdijk
0113-715513 0113-671383